Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-6

1)TEKİRDAĞ MERKEZLİ FETÖ OPERASYONUNDA 40 ASKERE YAKALAMA KARARITEKİRDAĞ Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü FETÖ/PDY sonruşturması kapsamında subay ve astsubaylarında aralarında bulunduğu 40 asker hakkında yakalama kararı çıkardı.

12.07.2017 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)TEKİRDAĞ MERKEZLİ FETÖ OPERASYONUNDA 40 ASKERE YAKALAMA KARARI

TEKİRDAĞ Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü FETÖ/PDY sonruşturması kapsamında subay ve astsubaylarında aralarında bulunduğu 40 asker hakkında yakalama kararı çıkardı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Tekirdağ'ın da aralarında bulunduğu 9 ilde aralarında subay ve astsubaylarında bulunduğu 40 asker hakkında yakalama kararı çıkardı. Kararın ardından Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, şüphelileri yakalamak için çalışmalara başladı.

Mehmet YİRUN/TEKİRDAĞ,-

==========================================================

2)HASANOĞLAN'DA ÇİFTÇİLERLE BESİCİLERİN HARMANYERİ KAVGASI

ANKARA'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan mahallesinde ekin hasadına sayılı günler kala çiftçilerle besi çiftlikleri arısında harmanyeri kavgası başladı. Hasanoğlanlı çiftçiler, atalarından beri yıllık hasatlarını topladıkları Bozyeri bölgesine, bölge çevresine sonradan kurulan besi çiftliklerinin römorklarla hayvan gübresi dökerek alanı kullanamamaktan şikayetçi olduklarını bildirdi.Bozyeri bölgesine besi çiftliklerinin döktüğü hayvan gübresinin koku başta olmak üzere sinek ve haşerelere yataklık ve üreme yaptığını söyleyen çiftçi Halit Bağcı, "Bizler tarımla geçinen insanlarız. Ekinlerin biçilmesine sayılı günler kaldı. Bizler ekinlerimizi dedelerimizden beri Bozyeri denilen harmanyerinde toplarız. Son yıllarda bu bölgelerde çok sayıda büyükbaş besi çiftlikleri kuruldu. Gelin görün ki hayvan gübrelerini benim tapulu arazime dökmeye başladılar. Bu durum beş yıldır devam ediyor. Şikayetlerimizi gereken yerlere yaptık ama  ilgili kurumlar hiçbir önlem almadılar. Yarın ekinlerimiz biçilince buğdayımızı, arpamızı ve çavdarımızı nereye dökeceğimizi şaşırdık. İlgililerden acil yardım bekliyoruz" dedi.

Hasanoğlan'da Bozyeri bölgesini yüzyıl önce de  harmanyeri olarak kullandıklarını belirten 80 yaşındaki Zekeriya Tüysüz, "Bu bölgede son yıllarda hayvan besicilerinin akınına uğradı. Yetiştirdikleri

hayvanların gübrelerini ortalığa saçıyorlar. Burası, yaklaşık 18 bin nüfuslu Hasanoğlan mahalesine 500 metre uzaklıkta. Çevreye dökülen hayvan gübrelerinin yaydıkları kokularda yaşamımızı zora sokuyor ve sağlığımızı ne derece etkiliyor bilemiyoruz. Burada üreyen sinek ve sivrisinekler çevreye yayılarak mikrop aşılıyor insanlara. Hayvan gübresi dökülen yerin hemen yanı başında Ankara Çayı'na dökülen Hatip Çayı geçiyor. Bu dereler gübrelerle kirlenerek akıyor. Bu hayvan gübresi dökülen yerin iki kilometre ilerisinde Hasanoğlan içme suyunu karşılayan kuyular var. Hem Hatip Çayı'nı kirletiyor hem de içtiğimiz ve temizlik yaptığımız sularımızı kirletiyor. Yetkililer gelsinler, yaşadığımız bu sıkıntıları yerinde görsünler" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------

Besiciler tarafından çevreye yayılan hayvan gübrelerinden detay görüntüler

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan çiftçilerin konuşmalarından detaylar

Çiftçilerin çevreye dökülen hayvan gübresinin çevreye, suya ve su

akan derelere ne tür  zarar verdiği konusunda röportajlar

Hüseyin ÖZBALI/ ELMADAĞ, (Ankara) -

=========================================================

(ÖZEL)

3)ANTEP FISTIĞI SERASINDA YILDA 50 BİN FİDAN ÜRETİLİYOR

GAZİANTEP'te Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından 2 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan Türkiye'nin ilk ve tek aşılı Antep fıstığı serasında yılda 50 bin fidan üretiliyor.Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından Antepfıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmaya yönelik yapılan çalışmalar kapsamında 2 bin metrekarelik alana sera kuruldu. Yılda 20 bini aşılı olmak üzere 50 bin fidanın yetiştirildiği serada fıstık üreticilerinin kısa sürede verim alması sağlanıyor. Sera hakkında bilgi veren Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, sera üretimi ile rekolte artışı sağlayan aşılı fidan yetiştirildiğini söyledi. Enstitü olarak Antep fıstığı yetiştiricilerinin yeni üretim sahaları için fidan taleplerini karşılamaya çalıştıklarını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Nevzat Aslan, "İçinde bulunduğumuz kontrollü serada aşılı Antep fıstığı üretimi yapıyoruz. Antep fıstığı fidanları mutlaka aşılanmalıdır. Yoksa yabani dediğimiz ya da yerelde üç kısımda şekilde fıstık yetişiyor. Haziran ayında ağaçların mutlaka aşılanması gerekiyor. Biz burada sahada özel sektörde yeterince yapılmadığı için arge faaliyetlerimizin yanı sıra fidan üretimi yapıyoruz. Hastalık ve virüslere dayanıklı aşılı fidanlarla ürün üretimi bakım şartlarına göre 5- 6 yıl gibi erkene alınabiliyor. Enstitü olarak yıllık 50 bin civarında Antep fıstığı fidanı üretmekteyiz. Bu fidanlar sayesinde bahçe tesisi yapan üreticilerimiz erkenden verim alıyorlar. Aksi takdirde çöğür ya da tohum ektikleri zaman bahçenin verime yatması yaklaşık 10 yıl sürüyor. Ama aşılı şekilde alıp bahçe tesis ettiğinde ilk yılda bahçe tesisi sağlıklı bir şekilde oluşmaktadır. Aynı zamanda iyi bakım şartlarında 5- 6 yıl sonra ürün almaya başlamaktadırlar. Aşılı Antep fıstığı üretimi özel sektörde yeterince yapılmıyor. Yeni yeni başlayanlar var. Ama henüz piyasanın ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Biz özel sektörü bu noktada teşvik ediyoruz, teknik destek veriyoruz. Bu anlamda da sahada ciddi bir ihtiyaç bulunmaktadır. Biz bir fidanı yaklaşık 5-6 milimetre çapına geldiğinde aşılıyoruz. Sahadaki üreticilerimiz 10- 15 milim olduktan sonra yani 4- 5 yıl sonra aşılayabilmektedir. Biz erken aşıladığımız için ve aşılama ne kadar geç yapılsa tutma oranı daha yüksek oluyor. Ama erken dönemde ise böyle kontrollü bir serada aşıya gelir gelmez biz aşılamak zorundayız" dedi.

Son yıllarda hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle aşılanan fidanların belirli sıcaklıkta tutulması gerektiğini ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Yalnız Antep fıstığı diğer meyve türlerinden farklı olarak aşı tutma oranı biraz daha düşüktür. Normal şartlarda yüzde 30- 35 gibi aşı tutma oranı var. Aşı atıldıktan sonra da mutlaka Antep fıstığı fidanının bakımının iyi yapılması gerekir. Serin tutulması gerekiyor. Biz de bu serada fidanları aşırı sıcaklardan serin tutmaya çalışıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Antep fıstığı üretiminde son yıllarda hızla bir artış var. 2015 yılından 2016 yılına geldiğimizde üretim alanımız yüzde 15 kadar artmış bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde 3 milyon 100 bin dekarlık üzerinde Antepfıstığı üretimi yapılmaktadır."

Görüntü Dökümü

---------------------------

Seradan görüntüler

Serada çalışanlar

Nevzat Aslan ile röp.

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 130 MB

=================================================

4)DÜDEN ŞELALESİ KURUTULDU

ANTALYA'nın doğa harikalarından Kepez İlçesi sınırlarındaki Düden Şelalesi DSİ tarafından tamamen kurutuldu. Döşemealtı'ndaki Kırkgöz su kaynaklarından gelen suyla oluşan ünlü şelalenin suyu, tarım alanlarındaki sulama ve HES nedeniyle kesildi.

Antalya'nın dünyaca ünlü doğa harikalarından Düden Şelalesi de kurudu. Döşemealtı İlçesi'ndeki Kırkgöz ve Pınarbaşı olmak üzere iki büyük kaynağın sularıyla oluşan ve her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Düden Şelalesi'ne yaklaşık bir haftadır su verilmiyor. Bu yıl yağışların da az olmasının olumsuz etkilediği su kaynaklarının bulunduğu Döşemealtı'ndaki tarım arazilerinin sulanması nedeniyle suyu kesilen Düden Şelalesi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, karşılaştıkları manzarayla büyük şaşkınlık yaşıyor. Düden Şelalesi'nin içindeki su kaynağının oluşturduğu nehir ise akışına devam ediyor. Şelalenin girişine 'Tarım alanlarının sulanması nedeniyle Düden Şelalesi'nde su akışı yoktur' şeklinde bilgilendirme yazısı asıldı.

DENİZE DÖKÜLEN ŞELALENİN SUYU DA YÜZDE 50 AZALDI

Şelaleye gelen suyun DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmesi, Lara'da falezlerden denize dökülen Düden Şelalesi'ni etkiledi. Sadece nehir suyuyla beslenebilen bu şelalede ise Yukarı Düden'deki su kesintisi nedeniyle yüzde 50'ye yakın oranda su kaybı oluştu. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ANSET şirketi tarafından işletilen Düden Şelalesi'nde yaşanan su sıkıntısı, Büyükşehir Belediyesi ASAT şirketi tarafından şelale içindeki su kaynağından pompalarla uygulanacak devirdaim sistemiyle çözülmeye çalışılıyor.

ANSET Genel Müdürü Gaye Doğanoğlu, şelaleyi besleyen Kırkgöz su kaynağındaki suyun Döşemealtı ve Kömürcüler sulama kooperatifleri, bölgedeki tarım arazileri ile elektrik santraline çekildiği ve bu yüzden şelaleye verilemediğini söyledi. Şelaledeki su sorununu çözmeye yönelik pompa sistemi uygulanacağını anlatan Doğanoğlu, "ASAT şimdi orada su pompaları oluşturacak. Çünkü Düden Şelalesi içindeki çayın olduğu alanda da bir su kaynağı var. Biz de o kaynaktan suyu alıp pompalarla devirdaim şeklinde şelaleden suyu tekrar akıtacağız. Ama ne zamanki DSİ kapakları açıp bize suyu verir o zaman Düden Şelalesi'nde yine eski gibi su akacak. Yaklaşık 10 gündür üzerinde çalışma yapılıyor, yeniden elektrik abonesi olduk, satın almalar tamamlandı, bu pompalar yapılıp kendi suyunu Düden Şelalesi kendi içinde çözmeye çalışacak. Ta ki DSİ Düden Şelalesi'ne suyu salıncaya kadar" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Düden Şelalesi'ne giden su kanallarının kurumuş hali

Düden Şelalesi'nin içinden detay

Ziyarete gelen vatandaşlardan detay

Şelalenin kurumuş hali

Şelale içindeki akan sudan detay

Su içerisinde biriken çöplerden detay

Özgür Okyar röportaj

Nevin Okyar röportaj

Şelale içerisinde kuruyan gölde bekleyen ördeklerden detay

Şelale bilet gişesi önünde "Su yokturö yazısından detay

Şelale giriş kapısı dış detay

Şelalenin denize döküldüğü yerden detaylar

590 MB//// 5.16 DK

Haber: Mehmet ÇINAR - Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

=====================================================

5)EŞİNİ ALEVLERİN İÇİNDEN KURTARDI

ERZURUM'un Aşkale İlçesi'nde benzinle yakmak isteği banyo kazanın patlaması sonucu alevlerin içinde kalan 82 yaşındaki İmam Karagöz'ü, eşi 68 yaşındaki Sevgili Karagöz kurtardı. Hastanede eşinin yanında refakatçi olarak kalan ve biran olsun onu yalnız bırakmayan Karagöz, "Kazan bomba gibi patladı. Kocamı alevlerin içinde görünce hiç düşünmeden banyoya girip onu çıkardım" dedi.

Olay 25 Nisan günü Aşkale İlçesi'nin Sarıbaba Mahallesi'nde meydana geldi. Evli 8 çocuk babası İmam Karagöz, banyo kazanını yakmak istedi. Arkadaşlarının tavsiyesine uyarak kazanı benzinle yakmaya çalışan Karagöz, çakmağı çakması ile birlikte kazan bomba gibi patlayınca  alevlerin içinde kaldı. Banyoya koşan Sevgili Karagöz, eşini alevlerin içinden çekip dışarı çıkardı. Kocasının üzerine kovayla su döken Karagöz, komşularının yardımı ile eşini Aşkale Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından sağ bacak ve baldırlarında ikinci derecede yanıklar bulunan Karagöz, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezinde tedavi altına alındı.

EŞİNİN BAŞINDA BEKLİYOR

Sağlık durumu ciddiyetini koruyan eşini hastane odasında biran olsun yalnız bırakmayan Sevgili Karagöz şunları anlattı:

"55 yıldır aynı yastığa baş koyuyoruz. Kazan, bomba gibi patladı. Eşimi alevlerin içinde görünce hiç düşünmeden banyoya girip onu çıkardım. Daha sonra üzerine kovayla su döküp söndürdüm. Hastaneye ilk getirdiğimizde durumu çok kötüydü. Yaraları derin ama çok şükür giderek iyileşiyor. Doktorlar da ilgileniyor. İnşallah kısa sürede taburcu olur. Ev işlerinde bana yardımcı oluyor. Kahvede benzinle banyo kazanın kısa sürede yandığını duymuş. O da kazana benzin dökmüş. Sanırım biraz fazla döktüğü için benzin boma gibi patladı. Ben uzaktaydım. Banyoya geldiğimde her yer alevler içindeydi. Çok korkmuştum ama eşimi kurtarmayı başardım."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ (ÖZEL)

-İmam Karagöz hasta yatağnda

-Sevgi Karagöz işe ile ilgilenirken

-Sevgi Karagöz ile röp

-Yanık Tedavi Merkezinin dış görüntüsü

(Haber-Kamera: Turgay İPEK/ ERZURUM,

. (Süre. 1.59/ 120 MB)

====================================

6)TEMMUZ AYINDA KAR TOPU OYNADILAR

ERZİNCAN'ın deniz seviyesinden 3 bin 550 yükseklikteki Keşiş Dağları'na çıkan Vali Ali Arslantaş, Esence Yedigöller bölgesinde incelemelerde bulundu ve beraberindekilerle kar topu oynadı. Vali Ali Arslantaş, beraberindeki AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ile birlikte Çayırlı ilçesinde yürütülen çalışmaları yerinde denetledi. Daha sonra Keşiş Dağı'na çıkan Vali Arslantaş ve beraberindekiler, Esence Yedigöller bölgesinde dağ yürüyüşü yaptı. Göl kıyısında, Temmuz ayı olmasına rağmen hala erimeyen kar yığını üzerine çıkan Vali Arslantaş, Milletvekili Karakelle ve diğer protokol üyeleri, kar topu oynamaya başladı.

Keşiş Dağları'ndaki Esence Yedigöller bölgesinin ilginç bir yöre olduğuna işaret eden Vali Arslantaş, kent merkezinden yola çıkarak 1.5 saatlik yolculuk sonrası Keşiş Dağları'nın doruklarına çıktıktlarını söyledi. Gölün üzerinde hala erimeyen karlı bölgede Temmuz ayında kar topu oynamanın keyfini çıkardıklarına dikkati çeken Vali Arslantaş, şunları söyledi:

"Erzincan'da sıcaklık 36, Keşiş Dağı'nda çıktık 10 derece. Yaz günü Keşiş Dağları bir tabiat harikası. Burası Esence Uluslararası Dağ Festivali'nin yapıldığı alan. Tektonik hareketler sonucu oluştuğunu değerlendirdiğimiz bu göllerin, henüz erimemiş karların, envai çeşit çiçeklerin bizi karşıladığı bir tabiat harikasıyla içinde kaldık. Bu güzelliklerden ayrılmak istemiyoruz. Kar, su, güneş, sis, aklınıza gelebilecek her türlü mevsim şartlarını birkaç saat içinde burada yaşadık. Burası kamp yapmaya, dağ tırmanışına, kaya tırmanışına ve dağ yürüyüşüne uygun bir alan. Herkesi bu doğal güzellikten faydalanmaya davet ediyorum."

Milletvekili Sebahattin Karakelle de Keşiş Dağları'nın zirvesinde her an mevsimin sık sık değiştiğini, Temmuz sıcağında kar topu oynama ayrılacağı yaşadıklarını belirtti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Valinin dağdaki gezintisinden genel detay görüntü

-Valinin ve beraberindekilerin kartopu oynaması

Haber-Kamera: Coşkun MENEK/ ERZİNCAN,

=====================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.


Advertisement