Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

1)ALANYA'DAKİ 1 MİLYONLUK SOYGUN GÜVENLİK KAMERASINDA ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 3 kuyumcudan yaklaşık 1 milyon lira değerindeki altın çalınmasıyla ilgili 2 şüpheli daha polis operasyonuyla yakalandı.

23.05.2019 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)ALANYA'DAKİ 1 MİLYONLUK SOYGUN GÜVENLİK KAMERASINDA

ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 3 kuyumcudan yaklaşık 1 milyon lira değerindeki altın çalınmasıyla ilgili 2 şüpheli daha polis operasyonuyla yakalandı. Diğer yandan bir kuyumcudaki soygun anı ise güvenlik kameralarına yansıdı.  Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, Saray, Avsallar ve Mahmutlar mahallelerindeki 3 kuyumcudan farklı tarihlerde hırsızlık yapıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 'hırsızlık ve suç işlemek için örgüt kurmak' suçları kapsamında yürütülen soruşturma için özel ekip kuruldu. Güvenlik kameralarını inceleyen ve deliller toplayan polis ekipleri, yaklaşık 1 milyon liralık ziynet eşyası ve bir miktar parayı kepenk kırma ve kumandayla kepenk açma yöntemiyle çalan şüphelilerin V.K., E.K., M.C. ve H.K. olduğunu belirledi.

4 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Yapılan teknik ve fiziki takip sonrası harekete geçen polis ekipleri, 15 Mayıs günü V.K., E.K. ve M.C.'yi İstanbul'da, H.K.'yi Aydın'ın Kuşadası ilçesinde gizlendiği ikamette yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler polis merkezindeki işlemlerinin ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

2 ŞÜPHELİ DAHA YAKALANDI

Soruşturmayı sürdüren polis ekipleri, Haydar C. ve Askeri K.'nin de soygunlara karıştığını belirledi. Asayiş ekipleri Haydar C'i Diyarbakır'da, Askeri K.'i ise Mersin'in Tarsus ilçesinde yakalayarak Alanya'ya getirdi. Şüpheliler Alanya Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.

SOYGUN GÜVENLİK KAMERASINDA

Diğer yandan 7 Şubat'ta bir kuyumcudaki soygun anı güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, yüzleri maskeli 4 kişinin saat 04.55'te kuyumcuya geldiği görülüyor. Bir kişinin gözlemcilik yaptığı, 3 kişinin ise levyeyle kepengi açtıktan sonra alarm sistemini devre dışı bırakarak içeri girdiği yer alan görüntüler, şüphelilerin vitrindeki altınları ellerindeki çuvallara doldurup kaçtıkları görülüyor.

Görüntü Dökümü

--------------

Adliyeden genel görüntü

Şüpheliler adliyeye çıkarılırken

Soygun anı güvenlik kamerası kaydı

Haber- Kamera: Engin ANAK/ALANYA(Antalya)

===================================================

2)ELAZIĞ'DA ÇATIŞMA: 2 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

ELAZIĞ'ın Arıcak ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada PKK'lı 2 terörist öldürüldü. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Arıcak ilçesi Yoğunbilek köyü kırsalında PKK'lı teröristlere yönelik operasyon düzenledi. Jandarma Özel Harekat timleri, arazi arama- tarama faaliyeti sırasında bir grup PKK'lı teröristle karşılaştı. Güvenlik güçlerinin 'Teslim ol' çağrılarına teröristler ateşle karşılık verince çatışma çıktı. Çatışmada 2 terörist öldürüldü. Güvenlik güçlerinin bölgedeki operasyonlarının sürdüğü bildirildi.

Erkan BAY/ARICAK (Elazığ), -

====================================================

3)URARTULARIN BARAJ GÖLÜNDE YÜZÜP, KANOYLA GEZDİLER

VAN Gölü Aktivistleri Derneği kentin sahip olduğu turizim potansiyeline dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Keşiş Gölü'ne gezi düzenledi. 50 kişilik bir ekiple Keşiş Gölü'ne gelen aktivistler, yamaçlarında halen karın bulunduğu Erek Dağı eteklerindeki gölde kanolarla gezinti yapıp, yüzmenin keyfini çıkardı.

Van'a 30 kilometre mesafede, Gürpınar ilçesi sınırları içinde yer alan Keşiş Gölü, Kuh, Kazan ve Erek Dağı'nın çevresindeki tepelerin zirvelerindeki düzlükte bulunuyor. Urartu Kralı 2'nci Rusa (M.Ö. 685-645) tarafından küçük bir akarsu vadisinin önünün kapatılmasıyla meydana getirilen yapay göl, aradan geçen 2 bin 700 yıla rağmen halen çalışan bir sulama barajı özelliği taşıyor.

'VAN GÖLÜ MAVİ KALSIN'

Van Gölü Aktivistleri Derneği de bu elverişli ortama dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Keşiş Gölü'ne gezi düzenledi. 50 kişilik grupla birlikte Keşiş Gölü'ne gelen Dernek Başkanı Erdoğan Özel ve aktivistler, bölgenin tadını doyasıya çıkardı. Üzerinde 'Van Gölü Mavi Kalsın' yazılı tişörtlerini giyerek, yamaçlarında halen karın bulunduğu Erek Dağı eteklerindeki gölde kanolarla gezinti yapıp, yüzmenin keyfini çıkaran aktivistler, kentin sahip olduğu doğal güzellikleri ve turzim potansiyelini ortaya koymak istediklerini anlattı.

Dernek Başkanı Erdoğan Özel, bölgenin sahip olduğu güzellikleri dünyaya tanıtmak istediklerini belirterek, "Tarihi ve doğal güzelliklere dikkat çekmek için burdayız. Urartular'dan kalma bir baraj ve dünyanın en eski barajı da diyebiliriz. Urartular, suyu Van'a kadar taşıyarak sulama ve içme suyu olarak kulanmışlar. Bizler de bu tarihi ve doğal güzelliği dünyaya tanıtmak istiyoruz. Turizme kazandırılması için bu etkinliği yaptık. Kanolarla gezip, gölde yüzdük. Bizim için de farklı bir heyecan oldu. Çünkü bu yükseklikteki bir gölde yüzmemiştik ve iyi bir deneyim oldu. Bundan sonra da her sene bu etkinliği tekrarlayacağız. Doğal ve güzel bir yer, herkesin bu güzelliği görmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

TİCARET VE SANAYİ ODASI DA DESTEKLEDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası da düzenlenen etkinliğe destek verdi. Van Gölü Aktivistleri ile birlikte Keşiş Gölü'ne girerek yüzme imkanı bulan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, kent için yapılan etkinliklere her zaman destek verdiklerini söyledi. Çeliktaş, "Bu etkinliğe de Ticaret ve Sanayi Odası olarak destek verdik. Van Gölü Aktivistleri gerçekten çok güzel işler yapıyorlar. Biz de onlara her anlamda destek olmaya ve katılım sağlamaya devam edeceğiz. Bu arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. Aktivistlerin doğa hariksı olan Keşiş Gölü'ndeki etkinliğine katılmaktan da büyük mutluluk duydum" diye konuştu.

Öğretmen arkadaşları ile birlikte etkinliğe katılan Yılmaz Samioğlu ise ulaşım sorununa dikkat çekti. Aktivistlerle birlikte kano sporu yapıp, yüzme imkanı bulan Samioğlu, "Keşiş Gölü, kano sporu için son derece elverişli bir yer. Umarım buranın değeri bundan sonra daha çok bilinir ve turizme kazandırılır. Bölgenin en büyük sıkıntısı ise yolları. Yolların düzeltilmesi ve yapılması son derece önemli. Yetkililerden özellikle de Turzim Bakanlığı'ndan bölgedeki eksiklerin tamamlanarak turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------

-Van Gölü Aktivistlerinin Keşiş Gölü'ne kanolarla gelişi

-Kanoların hazırlanması

-Kanolarla Keşiş Gölü'nde gezinti

-Drone ile Keşiş Gölü ve kanolardan görüntüler

-Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ile ropörtaj

-Kanolarla gölde gezinti detayları

-Van Ticaret ve Sanayi Odası

-Öğretmen Yılmaz Samioğlu ile ropörtaj

-Kadın ve erkeklerin kano yapması

-Drone ile kanolardan görüntüler

-Van Gölü Aktivistlerinin yüzmesi

-Detaylar

SÜRE: 6 DAKİKA 27 SANİYE

BOYUT: 1 GB 210 MB

Feyat ERDEMİR-Orhan AŞAN/VAN, -

===================================================

4)SÜMELA MANASTIRI, 4 YIL SONRA ZİYARETE AÇILIYOR

TÜRKİYE'nin önemli tarihi ve turistik yerlerinden Sümela Manastırı, 4 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Cumartesi günü açılacak. Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, 22 Eylül 2015'te başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı'nın restorasyonu ve çevre düzenlemesi kapsamında patika yollarda duvar ve derz yapımı, döşemeler ve merdivenlerin ahşap kaplanması, mutfak, ayazma, papaz odası ve keşiş odalarını kapsayan bölümlerde askıya alma ve restorasyon imalatları tamamlandı. Sümela Manastırı'nda su kemerleri ve giriş bölümü üzerinde yer alan kayalık yüzeylerdeki taş temizleme, dış avlu ve giriş bölümü yapıları olan tuvalet, bilet gişesi ile yine su kemerlerinin restorasyonları yapıldı. Sümela çevresindeki taş düşme tehlikesine karşı giriş kapısı üzerinde düşme tehlikesi bulunan bin 600 tonluk kaya bloğunun yerine sabitlemesi ve çelik ağla bohçalaması önlemleri alındı.

İLK KISIM ZİYARETE AÇILACAK

4 yıl süren restorasyonun ardından Sümela Manastırı'nın birinci avluya kadar ki ilk kısmı Cumartesi günü ziyarete açılacak. Açılışa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan da katılacak. İkinci etap restorasyon çalışmaları kapsamında kilise ve sınıfların yer aldığı bölüm üzerindeki alanlarda da kaya ıslahı ve temizlenmesi çalışmaları yapılacak. Ardından Manastır içerisindeki kilise, sınıflar ve avlu kısmında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Manastır ve kompleksinde sürdürülen çalışmalar tamamlandıktan sonra bakanlık Sümela'yı UNESCO Dünya Kültür Mirası Daimi Listesi'nde yerini almasına yönelik işlemleri başlatacak.

SÜMELA MANASTIRI

Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.

Görüntü Dökümü

--------------------

Sümela manastırının ARŞİV görüntüleri

Nursima ÖZONUR/ANKARA,

====================================================

5)İŞARET DİLİ EĞİTİMİ ALAN PERSONELE KLİP

FİNİKE Devlet Hastanesi sağlık personeli oynadığı klipte şarkıyı işaret dili ile anlatarak işitme engelli vatandaşlarla empati kurdu.

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı proje ile işitme engelli vatandaşlarla etkin iletişim kurulması amacıyla Finike Devlet Hastanesi personeline 'İşaret Dili' eğitimi verildi. Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle açılan kursa 70 sağlık personeli katıldı. Personele işaret dili genel özellikleri, işaret ve beden dili ilişkisi, iletişim ve günlük konuşma dili, hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma, işaret diliyle çevirmenlik konularında eğitim verildi.

120 saatlik eğitimi tamamlayan personel, kurs sonrası çekilen klipte, 'Sev Kardeşim' ve 'Hayat Bayram Olsa' şarkılarını işaret diliyle anlatarak işitme engelli bireylerle empati kurdu. Kurs eğitmeni tarafından çekilerek sosyal medyada paylaşılan klip, bir günde yaklaşık 2 bin kişi tarafından tıklandı. İşaret dili eğitmeni ve tercümanı Gülşah Altıntaş, işaret dilinin önemini vurgulamak, farkındalık yaratmak amacıyla Halk Eğitim Merkezi olarak kursiyerlerle birlikte çalışma yaptıklarını söyledi.

'Engelleri birlikte kaldırıyoruz' sloganı ile işitme engelli bireylerle iletişim kurmanın ve yardımcı olmanın büyük mutluluk olduğunu belirten Altıntaş, "Başarılı bir çalışma gerçekletirdik. 120 saatlik bir dersti. Hastaneye gelen işitme engelli hastalara nasıl yardım edebiliriz, onlarla nasıl iletişim kurabiliriz onları öğrettik. Dersin sonunda kursiyerlerin öğrendiği kelimelerden oluşan iki klip çektik. Klibimizin amacı daha fazla insanı bilinçlendirmek, işaret dilinin önemini vurgulamak ve farkındalık kazandırmaktı. Sosyal medya paylaşımlarında çok fazla dönüt aldık. Bu da projenin amacına ulaştığını gösteriyor" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Klip çekilirken detaylar,

İşaret Dili Eğitmeni Gülşah Altıntaş röportaj,

Kurs öğretmeni tarafından çekilen ve sosyal medyada yayınlanan klip

Haber- Kamera: Suat SÖĞÜT/FİNİKE(Antalya),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Sokak Hayvanları İçin Mücadele Eden Gönüllüye Motosiklet Çalındı
    09:54 Eskişehir'de Sokak Hayvanları İçin Mücadele Eden Gönüllüye Motosiklet Çalındı

    Eskişehir'de 30 yıldır sokak hayvanları için yemek dağıtan Erol Dürüşken, motosikletinin çalınmasına rağmen mücadelesinden vazgeçmiyor. Günlük ortalama 60 kilometre yol katederek yemek dağıtımı yapan Dürüşken, 1 senede 21 bin 500 kilometre yol kat ettiğini belirtti. Dağıtım miktarının bazı günler 300 kilograma kadar ulaştığını söyleyen Dürüşken, destek olan herkese teşekkür etti.

  • Geldikleri marketten telefon çalan şahıslar kamerada
    09:52 Geldikleri marketten telefon çalan şahıslar kamerada

    Başakşehir'de bulunan bir markette, 2 şüpheli, kasanın yanında bulunan telefonu çalmak için bir kişinin dalgınlığından faydalandı. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayda, bir şüpheli telefonu alıp cebine koyarken diğer şüpheli ise gözcülük yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor
    09:52 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkla uğraşan şahıs ve işletmelere tahakkuk ettirilecek su faturalarının yüzde 50'sini ödeme uygulamasına 2024 yılında da devam edecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin su faturalarının yarısının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması ile ilgili karar meclis üyelerince oy birliği ile kabul etti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı
    09:52 Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı

    Mersin ve Adana arasında faaliyet gösteren tren seferlerinin 2 yıl süreyle durdurulması kararının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi, artırılan seferler ve yeni açılan hatlarla mağduriyet yaşanmaması için önlem aldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a Dünya Şehirlerinden Kutlama Mesajları
    09:51 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a Dünya Şehirlerinden Kutlama Mesajları

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Paris, Viyana, Atina ve Barselona gibi birçok şehrin belediye başkanlarından kutlama mesajları aldı. Başkanlar, Tugay'a başarı dileklerini iletti.

  • Bursa'da facia ucuz atlatıldı: Freni boşalan kamyon eve girdi
    09:50 Bursa'da facia ucuz atlatıldı: Freni boşalan kamyon eve girdi

    Bursa'da freni boşalan kamyon önce elektrik direğine çarptı ardından eve girdi. Kazada yaralanan olmazken evde hasar meydana geldi. Kaza, dün saat 20.00 sıralarında merkez Yıldırım ilçesi Ortabağlar Mahallesi Huzur Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 16 ARJ 236 plakalı kamyon sürücüsü rampa aşağıya inerken frene bastığında aracı durduramadığını fark etti. Sürücü önce cadde üzerinde bulunan elektrik direğine ardından da eve çarparak durabildi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan olmazken evde hasar meydana geldi. Freni patlayan kamyon vinç ile girdiği evden çıkarıldı. Trafik ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Taha Akgül, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları için hazırlıklarını sürdürüyor
    09:49 Taha Akgül, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları için hazırlıklarını sürdürüyor

    Serbest Güreş Milli Takımı'nın teknik kadrosu, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları öncesinde kamp çalışmalarını Kastamonu'da tamamladı. Taha Akgül, sakatlığının ardından iyileşerek çalışmalara başladı. Akgül, Rusya A Milli Takımı ile kamp yapacak ve ikinci kez altın madalya hedefliyor.

  • Eskişehir'de akran zorbalığına uğrayan öğrencinin annesi: 'Çocuğumla ilgilenilmedi'
    09:49 Eskişehir'de akran zorbalığına uğrayan öğrencinin annesi: 'Çocuğumla ilgilenilmedi'

    Eskişehir'de akran zorbalığı sonucu kulağından yaralanan bir öğrencinin annesi, çocuğuyla ilgilenilmediğini iddia ederek, okul yönetimi ve öğretmenler hakkında şikayetlerde bulundu. Annenin iddialarına göre, öğrenciye yardım edilmedi ve okul yönetimi olaya müdahale etmedi. Olayın ardından çocuk okula gitmek istemiyor ve öğretmeni sevmediğini söylüyor.

  • Kadirli'de motosiklet kazasında genç hayatını kaybetti
    09:49 Kadirli'de motosiklet kazasında genç hayatını kaybetti

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında 24 yaşındaki genç hayatını kaybetti. Kadirli-Adana karayolu üzerinde Aydınlar köyü Kurukandak mevkiinde meydana gelen kazada, motosiklet sürücüsü dengesini kaybederek devrildi. Sağlık ekipleri olay yerine gelerek genç sürücünün hayatını kaybettiğini belirledi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • İznik'te Define Kazısı Yapan Bir Kişi Göçük Altında Hayatını Kaybetti
    09:47 İznik'te Define Kazısı Yapan Bir Kişi Göçük Altında Hayatını Kaybetti

    Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak kazı yapan definecilerden biri göçük sonucu hayatını kaybetti. Mahsur kalan 2 kişiye ulaşma çalışmaları devam ediyor. Jandarma, AFAD ve JAK ekipleri bölgeye sevk edildi.

  • Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı
    09:47 Myanmar Devlet İdare Konseyi, Yeni Yıl affıyla 3.000'den fazla mahkumu serbest bıraktı

    Myanmar Devlet İdare Konseyi, geleneksel Myanmar Yeni Yılı'nın ilk günü olan Çarşamba günü 3.000'den fazla mahkumu affetti. Affın insani kaygılara hitap ederken aynı zamanda Myanmar'ın geleneksel Yeni Yıl Günü'nü kutlamak, halka neşe getirmek ve ilgili ülkelerle olumlu ilişkiler geliştirmek amacıyla çıkarıldığı belirtildi. Konsey ayrıca bazı mahkumların cezalarını altıda bir oranında indirdi.

  • Eskişehir'de bayram tatili döneminde artan turist ziyaretleri devam ediyor
    09:46 Eskişehir'de bayram tatili döneminde artan turist ziyaretleri devam ediyor

    Eskişehir'de bayram tatili döneminde artan turist ziyaretleri devam ediyor. Havaların güzelleşmesiyle birlikte turistik alanlara olan ziyaretler yeniden başladı. Yabancı vatandaşlar Porsuk Çayı'nda gondola binip tarihi alanları gezdi. Eskişehir'i tercih eden turistler bolca fotoğraf çekip anı biriktirmeyi de ihmal etmedi.


Advertisement