Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

(EK GÖRÜNTÜLERLE YENİDEN)1)KARABÜK'TE BALIK ÇALAN 12 YAŞINDAKİ ÇOCUK TUTUKLANDIKONUYLA İLGİLİ BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTIKARABÜK'te, 2 hafta önce girdikleri balıkçı dükkanından balık, soğan, marul ve şalgam suyu çalan ve güvenlik kamerasınca görüntülenen 12 yaşındaki D.A. ve 11 yaşındaki L.B.N.

09.11.2016 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(EK GÖRÜNTÜLERLE YENİDEN)

1)KARABÜK'TE BALIK ÇALAN 12 YAŞINDAKİ ÇOCUK TUTUKLANDI

KONUYLA  İLGİLİ BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

KARABÜK'te, 2 hafta önce girdikleri balıkçı dükkanından balık, soğan, marul ve şalgam suyu çalan ve güvenlik kamerasınca görüntülenen 12 yaşındaki D.A. ve 11 yaşındaki L.B.N. yakalandı. 8 işyerinden hırsızlık olayına karıştığı belirlenen şüphelilerden D.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Hürriyet Mahallesi'ndeki bir balıkçı dükkanının sahibi sabah iş yerine geldiğinde dondurucudaki balıkların azaldığını görünce güvenlik kamerası kayıtlarını inceledi. Görüntüde, 2 çocuğun kapı altındaki boşluktan içeriye girip önce kasayı açmaya çalıştıklarını, bunu yapamayınca dondurucuda dilimlenmiş 3 uskumru balığı ile marul, soğan, şalgam suyunu ve bıçağı alarak kaçtıklarını gördü. Polis, kamera görüntülerinden eşkallerini belirlediği L.B.N. ve D.A.'yı yakaladı. Şüpheli çocukların, 8 farklı iş yerinde hırsızlıklık olayına karıştığı belirlendi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden D.A. çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. L.B.N. ise serbest bırakıldı.

BABASI: TEDAVİ GÖRMESİNİ İSTİYORUM

Hırsızlık suçlamasıyla tutuklanan D.A.'nın babası inşaat işçisi Mehmet A., DHA'ya konuştu. Mehmet A., ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi oğlunu cezaevinden çıkarmak istediğini belirterek şunları söyledi:  "Çocuğumu zapt edemiyorum, tedavi görmesini istiyorum. Geçen sene devamsızlıktan kaldı. Bu sene de aynı 6'ncı sınıfa başladı. Bu yıl da 22 gün devamsızlığı varmış. Çocuğum beni dinlemiyor. Psikoloğa götürdüm, doktor ilaçlar verdi. Ama onları kullanmıyor. 5 kişi çocuğumdan hırsızlık yaptığı için şikayetçi olmuş. Bunların zararlarını karşılamak için para toplamaya çalışıyorum. İnşallah şikayetlerinden vazgeçerler. Avukat tutup çocuğumu cezaevinden çıkarmak istiyorum.

BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASI

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yaşındaki D.A.'nın tutuklanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, D.A.'nın suç tarihi itibariyle 12 yaşını doldurduğu ve üzerine atılı suçların hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olduğu belirtildi. D.A. hakkında 11 ayrı hırsızlık olayından soruşturma yürütüldüğü ve tutuklamanın balık çalma eyleminden gerçekleşmediği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Suça sürüklenen çocuk hakkında 6'sı herkesin girebileceği yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmiş eşya hakkında hırsızlık, 2'si mala zarar verme, diğerleri kamu kurumundan hırsızlık, işyeri dokunulmazlığını ihlal, açıkta bırakılmış eşya hakkında hırsızlık, açıktan hırsızlık suçlarından toplamda 11 adet dosya soruşturması derdest olarak yürütülmektedir. Belirtilen şekilde habere konu edilen suça sürüklenen çocuğun balık çalma eylemine konu soruşturma dosyasının tutuklamaya konu edilen dosya olmadığı, 6 dosyanın bir grup olarak kolluk tarafından çocukla birlikte mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza sevk edildiği, balık çalma eyleminin de bu dosyalar içerisinde değerlendirildiği ve ifadesi alınması akabinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca serbest bırakıldığı anlaşılmıştır." D.A.'nın serbest bırakıldıktan sonra benzer şekildeki hırsızlıklardan yeniden gözaltına alındığına işaret edilen açıklamada, "Suça sürüklenen çocuğun, bırakılması sonrasındaki tarihlerde işlediği 5 adet benzer eylemleri nedeniyle hazırlanan ve mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza getirilen dosyaları üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda, içeriğindeki suçları en ağır olan ve 12-15 yaş aralığındaki suça sürüklenen çocuklar için tutuklama yasağı kapsamında bulunmayan 2016/7366 soruşturma sayılı dosya üzerinden tutuklamaya sevk edilmesi üzerine Karabük Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandığı anlaşılmıştır."

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Balık hırsızlığının güvenlik kamerası görüntüleri(MOZAİKLENEREK YENİDEN GEÇİLMİŞTİR)

-Çocuğun fotosu(MOZAİKLİ)

-Çocuğun babasıyla röp

-Evlerinin dışardan görüntüsü

-Adliyeden görüntü

-Balıkçıdan görüntü

-Balık dükkanı sahibiyle röp

Bülent DİKTEPE-KARABÜK/DHA

======================================================

2)VAN'DA BOMBA YÜKLÜ MİNİBÜS ELE GEÇİRİLDİ

ŞIRNAK'ın Beytüşşebap ilçesi Faraşin bölgesinde bomba yüklenen minibüs, Van'ın Gürpınar İlçesi Oğuldamı Mahallesi Taşnacak mezrası ile Dolaylı mezrası arasında kalan bölgede terk edilmiş halde bulundu. Bomba yüklü minibüs, güvenlik önlemi alındıktan sonra imha edildi.

Van İl Jandarma Komutanlığı istihbarat birimi ekipler, Şırnak'ta bir vatandaşa ait minibüsün gasp edildiğini ve Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Faraşin bölgesine götürüldüğünü, burada da patlayıcı düzeneği yerleştirildiği bilgisi üzerine kapsamlı bir çalışma başlattı. Bomba yüklü minibüsün Van'a gelmek üzere dün Faraşin bölgesinden hareket ettiği bilgisi üzerine de takibe başlandı. Yapılan kapsamlı takip sonucu bomba yüklü minibüs, Gürpınar ilçesi Oğuldamı Mahallesi Taşnacak mezrası ile Dolaylı mezrası arasında kalan bölgede terk edilmiş durumda bulunduğu belirtilerek şöyle denildi:

"İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı istihbarat birimleri tarafından yürütülen çalışmalarda, Şırnak nüfusuna kayıtlı bir vatandaşımızdan bölücü terör örgütü mensuplarınca gasp edilen minibüsün Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi Faraşin bölgesine götürülerek içerisine patlayıcı düzenek hazırlandıktan sonra ilimize getirilerek bombalı saldırıda kullanılacağı bilgisi edinilmiştir. Bomba yüklü aracın 08/11/2016 günü Faraşin bölgesinden hareket ettiği öğrenilmiş, yapılan takipte Gürpınar ilçesi Oğuldamı Mahallesi Taşnacak (Taşlıca) mezrası ile Dolaylı mezrası arasında kalan bölgede terk edilmiş vaziyette bulunmuştur. Olayla ilgili Gürpınar Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda yeteri kadar personel ve uzman ekiplerle araç üzerinde gerekli incelemeler yapılmıştır. Koltukları sökülen minibüste 3 jelikan bidon içerisine hazırlanmış 500 kg. amonyum nitrat ile güçlendirilmiş bomba düzeneği kurulduğu tespit edilmiş ve söz konusu araç gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra yerinde imha edilmiştir."

VAN, -

=====================================================

3) PKK, İSKENDERUN'DA İÇME SUYU HATTINI PATLATTI

HATAY'ın İskenderun İlçesine içmesuyu sağlayan depolardan birine bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca sabotajda bulunulduğu anlaşıldı.İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki Mahallesi'ne suyun az gelmesi üzerine Kurşunlu ve Değirmendere mevkilerine kontrol yapmaya giden Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) ekibi, Değirmendere Yaylası'na yaklaşık 1500 metre uzaklıkta bulunan su gözlerinin toplandığı (su kaptajı) alanında bir patlama olduğunu ve betonarme yapının tamamen parçalandığını saptadı.Sarıseki bölgesinde su ihtiyacını karşılayan içmesuyu hattının parçalanmış halde ve suyun boşa aktığını gören ekipler, durumu Jandarma ekiplerine bildirerek yasal işlem başlatılmasını sağladı.

İNCELEMENİN ARDINDAN TAMİR YAPILACAK

Yapılan incelemeler kapsamında olay yerine gidilmesinin tehlikeli olması ve herhangi başka bir olayın oluşmasına yol açmamak amacıyla soruna müdahale edilemediğini bildiren HATSU, güvenlik güçleri tarafından yapılacak kontrollerin tamamlanmasının ardından patlayan boruların tamir edileceğini ve suyun tekrar düzene gireceğini duyurdu.

HATAY/DHA

================================================

4)ÇANAKKALE'DE LODOS İĞDE AĞACINI DEVİRDİ

ÇANAKKALE'de, iki gündür etkili olan lodos fırtınası deniz ulaşımında aksamalara yol açtığı gibi, günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor. Lodos fırtınası nedeniyle, yazlıkların bulunduğu sahile yakın Dardanos bölgesinde bir iğde ağacı devrildi, bazı çam ağaçlarının da dalları kırıldı. Kuzey Ege Denizi'nde saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına, Çanakkale merkezinde de zaman zaman hamle hızıyla birlikte etkisini gösteriyor. Lodos nedeniyle, Çanakkale'nin merkeze bağlı Çınarlı Köyü'ne bağlı tatil beldesi Dardanos'ta, İzmir 5'inci Sokak'ta bulunan Hasan Kaptan'a ait evin bahçesindeki 10 metre boyundaki iğde ağacı, köküne yakın bir noktadan kırılarak, yola devrildi. Aynı bölgedeki bazı çam ağacının da dalları fırtına deniyle kırılıp yere düştü.

Evin sahibi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Hasan Kaptan, olayın yaşandığı sırada evin içinde olduğunu, bir ses duyarak dışarıya çıktığında meyve vermiş olan iğde ağacının devrildiğini gördüğünü söyledi. Ağacın nasıl devrildiğini göremediğini anlatan Kaptan, "Fırtına ağacı devirmiş. 10 yaşında bir iğde ağacıydı ve verime de yatmıştı. Üzüldük tabiiki. Komşum aracını yola park ediyordu. Bu sabah erken gittiği için şans eseri aracı hasar görmedi. O anda yoldan geçen birinin olmaması da büyük şans" dedi. Kaptan, devrilen ağacın üzerindeki iğdeleri toplayıp, dallarını küçük parçalara ayırarak yolu yeniden trafiğe açtı.

Çanakkale şehir merkezinde hızı saatte 55 kilometreyi bulan fırtınamsı rüzgarın zaman zaman etkisini artırarak 70 kilometreye ulaşarak fırtınaya dönüşmesi nedeniyle vatandaşlar, zor anlar yaşıyor.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Devrilen iğde ağacından görüntü.

-Ağacı devrilen Hasan Kaptan ile röp.

-Çam ağacının kırılarak yere düşmüş olan dalından görüntü.

- Çanakkale Boğazı'ndaki dalgalardan ve gemilerden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Burak GEZEN/ ÇANAKKALE,

====================================================

5)SİİRT'TE 31 KAMU GÖREVLİSİNİN İLK DURUŞMASINDA GERGİNLİK

SİİRT'te PKK/KCK bağlantısı gerekçesiyle daha önce haklarında dava açılan, bir kısmı KHK ile açığa alınan ve bir kısmı da meslekten ihraç edilen 31 kamu personelinin ilk duruşmasında gerginlik yaşandı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDP Siirt Milletvekili Besime Gonca ve Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da katıldığı duruşma için Adliye önünde bekleyenler ve polis arasında gerginlik yaşandı.

Siirt merkezde daha önce haklarında dava açılan ve bir kısmı OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile PKK/KCK bağlantısı iddiasıyla açığa alınan ve bir kısmı da meslekten ihraç öğretmen ve sağlık çalışanlarından oluşan 31 kamu personelinin ilk duruşması bugün Siirt 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 31 sanık, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDP Siirt Milletvekili Besime Gonca ve Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ile çok sayıda sendika üyesi katıldı. Kimlik tespitlerinden sonra 31 sağlık personeli ve öğretmenin ifadeleri alındıktan sonra duruşma 31 Ocak 2017 tarihine ertelenirken, duruşmaya katılanlar ile adliye önünde güvenlik önlemi alan polis memurları arasında gerginlik yaşandı. Duruşmayı izleyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDP'li Gonca ve Belediye Başkanı Bakırhan, adliye çıkışında kordon oluşturan polislerin arından geçerken, polis yetkilileri ile sözlü tartışma yaşandı. HDP'li Gonca, Özgen ve Bakırhan ile beraberindekilerin basın açıklaması yapmak istemelerine karşın polis yetkilisi, kamusal alanda basın açıklamasının yapılmasının yasak olduğunu söyledi. Bunun üzerine KESK Genel Başkanı Özgen, açıklama yapmayacaklarını ancak, polisin oluşturduğu kordondan geçmeyeceklerini belirtmesine rağmen, sözlü tartışma devam ederken, KESK üyeleri polis kordonundan geçerek, sessiz bir şekilde dağıldı.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Adliyeye gelen KESK üyeleri

-Lami Özgen ve Tuncer Bakırhan'ın adliyeye gelişi

-Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kordon

-Polis yetkilisi ile Lami Özgen arasında yaşanan tartışma

-KESK'lilerin adliyeden ayrılışı

-Genel ve detay ve görüntüler

Haber-Kamera: Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK/SİİRT, -

====================================================

6)HIRİSTİYANLAR'IN SİLİFKE'DEKİ HAC MERKEZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK

MERSİN'in Silifke İlçesi'nde Anadolu'da Hıristiyanlığın en eski ve en önemli merkezlerinden Ayatekla ören yerinde yüzey araştırması yapmak için çalışmalara başlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimari ve Kentsel Koruma Çalışma Grubu öğretim elemanları ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan araştırma grubu, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde, Ayatekla ören yerinde yüzey araştırması kapsamında görev aldı. Yaklaşık 10 gün sürecek araştırma kapsamında daha önce ele alınmamış olan bir sarnıç yapısının ölçme ve fotoğraflama çalışması yapılacak. Ayrıca önceki yıllarda belgelenmiş olan alandaki diğer iki sarnıç yapısı da tekrar ele alınarak günümüzdeki koruma durumu değerlendirilecek. Ekip Başkanı Umut Almaç, bu yıl yapılacak araştırmalar sonucu Ayatekla Ören Yeri'nin koruma problemleri belirlenerek, mevcut sorunlar için çeşitli çözüm önerilerinin getirilmesi planlandığını belirterek şunları söyledi: "Alan çalışmasında elde edilecek veriler bir rapor halinde bakanlığa teslim edilecek. Raporun aynı zamanda Mayıs 2017'de düzenlenecek olan 39'ncu Uluslararası Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda sunulması planlanmaktadır. Çalışma grubunda daha fazla araştırmacının yer alabilmesi ve çalışmaların alanının geneline yayılabilmesi için sponsor arayışları da devam etmektedir. Bu çalışmaların devamlılığının sağlanmasıyla Ayatekla Ören Yeri ve Silifke'nin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığı arttırılacaktır diye düşünmekteyiz."

AYATEKLA

Silifke İlçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alan Örenyeri Anadolu'da Hıristiyanlığın en eski ve en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Rivayete göre, İsa Peygamber'in 12 havarisinden biri olan St. Paul'un vaazlarından etkilenen Tekla Hıristiyanlığı yaymak için propaganda yaparken Paganların baskılarına maruz kalıp, öldürüleceğini öğrenince kaçıp Seleukiya'ya gelerek, sonradan kiliseye çevrilen bir mağarada saklanıyor. Yine öldürüleceği bir sırada bu mağarada kaybolduğuna inanılıyor. Aya Tekla'nın içinde yaşadığı mağara onun kayboluşundan sonra Hıristiyanlarca kutsal sayılarak, bu din İ.S. 312 yılında serbest bırakılıncaya kadar gizli bir ibadet yeri olarak kullanıldı. Bu mağara daha sonra 4'ncü yüzyılda kiliseye dönüştürüldü. Günümüzde merdivenle inilerek ulaşılan bir durumda olan Aya Tekla Kilisesi, çevresindeki sarnıç ve şehir suru kalıntılarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin), -

=======================================================

7)PİYANİST UĞURLU, RESİTALİ İLE BÜYÜLEDİ

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası etkinlikleri kapsamında sahne alan ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu, 'Anadolu'dan doğan güneş, Mustafa Kemal Atatürk' temalı resitali ile büyüledi.

Tarsus Belediyesi tarafından 75'nci Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Piyanist Uğurlu, 'Anadolu'dan doğan güneş, Mustafa Kemal Atatürk' temalı resital sırasında sinevizyonda milli mücadele yıllarını anlatan görüntülerine, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk portrelerine ve zaman zaman da 15 Temmuz darbe kalkışması sırasında çekilen fotoğraflara yer verdi. Yaklaşık 1,5 saat sahnede kalan Uğurlu, çaldığı eserler sırasında kendine özgü hareketleri ve çıkardığı sesler ile izleyicileri büyüledi.

Vatandaşların büyük bir keyifle izlediği resitalin sonunda, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro ünlü piyanist Uğurlu'ya teşekkür ederek günün anısına çiçek ve çeşitli hediyeler verdi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun sahne alması

-Alkışlar ve selamlama

-Resitalden kesitler

-Resital eşliğinde sinevizyona yansıyan fotoğraflar

-Alkışlar

-Detay

-Sanatçıya Uğurlu'ya Belediye Başkan Yardımcı Hüseyin Boro çiçek ve plaket verirken

(BOYUT: 118 MB) (SÜRE: 3 dk 42 saniye)

(Haber-Kamera : Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin),

===================================================

8)GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ'TA ARAÇ ÇALAN 3 KİŞİ, ŞANLIURFA'DA YAKALANDI

GAZİANTEP'ten çaldıkları hafif ticari araçla geldikleri Kahramanmaraş'ta bir otomobili daha çalan 3 kişi, polis tarafından Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde yakalandı.

Hayrullah Mahallesi Malik Ejder Caddesi'nde park halinde olan 46 NL 479 plakalı otomobil, geçen pazartesi gecesi çalındı. Sabah otomobilinin yerinde olmadığını gören berber Levent K.'nın ihbarı üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı oto hırsızlığı ekipleri, çalışma başlattı. Güvenlik kameralarını incelemeye alan polis, otomobili çalan kişilerin, önce hafif bir ticari araçla keşif yaptığını belirledi. Polis ayrıca, hırsızların keşif yaptığı aracın da aynı gece Gaziantep'ten çalındığını saptadı.

ŞANLIURFA'DA TESBİT EDİLDİLER

Yapılan araştırmalarda otomobilin Muhammet B. (27), İbrahim Fethullah Ö. (21) ile Fatih Y. (19) tarafından çalındığı ve Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde saklandıklarını belirlendi.Kahramanmaraş'ta çalınan otomobilin ise Gaziantep'e götürüldüğünü belirleyen ekipler, Şanlıurfa polisi ile koordineli bir çalışma başlattı. 3 şüpheli, Suruç İlçesi'nde saklandıkları adreste yakalanırken, Kahramanmaraş'tan çalınan otomobil Gaziantep'in İstiklal Mahallesi'nde, Gaziantep'ten çalınan hafif ticari araç ise Suruç'ta ele geçirildi.

Ayrıca şüphelilerden Muhammet B.'nin 4 ayrı hırsızlık suçundan arandığı, Fethullan Ö.'nün ise uyuşturucu ve hırsızlık suçlarından sabıkası olduğu ortaya çıktı. Şüphelilerin, çaldıkları araçla Kahramanmaraş ve çevre illerde de evlerden hırsızlık olaylarını karıştıkları da belirlendi. Düz kontak yaparak çaldıkları araçların tanınmaması için jant gibi bazı aksesuar ve parçalarını da değiştiren Muhammet B., İbrahim Fethullah Ö. ile Fatih Y., polis tarafından Kahramanmaraş'a getirilerek sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Şüphelilerin hastaneye getirilişi

Hastaneden çıkarılmaları

Polis otosuna bindirilmeleri

Güvenlik kamerası görüntüleri

Otomobilin çalınma anları

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 178 MB

================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement