Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

7 Rize'de dereler bu yılda suya hasret kaldıYILLIK 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de, hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları yaz aylarında yine suya hasret kaldı.

04.08.2017 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA YURT BÜLTENİ-7

Rize'de dereler bu yılda suya hasret kaldı

YILLIK 2 bin 400 kilogram yağış oranı ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de, hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları yaz aylarında yine suya hasret kaldı. Dere sularının tünele alındığı Salarha ve Güneysu derelerinin büyük bir bölümü bu yılda kurudu.

Güneysu İlçesi ile Salarha Beldesinin adını taşıyan dereler üzerine kurulan düşük megawaatlı hidroelektrik santrallerde suyun tünele alındığı alanlarda su seviyesi azaldı. Salarha Vadisi'ndeki 28 megavat kurulu gücündeki HES projesi kapsamında Yiğitler Köyü'ndeki regülatör sahasından tünele alınan Salarha Deresinin suyu Güneysu Vadisi'nde kurulan santrale aktarıldı, 8 kilometre sonra yeniden Salarha Deresi 'ne bırakıldı. Ancak 8 kilometre boyunca suyu azalan ve bazı alanlarda ikiye ayrılan dere yatağının bir bölümü ise tamamen kurudu. Güneysu İlçesi Gürgen Deresi'ndeki HES projesi kapsamında suyun tünele alındığı 3 kilometrelik alanda da dere suyu azaldı.

"DERELER ESKİDEN HAVADAN KUŞ KAPARDI"

Salarha deresinin eskiden gürül gürül aktığını anlatan Hasan Ketenci, "Eskiden dereler öyle akardı ki havadan kuş kapardı. Köprülerin üzerinden akardı. HES yapımından sonra derelerimiz kurudu. Şimdi su yok. Sularımızı hep aldılar. Derelerin eski halini özlüyoruz." dedi. İhsan Katırcı'da "Dereler eksiden köprülerin üzerinden akardı. Şimdi derelerde su da balıkta kalmadı. 40 yılda dere yatağını arar derler ama su yok ki nasıl yatağını arasın. Bir kaç HES projesi yapılınca suyu aldı, yaşamı da bitirdi." dedi ve gelecekte hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceği endişesini dile getirdi. Derelerde eskiden yüzdüklerini anlatan Muhammet Çelik'de "Su eskiden fazlaydı, derelerde balık tutar, yüzerdik. Şimdi HES'ler yapılınca dereler kurudu. Yüzülecek dere yok. Dere olduğu bile belli değil. Dereler bitti. Keşke böyle olmasaydı." ifadeleri ile üzüntüsünü dile getirdi.

12 HES DEVREDE

Rize'de İkizdere, Senoz, Güneysu ve Salarha dereleri üzerine 12 Hidroelektrik Santral projesi kuruldu. Cevizlik, Yokuşlu, Ayvasıl, Uzundere, Yeşilköy, İkizdere, Kale, İncirli, Saray, Adacami, Hamzabey ve Gürgen HES projelerinde yıllık ortalama 830 gigawaat saat elektrik üretimi yapılıyor.  Bu projelerin bazıları yaz aylarında azalan su miktarı nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalıyor.

GÖRÜNTYÜ DÖKÜMÜ

Vadilerden drone ile detay

Dere yataklarından detay

Vatandaşlarla röp.

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-

====================================

Yangında ölen çocukların cenazesi teslim edildi

MERSİN'in Silifke İlçesi'ndeki evde çıkan yangında ölen 4 yaşındaki Durdu Yapal ve 3 yaşındaki Hasan Umut Karakan'ın cenazeleri yapılan otopsinin ardından ailelerine teslim edildi. Cenazeler Silifke'ye götürüldü.

Silifke İlçesi Sayağzı Mahallesi'nde dün bir apartmanın 2'nci katında iddiaya göre elektrik prizinden çıkan yangında kurtarılamayan Durdu Yapal ve Hasan Umut Karakan hayatını kaybetti. Alışverişe giden ve arkadaş olan anneleri Sevgi Karakan ve Güney Yapal tarafından evde bırakılan küçük çocukların cenazeleri Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Birbirlerine sarılmış halde olan küçük çocukların cenazesi yapılan otopsinin ardından bugün ailelerine teslim edildi. Cenazeler toprağa verilmek üzere Silifke'ye götürüldü.

GENÇ KIZ KURTARAMADI

Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken evi Sevgi Karakan ve Güney Yapal'ın kiraladığı, olay sırasında alışverişe giden kadınların çocukları 18 yaşındaki Ümmühan Yapal'a bıraktığı anlaşıldı. Genç kızın, alevleri fark edince yardım istemek için dışarı çıktığı ancak alevlerin bir anda yükselmesi nedeniyle çocukları kurtarmak için içeri giremediği bildirildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Adli Tıp Kurumu tabelası

Yakınlarının Adli Tıp Kurumu önünde görüntüsü

Cenazelerin çıkarılması ve cenaze aracına konması

Morg tabelası

Cenaze aracının gidişi

Haber-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

=======================================

Kimliği 16 yıl sonra saptanan sanığa müebbet hapis

DİYARBAKIR'da 2001 yılında, PKK terör örgütü adına fidye almak için bir işadamının oğlunun kaçırılması eylemine katılan, ancak isim benzerliği nedeniyle yıllardır bulunamayan Yaşar Yıldırım, 16 yıl sonra gıyabında yapılan yargılamada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Yıldırım'ın avukatı Velat Alan, müvekkiline sadece isim benzerliğinden dolayı ağır bir ceza verildiğini, asıl Yaşar Yıldırım'ın müvekkili olmadığını ileri sürdü.

İşadamı Musa Mızrak'ın 19 yaşındaki oğlu Kenan Mızrak, 14 Haziran 2001 tarihinde kendi inşaatlarında çalışan Yılmaz Demir tarafından fuhuş yapan kadınlarla buluşturulacağı söylenerek bir eve götürüldü. Götürüldüğü evde kalaşnikof silahla rehin alınan Mızrak'ın babasından, PKK terör örgütü adına 150 bin lira fidye istendi. Elleri ve ayakları bağlanan Mızrak'ın altın künye ve cep telefonu gasp edilirken, olayın polise bildirilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Yılmaz Demir'in bir gün sonra yakalanması üzerine paniğe kapılan diğer şüpheliler Kenan Mızrak'ı serbest bıraktı.

Yılmaz Demir'in ifadesi üzerine 5 kişi daha gözaltına alınırken, olayda kullanılan kalaşnikof da yer gösterme sonucu ele geçirildi. Olayla ilgili tutuklanan 3'ü kadın 6 kişi hakkında 2001 yılında Diyarbakır 4 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dava açıldı. DGM'lerin kapatılması üzerine Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonunda, 2005 yılında 6 sanığa çeşitli sürelerde hapis cezası verildi.

TÜM YAŞAR YILDIRIM'LAR İNCELENDİ

Soruşturma sırasında yakalanan şüpheliler 'Sidar' kod adlı Yaşar Yıldırım isimli bir kişinin de eyleme katıldığını söyleyince, güvenlik güçleri bu kişinin yakalanması için çalışma başlattı. Tüm ifadelerde ismi geçen şüphelinin yakalanamaması üzerine, 2006'da 'Mahmut ve Fatma oğlu, 1980 doğumlu, Diyarbakır'ın Ergani İlçesi nüfusuna kayıtlı' Yaşar Yıldırım hakkında, zaman aşımı süresiz daimi arama kararı çıkarıldı.

Türkiye'nin her yerinde aranırken 2007'de pasaport başvurusu yapan Yaşar Yıldırım yakalanarak, gözaltına alındı. Kimlik bilgilerini inceleyen polis, ifadelerde geçen Yaşar Yıldırım'ın, Hani ilçesi Belen Köyü nüfusuna kayıtlı ve 1981 doğumlu olduğunu belirledi. Yapılan araştırma sonucunda Hani nüfusuna kayıtlı Yaşar Yıldırım hakkında çıkarılması gereken arama kararının, Ergani nüfusuna kayıtlı Yaşar Yıldırım hakkında düzenlendiği tespit edildi.

İfadesi alınan Yaşar Yıldırım, kaçırma olayı ile ilgili daha önce karakola çağrılıp, mağdurla yüzleştirildiğini, mağdurun kendisini teşhis edememesi üzerine serbest kaldığını, bahsedilen Yaşar Yıldırım'ın kendisi olmadığını ileri sürdü.

Gözaltına alınan Yaşar Yıldırım'ın diğer sanıklar ve mağdur tarafından teşhis edilebilmesi için fotoğrafları çekilirken, kimlik bilgilerinin uyuşmaması üzerine serbest bırakıldı.

Bunun üzerine Ergani ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Yaşar Yıldırım isimli tüm vatandaşların kayıtları incelemeye alındı. İncelemede Ergani İlçesi'nde Yaşar Yıldırım isminde 7 kişi olduğu, bu kişilerin yaş ve anne- baba adlarının ifadelerde geçen Yaşar Yıldırım ile uyumlu olmadığı tespit edildi. Ergani'de yaşayan Yaşar Yıldırım adlı 7 kişinin, aranan Yaşar Yıldırım olmadığı saptanınca bu kez Diyarbakır genelinde 20'den fazla aynı isimde kişinin kayıtları incelendi.

DİĞER SANIKLAR TEŞHİS ETTİ

Fidye olayına karışan Yaşar Yıldırım'ın peşini bırakmayan adli merciler, ifadelerde ismi geçen kişinin, gözaltına alınıp bırakılan kişi olup olmadığına ilişkin soruşturmayı devam ettirdi. Bu kapsamda fidye olayı nedeniyle ceza alan sanıklara, gözaltına alınıp bırakılan Hani nüfusuna kayıtlı Yaşar Yıldırım'ın fotoğrafı yeniden gösterildi. Sanıkların çelişkili teşhisleri üzerine Yıldırım'ın fotoğrafı tüm tanıklara tekrar gösterildi. Bazı tanıklar fotoğrafı gösterilen kişinin, olaya karışan kişi olmadığını belirtirken, sanıklar Yılmaz Demir ve Mehmet Tezgel şüpheliyi kesin olarak teşhis etti.

Fotoğraf teşhisi ve ifadeleri karşılaştıran adli merciler, fidye olayına karışan kişinin gözaltına alınıp, bırakılan Yaşar Yıldırım olduğunu belirledi.Yeniden ifadesi alınan sanık Mehmet Tezgel, Yaşar Yıldırım'ın 2001 yılındaki kaçırma olayında kardeşi Mehmet Yıldırım'ın nüfus cüzdanı ile yakalandığını ve serbest bırakıldığını söyledi.

14 YIL SONRA DAVA, 16 YIL SONRA MÜEBBET

2001 yılından beri aranan şüphelinin teşhis edilmesi üzerine 2015 yılında Yaşar Yıldırım hakkında, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede PKK terör örgütü içerisinde eylem ve faaliyetlerde bulunan Yaşar Yıldırım'ın işadamının oğlunu kaçırma eylemini planladığı belirtildi.

İddianamenin kabulünün ardından sanık Yaşar Yıldırım'ın tutuksuz yargılanması 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Yargılama sırasında esas hakkında görüşünü açıklayan savcı, Yaşar Yıldırım'ın mağdur tarafından teşhis edilemediğini belirterek beraatını talep etti. Mahkeme, Yaşar Yıldırım'ı 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırarak, tutuklanması için yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

AVUKATI TEMYİZ ETTİ

Yaşar Yıldırım'ın avukat Velat Alan, müvekkiline sadece isim benzerliğinden dolayı ağır bir ceza verildiğini belirterek, kararı temyiz etti. Müvekkilim isim benzerliğinden alınıp daha sonra teşhis yaptırıldığını belirten Velat Alan, "Aranan Yaşar Yıldırım, ceza verilen kişi değil. Olayda yer alan hiç kimse teşhis edemiyor. Bir tanık teşhis edebildi. İlk dönemlerde bu kişi de teşhis edemedi. 2008 yılında ve mahkemede teşhis etti. Zaten inşaatlarda çalışan biriydi. Müvekkilimin masum olduğuna inanıyorum. 20 tane Yaşar Yıldırım incelendi. Savcı da kararı temyiz etti, biz de temyiz ettik. Mahkemenin yanlış karar verdiğini düşünüyoruz. Buna rağmen bu kadar ağır bir ceza verilmesi hatalı ve yanlıştır" dedi.

Haber :  Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, -

===================

42 kişinin yaralandığı trafık kazasında 2 sürücü serbest kaldı

SAMSUN'da trafik kazasında 42 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla polis tarafındran gözaltına alınan özel halk otobüsü sürücüsü 46 yaşındaki Şaban Y.D. ile TIR sürücüsü 62 yaşındaki Hasan B., savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Olay dün Tekkeköy İlçesi Selyeri mevkiinde meydana geldi. Samsun yönünden Ordu yönüne giden yabancı plakalı TIR'ın sürücüsü Hasan B., iddiaya göre trafiğin sıkışması sonucu fren yaptı. Bu sırada TIR'ın arkasından seyir halindeki Şaban Y.D.'nun kullandığı 55 RT 071 plakalı özel halk otobüsü TIR'a çarpıp şarampole yuvarlandı. Kazada halk otobüsü sürücüsü ile 41 yolcu yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen çok sayıda ambulans ile çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazanın ardından her iki araç sürücüsü polis tarafından gözaltına alındı.

Kaza sonrası 42 kişinin taksire yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla bugün polis tarafından adliyeye sevk edilen iki sürücü savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Haber: Hakan ÇELİKBAŞ/ SAMSUN, -

============================================

Validen fabrika işçilerine, "Sigayı bırakın, bir maaş ikramiye alın" teklifi

DİYARBAKIR Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Organize Sanayi Bölgesi'nde ziyaret ettiği iplik fabrikası işçilerine sigarayı bırakma teklifinde bulundu. Bazı işçilerin bu teklife "biraz zor" yanıtı alan Vali Güzeloğlu, sigararının zararlarını anlatarak, "Sigarayı bırakın, bir maaş ikramiye size verilecek" dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, buradaki fabrikalarda incelemelerde bulundu. Pamuk ipliği üretim tesisini gezen Vali Güzeloğlu, öğle molasında fabrikanın kamelyasında sigara içen işçilerin yanına gitti. İşçilere sigaranın zararlarını anlatan Vali Güzeloğlu, sigarayı bırakan işlere bir maaş ikramiye verilmesi için fabrikanın personel müdürü Mahmut Dincer'e teklifte bulundu. İşçiler ise Vali Güzeloğlu'nun teklifine karşılık sigarayı bırakmanın zor olduğu cevabını verince Vali Güzeloğlu, "Bir maaş ikramiye olsa da mı?" diyeyerek işçilere sigarayı bırakmaları konusundaki ısrarını sürdürdü. "Sigara, sizi bırakmadan siz onu bırakın" diyen Vali Güzeloğlu, sigarının tehlikeli ve çok zararlı olduğu söyledi. Fabrika müdürüne teklifini tekrar eden Vali Güzeloğlu, "Sigarayı bıkırsanız sizlere prim verilecek" dedi.

DİYARBAKIR'A YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULACAK

Fabrika ziyaretinin ardından gazetecilere değerlendirmede bulunan Vali Güzeloğlu, kentte yeni bir Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması için çalışmaların devam ettiğini söyedi. 20 bin kişinin istihdam edileceği ve 700 milyon liralık yatırımın yeni OSB'de yapılacağını aktaran Vali Güzeloğlu, "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin 3 etabında yatırım çalışmaları devam ediyor. 4'üncü etabın kurulması için çalışmalarımız bitmek üzere. Yüksek talep ve beklentilere karşı yeni üretim alanlarında ve organize sanayi boyutunda diğer projelerimiz de sürüyor. Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması için hazırlıklar devam ediyor. Yeni cazibe merkezi programında Diyarbakır en yüksek talebi ve bu nokta çok yüksek bir yatırım projesi sunulan bir ilimizdir" diye konuştu.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin 4'üncü etabının kurulması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Vali Güzeloğlu, 4'üncü etebın kurulmasıyla birlikte işletme sayınısın 350'e ulaşacağını, 20 bin kişinin istihdam edileceğini anlattı.

Görüntü Dökümü:

-Vali'nin OSB'ye gelişi

-OSB ziyareti

-Fabrika ziyareti

-İşçilerle sigara diyolugu

-Vali Aksoy'un açıklaması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, -

============================================

İslahiye'de, devrilen kamyon dorsesi korkuttu

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, alt yapı çalışması alanına hafriyat döken kamyonun dorsesinin pistonun kırılmasıyla devrilmesi kısa süreli korkuya yol açtı.

Kaza, öğle saatlerinde Dervişpaşa Mahallesi'nde meydana geldi. Mahallede sürdürülen altyapı çalışmalarını yürüten yüklenici firmaya ait Bayram G. yönetimindeki 27 SV 698 plakalı kamyon hafriyat getirdi. Sürücünün dorseyi kaldırıp hafriyat dökümü sırasında piston kırıldı ve dorse bir anda büyük gürültüyle devrildi. Sürücü son anda dorsenin altında kalmaktan kurtulurken yaşananlar çevrede kısa süreli korkuya neden oldu.

Kamyonun dorsesinin devrilmesi nedeniyle kısa süre ulaşıma kapanan yol, hafriyat ve dorsenin kaldırılmasıyla trafiğe açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Kaza yeri ve çalışmalar

Kamyonun devrilen dorsesi

Sürücü Bayram G. ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

===========================================

Düzce'de uyuşturucu denetimi

DÜZCE'de polis ekipleri, kentin ara sokaklarında, boş binalarda ve ağaçlık alanlarda uyuşturucu satıcılarına yönelik gerçekleştirdikleri operasyonda 2 kişiyi gözaltına aldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ne bağlı Yunus Timleri, uyuşturucu ve madde bağımlıları ile satıcılarına yönelik operasyon yaptı. Yunuslar kentin ara sokaklarında, boş binalar ile ağaçlık alanlarda denetim yaptı. Aydınpınar Caddesi üzerindeki ağaçlık alanda yapılan kontrolde 2 kişi uyuşturucu madde yapımında kullanıldığı iddia edilen poşet içindeki bitki ile yakalandı. Polisleri görünce kaçmaya çalışan G.D. ve M.U., yakalandı. Polis, poşet içindeki bitkiye incelenmek üzere el koydu. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen G.D. ve M.U., sorguları ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Denetimlerde başka suç unsuruna rastlanmadı.

Görüntü dökümü:

-Yunus timlerinin hazırlanması

-Metruk binalarda denetim

-Ağaçlık alanda denetim

-2 kişinin gözaltına alınması

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

===============================================

Başiskele'de sondaj çalışmalarında 57 derecelik su bulundu

KOCAELİ Başiskele Belediyesi'nin sondaj çalışmaları sonucunda 930 metre derinlikte 57 derece sıcaklıkta jeotermal kaynak suya ulaşıldı.

Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Prof. Dr. Hakan Hoşgörmez ve mühendis Çiğdem Çakıroğlu ile birlikte 'Çiğdem' kuyusunda bulunan jeotermal kaynak suyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Başiskele Yeniköy Mahallesi'nde arama faaliyetleri yürüten Başiskele Belediyesi, Yeniköy Deresi mevkiinde jeotermal suya ulaştı. 930 metre derinlikte 57 derece sıcaklıkta kükürtlü su bulundu. Suyun debisinin yüksek olduğu bilgisi verildi. Çıkarılan kaynak suyunun ilk analiz sonuçlarına göre şifalı ve birçok hastalığa iyi gelebilecek bir özelliğe sahip olduğu öngörülürken, detaylı incelemesinin İstanbul Üniversitesi'nde devam ettiği bildirildi. Kaynak suyunun bölgesel olarak Armutlu'daki kaynak suları ile benzer sistemde olduğu açıklandı.

Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz suyun ısıtma ve sağlık turizmi açısından kullanılabileceğini belirterek, "Bölgenin imar çalışmalarıyla ilgili bir takvim var. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çalışma yürütülmesi gerekiyor. Önümüzdeki Eylül meclisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne sunulabilir diye düşünüyorum. Planlar bittikten sonra otel ya da devremülk için çalışma yapılabilir. Başiskele'de önümüzdeki yıllarda 10 kuyu dahi olabilecek durumda ve hiçbirisi birbirini etkilemeyecek durumda. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalar 2013'ten bu yana devam ediyor. 30 yıllık bir işletme ruhsatımız var. İşletilmesi de Başiskele Belediyesi'ne ait. Isıtma amacıyla da, sağlık turizmi açısından da değerlendirilebilir. Başiskele'nin dışında, Kocaeli'nin geneline değer katacak bir kaynak bu" dedi.

Çalışmaları yürüten Prof. Dr. Hakan Hoşgörmez ise, "Burası en az 10 oteli idare edebilir. 500 ila 1000 arası konut ısıtılabilir. Yerin altındaki kaynağın tükenmesi mümkün değil, düzgün bir şekilde kullanılabilirse uzun yıllar hatta bizim ömrümüzün yetmeyeceği bir süre bu kaynağın akışta olması mümkün" diye konuştu.

GÖRÜNTÜDÖKÜMÜ

Başkanın açıklamaları

Kuyudan görüntüler

HABER: Faruk KIYAK/KAMERA: Orhan UZUN/ BAŞİSKELE(Kocaeli), -

================================================

Kayıp gencin cenazesi denizde bulundu

SİNOP'da dün kayıp olarak aranan 19 yaşındaki Samet Saraç'ın, denizde cansız bedeni bulundu.

Asker adayı Samet Saraç, dün sabah Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne giderek göz muayenesi oldu. Rapor almak için öğle saatlerini bekleyen genç ve ailesi, zaman geçirmek için piknik yapmak amacıyla Akliman mevkisine gitti. Kısa süreliğine piknik alanından ayrılan çift, geri döndüklerinde oğullarını göremedi. Bir süre kendi imkanlarıyla çocuklarını arayan çift, sonuç alamayınca polise haber verdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen polis ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Samet Saraç'ın kayalıklardan denize düşmüş olabileceği ihtimaline karşın denizden ve karadan arama çalışması başlattı. Dün saat 21.00'a kadar süren aramalar bu sabah da devam etti. Hamsilos koyu mevkisinde arama kurtarma köpeği Halka'nın da katıldığı arama çalışmaları sonucunda Samet Saraç'ın cansız bedeni denizde bulundu. Ekipler tarafından cenazesi sudan çıkarılarak Atatürk Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Gencin cenazesinin denizden çakarılması

-Yakınlarının ağlaması

-Detaylar

Haber-Kamera: İbrahim ASLAN/ SİNOP,

==================================================

Trenden son anda kendisini kurtardı, arkadaşı öldü- yeniden

Kaza anı kamerada

ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde, bariyeri kapalı hemzemin geçitten geçmek isteyen motosiklet sürücüsü, son anda treni fark edince gidonu çevirip kendisini kurtarırken; arkasında bulanan arkadaşı 23 yaşındaki Sercan Deliacı, düşüp trenin altında kalarak öldü. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Kaza, geçen 29 Temmuz'da meydana geldi. 21 yaşındaki Onur Küçüker, iddiaya göre bariyer kapalı olmasına rağmen motosikletle hemzemin geçitten geçmek istedi. Son anda Karabük'ten Zonguldak yönüne giden yolcu trenini fark eden Küçüker, motosikletin gidonunu çevirerek  kendisini kurtardı. Bu sırada arkasında bulunan ve motosikletten düşen arkadaşı Sercan Deliacı'ya ise tren çarptı. Trenin önünde sürüklenerek ağır yaralanan Deliacı, ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Çatalağzı Termik Santrali'nde taşeron firmada işçi olan Deliacı, 5 gün süren yaşam savaşını dün akşam geç saatlerde kaybetti.

KAZA ANI KAMERADA

Polisin soruşturma başlattığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı. Hemzemin geçitteki kameraya yansıyan görüntüde bariyeri kapalı olan hemzemin geçide yaklaşan motosiklet sürücüsünün son anda treni fark edip gidonu çevirip trenin altında kalmaktan kurtulduğu, ancak bu sırada arkasından düşen arkadaşına trenin çarptığı görüldü. Kazanın ardından motosiklet sürücüsü, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Görüntü dökümü:

-Motosikletin hemzemin geçide yaklaşması

-Kapalı bariyer

-Motosiklet sürücüsünün treni fark etmesi, direksiyonu çevirmesi

-Arkadaşının düşmesi ve trenin çarpması

-Trenin durması

Haber: Cüneyt ÖZFİDAN/ZONGULDAK,

===================================================

Yaralı şahin tedavi edilerek doğaya bırakıldı

KARABÜK'ün Eskipazar İlçesi'nde yaralı bulunan şahin, tedavi edilerek doğaya bırakıldı.

İlçede ormanlık alanda vatandaşlar yaralı buldukları şahini Eskipazar Devlet Hastanesi'ne götürdü. Hastane görevlileri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi'ne haber verdi. Gelen ekipler şahini alarak veteriner kliniğine götürdü. Kafasında darbe sonucu ödem belirlenen şahin, 5 gün süren tedavisinin ardından tekrar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerine teslim edildi. Av Koruma ekibinde görev yapan Saime Demirtaş, meslektaşlarıyla birlikte şahini bulunduğu bölgede doğaya bıraktı.

Görüntü dökümü:

-Saime Demirtaş'ın şahini veteriner hekimden teslim alması

-Saime Demirtaş'ın şahini kafesten çıkarması

-Saime Demirtaş'ın açıklaması

-Saime Demiratş'ın şahini doğaya salması

Haber - Kamera: Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

====================================================

Arkeolog Bachmann Antik Kent'te anıldı

ALMAN Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi Müdür Vekili ve Bergama Antik Kenti Kazı Baş Mimarı Arkeolog Martin Bachmann (52), ölümünün birinci yıldönümünde İzmir'in Bergama ilçesinde anıldı.

Bergama Antik Kenti'ndeki anma törenine CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in eşi Meltem Gönenç, Bergama Belediye Başkan Vekili Ali Kahyaoğlu, Bergama Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, Bergama Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş, Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura, Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Veli Köse, Teos Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Yusuf Sezgin, Bergama Antik Kenti kazı ekibi ve tüm ustaları ile Martin Bachmann'nın tüm restorasyon çalışmaları sırasında birlikte çalıştığı restoratörler, demirci, marangoz, taş ustaları ile kazıevi bekçisi  katıldı.

Anma programı Bergama Akropolü'nde Martinn Bachmann'ın son projesi olan Gymnasium önünde gerçekleşti. Başta Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson olmak üzere yakın arkadaşları kendisi ile ilgili anılarını paylaştı. Ardından Gymnasium restorasyon projesinde ilk parça yerine yerleştirildi. Daha sonra Bachmann'ın bir başka projesi olan Z binası gezildi. Bergama Kazı Evi'nde pilav ayran dağıtıldı. Kızıl Avlu önünde lokma döküldü.

GYMNASİUM ANASTYLOSİS PROJESİ'NDE İLK ADIM TAMAMLANDI

Martin Bachmann'ın uzun yıllar asistanlığını yapan Yüksek Mimar Seçil Tezer anma törenindeki konuşmasında, "2012'de başladığımız Martin Bachmann projesi olan Gymnasium restorasyon projesinde önemli bir adımı tamamlamış bulunmaktayız. Burada zorlu bir süreci geride bıraktık ve ilk parçayı koyduk. Bu parça bütünleri birbirine bağlayan kriş parçalarından biri ve önümüzdeki senenin sonuna kadar bu parçaları yükseltmeye devam edeceğiz. Umarım Bachmann'ın projesini layıkıyla sona erdireceğiz" dedi.

SEKHMET HEYKELİNİ AYAĞA KALDIRMIŞTI

Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr.Felix Pirson, "Bir yıl önce Martinn Bachmann hayatını kaybetti. Bachmann'ın genç ölümü hem Bergama kazı için, hem Alman Arkeoloji Enstitüsü için hem de Bergama ve Türkiye'nin kültür mirasının korunması için önemli bir kayıptı. Bachmann uzun yıllar Türkiye'de çalıştı. Mimar ve koruma uzmanıydı. Özellikle Bergama'da farklı projeler gerçekleştirdi. Mesela Pergamon'da Z binasının koruma çatısı ve Kızıl Avlu'daki tanrıça Sekhmet heykelinin ayağa kaldırılmasında mükemmel bir iş yaptı. Bundan sonra da Bachmann'ın izlerini devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi ve Pergamon Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş de

"Gymnasium'daki projeyi Martin Bachmann başlattı. Herşeyiyle proje hazırlandı. Tam uygulama aşamasında kendisini kaybettik. Ama şantiye başladı ve restorasyon devam ediyor. Bugünde ölüm yıldönümü nedeniyle önemli bir parçayı koyarak onu anıyoruz" dedi.

Arkeolog Martin Bachmann, 3 Ağustos 2016'da İstanbul'da kalp krizinden 52 yaşamını yitirmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Bergama Antik Kenti'nin Gymnasium restorasyonundan görüntü

-Bergama Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson'un konuşması

Haber-Kamera: İZMİR

===============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement