Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-6

Diyarbakır'da faaliyetleri durdurulan dernekler mühürlendiİÇİŞLERİ Bakanlığı, terör örgütleri FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve DEAŞ bağlantılı oldukları iddiasıyla Diyarbakır'da faaliyetleri durdurulan dernekler, bugün polis tarafından mühürlendi.

12.11.2016 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da faaliyetleri durdurulan dernekler mühürlendi

İÇİŞLERİ Bakanlığı, terör örgütleri FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve DEAŞ bağlantılı oldukları iddiasıyla Diyarbakır'da faaliyetleri durdurulan dernekler, bugün polis tarafından mühürlendi.

İçişleri Bakanlığı, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle, OHAL Kanunun 11'nci maddesi kapsamında Diyarbakır'da FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve DEAŞ bağlantılı oldukları iddiasıyla faaliyetleri durdurulan derneklerin kapatılmasına başlandı. Sabah saatlerinde 19'u kent merkezinde olmak üzere toplam 47 derneğe görevliler giderek mühürleme çalışması yaptı.

Merkez Kayapınar İlçesi Diclekent semtinde bulunan Özgür Kadın Kongresi'ne (KJA) ait dernek binasına gelen görevliler derneği mühürlemek istedi. Dernek kapısında bekleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Felaknas Uca ve dernek yöneticileri, görevlilere derneğin mühürlenmesine izin vermeyceklerini söyledi. Bunun üzerine dernekler masası görevlileri polis müdürleriyle birlikte derneğin kapısına tekrar gelerek Milletvekili Ucay'la görüştü. Polis müdürü HDP'li Uca'ya, bakanlığın almış olduğu bir kararı uygulamakla görevli olduklarını, zor kullanmadan, kanunlar çerçevesinde mühürleme işlemini yapmak istediklerini, itiraz haklarını hukuki çerçevede yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine Milletvekili Uca da polis müdürüne, "Size gelen her talimatı uygulamak zorunda değilsiniz, ben buna müsade edemem. Burası bir kadın derneği, kadınların haklaırnı koruyan bir dernek" diyerek cevap verdi. Buna karşılık polis müdür de Uca'ya "Ben bana verilen talimatı yerine getirmek zorundayım. Siz engel olsanız da, olmasanız da, ben bu kararı uygulayacağım. Ben tebliğ etmeye gelmedim. Burayı 3 ay süreyle kapatmaya geldik" diye karşılık verdi. HDP'li Uca da, "Valinin her talimatını uygulamak zorunda değilsiniz. Bir kadın derneğini kapatıyorsunuz. O zaman beni de buradan zorla çıkarırsınız' diyerek içeri girdi. Polis müdürü bu kez "Vekilim buna gerek var mı? Lütfen zor kullanmadan işimizi yapmamıza müsade edin" ricasında bulundu.

Dernek kapısı önüne geçen Milletvekili Uca ile beraberindekiler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kadınlara uzanan eller kırılsın" sloganları atarken, görevliler dernek binası içerisine girerek tutanak tutup derneği müdürledi. Mühürleme çalışması devam ederken, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da geldi. Özgür Kadın Kongresi'nin mühürleme çalışması tamamlandıktan sonra görevliler bölgeden ayrıldı.

Kentte aralarında GÖÇ-DER, TUHAD-FED, MEYA-DER, Dicle Fırat Kültür Derneği'nin de bulunduğu dernekler mühürlenirken, faaliyetlerine son verilen dernekleri mühürleme çalışması devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Dernekönünde alınan güvenlik önlemleri

-Uca ve beraberindekiler

Polis müdürü ile Uca arasındaki diyalog

-Atılan sloganlar

-Derneğin mühürlenmesi

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,

======================================

Tekne satın alan mülteciler amacına ulaşamadı, 50 kişi yakalandı-yeniden

BODRUM'da ahşap gezi teknesi satın alan 50 mülteci, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin abluka altına aldığı bölgeden geçemedi. İstanköy Adası'na (Kos) geçme umutları yarıda kalan teknedekiler, Türk Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandı.

Bodrum'dan 80 bin euroya satın alındığı öne sürülen 18 metrelik 'M/Y Sun' adlı ahşap günübirlik tur teknesiyle 42'si Suriyeli ve 8'i Pakistanlı toplam 50 mülteci, bugün saat 04.00'te, Gümbet Mahallesi İnceburun Mevkii'nden denize açıldı. Akyarlar'a 3 mil mesafede devriye görevi yürüten 1 Nolu Sahil Güvenlik botu, Yunanistan'ın İstanköy Adası açıklarına doğru yavaşça ilerleyen mülteci teknesini fark etti. Sahil Güvenlik botundaki görevliler, telsizden mültecilere durmaları yönünde uyarı anonsu yaptı. Uyarıya yanıt vermeyen tam yol gitmeye başlayan teknedekiler, bu kez İstanköy'de konuşlu 2 Yunan Sahil Güvenlik botunun da kendilerine doğru hareket etmesiyle çaresiz kaldı.

Türk Sahil Güvenlik botu teknenin önüne geçerek, saat 07.10'da durdurdu. O anlar DHA kameraları tarafından görüntülendi. Teknedeki 15'i çocuk, 12'si kadın 50 mülteci yakalandı. Kadınlardan 2'sinin hamile olduğu öğrenildi. Mülteciler, Türk Sahil Güvenlik botuna alınarak Bodrum Limanı'na getirildi. 2-3 yaşındaki çocukların anne ve babalarının kucaklarında uyumaya devam ettikleri görüldü. Mültecilerin kimlik tespitlerinin yapılacağı, kaçışı kimin organize ettiğinin ise araştırıldığı belirtildi.

"DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN HIZLI GİTMEDİK"

İstanbul'dan VIP minibüslerle kente ulaştıklarını söyleyen mültecilerden 2 çocuk babası Suriyeli 38 yaşındaki Hassım Vahasi'nin ifadesi, grubun yolculuğuna ışık tuttu. 2 ayrı marketi olduğunu, iş savaşın ardından Suriye'nin Lazkiye kentinden öğretmen eşi ve 2 çocuğuyla kaçtıklarını söyleyen Vahasi'nin, "Üç aile önce Hatay'a sonra İstanbul'a geldik. Oradan minibüslerle Bodrum'a geldik. Bugüne kadar 15 bin Euro harcadık. Herkes bizden para istiyordu. Bu yolda ölümler olduğunu biliyorduk. Lazkiye'den tanıdıklarımız aracı oldu. Bodrum'a geldik. Üç dört gündür fırtına vardı, otelde kaldık. Bize önce motoryat satın alacaklarını söyleyen organizatörlerin, ardından bu tekneyi temin ettikleri görünce şoke olduk. Kişi başı yaklaşık 3 bin euro verdik. Çocuklar için 1000 euro aldılar. Tekneyi kullanan Suriyeli, Atina'ya götüreceğini söyledi. Yola çıktıktan sonra çok yavaş hareket ediyorduk. Hava güzeldi. Dikkat çekmemek için hızlı gitmedik. Ama denize açıldıktan 2 saat sonra Sahil Güvenlik geldi. Avrupa ülkelerine gitmekten başka çaremiz yok. Türkiye'de yeterince vatandaşımız var ve çok zor koşullar altında yaşıyorlar" dediği öğrenildi.

Bodrum Limanı'na getirilen 'M/Y Sun' adlı tekneye el konulduğu, kime ait olduğunun araştırıldığı, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kaçak teknesinin İstanköy adasına doğru gidişi

Türk ve Yunan botlarının teknenin önünü kesmesi

Teknenin Türk botu ile birlikte Bodrum limanına getirilmesi

kaçakların sahil güvenlik botu ile limana getirilmesi kaçakların botun içindeki görüntüleri kadınlar çocuklar

Sahil güvenlik botundan indirilen kaçakların görüntüsü

Tekneni limana getirilmesi tekneyi kullananı subaydan görüntü

Haber- kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla),

==================================================

Kızılay Genel Başkanı: 15 Temmuz ve mülteciler afet durumlarını değiştirdi

12 KASIM Düzce depreminde yaşamını yitirenler için Kaynaşlı İlçesi'nde düzenlenen mevlit programına katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri, savaş durumlarını, göç durumlarını düşündüğümüzde Türkiye'de afet durumlarının değiştiğini, buna göre de bizim tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Buna göre de çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremin 17'nci yıldönümü nedeniyle mevlit programı düzenlendi. Kentte 2 bin 679 kişinin yaralandığı depremde ölen 710 kişi için yapılan programa katılan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 1999 depremlerinin Türkiye'ye çok şey öğrettiğini, afet kanunu çıktığını, AFAD'ın kurulduğunu, Türkiye afet müdahale planları hazırlandığını, il, binalar, hastaneler, kamu binaları bazında eylem planları yapıldığını, iş güvenliği noktasında ilk yardım eğitimleri verildiğini kaydetti.

'15 TEMMUZ AFET DURUMLARINI DEĞİŞTİRDİ'

1999 depremlerinde 250 sertifikalı kurtarma personeli varken, Van depreminde bu sayının 4 binin üzerine çıktığını belirten Kınık şöyle konuştu:

"Türkiye iyi bir noktaya geldi, gelecek. Biz Kızılay olarak özellikle afet risklerinin azaltılması noktasında yeni bir modeli yaygınlaştırıyoruz. Kızılay Türkiye'nin her noktasında afetlere hazırlık notasında kendisini sürekli yeniliyor. Şu anda herhangi bir yerde deprem, sel veya başka bir beşeri afet olsa Kızılay'ın 350 bin kişiyi besleyebilecek ve barındırabilecek kapasitesi var. Buna benzer bir kapasite AFAD'da da var. Dolayısı ile 1999'a göre bugün Türkiye afetlere daha hazır. Ama yetmez. Özellikle 15 Temmuz gibi beşeri afetleri de savaş durumlarını, göç durumlarını düşündüğümüzde Türkiye'de ki afet durumlarının değiştiğini, buna göre de bizim tedbir almamız gerektiğini biliyoruz. Buna göre de çalışmalarımız devam ediyor."

'TOPLANMA ALANLARI BAŞKA FONKSİYONA AYRILMIŞ'

Doğal afetler, özellikle deprem gibi afetlerin kollektif bir hazırlanma ve müdahaleyi gerektirdiğini ifade eden Kınık, "Sadece bir kurumun hazır olması yetmiyor. Kağıt üzerinde planlar yaptık. Toplanma alanlarımız var, barınma alanlarımız var. Ama kağıt üzerinde toplanma alanı görünen yerler, başka fonksiyonlara ayrılmış durumda, belediyeler tarafından ya da başka kuruluşlar tarafından. Dolayısıyla bunların mutlaka güncel tutulması gerekiyor. Bizler kendi üzerimize düşen vazifeler açısında ki biz beslenme noktasında ana çözüm ortağıyız. Kapasitemizi arttırıyoruz. Özellikle Suriye'den Türkiye'ye gelen 3 milyon mülteci, Musul ve Cerablus, Rakka operasyonları gibi beslenme kapasitemizi afetlerin ötesine çıkardık. Mobil mutfaklarımız, gıda noktasında ki depolarımızla hazırız" dedi.

'2 MİLYON KIZILAY GÖNÜLLÜSÜ HEDEFLİYORUZ'

Kınık, sadece afet sırasındaki müdahale hazırlığının yeterli olmadığını, afet risklerini de azalmak gerektiğine işaret ederek, "Afet risklerini azaltmak için Kızılay'ın üzerine düşen afet bilinci eğitimleri vermek, toplum içinde bu bilinci arttırmak. Bu aşamada yapacağımız çok iş var. İl etapta biz 2 milyon Kızılay gönüllüsü hedefliyoruz. Eğitim almış, afete nasıl hazırlanacağını, nasıl müdahale edeceğini bilen 2 milyon genç için seferberlik yaptık. Daha iyi bir noktaya geleceğiz inşallah" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Kızılay Genel Başkanı açıklama

-Mevlit

-Dua edilmesi

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE,

=================================================

Ehliyetsiz sürücü trafiği savaş alanına çevirdi

ANTALYA'da 21 yaşındaki Muhammet Alp'in kullandığı otomobil, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkarak önce refüjdeki aydınlatma direğine, sonra karşı şeride geçerek bir otomobile çarptı. Ehliyeti olmadığı için aracını bırakıp kaçan sürücü, polis ekiplerince yakalandı.

Muratpaşa İlçesi Kızılırmak Bulvarı'ndaki kaza dün saat 17.00 sıralarında meydana geldi. Muhammet Alp'in kullandığı 07 DG 758 plakalı otomobil, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı. Sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil önce refüjdeki aydınlatma direğine çarparak devirdi, ardından karşı şeride geçerek Hür Asur yönetimindeki 07 FPD 01 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada hafif şekilde yaralanan Muhammet Alp, trafik ekipleri kaza işlemlerini yaptığı sırada kaçmak istedi. Bunu gören trafik ekipleri sürücünün peşine düştü. Kısa süreli kovalamacanın ardından yakalanan Muhammet Alp, kelepçelenerek olay yerine getirildi. Ambulansa bindirilen Alp'e, sağlık görevlileri müdahale ederken, çevredekiler tepki gösterdi. Muhammet Alp'in ehliyeti olmadığı, bu nedenle kaçtığı belirlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------

Kazaya neden olan şüphelinin polisin yanında görüntüsü

Kazaya karışan araçların görüntüsü

Aracın kaza yerinden çekilmesi

Polislerin devrilen direği kenara almaları

Detaylar

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

==================================================

'Motor' yerine kaçak sigara çıktı

Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri Dargeçit'te yol kontrolü yaptığı sırada şüpheli bir otomobili durdurdu. Otomobili inceleyen ekipler gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Aracın kaputunu açan polis ekipleri, kartonlar halinde kaçak sigara ele geçirdi. Aracı detaylı inceleyen ekipler, bir çok bölümünde gizlenmiş yaklaşık 500 karton kaçak sigara ele geçirdi.

Polis, araç sürücüsünü gözaltına alarak emniyet müdürlüğüne götürdü.

Görüntü Dökümü:

---------

-Araçtaki inceleme

-Ele geçirilen kaçak sigaralar

Haber: Ersan SAN -

===============================================

Dalyan'da uyuşturucu denetimi

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'nde İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler narkotik köpeği Derin ile beraber araçlarda uyuşturucu araması yaptı.

Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı Dalyan Jandarma Komutanlığı, Ortaca jandarma olay yeri inceleme ve trafik ekipleri, özel eğitimli narkotik köpeği 'Derin'in de katılımıyla dün (cuma) öğlen saatlerinde Dalyan Mahallesi girişinde yol denetimi yaptı. Dalyan'a giriş çıkış yapan çok sayıda araç durdurulup, arandı. Denetimler sırasında jandarma trafik ekipleri 5 sürücü hakkında evraklarındaki eksiklikler nedeniyle işlem yaparken narkotik köpeği 'Derin' herhangi bir uyuşturucu maddeye rastlamadı. Jandarma yetkilileri, uyuşturucu madde ile ilgili denetimlerin okul önleri başta olmak üzere Dalyan'a giriş çıkış olan yollarda sık sık sürdürüleceğini bildirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Denetim ekiplerinden görüntü,

- Narkotik köpeği Derin'den görüntü.

Haber - Kamera: Cihan KAYA/ ORTACA (Muğla),

=============================================

Tekirdağ'da 400 polisin katıldığı asayiş uygulaması

TEKİRDAĞ'da Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 400 polisle asayiş uygulaması yapıldı.

Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'da denetlediği uygulamalarda, önceden belirlenen noktalarda şüpheli araçlar durdurularak arama ve kimlik kontrolü yapıldı. Ayrıca şüpheli kişilere yönelik Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolleri yapıldı. Toplam 400 polisin katıldığı denetimlerde bazı iş yerleri ve vatandaş kabahatler kanunundan 12 bin 400 lira ceza kesilerek işlem yapılırken yapılan aramalarda ise 1 tabanca, 16 mermiye el konuldu. Gece boyunca süren süren denetimlerde haklarında yakalama kararı bulunan 3 kişi gözaltına alındı.

Görüntü dökümü:

Asayiş uygulamasına katılan polisler

Ekipler otomobillerde arama yapması

Otomobilden tabanca çıkması

Trafik ekipleri otomobil kontrolleri

Genel detay görüntüler

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,

====================================

Ünlülerle boyadıkları seramikleri sergilediler

BODRUM Sağlık Vakfı'nın (BSV) engelli bireyleri ve sanatçıları bir araya getirerek her yıl düzenlediği seramik çalıştayı, sergi ile sona erdi. Çalıştay sırasında ünlü isimler de BSV Seramik Atölyesi'ne gelerek, engelli çocuklarla birlikte seramik boyadı.

Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'nde Bodrum Sağlık Vakfı'nda bu yıl dördüncüsü düzenlenen Erkan Dülgeroğlu Seramik Çalıştayı atölyede hazırlanan seramiklerin sergilenmesiyle sona erdi. Bluart Dijital dekorasyon firmasının ana sponsorluğunu yaptığı çalıştayda, BSV seramik atölyesi çalıştay süresince çeşitli üniversitelerden akademisyenleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğretim elemanlarını, Bodrum'da yaşayan sanatçıları, Bodrum Masalı dizisinin oyuncuları ile birlikte Bodrum Yakaköy Sevgi Sanat Atölyesi bünyesinde bulunan engelli bireyleri ağırladı. Çalıştay süresince boyanan seramik tabaklar, Çarmıklı İş ve Sanat Atölyeleri dün (cuma) akşam gerçekleştirilen törenle açıldı. Serginin açılışına, çalıştaya destek verenler, BSV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Biçer, ikinci Başkanı İbrahim Akkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Vardar, akademisyenler ve Bodrum Masalı oyuncularından Toprak Sağlam, Ezgi Şenler, Bora Cengiz ile Tugay Bahşi katıldı. Oyuncular kısa bir süre seramikleri inceledikten ve Vakıf üyeleri ile hatıra fotoğrafı çekildikten sonra sergi salonundan ayrıldı.

BSV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Biçer, hazırlanan seramiklerin, sanatçılar tarafından boyandığını ve sanatsevelerin beğenisine sunulduğunu belirtti. Bu çalıştay sayesinde vakfa gelir sağladıklarına dikkat çeken Biçer, "Bu eserler aynı zamanda satışa da sunuluyor. Bu geliri de çocuklarımız için harcıyoruz. BSV seramik atölyesinde çalışan engelli arkadaşlarımızın bu seramiklerde emeği var. Bodrum Masalı'nda oynayan oyuncular da bize sonsuz destek verdi. Birlikte hem eğlendik, hem de projeyi yürüttük. Bu çalıştayı her yıl gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Seramik Atölyesi Sorumlusu Tarık Kartal ise atölyede çalışan 5 engelli gencin, sanatçı ve akedemisyenlerle birlikte boyadığı 230 seramik tabağın sergilendiğini söyledi. Kartal, "3 günlük çalıştay süresince herkes gelip bizlere katılma fırsatı buldu. Öncelikli amacımız, engelli gençlerimiz ile sanatçıları buluşturabilmek" dedi. 10 yıldır seramik ile ilgilendiğini söyleyen engelli gençlerden Hasan Tabak da çalışmadan memnun olduklarını anlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Sergiden görüntüler,

-BSV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Biçer ile röp,

-Atölyede çalışan engelli Hasan Tabak ile röp,

-Bodrum Masalı ekibinin sergiyi gezmesi ve fotoğraf çektirmelerinden görüntü.

Haber: Nilüfer DEMİR - Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla),

============================================================

Dj Ümit Karan, üniversiteli gençleri çoşturdu

EDİRNE'de bir barda, eski futbolcusu Ümit Karan üniversiteli gençlerin partisinde dj'lik yaptı. Karan çaldığı müziklerle gençleri coşturdu.

Galatasaray'ın ve milli takımın eski futbolcusu Ümit Karan, Edirne'de çoğunluğu üniversiteli öğrenci gençlerin, eğlence mekanlarından Fly Lounge barda dün gece yarısı dj olarak sahne aldı. Yaklaşık 600 kişinin bulunduğu barda ünlü futbolcu dj olarak çıktığı gecede çaldığı müziklerle gençleri çoşturmayı başardı. İçkinin su gibi tüketildiği gecede Ümit Karan'a ilgi gösteren gençler ünlü futbolcuyla bol bol selfie çekildi. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Karan, Edirne'nin ünlü yaprak ciğerini yemesinin ardından otomobiliyle kentten ayrıldı.

Görüntü dökümü:

Ümit Karan sahne alması

Ümit Karan genel detay

Eğlenen gençler

Ümit Karan oynaması

Geceden genel detay

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY,EDİRNE,

=========================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement