Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-8

Dha Yurt Bülteni-8

Bahçeli: Türkiye'yi federasyona sürükleyecek birileri henüz anasının karnından doğmamıştır (1)Yeni anayasaya ilişkin Bahçeli, "Adalet ve kalkınma partisi ile 18 maddelik anayasa değişikliği üzerinde anlaştık. Çarpıtmamalara, çarpık kafalara aramızdan çıkan çürüklere bakmayın.

18.03.2017 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bahçeli: Türkiye'yi federasyona sürükleyecek birileri henüz anasının karnından doğmamıştır (1)

Yeni anayasaya ilişkin Bahçeli, "Adalet ve kalkınma partisi ile 18 maddelik anayasa değişikliği üzerinde anlaştık. Çarpıtmamalara, çarpık kafalara aramızdan çıkan çürüklere bakmayın. İlkelerimizden taviz vermedik. Ülkülerimizden ayrılmadık. 16 Nisan'da Türkiye'de sistem değişecek. Avrupa'da ise tahtlar sallanacak. Rejim değişecek diyorlar külliyen yalandır. Türkiye eyaletlere bölünecek, üniter yapı bozulacak deniliyor. Tümden iftira hayal ürünüdür. MHP varken Türkiye'yi federasyona sürüklemeye hiçbir işbirlikçi, casus, yabancı ajanının gücü yetmeyecektir. Böyle birisi veya birileri henüz anasının karnından doğmamıştır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum startını Elazığ'da düzenlenen miting ile verdi.

"MEMBİÇ TERÖRİSTLERİN TASALLUTUNDA, RAKKA TUTSAKTIR"

Terörle mücadeleye değinen Bahçeli, "Artık hainlerin kökü kazınmalı. İnleri saklandıkları delikleri yerle bir edilmelidir. Bunun yanında İblisin yeryüzü garnizonu olan IŞİD gözü dönmüşçesine kan dökmektedir. Kahraman mehmetçiğin El Bab'ta 182 gün boyunca destan yazarak IŞİD'i söküp attığına millet şahittir. PYD, YPG ise sınırlarımın hemen dibinde küresel güçlerin himayesi ile dört parçalı Kürdistan için tuzak kurmaktadır. Membiç teröristlerin tasallutunda, Rakka tutsaktır" diye konuştu.

"15 TEMMUZ BİR HAÇLI OPERASYONUYDU"

Bahçeli, "Bu cinayet şebekelerinin en şerefsizi, adisi, sinsisi FETÖ 15 Temmuz'da silaha sarılmıştır. 15 Temmuz bir haçlı operasyonuydu. Planlaması Pensilvanya'daki hoca kılıklı hain arkasından itekleyip kumanda eden güçler tarafından yapılmıştır" dedi.

"İLKELERİMİZDEN TAVİZ VERMEDİK. ÜLKÜLERİMİZDEN AYRILMADIK"

Yeni anayasaya ilişkin Bahçeli, "Adalet ve kalkınma partisi ile 18 maddelik anayasa değişikliği üzerinde anlaştık. Çarpıtmamalara, çarpık kafalara aramızdan çıkan çürüklere bakmayın. İlkelerimizden taviz vermedik. Ülkülerimizden ayrılmadık. 15 Temmuz'dan sonra sistemin yeniden inşasını zorunlu gördük. Tüm dünya üzerimize gelirken çatışıp, ayrı düşemezdik" dedi.

"16 NİSAN'DA TÜRKİYE'DE SİSTEM DEĞİŞECEK. AVRUPA'DA İSE TAHTLAR SALLANACAK"

Bahçeli, "16 Nisan'da Türkiye'de sistem değişecek. Avrupa'da ise tahtlar sallanıp rejim değişikliklerinin ilk kıvılcımı çakılacaktır. Bu yüzden monarşik yönetimler huzursuz ve sancılıdır. Hükümetler şaşkın ve şuursuzdur" dedi.

"CHP GENEL BAŞKANININ UYKULARINI KAÇIRACAKTIR"

Bahçeli, "Daha anayasada ne yazdığını bilmeyen zahmet edip de bir maddesini açıp okumamış CHP Genel Başkanının uykularını kaçıracaktır. Hayırcı kafilenin içindeki FETÖ, PKK, PYD … Perinçek lobisi ve Türk düşmanlarını tir tir titretecektir. Bu 'Evetler' Avrupa'ya kapak işgal planı yapanlara tokat olacak alayını silindir gibi ezip geçecektir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'Yİ FEDERASYONA SÜRÜKLEYECEK BİRİLERİ HENÜZ ANASININ KARNINDAN DOĞMAMIŞTIR"

Bahçeli, "Rejim değişecek diyorlar külliyen yalandır. Değişecek olan sadece hükümet etme sistemidir. Yenisi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Federal sitem gelecek, Türkiye eyaletlere bölünecek, üniter yapı bozulacak deniliyor. Tümden iftira hayal ürünüdür. MHP varken Türkiye'yi federasyona sürüklemeye hiçbir işbirlikçi, casus, yabancı ajanının gücü yetmeyecektir. Böyle birisi veya birileri henüz anasının karnından doğmamıştır" diye konuştu.

Görüntü dökümü

-Bahçeli'nin konuşması

-Detaylar

Haber-Kamera: ELAZIĞ

=======================================

Tunceli'de güvenlik kameralı PKK sığınağına operasyon

TUNCELİ'de terör örgütleri PKK ve MLKP'nin kış üslenmesini yaptığı bölgede güvenlik güçlerince 16 ve 17 mart günlerinde gerçekleştirilen hava destekli operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ile örgütsel dokümanla, sığınaklardan birine yerleştirilen güvenlik kamerası ele geçirildi.

Teslim olan bir teröristin verdiği bilgeler doğrultusunda Jandarma Özel Harekat timleri terör örgütlerinin kullandığı sığınak ve mağaralara didik didik aradı. Teröristlerin çoğu kaçarken, bir bölgede kısa süreli çatışma çıktı.

SIĞINAKTA GÜVENLİK KAMERASI

Sığınaklarda ele geçirilen malzeme ve dokümanlardan örgüt üyelerinin yeni eylem hazırlığı içerisinde olduğu tespit edildi. Sığınaklar içinde çok sayıda silah mühimmat, dijital döküm ve malzeme ele geçirildi. Bulunan telsizle örgüt üyelerinin yurt dışındaki örgütün elebaşlarıyla haberleştikleri ortaya çıktı.

Kış kampında terör örgütünün üst düzeydeki örgüt üyelerinin bulunması nedeniyle sığınakların bulunduğu stratejik bir bölgeye bir güvenlik kamerası yerleştirildiği tespit edildi. Türkiye'de ilk kez bir PKK sığınağında güvenlik kamerası tespit edildi. Kamufle edilen güvenlik kamerası sökülerek incelenmek üzere İl Jandarma Komutanlığı'na getirildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Tunceli Valiliği'nin operasyonla ilgili şu açıklama yapıldı: "Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'nca, 16-17 Mart 2017 tarihlerinde ilimiz merkez mülki sınırları içerisinde gerçekleştirilen 'Şehit Jandarma Binbaşı Yavuz Sonat Güzel-73' operasyonu kapsamında; patlatılmaya hazır halde yol kenarına tuzaklanmış el yapımı düzeneği, 1 adet büyük telsiz, 2 adet kalaşnikof piyade tüfeği, 3 adet el bombası, 10 adet kalaşnikof şarjörü, çok sayıda fişek, 1 adet termal silah dürbünü, 65 kilogram amonyum nitrat, 4 adet tüp, 2 adet el telsizi, 1 adet güvenlik kamerası, 1 adet polis kıyafeti, çok sayıda yaşamsal malzeme, dijital malzeme ve örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Ele geçirilen malzemelerden silah ve mühimmatlar inceleme için muhafaza altına alınmış olup, diğer malzemeler olay yerinde imha edilmiştir."

Görüntü Dökümü

---------------------

-Operasyondan dönen güvenlik güçlirinin görüntüsü

Haber: TUNCELİ, -

==================================================

Kocasını aldattığını düşündüğü ablasını öldürdü

GAZİANTEP'te 28 yaşındaki Ahmet Keleş'in, eniştesini aldattığı iddiasıyla tabancayla başından vurduğu 2 çocuk annesi ablası 38 yaşındaki Emine Keleş, hastanede 15 gün süren yaşam mücadelesinin ardından bu sabah hayatını kaybetti.

Olay, 3 Mart Cuma günü Altmışıncıyıl Mahallesi'nde meydana geldi. İtfaiyede çalışan 41 yaşındaki Ali Rıza Keleş, iddiaya göre kayınbiraderi Ahmet Keleş'e, 20 yıllık eşi Emine Keleş'in kendisini aldattığını söyleyip telefonundan 'Bacın bir daha eve gelmesin' diye mesaj attı. Ahmet Keleş ise, gelen mesaj üzerine tabancasını yanına alıp ablası Emine Keleş'in evine gitti. Ahmet Keleş, tartıştığı ablası Emine Keleş'in başına tabancayla ateş edip kaçtı. Tabancadan çıkan kurşunun başına isabet etmesiyle ağır yaralanan Emine Keleş, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil servisinde tedaviye alındı. Emine Keleş, yoğun bakım ünitesinde 15 gün süren yaşam mücadelesinin ardından bu sabah yaşamını yitirdi. Kadının cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Ablasının ölümüne yol açan Ahmet Keleş ise, olaydan sonra Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin çalışmasıyla yakalanıp çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Otopsi merkezi

Tabutun morga konulması

Genel ve detay görüntüler

Haber -Kamera: Metin Faruk TAMER-GAZİANTEP-DHA)

===========================

Erdemli'de FETÖ/PDY operasyonu: 13 gözaltı

MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik gerçekleştirilen operasyonda, aralarında ablaların da bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

Erdemli İlçesi merkezli 13 ilde 18 adrese eş zamanlı FETÖ/PDY operasyonu düzenlendi. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yıldırımhan Okulları'nda görev yapan ve örgütün eğitim kadrosunda olduğu belirlenen 9'u kadın 13 kişi gözaltına alındı.

Erdemli İlçesi'ne getirilen şüpheliler, sorgulamalarının ardından yoğun güvenlik önlemleri adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Gözaltına alınan şahısların polis aracına bindirilmesi

Gözaltına alınanların görüntüsü

Polis aracı ile götürülürken

Haber-Kamera: Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin),

============================

HIV virüslü engellinin nikahsız eşi tutuklandı

ANKARA'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğum yapan HIV virüslü 21 yaşındaki zihinsel engelli S.S.'nin, Zonguldak'ta ailesinin baskısıyla dini nikahla birlikte yaşadığı 41 yaşındaki İ.D., ikinci kez gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Zonguldak'ta yaşayan S.S., HIV virüsü taşıdığı için Ankara'da bazı hastaneler tarafından kabul edilmemesi ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doğum yaptı. Yapılan testlerde S.S.'nin bebeğinde HIV virüsüne rastlanmadı.

SERBEST KALDI

Yüzde 50 zihinsel engelli S.S.'nin, Kilimli İlçesi'nde ailesiyle birlikte yaşarken eşinden boşanan 4 çocuklu İ.D. ile zorla dini nikahla evlendirildiği ortaya çıktı. İ.D., iddiaya göre bir süre birlikte yaşadığı ve şiddet uyguladığı S.S.'yi, hamile olduğunu öğrenince ailesinin yanına bıraktı. S.S. ve ailesinin geçen 30 Aralık'ta Kilimli Polis Merkezi'ne giderek şikayetçi olması üzerine İ.D. gözaltına alındı. 'Nitelikli cinsel istismar', 'tehdit ve hakaret', 'basit yaralama' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen İ.D., savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

BU KEZ TUTUKLANDI

S.S. ile ilgili haberlerin basına yansıması ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, İ.D. için yeniden gözaltı kararı çıkardı. Polis, İ.D.'yi dün evinde gözaltına aldı. Dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edilen İ.D., savcılıktaki ifadesinde hamile olduğunu öğrenince S.S.'yi ailesinin yanına bıraktığını, bebeğin kendisinden olmadığını ileri sürdü. İ.D., şiddet uyguladığı yönündeki iddiaları da kabul etmedi.

Tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen İ.D., 'nitelikli cinsel istismar' ve 'kişi hürriyetini yoksun kılma' suçlarından tutuklandı. İ.D., cezaevine konuldu.

Görüntü Dökümü:

................................

-Şüphelinin adliyeden çıkarılması

-Polis aracına konulması

-Polis aracının gitmesi

-Adliyeden detaylar

-Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binası

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK

================================

Maaşlarını alamayan işçilerden tepki

KOCAELİ'nin Dilovası İlçesi'nde, Dilovası Atık Su Arıtma Tesisi inşaatında çalışan işçiler, inşaatı yarım bırakan müteahhit firmanın ücretlerini ödemediğini iddia ederek, emeklerinin karşılığını alamadıkları için tepki gösterdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) yaptırdığı Dilovası Atık Su Arıtma Tesisi inşaatında çalışan işçiler, inşaatı yarım bırakan müteahhit firmanın 4-5 aylık ücretlerini ödemediğini iddia etti. Tesislerin önünde toplanan işçiler ücretlerinin ödenmesi için yetkililere çağrıda bulundu. İşçiler, yapımına 3 yıl önce başlanan 37 milyon TL'lik proje kapsamında bölgedeki atık suların tesislerde temizlenerek denize bırakılacağını belirterek, projenin geçen yıl Temmuz ayında bitmesi gerektiğini, müteahhit firmanın geçen ay inşaat sahasında bulunan makinelerini götürerek projeyi yarım bıraktığını söyledi.

Murat Dural şantiyenin saha formeni olduğunu belirterek, "2016 yılının Temmuz ayında bitmesi gereken şantiye şu an atıl durumda. Müteahhit firma İSU ile anlaşamamış arada mağdur olan bizler olduk. Bütün ekipmanları geçen ay TIR'lara yükleyip götürüyorlar. İSU'ya biz bunun böyle olacağını ve tedbir almasını istedik. Bize firmanın kendilerinde teminatı olduğunu belirttiler. Ama olay bu duruma geldi. Burada çalışan 200-300 çalışanın alacağı var. İSU'ya buyurun insanların parasını teminattan ödeyin dediğimiz zaman, bu sefer kesmiş olduğu teminat çalışanların parasını ödemeye yetmiyor" dedi.

Yetkililerin çalışanların ücretlerinin ödenmesi konusunda yardımcı olmalarını isteyen Murat Dural, "Biz paralarımızı alamıyoruz. Ortada mağdur olan çalışanlar oldu. Burada çalışan herkes memleketine döndü. Yazık günah değil mi bu insanlara. Burada emek vermişler. Hükümet el atacak bizim paralarımız ödenecek" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Tesislerden görüntü

röportaj

Haber-Kamera: Mesut IŞIK-Büşra KAYA/DİLOVASI(Kocaeli), -

===============================

Haluk Levent'ten ses getiren 'İzmir Marşı' klibi

Ünlü sanatçı Haluk Levent, yayınladığı İzmir Marşı klibiyle büyük bir konferans salonunda orkestra eşliğinde İzmir Marşı'nı söyledi. Yayınlanan klibe Mustafa Kemal Atatürk'ten ve savaştan görüntüler de ekleyen Haluk Levent, videonun başında da dedesine "Sevgili Dedeme" diye atıfta bulundu.

Görüntü dökümü

-İzmir Marşı klibinin genel ve detayları

Haber: İZMİR

====================================

Kırıkkale Valisi Haktankaçmaz: Milletçe bugün önemli, gururlandığımız bir gün

KIRIKKALE Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, "Milletçe bugün önemli bir gün. Gururlandığımız, acılarımızla beraber ve gururda yaşadığımız bir günö dedi.

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'nda, 18 Mart şehitleri anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102. Yıl dönümü anma programı Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlandı ve Kırıkkale Şehitliği'nde devam etti.

Törene Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, AK Parti milletvekilleri Ramazan Can, Abdullah Öztürk, Mehmet Demir, Garnizon Komutanı Tümgeneral Selami Arslan ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Şehitlikteki törende saygı duruşu, İstiklal marşının ardından dualar okundu. Vali Haktankaçmaz, burada yaptığı konuşmada, "Milletçe bugün önemli bir gün. Gururlandığımız, acılarımızla beraber ve gururda yaşadığımız bir gün. Bu topraklar kolay kazanılmadı, Anadolu gibi zor topraklarda yaşamak için böyle kahraman bir millet olmak gerekiyor. Böyle kahraman evlatlara sahip olmak gerekiyorö dedi.

Daha sonra şehit mezarlarına karanfiller bırakılıp dualar edildi. Törene katılan şehit yakınları, "Artık ortalığın düzenlenmesini istiyoruz. Şehitler ile birlikte ölümler tazeleniyor. Her gün şehitleri görüp ağlıyoruz. Artık analar ağlamasın, çocukların boyunlarının bükülmesini istemiyoruzö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Şehit annelerinden görüntü ve roportaj

Cumhuriyet meydanındaki Çelenk töreni

Saygı atışı kuranı kerim okunması

Şehitlik mezarlığının gezilmesi ve karanfil konulması

Vali M İlker Haktankaçmaz ın açıklaması

Haber-Kamera: Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, -

==============================================

Canlı heykelli zafer sergisi

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği Manisa Şubesi tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıl dönümünde açılan Atatürk'ün fotoğrafların yer aldığı sergi ve etkinlikte yer alan canlı heykeller ilgi çekti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıl dönümü için Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Atatürk'ün fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda açılan sergide ayrıca canlı heykeller de ilgi odağı oldu. Manisalı vatandaşlar, Çanakkale'de topçu birliğini canlandıran canlı heykeller ile fotoğraf çekmek için sıraya girdi. Renkli görüntüler ortaya çıktı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi Başkanı Gülbahar Tahmilci, "Çanakkale Atatürk'ün askeri dehasının ulusumuzun ve dünyanın nasıl kaderinin değiştirdiğinin en önemli göstergesidir. Bugün 18 Mart'ı halkımızla birlikte böyle bir etkinliğe imza atmak istedik. Çok mutluyuz çünkü halktan çok güzel dönüş alıyoruz. Sergide emeği geçerek bize destek veren Manisa Barosu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Türk Kadınlar Birliği Manisa şubelerine teşekkür ederim" diye konuştu.

Sergiye destek veren Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ise, "Çanakkale savaşlarının olduğu bugün, 18 Mart'ı, şehitlerimizi ve gazilerimizi tekrar hatırlamak onların ruhuna dualar etmek ve onları rahmetle anmak için burada toplanıyoruz. Manisa'da bir duyarlılık yaratmak amacıyla altı kuruluş birlikte etkinlik düzenledik. Bu tür etkinlikleri önümüzdeki günlerde genişleterek sürdüreceğiz" dedi.

KULA'DA DA KUTLAMA

Öte yandan; zaferin yıldönümü için Kula'da da bir dizi etkinlik düzenlendi. Yunus Emre Kent Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu. İlçe protokolü ve halkın katıldığı programda anıta çelenkler sunuldu. Sonrasında program, Kula İlçe Şehitliği ziyaretiyle sürdü. Program, 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan etkinlikle sürdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından şehitler için dualar edildi. Piyesler, video gösterileri, Çanakkale geçilmez adlı tiyatro gösterisi, Çanakkale Destanı isimli şiirin okunmasının ardından, gün için düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Canlı heykellerden görüntü

Vatandaşlar canlı heykellerle fotoğraf çektirirken görüntü

Atatürk fotoğraflarından görüntü

Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi Başkanı Gülbahar Tahmilci açıklama

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan açıklama

Haber- Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

====================================================

Beton bariyerleri aşan TIR devrildi: 5 yaralı

SAKARYA'nın Geyve İlçesi'nde beton bariyerleri aşan TIR devrilirken, yola savrulan beton parçasına ise bir otomobil çarptı. Kazada 5 kişi yaralandı.

Kaza, D-650 Karayolu Geyve Alifuatpaşa mevkiinde meydana geldi. Adapazarı istikametine gitmekte olan Sevdin Özkan idaresindeki 34 AY 9312 plakalı TIR sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolun ortasında bulunan beton bariyerleri aşarak devrildi. Karşı istikametten gelen bir otomobil yola savrulan beton parçasına çarptı. Kazada, devrilen TIR'ın sürücüsü ile otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 5 kişi tedavi altına alındı. Kaza nedeniyle TIR'ın devrildiği yol ulaşıma kapanırken, aracın yoldan kaldırılmasıyla ulaşım normale döndü. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

-----------------

-

Haber: SAKARYA

========================================

Kuşadası'nda ölü yunus bulundu

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, Güvercinada ile liman arasındaki bölgede 'tırtak' türü ölü yunus bulundu. Yunus, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) gönüllülerince karaya çıkarıldı.

Kuşadası'nda vatandaşların deniz yüzeyinde fark ettiği ölü yunus, EKODOSD gönüllülerince karaya çıkarıldı. Dalgalardan dolayı sürekli yer değiştirdiği için önce yaralı sanılan ölü yunusun, tırtak türü olduğu tespit edildi. Karaya çıkarılan yunus incelenmek üzere Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalına gönderildi.

ADÜ'de nekropsiyi yapan EKODOSD Bilim Danışmanı Prof. Dr. Serap Birincioğlu, "Türkiye'nin bütün denizlerinde bulunan ve dünyada okyanusların farklı kısımlarında yaygın olan bir yunus türü tırtak. 145 santimetre uzunluğundaydı. İncelemeler sonucunda yunusun çoklu parazit enfeksiyonu sonucu öldüğü tespit edildi" dedi.

Geçmiş yıllarda bu tür canlıların ölü bulunduğunda sadece gömü işleminin yapıldığını söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Son yıllarda bilim dünyasında da bu konuda önemli gelişmeler oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), ADÜ, EKODOSD işbirliğiyle son yıllarda bu tür ölüm vakalarında bir işbirliği yapılarak, bu canlıların ölüm nedenleri de araştırılmakta, denizel biyoçeşitliliğe olumsuz etkenlerin neler olduğu meydana çıkarılmaktadır. Bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması hem bilinçlenme hem de duyarlılık sağlayarak önemli farkındalık yaratmaktadır. En önemli noktalardan biri, ilimizde hasta olan ve yaralı olarak kurtarılan bu tür canlılar için bir rehabilitasyon merkezinin olmayışıdır. Bu tür canlıların rehabilitasyon merkezlerinde bilim insanları tarafından tedavi süreçleri yapılarak, iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılması gerekir. Yaralı bulunan hayvanlar geçici olarak yüzme havuzlarına konulmakta, bu durum da sıkıntı yaratmaktadır. Bir rehabilitasyon merkezinin ADÜ Veterinerlik Fakültesine kurulması bu sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. DKMP'nin bu konuda çalışmalarının devam ettiğini biliyoruz. Denizel biyolojik çeşitliliği yüksek olan Aydın'a bu merkezin kurulması için DKMP'nin gereğini yapacağını inanıyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------

-

Haber: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın), -

========================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kilis'in coğrafi işaret tescilli lezzeti 'cennet çamuru', ramazanda da damakları şenlendiriyor
    10:17 Kilis'in coğrafi işaret tescilli lezzeti 'cennet çamuru', ramazanda da damakları şenlendiriyor

    Kilis'in meşhur tatlısı 'cennet çamuru', ramazan ayında da büyük ilgi görüyor. Tel kadayıf, şeker, Antep fıstığı ve kaymağın harmanlanmasıyla hazırlanan bu lezzet, iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Kadayıf ustası Sinan Özoğuz, 'cennet çamuru'nun ramazanda talebin çok fazla olduğunu belirtti ve bu tatlıyı en çok tercih edilen çeşitleri arasında olduğunu söyledi.

  • Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:17 Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

    Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, 31 Mart Yerel Seçimlerinin güven ve huzur içerisinde geçmesi için yapılan asayiş toplantısında alınan tedbirler değerlendirildi. Kaymakam Taner Bolat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Kadir Avcı ve İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Teoman Kaya da katıldı.

  • Denizli'de Alkollü Kadın Sürücü Motokuryeyi Çarptı ve Ölüme Terk Etti
    10:17 Denizli'de Alkollü Kadın Sürücü Motokuryeyi Çarptı ve Ölüme Terk Etti

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde alkollü olduğu ve hatalı sollama yaptığı iddia edilen kadın sürücünün çarptığı motokurye kurtarılamadı. Çarpmanın etkisiyle motosiklet paramparça oldu ve kuryenin camı kırıldı. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis tarafından yakalandı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kuşadası'nda Jandarma Ekipleri Trafik Denetimlerine Devam Ediyor
    10:16 Kuşadası'nda Jandarma Ekipleri Trafik Denetimlerine Devam Ediyor

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde trafik denetimlerine aralıksız devam eden jandarma ekipleri, sürücüleri denetleyerek bilgilendiriyor. Yapılan denetimlerde motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerine trafik kuralları hakkında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtılıyor.

  • AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü
    10:15 AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü

    AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü. İnan, Bergama'da esnafı ziyaret ederek Cumhur İttifakı Bergama Belediye Başkan Adayı Sadık Doğruer için destek istedi. İlçede iftar programına katılan İnan, seçimlerde iyi sonuçlar alacaklarını belirtti. Kınık'ta ise İnan, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer'in hizmetlerini övdü ve Kınık'a dair hayallerinin henüz bitmediğini söyledi.

  • Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı
    10:15 Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı

    Tekirdağ il genelinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 44 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde suç ve suç unsurlarına geçit verilmiyor. Ekipler, asayiş suçları başta olmak üzere aranan şahısların yakalanması için geniş çaplı çalışma yaptı. Yakalanan 104 şahıs adliyeye sevk edildi ve 44 kişi tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı
    10:15 Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Ankara Valiliği, polis ve jandarmanın operasyonlarında çeşitli suçlardan aranan 1130 kişinin yakalandığını bildirdi. 22-28 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalarda, 20 yıl ve üzeri hapis cezası olan 6, 10 yıl ve üzeri hapis cezası olan 14, 5-10 yıl arası hapis cezası olan 41, 5 yıla kadar hapis cezası olan 328 ve ifadeye yönelik aranan 741 kişi gözaltına alındı.

  • Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Balıkesir'deki Kurumları Ziyaret Etti
    10:14 Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Balıkesir'deki Kurumları Ziyaret Etti

    Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ali Özdemir, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki kurumları ziyaret ederek önemli temaslar gerçekleştirdi. Öğrencilerin görüşleri ve talepleri değerlendirilerek geleceğe yönelik planlamalarla, gençlerimizin yarınlara hazırlanması için bakanlığın tüm imkanlarıyla yanlarında olduklarını ifade etti.

  • CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi
    10:13 CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi

    CHP Havza İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, Havza'nın halkçı belediyecilikle hak ettiği hizmetlere kavuşacağını belirtti. Havza Belediye Başkan adayı Ertaş Çoban ise halka ihanet etmeden halkın hakkını arayacağını söyledi. Programa eski milletvekilleri, CHP Samsun İl Başkanı, İlçe Başkanı, STK temsilcileri, muhtarlar ve partililer katıldı.


Advertisement