DHA YURT BÜLTENİ-6 - Son Dakika
Güncel

DHA YURT BÜLTENİ-6

1)KARADENİZ YAYLALARINDA YENİ KAÇAK YAPILAR YÜKSELİYORTÜRKİYE genelinde, 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren 'İmar Barışı' uygulamasına 1 milyona yakın başvurunun yapıldığı Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera...

11.06.2019 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)KARADENİZ YAYLALARINDA YENİ KAÇAK YAPILAR YÜKSELİYOR

TÜRKİYE genelinde, 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren 'İmar Barışı' uygulamasına 1 milyona yakın başvurunun yapıldığı Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına tüm koruma tedbirlerine rağmen kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Kaçak yapıları sıkı takibe alan valilikler de bir yandan yeni yıkım kararları alıyor. Trabzon'un Araklı ilçesinde sık ormanla kaplı yeşil doğanın içerisinde 7 yıl önce inşa edilmiş 8 katlı kaçak tuğla bina oluşturduğu görüntü kirliliği ile dikkat çekiyor.
Ülke çapında 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren 'İmar Barışı'na, sit, mera, milli park gibi koruma statülerine sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi'nde yoğun başvuru yapıldı. Başvuruların 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran'da sona ereceği 'İmar Barışı'na bölgede başvuru sayısı 1 milyona yaklaştı. 'İmar Barışı' bedelini ödeyen kent sakinleri, kaçak yapıları için 'Yapı Kayıt Belgesi' aldı. Karadeniz'de başvuruların çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalardan yapıldı. Bölgede 149 bin dolayında müracaatla Trabzon, en çok başvuru yapılan kent oldu.
YENİ KAÇAK YAPILAR YÜKSELİYOR
Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına tüm koruma tedbirlerine rağmen kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Yaylalarda çok katlı betonarme binalar inşa etmeyi sürdüren yaylacılar, doğal yapıya zarar veriyor. Kaçak yapıları sıkı takibe alan valilikler de bir yandan yeni yıkım kararları alıyor. Ekipler, yeni kaçak yapılarla ilgili tutanaklar tutarken, valilikler ise vatandaşları uyarıyor. Uyarılarda, 'İmar Barışı' uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığına yer veriliyor, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağı duyuruluyor. Kaçak yapılarını kurtarmak isteyen bazı yaylacılar, yapıların eski tarihli inşa edildiği beyanında bulundukları ortaya çıkıyor. Asılsız beyanlarda bulundukları tespit edilen yaylacıların 'Yapı Kayıt Belgeleri' iptal edilerek kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatıldı.

YEŞİLİN İÇERİSİNE 8 KATLI TUĞLA BİNA

Karadeniz Bölgesi'nde çarpık yapılaşmanın son örneği ise Trabzon'un Araklı ilçesi Merkez Mahallesi'ndeki 8 katlı kaçak tuğla bina oldu. Sık  ormanla kaplı yeşil doğanın içerisinde dere kenarındaki yaklaşık 7 yıl önce inşa edilmiş  tuğla bina oluşturduğu görüntü kirliliği ile dikkat çekiyor. F.K. adlı sahibinin il dışında yaşadığı Trabzon- Bayburt yolu üzerindeki kimsenin oturmadığı binayı görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri kaçak olan bina için 'İmar Barışı' başvurusunun bulunmadığını açıkladı.

'USÜLSÜZ BAŞVURULAR İPTAL EDİLİYOR'

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, kent genelinde 149 bin bağımsız bölüm için İmar Barışı başvurusu yapıldığını belirterek 208 milyon lira gelir elde edildiğini açıkladı. Korkmaz, "İmar Barışı 31 Aralık 2017'den önceki yapıları kapsıyor. Bu tarihten sonra inşa edildiği tespit edilen yapılar için verilmiş olan Yapı Kayıt belgeleri iptal ediliyor.  Aynı zamanda 3'ncü şahısların arazilerine yapılan yapılarda uygulama kapsamı dışındadır. Usulsüz, şartları sağlamadan yapı kayıt belgesi alan vatandaşlarımızın belgelerini iptal ediyoruz. Bunların yapıları ile ilgili yıkım süreçleri olacakö dedi.

VALİ USTAOĞLU: DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDIK

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu kaçak yapılarla ilgili  denetimleri sıklaştırdıklarını belirterek "24 saat esasına dayalı güvenlik güçlerimiz yol güzergahlarında denetimlerini yapıyor. Önüne geçmek kolay değil ama biz özellikle bu konuda hassas davranıyoruz. Çünkü bu ilin en önemli vizyoner yüzü turizm. Vatandaşımız da bunun yavaş yavaş artık farkında. Denetimleri sıklaştırarak bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmeye çalışıyoruz" dedi.

VALİ ÇEBER: HERKES DUYARLI OLMALI

Rize Valisi Kemal Çeber de "Biz kaçak yapıların yıkımlarını yaparken bir taraftan da yeni yıkım dosyası hazırlıklarımız var. Elimizdeki 200, 300 jandarma ve polis veya özel İdare ya da belediye elemanıyla mücadeleyi yapmak mümkün değil. Kaçak yapılara karşı herkesin duyarlı olması lazım" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN 'AYDER'İ KİRLETTİK, REZİL ETTİK' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos 2017'de katıldığı AK Parti Rize İl Başkanları Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, imar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelen Ayder Yaylası ile ilgili "Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Ayder'i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz. Aynı değişim dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım" demişti. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine bölgede kaçak yapılarla ilgili yıkım kararları alınarak mücadele başlatılmıştı.

Görüntü Dökümü
----------------------
Trabzon Sis Dağı Yaylası Drone detayları
Yaylalardan yeni kaçak yapı detayları
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu açıklaması
Trabzon Çevre ve Şehircilik Müd. Uğur Korkmaz açıklaması
Kaçak yapı yıkımı detayı
8 katlı tuğla kaçak bina önünde muhabir anonsu
8 katlı kaçak bina Drone detayları
Rize Valisi Kemal Çeber açıklaması
Haber: Muhammet KAÇAR - Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON-DHA

====================================================
2)KONYA'DA 'DRİFT' YAPAN SÜRÜCÜLERE PARA CEZASI YAĞDI

Konya'da farklı noktalarda 'drift' yapan 3 sürücüye, 5 bin 10'ar lira para cezası uygulanırken ehliyetlerine de 2 ay süreyle el konuldu.
Karatay ilçesi Sarıyakup Mahallesi Üçler Caddesi'nde 42 DAP 07 plakalı otomobilin sürücüsü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde aracıyla 'drift' yaptı. O anlar da, bir kişi tarafından cep telefonu kamerasına kaydedilip sosyal medyada paylaşıldı. Bunun üzerine harekete geçen polis, aracın plakasından sürücünün kimliğini belirleyip 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 5 bin 10 lira ceza uygulayıp, 2 ay süreyle ehliyetine el koydu
Selçuklu ilçesi Eski Sanayi Sitesi'nde de 42 DJ 845 ve 42 ABU 294 plakalı araçların sürücüleri, gece saatlerinde drift yaptı. Drift anlarının görüntülenmesi üzerine polis, sürücülerin kimliğini belirleyip 5 bin 10'ar lira paraca cezası uygulayıp ehliyetlerine 2 ay süreyle el koydu.   Görüntüler üzerinden araç plakalarına ceza yazılabildiğini hatırlatan Konya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi Ekipler Amiri Ömer Yanık, "Yaptığımız her hareket gözlemleniyor. Hem kendi etrafımızdan hem cep telefonu kameraları vasıtasıyla bir şekilde bize ulaşıyor. Vatandaşlarımızdan trafik kurallarına uymalarını rica ediyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
Sürücülerin araçlarıyla drift yapması
Ekipler amiri röp.

Haber- Kamera: Mehmet IŞIK KONYA-DHA

==================================================

3)ABANT'TA ATA EZİYET KAMERADA

BOLU'nun doğa harikası Abant Tabiat Parkı'nda fayton çeken bir atın yorgunluktan düşmesi, sahibinin atı ayağa kaldırmak için çabası kameralara yansıdı. Bolu'nun doğa harikası Abant Tabiat Parkı'nda ziyaretçileri gezdirmek için kullanılan faytonu çeken iki attan biri yorgunluktan yere düştü. Faytonun önüne yığılan atı sahibi kaldırmaya çalıştı. At, çekilerek kaldırılmaya çalışınca acı içerisinde kişneyerek yerden kalkmaya çalıştı. Bu anlar vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülenirken, Abant'ta kullanılan fayton atlarının yaşadığı zorluklar gözler önüne serildi.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
-Amatör kamera görüntüleri
-Atın kişnemesi
-Abant'tan fayton detayları(arşiv)
Süre: 00.51-Boyut: 96.70 MB
Haber: Murat KÜÇÜK/BOLU,

==================================================

4)HASSA'DA KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ

Hatay'ın Hassa ilçesinde ihbar üzerine 3 TIR'da arama yapan jandarma, çok sayıda gümrük kaçağı sigara ele geçirdi. Hatay İl Jandarma komutanığı ekipleri, Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan 3 TIR'da gümrük kaçağı sigara olduğu ihbarı üzerine harekete geçti. Jandarma, Aktepe mahallesinde TIR'ları durdurdu. Tütün tespit köpeği Divit'in katıldığı aramalarda, TIR'lara yapılan zulalarda 42 bin 400 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. TIR sürücüleri gözaltına alınırken, olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
Narkotik köpeği ile yapılan arama
Tırın dorse ve depo kısmında gizlenmiş kaçak sigaralar

Haber: Kasım NARCI-Kamera: HASSA(Hatay),

==============================================

5)MESLEK LİSESİNDEN 'KABLOSUZ ENERJİLİ TRANSFERLİ OTOYOL' PROJESİ

Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümü öğrencileri, elektrikli araçların otoyolda hareket halinde iken kendi kendini şarj edebilmesi için 'Kablosuz Enerjili Transferli Otoyol' projesi tasarladı.
4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümü öğrencileri, hazırladıkları projeleri sergiledi. 25 projenin bulunduğu sergide 'Kablosuz Enerjili Transferli Otoyol' projesi dikkat çekti. Öğrencileriyle birlikte proje üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalıştıklarını ifade eden Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümü öğretmeni Mustafa Yorulmaz, "Bu projeyi yapmamızdaki amaç, özelikle elektrikli araçların menzil sorunu vardı. Bu menzil sorununu ortadan kaldırmayı amaçladık biz bu proje ile. Özellikle kablosuz enerjili otoyol projesini uyguladık ki, elektrikli araçlar enerjisini yolda karşılasın. Aynı zamanda da kendini şarj etsin. Bu sayede menzil sorunu ortadan kalkar diye düşündük. Sistem, otoyol kenarlarına konulacak güneş panelleri ve aynı zamanda rüzgar türbinleri ile kablosuz enerji hatlarına enerji vererek bunu araçlara iletiyor" dedi.
Elektrikli araçların sayılarının artmasıyla projelerinin önem kazanacağını söyleyen Yorulmaz, "Çünkü Tokat'tan İstanbul'a hareket eden bir araç, sürekli şarj ihtiyacı duyacak. Ama biz otoyla şarj özelliğini kazandırdığımız için elektrikli araç otoyola girdiği anda kendi enerjisini otoyoldan alacak, aynı zamanda kendi akülerini de şarj etmiş olacak. Bu sayede elektrikli araçlarda şarj sorunu ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
-Okuldan görüntü
-Projenin görüntüsü ve çalışması
-Bölüm öğretmeninin açıklamaları

Haber-Kamera: Fatih YILMAZ/TOKAT,

=======


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA YURT BÜLTENİ-6 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı
    11:38 Samsun'da Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı

    Samsun'da, nitelikli dolandırıcılık suçundan hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, polis ekipleri tarafından yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma sonucunda, sosyal medya hesaplarında gördüğü kredi başvurusu linkinin tıklanmasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olayını gerçekleştiren kişi tespit edildi. Hakkında 4 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü, emniyet tarafından gözaltına alındı ve işlemleri için emniyete götürüldü.

  • Mersin'de çalıntı kamyonetleri çalan şüpheli tutuklandı
    11:38 Mersin'de çalıntı kamyonetleri çalan şüpheli tutuklandı

    Mersin'in Akdeniz ilçesinde, güvenlik kameralarının yardımıyla tespit edilen şüpheli, çaldığı iki kamyonetle ilgili olarak tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çalıntı kamyonetlerin bulunması için çalışma başlattı. Yapılan incelemeler sonucunda zanlının kimliği belirlendi ve hırsızlık olaylarına da karıştığı tespit edildi. Zanlı, gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • Denizli'de depremde hayatını kaybeden ailenin ismi kütüphaneye verildi
    11:37 Denizli'de depremde hayatını kaybeden ailenin ismi kütüphaneye verildi

    Denizli'nin Kale ilçesindeki Narlı İlkokulu'nda yapılan kütüphaneye, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Yalçın ailesinin ismi verildi. Enver Güner'in başvurusu sonucunda oluşturulan kütüphane, Yalçın ailesinin anısını yaşatacak bir mekan olarak hizmet verecek.

  • Ardahan'da Veterinere Götürülürken Kaybolan Buzağı Köylülerce Bulundu
    11:36 Ardahan'da Veterinere Götürülürken Kaybolan Buzağı Köylülerce Bulundu

    Ardahan'ın Bağdeşen köyünde hasta olan bir buzağı, veterinere götürülürken pikaptan düşüp kayboldu. Köylüler tarafından bulunan buzağı tedavi edildikten sonra sahibine teslim edildi.

  • Çaykur Rizespor, İstanbulspor maçına üç puan için gidiyor
    11:36 Çaykur Rizespor, İstanbulspor maçına üç puan için gidiyor

    Çaykur Rizespor'un kanat oyuncusu Altin Zeqiri, iyi bir dönem geçirdiklerini belirterek, İstanbulspor maçına üç puan için gideceklerini söyledi. Zeqiri, takım olarak sezon sonu hedeflerine odaklandıklarını ve ligdeki maçları tek tek ele alarak en iyi şekilde sonuç almak istediklerini ifade etti.

  • Denizlispor, Keçiörengücü ile kritik maça hazırlanıyor
    11:36 Denizlispor, Keçiörengücü ile kritik maça hazırlanıyor

    TFF U19 Elit B Ligi 28. haftasında Denizlispor, alt sıralardan kurtulma adına önemli olan karşılaşmaya 3 puan parolası ile hazırlanıyor. Denizlispor, 31 puanla 15. sırada bulunan ve alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Keçiörengücü ile deplasmanda karşılaşacak. Teknik Sorumlu Mustafa Ali Gözlükaya, kazanmaları gereken bir maç olduğunu belirtti.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    11:36 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart yerel seçimlerinde 6 bin 40 sandıkta 1 milyon 925 bin 946 seçmenin oy kullanacağını ve 11 bin 520 personelin görev alacağını açıkladı. Şahin, güvenlik önlemlerinin sıkı bir şekilde alındığını ve kolluk görevlilerinin takviyelerle hazır olduğunu belirtti. Antalya'da seçmen iradesinin bağımsız, huzurlu ve sorunsuz bir şekilde sandığa yansıyacağı bir seçim beklediklerini ifade etti.

  • Karaman'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:35 Karaman'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapılan toplantıda, seçim süreci, oyların sayımı ve güvenliği konularında alınacak tedbirler ele alındı. Vali Sarıibrahim, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesini temenni ederek, ülkeye hayırlı olmasını diledi. Toplantıya, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, Belediye Başkan Yardımcısı ve kurum müdürleri katıldı.

  • Türk Güreş Camiası İftarda Buluştu
    11:35 Türk Güreş Camiası İftarda Buluştu

    Türkiye Güreş Federasyonu tarafından İstanbul'da düzenlenen iftar programında güreş camiası bir araya geldi. Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır ve TGF Başkanı Şeref Eroğlu'nun da katıldığı iftarda, güreşin Türk kültüründeki önemi vurgulandı. Türk güreşinin yükselişte olduğu belirtilirken, Paris 2024 Olimpiyatları'nda büyük başarılar hedeflendiği ifade edildi. Ayrıca, Türk güreşinin geçmişte elde ettiği başarıların devam etmesi ve yeni kotalar alınması amaçlandığı belirtildi.

  • Bodrum Belediyesi Yalıkavak Anaokulu'nun Temeli Atıldı
    11:35 Bodrum Belediyesi Yalıkavak Anaokulu'nun Temeli Atıldı

    Bodrum Belediyesi, vatandaşların katıldığı törenle Yalıkavak Anaokulu'nun temelini attı. Anaokulu, kış nüfusunun yüksek olması ve taleplerin artması üzerine planlanmıştır. Temel atma törenine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın temsilcisi ve diğer yetkililer katıldı. Anaokulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenmektedir.


Advertisement