Dha Yurt Bülteni - 8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 8

'Erciyes 2019' tatbikatı nefes kestiKayseri'de konuşlu 4'üncü Kolordu Komutanlığı sevk ve idaresinde, Kayseri 1'nci Komando Tugay Komutanlığı'nca, Türkiye ile birlikte 8 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 'Erciyes 2019' tatbikatı, başarıyla tamamlandı.

23.05.2019 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Erciyes 2019' tatbikatı nefes kesti

Kayseri'de konuşlu 4'üncü Kolordu Komutanlığı sevk ve idaresinde, Kayseri 1'nci Komando Tugay Komutanlığı'nca, Türkiye ile birlikte 8 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 'Erciyes 2019' tatbikatı, başarıyla tamamlandı. Tatbikatın son gününde, 'Barışı Destekleme Harekatı' gerçekleştirildi.

Kayseri 1'nci Komando Tugay Komutanlığı'nca icra edilen 'Erciyes 2019' tatbikatı, 6 Mayıs'ta başladı. 17 gün süren tatbikata Türkiye ile birlikte Azerbaycan, ABD, Gürcistan, Pakistan, Romanya, İtalya ve Katar'dan toplam 895 asker katıldı. Tatbikatın son bölümü, Şehit Piyade Teğmen Hasan Bak Atma-Atlama Sahası'nda gerçekleştirildi. Tatbikatı, 4'ncü Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri'nin yanı sıra 33 ülkeden 39 askeri ateşe de izledi.

Senaryo gereği terör mağduru ülkeye, 7 müttefik ülke ile birlikte barışı destekleme harekatı yapıldı. Saat 08.30'da başlayan Azerbaycan, ABD, Gürcistan, Pakistan'dan rütbeli askerlerin de katıldığı tatbikat, Hava Kılavuz Harekatı ile başladı. Mehmetçikle birlikte yabancı ülke askerlerinin de içinde bulunduğu C-130 askeri uçaktan 120 asker, 1200 fitten serbest atlayış gerçekleştirdi. Havadan intikal, indirme hücum, ağır atma, hava barışının tesisi safhaları da başarıyla icra edildi.

Tatbikatta 'Arena' ülkesinde bulunan 'Zakkum' terör örgütü kontrolündeki kamp ele geçirildi. 67 farklı türde askeri araç ve 354 değişik cins ve çapta silah kullanılan tatbikata, Atak ve Skorsky helikopterler de yer aldı. 1,5 saat süren tatbikat saygı atlayışının yapılması ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Tatbikat alanından genel ve detay görüntü

Tatbikat gereği paraşütçü askerlerin atlayışı

Askerlerin sızma harekatı

Atak helikopterin manevra harekatı

ABD ordusunun paraşütçülerinin atlayışı

Tatbikat alanından görüntüler

Süre: 14 Dk Boyut: 1.46 GB

Haber: Yasin DALKILIÇ - Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ,

=======================

Yargıtay'dan 'kesik baş' davasında ömür boyu hapis cezasına onama

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde, kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü Nurettin Gider'i (35) av tüfeğiyle öldürdükten sonra başını keserek, köy meydanına atan Nevin Yıldırım (34) hakkında yerel mahkemenin verdiği ömür boyu hapis cezası, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nce onandı.

Yalvaç'a bağlı Koruyaka köyünde, 29 Ağustos 2012 tarihinde, kendisine tecavüz ettiğini ileri sürdüğü Nurettin Gider'i av tüfeğiyle vurarak, öldürdükten sonra başını kesip, köy meydanına atan Nevin Yıldırım hakkında, yargılandığı Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Mart 2015'te 'tasarlayarak adam öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezası verildi. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nce yerel mahkemenin Yıldırım'a bu fiili işlerken, başkalarının da yardım ettiği yönünde kanaat oluştuğu görüşü dikkate alınıp, usul yönünden karar bozuldu.

YENİDEN YARGILANDI

Yargıtay tarafından yerel mahkemeye geri gönderilen dosya, 21 Mart 2018 tarihinde yeniden görüldü. 5 saat süren ve 2 kez ara verilen duruşmada mahkeme heyeti, Nevin Yıldırım'ın 'kasten öldürmek' suçunu işlediğinin sabit olduğuna, bu nedenle ömür boyu hapisle cezalandırılmasına, 'meşru müdafaa' ve 'haksız tahrik' hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına hükmedildiğini açıkladı.

YARGITAY KARARI ONADI

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının ardından Nevin Yıldırım'ın dosyası, temyiz üzerine Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne gönderildi. Geçen hafta temyiz incelemesini duruşmalı yapan dairenin kararı açıklandı. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından yerel mahkemenin Yıldırım hakkında verdiği ömür boyu hapis cezası onandı.

Görüntü Dökümü

----------

-Olaya ilişkin ARŞİV görüntüler

Haber: Nurettin ARKAN/YALVAÇ (Isparta), -

=======================

Sokak köpeğini defalarca bıçakladılar

Mersin'in Tarsus ilçesinde bıçaklanarak ölüme terk edilen Sultan ismi verilen sokak köpeği, bulunduğu parkın görevlisi tarafından fark edilerek götürüldüğü veterinerde tedavi edildi.

Olay Tarsus ilçesindeki Atatürk ve Gençlik Parkı'nda meydana geldi. Parkın müdavimlerinden olan vatandaşlar tarafından oldukça sevilen sokak köpeği Sultan, kimliği belirsiz kişiler tarafından bıçaklanarak ağır şekilde yaralandı. Sultan'ın durumu, sabah nöbete gelen güvenlik görevlilerince fark edildi. Güvenlik görevlisi Nebahat Şimşeker tarafından kanlar içindeki Sultan bulunduğu yerden alınarak Tarsus Köpek Bakım Evine götürüldü. Burada veterinerler tarafından tedavisi yapılan ve bıçak yarası nedeniyle yaklaşık 10 santim yırtığı bulunan sevimli Sultan'ın yarasına dikiş atıldı.

Tedavisinden sonra tekrar parka getirilen Sultan'ın oldukça tedirgin olduğu gözlenirken onu hayata döndüren güvenlik görevlisi Nebahat Şimşeker, "Sabah vardiyaya geldiğimde Sultan yara bere içindeydi, kanaması vardı, arkadaşları arayıp veteriner sordum, daha sonra köpek evine götürdüm. Kim yaptıysa yanına kalmasın. Bunlar insan değil. Bu parkta her zaman hayvanlar gelir ama ilk defa böyle bir şey oldu" dedi.

Sultan'ın 5 yıldır parkın müdavimi olduğunu ifade eden Park Bahçeler Müdürlüğü çalışanı Turabi Uçar ise, "Sultan yaklaşık 5 senedir her gün bizimle birlikte. Kendini bize çok sevdirdi. Başına ilk defa böyle bir olay geldi biz çok üzüldük.  Hayvanlara böyle eziyet edenler insanlıkla alakaları yok, bunlar insan olamazlar. Bu masum hayvanın ağzı yok, dili yok. Buna işkence yapanlar insan olamazlar. Sultanı eski haline getirmek için arkadaşımla beraber elimizden geleni yaptık" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------

-Parkın giriş görüntüsü

-Parkta dolaşan köpek

-Sultan ile ilgilenen güvenlik görevlisi ve park çalışanı

-Güvenlik görevlisi Nebahat Şimşeker, Sultan'ı kucağında götürürken

-Veterinerin köpeğe müdahalesi

-Veteriner tedavini yaptığı bölgeyi kontrol ederken

-Sultan, su içerken

-güvenlik görevlisi Nebahat Şimşeker, köpekle ilgilenirken

-Sultan otururken

-Güvenlik görevlisi Nebahat Şimşeker ile röp

-Park Bahçeler Müdürlüğü çalışanı Turabi Uçar ile röp

-Sultan parkta gezerken

-Genel ve detay

(BOYUT: 469,74 MB) (SÜRE: 4.10 DK)

Haber-Kamera: Okan ÇALIŞKAN/TARSUS(Mersin),

=====================

Sümela'da, 4 yıl aradan sonra ziyaret heyecanı (YENİDEN)

KÜLTÜR ve Turizm Bakanalığı'nın Trabzon'da 4 yıldır ziyarete kapalı olan Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nın ilk bölümünün 25 Mayıs'ta ziyarete açılacağını duyurması, esnafı sevindirdi. Esnaf,  her yıl binlerce turisti ağırlayan manastırın yeniden ziyarete açılmasıyla ilçe ekonomisinin canlanacağını, bölgedeki turist sayısında da patlama yaşanacağını söyledi.

Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Trabzon'un Maçka ilçesindeki Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının ilk etabında sona gelindi. Manastırda, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için, endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekipler tarafından 4 yıldır sürdürülen 'yamaç ıslah çalışması' tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan Sümela Manastırı'nın ilk bölümünün 25 Mayıs tarihinde yeniden ziyarete açılacağını duyurdu. Manastırın yıllar sonra ziyaretçilerle açılmasına sayılı günler kalması, bölgede heyecan yaratırken, turizm acenteleri ve ilçe esnafının da yüzü güldü.

'GÜN SAYIYORUZ'

İlçede esnaflık yapan Mesut Karagöz "Esnaf dört yıldır kan ağlıyordu zaten. Burada dükkan kapatanlarda oldu. Şimdi Manastırının yıllar sonra tekrar açılacak olması bizi çok heyecanlandırıyor. Bütün esnaflar hazırlık yaptı. Ona göre ürün aldılar zaten turist geliyordu ama şimdi belki de turist sayısı dört katına çıkacak. Bizde gün sayıyoruzö dedi.

'NE KADAR SÜTLAÇ SATACAĞIMIZI BİLE HESAPLADIK'

Tur şirketleri ile gerekli anlaşmaları şimdiden yaptıklarını belirten sütlaç üretimi yapan Merve Yaman da "Maçka zaten Sümela sayesinde geçinen bir yer. Biz yıllardır Sümela'nın açılmasını bekliyoruz. Bize çok faydası olacak. Bütün esnaf arkadaşlarımızla beraber heyecanla manastırın bir an önce açılmasını bekliyoruz. Turlar şimdiden aradılar bizi zaten. Her şey hazır, ne kadar sütlaç satacağımız bile hesaplandı, pazarlıklar yapıldıö şeklinde konuştu.

'NE KADAR TURİST GELİRSE O KADAR HİZMET OLUR'

Yerli ve yabancı turistlerin 25 Mayıs'ı dört gözle beklediğini kaydeden İsmail Avcı, "Ayın 25'ini bekliyoruz heyecanla. Manastır açıldığı zaman çok daha yoğun turist gelecek buraya. Hem ilçe canlanacak hem ekonomiö dedi. Ömer Kurt ise, "Ne kadar turist gelirse o kadar hizmet olur. İlçenin gelişmesi için Sümela Manastırı gibi turizm merkezinin burada olması büyük avantajö ifadelerine yer verdi.

GİZLİ GEÇİT BULUNMUŞTU

Ziyaretçilerin can güvenliğini sağlamak için yaklaşık 4 bin ton kaya temizliğinin yapıldığı manastırda, 300 metrelik yürüyüş yolu da düzenlendi. Manastırda tarihi su kemerleri, gişe binası ve manastıra çıkan merdivenler restore edilerek kullanılır hale getirildi.  İlk bölümü ziyarete açılacak manastırın, gelecek yıldan itibaren de tamamı gezilebilecek. Restorasyon sırasında keşfedilen kuzey çatının üst sağ yamacında gizli geçitle ulaşılan 'şapel' ve 'çile odaları' ise gelecek yıl ziyaretçilerle buluşacak.

SÜMELA MANASTIRI

Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.

Görüntü Dökümü

---------------------

Sümela Manastırı Drone Görüntüleri

-Sümela Manastırı Detay Görüntüleri

-Maçka'dan Detaylar

-Esnaf Röportajları

-Detaylar

BOYUT: 299 MB

Haber: Aleyna KESKİN-Kamera: Uğur AYDIN-TRABZON-DHA)

=======================

Başına saksıyla vurup bıçakladı, cesedi kanala atmak isterken yakalandı

Antalya'da Soner E. (45), birlikte alkol aldıkları Ayşe G. (44) için kavga ettiği arkadaşı Sadık Cantürk'ü (45) başına saksıyla vurup, bıçaklayarak öldürdü. Soner E., Cantürk'ün cesedini 50 metre sürükleyerek götürdüğü sulama kanalına atmak isterken yakalandı.

Olay, saat 04.30 sıralarında Kepez ilçesi Gazi Mahallesi'nde bir gecekonduda meydana geldi. Soner E., Ayşe G. ve Sadık Cantürk, dün akşam saatlerinde birlikte alkol almaya başladı. Saat 04.30 sıralarında Soner E. ile Sadık Cantürk arasında, Ayşe G. yüzünden kavga çıktı. Kavga sırasında Soner E., çiçek saksısını ve sandalyeyi Sadık Cantürk'ün başına vurup yaraladı. Soner E., ardından 3'ü sırtından olmak üzere Cantürk'ü 5 yerinde bıçaklayıp öldürdü. Evden gelen sesler üzerine mahalleli polise haber verdi.

CESEDİ KANALA ATMAYA KALKIŞTI

Sadık Cantürk'ün cesedini kolundan tutup sürükleyen Soner E., 50 metre uzaklıktaki Devlet Su İşleri'ne ait su kanalının yanına getirdi. Soner E. cesedi suya atmak isterken, polis ekipleri olay yerine geldi. Ekipler, Soner E.ile evdeki Ayşe G.'yi gözaltına aldı.

Soner E. ile Ayşe G. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü, Sadık Cantürk'ün cenazesi ise otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Görüntü Dökümü

----------

Olayın meydana geldiği evin dış plan görüntü

Evin içinden görüntü

Evin çevresinden görüntü

Ev önündeki kan görüntüsü

Su kanalından görüntü

172 MB -- 01.33/// HD

Haber: Bülent TATOĞULLARI-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

================

Boz ayı yavrusu 'Yogi' Bursa'ya gönderildi

Trabzon'un Çaykara ilçesinde Yahya Gönlü'nün (50) evinin yakınında bulup sahip çıktığı ve Milli Parklar yetkilileri tarafından teslim alınan boz ayı yavrusu, Bursa Karacabey Ova Korusu ve Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi.

Çaykara ilçesi Çamlıbel Mahallesi'nde duvar ustası Yahya Gönlü, evinin yakınında bulduğu 2 aylık boz ayı yavrusuna sahip çıktı. Gönlü, 'Yogi' adını verip, biberonla süt vererek 15 gündür beslediği minik ayıyı, Tarım ve Orman Bakanlığı 12'nci Bölge Müdürlüğü Trabzon Doğa Koruma Milli Parklar yetkililerine teslim etti. Bakım ve kontrolleri yapılan boz ayı yavurusu konulduğu kafesle Bursa'daki Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi.

Görüntü Dökümü

---------------------

Ayının görüntüleri

Süt içirilmesi

Detaylar

Haber-Kamera: Aleyna KESKİN TRABZON,

================

Çocuklar istedi, Başkan Gürbüz direksiyona geçti

İzmir'de Foça Belediye Başkanı CHP'li Fatih Gürbüz, makam aracını merak eden 15 çocuğa direksiyon başına geçerek, ilçe turu attırdı.

Evli, bir erkek çocuk sahibi Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz (37) ve eşi Seçil Çetindağ Gürbüz,  dün (Çarşamba) gece  ilçeye bağlı Yenibağarası Mahallesi'nde belediye tarafından verilen iftar yemeğine katıldı. Başkan Gürbüz, burada çocukların da yakın ilgisiyle karşılaştı. Bir çocuğun makam aracını merak ettiğini söylemesi üzerine Başkan Gürbüz, "Haydi çocuklar, hep beraber görelim" diyerek direksiyona geçti. Başkanın kullandığı makam aracıyla kentte akşam gezmesine çıkan 15 çocuk, tur boyunca "Fatih Başkan" diye slogan attı. Göreve gelmesinden bu yana ilçede dolaşırken meydan ve sokaklarda çocuklarla top oynayan, törenlerde protokolün yanı sıra kendisini kutlamaya gelen çocuklarla ilgilenen Başkan Gürbüz, tur sonrası "Hedefimiz önce çocukları mutlu etmek. Onlar mutlu olursa bizler zaten mutlu oluruz" dedi.

Başkanın makam aracıyla çocukları gezdirdiği görüntüler sosyal medyada büyük ilgi  gördü, destek mesajları aldı.

Görüntü Dökümü

------------

-Başkan Gürbüz'ün makam aracıyla çocuklara ilçe turu attırması

Haber: Seyfi GÜL/ FOÇA (İzmir),

=================

Torna atölyesine giren yılan itfaiye ekipleri tarafından yakalandı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren işyerine giren yılan paniğe yol açtı. İtfaiye ekipleri tarafından yakalanan yılan doğaya salındı.

İnegöl'ün Mahmudiye mahallesi Özyeşil caddesinde faaliyet gösteren torna atölyesine yılan girdi. Sabah işe gelen işçiler torna makinesinin altında yılanı gördü. İşçilerin durumu ihbar etmesi üzerine İtfaiye ekipleri seferber oldu. Atölyeye gelen ekipler yaptıkları çalışmada kısa sürede yılanı yakaladı. Yılan ekipler tarafından doğal ortamına salınırken, atölyedeki işçiler de rahat nefes aldı.

Görüntü Dökümü

---------

-İtfaiye ekiplerinin yılanı yakalayıp çuvala koyması

Süre: 00.37 Boyut: 70.1 MB

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa),

===================

İhracatçı manyezit fabrikası sahiplerinin ruhsat sorunu

Erzurum'un Aşkale ilçesinde 2010 yılında kurulduktan sonra bir süre ekonomik sebeplerle faaliyetini durduran manyezit fabrikası, yaklaşık 2 yıl önce yeniden çalışmaya başladı. Amerika başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine yıllık 15 milyon dolar ihracat yapan fabrikanın sona eren ruhsatlarının 11 aydır yenilenmemesi üzerine yöneticiler Vali Okay Memiş'ten yardım istedi. Fabrikayı gezen Vali Memiş, sorunun çözümü için yardımcı olacağını söyledi.

Aşkale ilçesinde 2010 yılında kurulan manyezit fabrikası, bir süre sonra başta ekonomik olmak üzere çeşitli sebeplerden faaliyetini durdurdu. Uzun bir süre atıl bekleyen fabrika yaklaşık 2 yıl önce tekrar çalışmaya başladı. Fabrikanın sahibi Salih Cihan'ın kendi imkanlarıyla yeniden ayağa kaldırmaya çalıştığı fabrika 250 işçisiyle faaliyete geçti. Maden ocaklarındaki 150 personelle birlikte 400 kişinin istihdam edildiği fabrika başta Amerika olmak üzere Almanya ve bazı Avrupa ülkelerine üretilen yüksek ısıya dayanıklı sinter manyezit ihraç etmeye başladı. Çelik, cam sanayi, tuğla ve harç yapımında kullanılan sinter manyezit ihracatından 2018 yılında 15 milyon dolar gelir elde eden fabrika yönetimi, sona eren ruhsatlar için sorun yaşamaya başladı. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren fabrikanın başta patlatma olmak üzere 7 ayrı konuda ruhsat almak için yaptığı başvurular yaklaşık 11 aydır sonuçlanamadı. Amerika ve Almanya'dan gelen talepler üzerine ruhsat sorunu sebebiyle üretimde istediği artışı yapamayan fabrika yönetimi çareyi konuyu Erzurum Valisi Okay Memiş'e iletmede buldu.

Vali Okay Memiş, ruhsat sorunuyla ilgili yöneticileri dinlemek ve inceleme yapmak üzere fabrikaya gitti. Manyezit fabrikası sahibi Salih Cihan ve müdür Hüseyin Genç'le birlikte fabrikayı gezerek üretimi alanlarını inceleyen Vali Memiş, doğaya ve çevreye duyarlı bir faaliyet yapılmasını istedi. 2010 yılında faaliyete geçen fabrika ve sahip olduğu maden ocakları hakkında bilgi veren Salih Cihan, "Bir süre faaliyetine ara verdiğimiz fabrikayı yaklaşık 2 yıl önce yeniden çalıştırmaya başladık. Kendi imkanlarımızla ayağa kalktık. Bu yıl yeni makineler getiriyoruz, ancak maden ocaklarında ruhsat sorunumuz olduğu için Amerika ve Almanlara verdiğimiz malı üretim gönderemiyoruz. Başta ocaklardaki patlatma olmak üzere ruhsatlarra sıkıntımız var" dedi.

Sinter manyezit fabrikasının 400 personelle yeniden faaliyete geçtiğini belirten Fabrika Müdürü Hüseyin Genç, geçtiğimiz yıl 15 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Üretimi artırmak ve yeni istihdam oluşturmak için yaptığı çalışmaların ruhsat engeline takıldığını ifade eden Genç, "7 ayrı ruhsat için müracaat ettik, 11 aydır bekliyoruz. Eğer ruhsat sorununu çözersek fabrikamız 200 yeni işçiyi istihdam edere Aşkale, Erzurum ve Türkiye'ye daha iyi hizmet edecek" diye konuştu.

İSTİHDAM YARATANIN YANINDAYIM

Fabrikada incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Vali Okay Memiş, gördüğü eksiklikleri yöneticilere ilettiğini söyledi. 400 kişinin çalıştığı fabrikada ruhsatların yenilenmesiyle birlikte işçi sayısının 600 olacağını belirten Vali Memiş,"Erzurum Valisi olarak göreve atandığın günden bugüne kadar istihdam yaratanların yanında olmaya gayret ediyorum. Burayı da görmek istedim, 50 milyon dolarlık bir tesis. Milli servet, sadece şahısların değil bizim de sahip çıkmamız gerekir. Biz onlara yardımcı olacağız. Onlar da çevreye, doğaya uygun madencilik yapacak, çalışanların şartlarını iyileştirecekler. Bürokratik işlemleri teker teker halledeceğiz, ruhsat sorunlarını çözerek 200 kişinin daha istihdam edilmesini sağlayacağız" dedi.

Vali Memiş, yöneticilerden İstanbul'da olan merkezin Erzurum'a getirimesini istedi.

Görüntü Dökümü

----------

-Fabrikadan genel görüntü

-Vali Memiş'in fabrikada karşılanması

-Vali Memiş'in yöneticilerle toplantısı

-Salih Cihan'ın konuşması

-Vali Memiş'in fabrikada incelemede bulunması

-Vali Memiş'in açıklama yapması

-Fabrika Müdürü Hüseyin Genç'in konuşması

(Süre: 6.06, Boyut: 682,47 MB)

Haber-Kamera: Salih TEKİN/ ERZURUM,

==================

Demre'de Turizm Festivali düzenlendi

Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği tarafından, Aziz Nicolaos Günü  dolayısıyla Demre'de Turizm Festivali düzenlendi. Festival kapsamında 3 bin Rus turist Aziz Nicolaos Müzesi'ni ziyaret etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve TÜRSAB'ın destekleriyle Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen Demre Turizm Festivali, Aziz Nicolaos Müzesi'nde düzenlenen ayinle başladı. Ayin, Aziz Nicolaos'un kemiklerinin Demre'den İtalya'nın Bari kentine kaçırılışının 932. yılı nedeniyle düzenlendi. Ayini, Rusya'dan gelen başpiskopos Georgiy Sergey yönetti. Rusya'dan gelen 5 din adamının da görev aldığı ayinde, insanlığın barışı, kardeşliği, Türkiye- Rusya dostluğu, savaşların sona ermesi için dua edildi.

Ayniden sonra, Demre Belediye Başkanı İYİ Partili Okan Kocakaya, Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Rus din adamları, çocuklar ve bir grup Rus turist, suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya'nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Noel Baba Meydanı'ndaki anıtına çiçek bıraktı.

Festival programı daha sonra Demre Kültür Merkezi'nde devam etti. Buradaki törene, Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Emniyet Müdürü Kürşat Duman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilüfer sezgin, Dernek Başkanı İrina Balcı, TÜRSAB Batı Antalya Temsilcisi Rıza Perçin, CHP İlçe Başkanı Mustafa Caner, İYİ Parti İlçe Başkanı Hüseyin Şahin, Rus turistler ve vatandaşlar katıldı.

Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, bölgedeki antik kentleri, slayt gösterisi ile  tanıttı. Antalya'dan ve Rusya'dan gelen çocuk gösteri grupları, dans gösterisi sundu, Rus sanatçılar şarkılar söyledi.

Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı yaptığı konuşmada, "Bugün çok güzel bir gün. Tüm dünyada çok özel bir gün. Bugün Aziz Nicolaos'un günü. Biz bu özel gün için Demre'de turizm festivali yapıyoruz. Ayrıca Türkiye- Rusya İş ve Tarım Formu düzenliyoruz. Demre'yi geliştirmek istiyoruz. Katkı vermek istiyoruz. İstiyoruz ki, Demre, Aziz Nicolaos Müzesi dünya markası olsun. Demre'yi tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.

Demre Kaymakamı Murat Uz ise "Demre, tarihi ve kültürel zenginlikleri barındıran bir ilçedir. Özellikle bizim için Rus misafirlerimiz, daha fazla Demre'yi ziyaret ettikleri için bir kat daha önemlidir.  Demre'de özellikle Aziz Nicolaos Müzesi, Myra Antik Kenti, Andriake ören yeri, Kekova, bizler için değil, dünya için çok önemli merkezler" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------

Festivalin levhası,

Ayinden bölümler,

Andrey Karlov anitına çiçek sunma,

Grupların görüntüleri,

Salondaki toplantı ve etkinlikten bölümler,

Gösteriler,

Röpörtaj

Kaymakam Murat Uz'un konuşması

284 MB 8.56 dakika görüntü.

Haber- Kamera: Ahmet ACAR/DEMRE(Antalya),

=====================

Kastamonu'da helikopterli trafik denetimi

KASTAMONU'da jandarma ekipleri, yaşanan kazaları daha aza indirebilmek için helikopter destekli trafik ve asayiş uygulaması yaptı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Samsun-İstanbul D-100 karayolu ile Kastamonu-Ankara yolunda Çankırı'ya kadar kalan bölümde Skorsky helikopterle havadan denetim yaptı. Yapılan denetimlerde Jandarma Trafik Helikopteri vasıtasıyla, 'hız, sağ şeritte bankette uygunsuz durumda bekleme, ağır taşıtların uygunsuz şerit kullanımı, tehlikeli şerit değiştirme, makas atma, hatalı sollama, yakın takip, karayolu üzerinde zorunlu haller dışında duraklama, park etme' gibi ihlaller tespit edildi. Trafik denetiminde trafik kuralları ve işaretlerine uymayarak trafiği tehlikeye düşüren araçlar helikopterle havadan tespit edilerek, karayolu üzerinde denetim yapan jandarma trafik ekiplerine bildirilerek kurallara uymayan sürücüler hakkında trafik kanununun ilgili maddeleri gereğince yasal işlem uygulandı.

5 ARACA TRAFİK CEZASI KESİLDİ

Araç sürücülerini de kurallara uyma noktasında bilgilendiren jandarma ekipleri, trafik kazalarını en aza indirilmesi için benzer uygulamaların devam edeceğini bildirdi. Yaklaşık iki saat süren helikopter destekli trafik ve asayiş uygulamasında 5 araca trafik cezası uygulandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Havadan denetim

-Araçlardan denetim

-Detay

Haber-Kamera:  Emre ÇİLOĞLU/KASTAMONU, -

===================

İşçilere uygulamalı yangın eğitimi

Mersin'de Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü'nde çalışan işçilere, uygulamalı yangın eğitimi verildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri ve Karayolları Sivil Savunma Birimi iş birliğiyle merkez atölyede verilen eğitime çok sayıda personel katıldı. Eğitmen Ali Temiz tarafından verilen eğitimde iş yerlerinde yangın öncesi,  yangın anında ve yangın sonrasında alınması gerekli önlemler anlatıldı. Katılımcılara yangın nedenleri, yangının etkenleri, yangın söndürme usulleri, yangın söndürme tüplerinin kullanımı ile ilgili gerekli bilgiler verildi. Teknikler uygulamalı olarak gösterildi.

Kursiyerlerin büyük bir dikkatle izlediği eğitimin ardından tatbikat yapıldı. İşçiler sırayla yangın söndürme tüpü kullanarak uygulama yaptı.

Eğitmen Ali Temiz, yangına zaman geçirmeden ilk müdahalenin öneminin büyük olduğunu belirterek, "Yangın fark edilir edilmez öncelikle 110 numaralı yangın İhbar hattının aranarak kısa öz bilgilerle itfaiyenin yönlendirilmesi gerekir. Çalışanların herhangi bir yangın durumunda donanımlı bir şekilde olaya müdahale etmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle eğitim çalışmalarına önem ve öncelik veriyoruz. Her türlü tehlike anında itfaiye ekiplerimiz tam gün hazır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------

-Eğitmen Ali Temiz çalışanlara yangın konusunda eğitim verirken

-Eğitimi izleyen çalışanlar

-Ekipler tarafından ateşe verilen tüp

-Katılımcılar yangın tüpünü kullanarak yanan tüpü söndürmeleri

-İşçilere uygulamalı eğitim verilirken

-Genel ve detay görüntü

(BOYUT: 511 MB) (SÜRE: 4,33 DK)

Haber-Kamera: Gülhan DEMİRCİ/MERSİN,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement