Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

Hakkari'de patlatılan dinamit, deprem etkisi meydana getirdiPatlatma anıHAKKARİ-Çukurca karayolu üzerindeki Sümbül Dağı eteklerinde yer alan taş ocağında kullanılan dinamit, kentte küçük çaplı sarsıntıya neden oldu.

25.07.2017 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari'de patlatılan dinamit, deprem etkisi meydana getirdi

Patlatma anı

HAKKARİ- Çukurca karayolu üzerindeki Sümbül Dağı eteklerinde yer alan taş ocağında kullanılan dinamit, kentte küçük çaplı sarsıntıya neden oldu. Yakınında bulunan bir akaryakıt istasyonu ve araç muayene istasyonunun camları kırılırken, tavan kısımlarının da zarar görmesine neden oldu.

Hakkari- Çukurca Karayolu üzerindeki Sümbül Dağı eteklerinde bulunan taş ocağındaki kayalar, dün saat 19.40 sıraylarında dinamit kullanılarak patlatıldı. Patlama, Hakkari şehir merkezinde küçük çaplı sarsıntıya neden olurken, yakınındaki bazi işyerleri zarar gördü. En büyük zararı taş ocağı yakınında bulunan Çallı ailesine ait bir akaryakıt istasyonu ve TÜV-TÜRK araç muayene istasyonu gördü.

Akaryakıt istasyonu ve araç muayene istasyonuda çalışanlar büyük korku yaşadıklarını anlattı. İşletme sahiplerinin Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını belirten çalışanlar, camların kırıldığını ve isletmelere ait tavanların sarsıntıyla birlikte döküldüğünü söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Patlatma anı(cep telefon kamerası)

-Patlatmanın yapıldığı taş ocağından genel   ve datay

-Patlatmada camları hasar gören Opet petrol istasyonu

-Kırılan camlar

-Opet çalışanı Engin Turan ile röportaj

-Kırık caları gösterirken

-Duvardaki çatlak

-TÜV-Türk binası

-Asma tavanı çöken araç Muayene istasyonu

-Yere düşen asma tavanlar

-İstasyon amir Yardımcısı Şevket Akın ile röportaj

-Detaylar

Haber-kamera: Behçet DALMAZ/HAKKARİ, -

========================================

Bursa'da nefes kesen orman yangını tatbikatı

BURSA Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan yangın tatbikatı başarı ile sonuçlandı. Bilinçli olarak yakılan 5 alan arazi, yaklaşık 20 dakikada helikopter ve tüm yangın müdahale araçları ile söndürüldü. Tatbikat gereği dumandan etkilenerek bayılan bir yangın söndürme işçisine 112 ekipleri müdahale etti.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü personel ve ekipmanlarını olası yangınlara hazır tutmak amacıyla belirli aralıklarla tatbikat yapıyor.  Bu yıl ki tatbikatta,  merkez Osmangazi İlçesi Demirtaş baraj bölgesindeki ormanlık alanda, hayvanlara ve yeşil ağaçlara zarar vermeden 5 ayrı noktada yangın başlatıldı. Telsiz ile bildirilen yangına ilk müdahale araçları ve arazözler ile müdahale edildi. Yangının büyüdüğü varsayımı ile hareket eden yangın tim komutanı helikopter ile havadan müdahale desteği istedi.

Havadan yapılan müdahaleyle birlikte kimyasal maddeler ve dozer ile yangının sıçramaması için yanan alanların etrafı güvenli bölge haline getirildi. Yangının söndürülmesinin ardından "bariyer" isimli sistem ile geniş alana yayılan su hem soğutma çalışması hem de yangın büyümemesi için tedbir çalışması gerçekleştirildi. Müdahale esnasında dumandan etkilenerek bayılan yangın söndürme ekibinden bir kişiye 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti.

Tatbikata 1 helikopter, 4 arazöz, 4 yangın ilk müdahale ekibi, 50 söndürme işçisi ve 4 yangın tüm komutanı katıldı. Ayrıca 2 adet su tankı ve bir ambulans tatbikat boyunca hazırda bekletildi. Tatbikat esnasında açıklamalarda bulunan Bursa Bölge Müdürü Arif Can, müdahalelerdeki sürelerini ve çalışmalarını pekiştirmek amacıyla bu tatbikatların gerçekleştirildiğini söyledi. Beş farklı noktadan başlatılan tatbikatla ilgili olarak Can, "Bursa Orman Bölge Müdürlüğündeki ekiplerle hızlı bir şekilde müdahale edildiğini gösterdik Tabii yangın daha fazla büyüdüğü takdirde diğer bölge kuvvetlerinden destek geliyor. Nitekim onlarda da helikopterlerimiz mevcut. Çünkü yanan her orman Türkiye'nin ormanlarının yanması anlamına gelir. Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında olduğundan dolayı bizim her an teyakkuz halinde olmamız gerekiyor bütün yangınlar bir kıvılcımla başlar. Yangın büyüdükten sonra müdahale koşulları zorlaşır. Dolayısıyla bizim için erken müdahale çok önemli. Biz Orman yangınlarına yaklaşık 22 dakikada müdahale ediyoruz. Bunu daha kısa süreye indirmek için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Helikopter ile müdahale

arazöz ve diğer araçların yangına müdahalesi,

Haber-Kamera: Enver Fatih TIKIR/ BURSA, -

=========================================

Ağaçlar köklendi, köylüler ayaklandı

MANİSA'nın Yunusemre İlçesi Akgedik Mahallesi'nde yapımı süren TOKİ Konutları için arıtma tesisi kurulması planlanan alanda yaklaşık 100 çam ağacı kesildi. Ağaçların iş makineleri ile taşındığını gören köylüler, belediye ekiplerinin çalışmasına engel olarak, iş makinelerinin alandan çıkmasını istedi.

Yunusemre İlçesi'ne yaklaşık 10 kilomatre uzaklıktaki kırsal Akgedik Mahallesi girişindeki 10 yıllık çok sayıda çam ağacı, Yunusemre Belediyesi çalışanları tarafından köklenerek traktör römorklarına yüklendi. Mahalle girişindeki alana akın eden köylüler, yetkililerle tartıştı. Mahallenin girişindeki alana çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Tartışmaların yaşandığı alana CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Kulibay Koç da geldi. Akgedik Mahallesi'nde ağaçların köklendiği alana TOKİ ve Yunusemre Belediyesi tarafından yapımı süren toplu konut alanı için arıtma tesisi yapılacağı ve bu yüzden ağaçların köklendiği öğrenildi. Köklenen ağaçların başka bir alana dikimi konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Ağaçların köklendiği çukurları gösteren Ayşe Samtepeli, "Burası park alanı olacaktı, piknik yapacaktık. Bizi kandırdılar, römorkla ağaçları kaçırdılar. Biz bu ağaçları ellerimizle diktik, bu ağaçları belediye dikmedi. Ağaçları geri dikmelerini istiyoruz" diye konuştu.

100 AĞAÇ SÖKÜLDÜ

TOKİ'nin arıtma tesisini istemediklerini söyleyen 67 yaşındaki Hacer Uysal, bu ağaçları elleriyle sulayıp büyüttüklerini anlattı. Köylülerden Bayram Ali Güreş ise, şöyle konuştu: "Buraya TOKİ'nin arıtma çukurunu yapacaklarmış. Biz bu çamları elimizle diktik, geliştirdik. Onlara başka yer gösterdik. Gelmişler burayı kesmişler. Köylünün haberi yoktu. Kalanları biz gelince kurtarabildik. Ben elimle kazıp diktim bunları" diye konuştu. Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Baykarlar, alanda yaklaşık 100 ağacın köklediğini söyledi. Mağdur olduklarını öne süren Baykarlar, "Aşağı yukarı 10 yıllık ağaçlar köklendi. Burada çalışma belgeleri yok. Bu köy TOKİ alanı değil. TOKİ alanına 1 kilometre uzaktayız. Köylü bu alana arıtma yapılmasını istemiyor."

"KAYMAKAM, OLAY YERİNE GELDİ"

Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da, tartışmanın olduğu yere geldi. Kaymakam Erdoğdu, Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Baykarlar ve Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya ile konuştu. Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya, TOKİ konutları için geçici paket arıtma tesisinin yapılacağını ve birçok kurumdan izin alındığını söyledi. Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Baykarlar ise, tesis için başka uygun yer gösterdiklerini, ancak yeni gösterilen yerin keşfi yapılmadan ağaçların köklendiğini söyledi. Baykarlar, "Alanı kaydırma şansı var mı diye araştırdık. Yeni yer gösterdik, biz keşfi beklerken kepçeler geldi. 300 metre ileride gösterdiğimiz yere niye yapmadılar? Bizim burada yetişmiş çamlarımız var" dedi.

Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu ise, köyden ve belediyen bir heyet ile ortak görüşme yapılmasını istedi. Köylülerin ortak görüşmeden önce kepçelerin çıkmasını istemesi üzerine, ekipler çalışmalarını tamamlamadan kepçeler alandan çıkarıldı. Tartışmaların ardından köylüler alandan yavaş yavaş ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Ağaçların köklendiği alandan görüntü,

-Köylülerin tepkisinden görüntü,

-Köklenen ağaçlardan görüntü,

-Kaymakam Ahmet Erdoğdu, Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Baykarlar ve belediye yetkilisinin konuşmaları,

-Belediye kepçesinin alandan çıkmasından görüntü.

Haber - Kamera: Nermin UÇTU/MANİSA,

============================================

Kümese giren yılanı itfaiye yakaladı

DENİZLİ'nin Çardak İlçesi'nde civciv kümesine giren yılan, itfaiye ekibi tarafından yakalanıp, tekrar doğaya bırakıldı.

Bu sabah Çardak İlçesi'nde bir vatandaş itfaiyeyi arayarak civciv kümesine yılan girdiği ihbarını bulunup, yardım istedi. Olay yerine giden itfaiye ekipleri, kümese giren yılanı ellerindeki özel aparat yardımıyla yakaladı. Bir poşete konulan yaklaşık 1.5 metre uzunluğundaki yılan, itfaiye ekipleri tarafından tekrar doğaya bırakıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Cep telefonuyla çekilen yılanı yakalama görüntüleri

-Yakalanan yılanın doğaya bırakması

Haber-Kamera: Celal SAYIN/ ÇARDAK (Denizli),

===========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement