Dha Yurt Bülteni 7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni 7

KAYSERİ'nin Kocasinan ilçesine bağlı Cırgalan Mahallesi'nin sakinleri geçimini yöresel ürün olarak ünlenen Cırgalan biberinden sağlıyor.

05.11.2018 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAYSERİ'nin Kocasinan ilçesine bağlı Cırgalan Mahallesi'nin sakinleri geçimini yöresel ürün olarak ünlenen Cırgalan biberinden sağlıyor. 800 haneli mahallede 600 hane, gerek toz gerekse pul olmak üzere 2 çeşit biber üretiyor. Kilosu 40 liradan satılan Cırgalan biberinin sindirimi kolaylaştırdığı, kan dolaşımına olumlu etki yaptığı ve vücuda direnç kazandırdığı belirtildi.

Kayseri'nin yöresel ürünleri arasında önemli bir yer tutan Cırgalan biberinin tanıtımı için 8 yıldır tanıtım etkinliği düzenlediklerini söyleyen Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, laboratuvar incelemelerine göre, biberin yapısında A, C, B1 ve B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir bileşenleri bulunduğunu söyledi. Çolakbayrakdar, "Cırgalan biberini ne acı ne tatlı şekilde tarif edebiliriz. Yapılan tıbbı değerlendirmeler sonucu; sindirimi kolaylaştırması, kan dolaşımına olumlu etki yapması, mikrop kırıcı özelliği ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli tutması gibi birçok özelliğiyle şifa deposudur. Yıllar yılıdır bilinen bu özellikleri nedeniyle Cırgalan biberini her yıl geleneksel olarak tanıtan etkinlik düzenliyoruz" dedi.

MAHALLENİN GEÇİMİ BİBERDEN

Cırgalan Mahallesi Muhtarı İbrahim  Kuvvet de, mahallelerinin eskiden köy olduğunu, yıllardır geçimlerini biberden sağladıklarını dile getirdi. Muhtar İbrahim Kuvvet, "Mahallemizdeki 800 haneden 600'ü biberle uğraşır. Tarla ve bahçelerimize, bostanlarımıza mart ayı sonunda, nisan ayı başında ekim yaparız. Toprak çeşidine göre verim değişir. Ancak, dekar başı ortalama 100-150 kilo arasında ürün alınır. İşçi ve sulama maliyetleri hesaplanarak satış fiyatlarını tespit ederiz. Biberimizin özelliklerine gelince; rengi bayrak kırmızısıdır, boyu 5-7 santim civarında olur, biberin dibi 4 burunludur" diye konuştu.

YURT DIŞINA DA GİDİYOR

Muhtar Kuvvet, mahallede yılda ortalama 20 ton biber üretiminin gerçekleştirildiğini, kilosunun 40 liradan satıldığını söyledi. Kuvvet, "Biberimizin ünü ülke sınırlarını aştı. Gurbetçilerimiz tarafından yurt dışına kilo kilo götürülüyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ile Avustralya'daki gurbetçilerimiz bunu evlerine ve oradaki komşularına hediye olarak alıyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-  Cırgalan biberinin çöpünü çıkaran kadınlardan görüntü

-  Cırgalan biberi üreten kadınla röportaj

-  Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar'ın kadınlarla biber üzerine sohbeti

-  Cırgalan biberinden detaylar

-  Cırgalan mahallesinden drone detay görüntü

-  Diğer genel detay görüntüler

Haber: Oktay ENSARİ-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ, DHA)

605 MB

======================================

SANKO üniversitesi akademik yıl açılışı yapıldı

SANKO Üniversitesi 2018-2019 akademik yılı, düzenlenen törenle başladı.

Özel Sanko Okulları'nda gerçekleştirilen törene; Gaziantep Valisi Yardımcısı Halil Uyumaz,, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen, Belediye Başkanları, milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Abdulkadir Konukoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, akademik yıl açılış törenini hayırlı olmasını diledi. Geniş öğretmen ve öğrenci kadrosuyla eğitimde ve sağlıkta herkesin ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Konukoğlu, şunları dedi:

"Yeni alınacak olanlarla birlikte 110'a yakın hocamız olacak. Bin 140'a yakın talebemiz var. Ham üniversitemiz için hem de hastanemiz için biraz daha çoğalıyoruz.  Her gelenin hastanemizde şifa bulması için çalışıyoruz. Hepinize başarılar ve iyi dersler diliyorum."

Eğitim yılının hayırlı olmasını dileyen Uyumaz ise, " Konuk oğlu ailesinin gerek eğime gerekse de sağlıkta yaptıkları katkıları görüyoruz. Ayrıca marka şehir Gaziantep'te birçok konunun Türkiye'ye örnek olmasına katkıları büyük bu nedenle teşekkür ediyoruz. Yeni eğitim yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Törende, SANKO üniversitesine yeni katılan ve unvanları yükselen öğretim üyelerine cübbeleri giydirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Törene katılanlar

Abdulkadir Konukoğlu'nun konuşması

Halil Uyumaz'ın konuşması

Cübbe giydirilmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mustafa KANLI-GAZİANTEP-DHA)

367MB - Kartepekocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni 7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement