Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-8

Dha Yurt Bülteni-8

1)DİYARBAKIR'DA SAĞANAK YAĞIŞ NEDENİYLE ALT GEÇİTTE ARAÇLAR MAHSUR KALDI Diyarbakır'da öğleden sonra etkili olan sağanak yağış nedeniyle Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Doğum hastanesi kavşağının alt geçidi suyla doldu.

03.05.2017 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)DİYARBAKIR'DA SAĞANAK YAĞIŞ NEDENİYLE ALT GEÇİTTE ARAÇLAR MAHSUR KALDI

Diyarbakır'da  öğleden sonra etkili olan sağanak yağış nedeniyle Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Doğum hastanesi kavşağının alt geçidi suyla doldu. Suyla dolan alt geçitte  1 minübüs ve 2 özel araç  mahsur kalırken dalgıçların aramasında  araçların içinde kimse bulunamadı. İtfaiye ekipleri ve karayolları ekipleri araçları sudan çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

DİYARBAKIR/DHA

=====================================================

2)TÜPRAŞ'TA İŞÇİLER İŞ BIRAKTI

TÜPRAŞ'ta toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle İzmit Rafinerisi'nde gündüz vardiyasında çalışan işçiler iş bırakma eylemi yaptı. Gece vardiyasında çalışan işçiler ise işe devam etti. İş bırakan işçiler rafinerinin önünde top oynayarak zaman geçirdi.Tüpraş'ta işçiler eylemlerine devam ediyor. 2017- 2018 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde çalışan işçiler bugün yine iş bırakma eylemi yaptı. 08.00- 16.00 vardiyasında çalışan işçiler işbaşı yapmayarak rafinerinin önünde toplandı. İşçiler slogan atıp, alkışlarla eylemde bulundu. Gündüz vardiyasında bulunan işçilerin günboyu işbaşı yapmayacağı bildirildi. Gece vardiyasında bulunan işçiler ise mesailerine devam etti. İş bırakan gündüz vardiyasında çalışan işçiler rafinerinin önünde top oynayarak zaman geçirirken, yanlarında getirdikleri yemekleri hep birlikte yedi.

Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman mücadeleden asla kaçmayacaklarını ancak masanın yeniden kurulmasını, masada iş barışı içerisinde sözleşmeyi bitirmek istediklerini söyledi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

İşçilerin top oynaması

İşçilerden görüntü

Salih Akduman'ın açıklamaları

(Haber-Kamera: Nabi YAZICI-KOCAELİ/DHA)

==================================================

3)TÜPRAŞ İŞÇİLERİ, 'TAM GÜN İŞ BAŞI YAPMAMA' EYLEMİNE BAŞLADI

PETROL-İş Sendikası ile işveren arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle eylem yapan TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi'nde çalışan işçiler bu sabah işbaşı yapmadı. TÜPRAŞ Rafinerisi önünde basın açıklaması yapan Petrol İş Sendikası Kırıkkale Şubesi Başkanı Recep Sefer, sonuna kadar direneceklerini söyledi.

17 Nisan'dan itibaren çeşitli zamanlarda yarım gün eylem yapan işçiler, bugün 6'ncı eylemlerini tam güne çıkardı. Rafineri girişinde davul- zurna eşliğinde toplanan yaklaşık 700 işçi, halaylar çekerek işbaşı yapmadı. İşçilere hitaben konuşma yapan Petrol-iş Sendikası Şube Başkanı Recep Sefer, "TÜPRAŞ işvereninin sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni ve özel mazeret izinleri gibi konularda ısrarcı olması nedeniyle sözleşme süreci tıkanmıştır" dedi. Konuşması sık sık syloganlarla kesilen Recep sefer şöyle devam etti: "

"İşveren, Toplu İş Sözleşmesi yürürlük süresinin 3 yıla çıkarılmasını, yılda 8 işgününe kadar verilen ücretli mazeret izinlerinin kaldırılmasını istemektedir. Vardiyalılar için haftalık çalışma süresinin 40 saatten 42 saate çıkarılması talep edilmektedir. Önceki haftalarda bu teklife karşı farklı günlerde düzenlediğimiz eylemlerle tepkimizi göstermiş ve işverene uyarılarda bulunmuştuk. Ancak işveren, işçinin sesine kulak tıkamış ve 18 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen resmi arabulucu toplantısında da aynı uzlaşmaz tavrını sürdürmüştür. İdari maddelerde işverenin yaklaşımı, toplu iş sözleşmesi müzakeresini tıkamıştır."

Görüntü Dökümü

----------------------

Rafineri işçilerinin yürüyüşü

Slogan atmaları

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer'in açıklaması

Slogan atılması

İşçilerle röportaj

Bekleyen tankerlerden görüntü

Rafineriden görüntü

Erhan GÖĞEM/ KIRIKKALE, -

================================================

4)ANADOLU YILDIZI-2017 TATBİKATI BAŞLADI

ANADOLU Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı. Ege Ordu Komutanlığı'nın koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölümünde gerçekleştirdiği tatbikata, Yunanistan'ın tepkisi üzerine, AB üyesi 4 ülkeden 7 gözlemci katılmaktan vazgeçti. Tatbikatın yapıldığı anlarda, Çeşme ilçesinde ise lastik botla denize açılan, 3'ü bebek toplam 30 kaçak göçmen de yakalandı. Ege Ordu Komutanlığı koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edilen Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay'ın da katılımıyla başladı. Anadolu Yıldızı-2017'nin ilk aşamasında, planlanan senaryo gereği, Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde batmakta ve yanmakta olan bir ticari geminin yardım talep etmesi üzerine ekipler harekete geçti.

Yunanistan'ın Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölümde yanan ve batan ticari geminin yardım çağrısı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne bildirildi. Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin başlattığı harekatta, senaryo gereği imkanların yetersiz olması nedeniyle TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talebinde bulunuldu. Talep üzerine, TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından; kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları arama kurtarma koordinasyon merkezlerine müşterek arama kurtarma harekatı başlatma emri verildi.

GÖREV BAŞARIYLA TAMAMLANDI

İzmir Körfezi'ne 53 deniz mili mesafede olan bölgeye Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma uçağı sevk edildi. Nefes kesen tatbikatta, kazazedeleri temsilen denize bırakılan görevliler ile cansız mankenler, olay yerine intikal eden unsurlar tarafından kurtarıldı. Senaryo gereği yanan ticari gemi ise Sahil Güvenlik gemilerinin müdahalesiyle söndürüldü.

YUNANİSTAN'DAN GÖZLEMCİLERE KATILMAMA ÇAĞRISI

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Yıldızı Arama Kurtarma Tatbikatına gözlemci olarak katılan Yunanistan'ın, hiçbir silah kullanılmadan arama kurtarma amacıyla gerçekleştirilen tatbikata tepki gösterdiği belirtildi. Askeri kaynaklar, Yunanistan'ın, tatbikatı izlemek isteyen davetli ülkelerin askeri ateşelerini arayarak, tatbikata katılmamalarını istediğini ifade etti. Yunan tarafının bu tepkisi üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 4 ülkeden 7 gözlemcinin tatbikata katılmaktan vazgeçtiği anlaşıldı. Daha önce 16 ülkeden 27 yabancı gözlemcinin katılacağı açıklanan tatbikata,12 ülkeden 20 yabancı gözlemci katıldı. Yerli ve yabancı gözlemciler ile basın mensuplarının TCSG Güven gemisinden takip ettiği tatbikatın ilk safhası, katılan unsurların tören geçişiyle son buldu.

TATBİKAT SIRASINDA KAÇAKLAR YAKALANDI

Öte yandan, Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın yapıldığı anlarda, Çeşme'de görevde bulunan bir Sahil Güvenlik botu, Pırlanta Plajı'ndan lastik bot içinde çok sayıda kaçak göçmenin denize açıldığını belirledi. Yunanistan'ın Sakız Adası'na gittiği belirlenen lastik bottaki, 3'ü bebek toplam 30 kaçak göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak, olası bir facianın önüne geçildi.

İKİCİ AŞAMA YARIN KARADA YAPILACAK

Tatbikatın ikinci aşaması 4 Mayıs Perşembe günü İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı'nda gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı-2017'nin kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Genel Komutanlığı 'Acil Konum Belirleme Sistemi'nin fiilen deneneceği operasyonda, jandarma ekipleri tarafından arama-kurtarma harekatı başlatılacak. Senaryoya göre, karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle durum Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni temsilen TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talebinde bulunulacak. Yardım talebi üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirilecek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatılacak. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan da Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katılacak.

Görüntü Dökümü

--------------------:

Tatbikatın icrası

Denizde yardım bekleyen kazazede rolündeki görevliler ve cansız mankenler

Uçakla yer tespiti ve bot atılması

Helikopterlerden bot atılması

Kurtarma çalışması

Sahil güvenlik botları ile kurtarma

Yanmakta ve batmakta olan geminin söndürülmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ - Kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR,

=====================================================

5) PKK'NIN YAKTIĞI KÜTÜPHANE YENİDEN AÇILDI

ŞIRNAK'ta 2 yıl önce PKK'lıların düzenlediği saldırıda, içerisindeki 16 bin kitapla birlikte yakılan ve çıkan yangında 4'ü öğrenci 6 kişinin yaralandığı Hülk Kütüpnesi onarılarak 25 bin kitapla bugün yeniden hizmet vermeye başladı.

25 Aralık 2015 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Kütüphanesi'ne gelen yüzü kapalı PKK'lılar, binanın kazan dairesine girerek, el yapımı patlayıcı ve diğer odalara da molotof kokteylli saldırısı sonucu yangın çıkmıştı. İçeride öğrenci ve personelin bulunduğu sırada yapılan saldırıda 4 öğrenci ve 2 personel olmak üzere 4 kişi de yaralanmıştı. Yangın sırasında 16 bin kitap yanarken, 20 bin kitap ise kurtarılmıştı.

8 ay süren sokağa çıkma yasağından sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kütüphanesi için Bahçelievler Mahallesi'nde bir binanın alt katında bir yer bulundu. Yangından kurtarılan 20 bin kitap ve çeşitli kampanyalarla sağlanan 5 bin kitap kütüphaneye getirilerek raflara yerleştirilerek, Şırnaklı öğrencilerin hizmetine sunuldu.

Kütüphanede tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra bugün Vali Ali İhsan Su, Vali Yardımcısı Ali Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Tülay Aksoy Doğan ve kurum müdürleri, kütüphanenin açılışını birlikte gerçekleştirdi. Vali Su ve beraberindekiler, daha sonra kütüphaneyi gezerek görevlilerden bilgi aldı. Vali Su, burada gazetecilere yaptığı konuşmada, kütüphane ile ilgili bilgi vererek, "Hepinizin bildiği gibi bölücü terör örgütü mensupları kütüphanemizi yakmışlardı. Bu gün güzel bir mekanda, kütüphanemize kavuştuk. Burada çocuklarımız, gençlerimiz ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu kütüphane ilimize güzel hizmetler verecektir. Çocuklarımıza, gençlerimize, yavrularımıza ve vatandaşlarımıza güzel hizmetler verecektir. Çünkü her şeyin başı eğitimdir. Eğitimin önemli bir parçası da okumak. Okuyan bir toplum her zaman için kendini geliştiren bir toplumdur. Bu bakımdan burada vatandaşlarımız kendilerini geliştirecek, okuyacak, öğrenecek ve hayata çok daha güzel bakacaktır" dedi.

İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Tülay Aksoy Doğan da 2 yıl önceki saldırı ve sonraki süreçte yapılan çalışmaları anlatarak, "25 aralık 2015'te bir patlama olmuştu kültür merkezinde. Biz de müdürlük olarak kültür merkezinde olduğumuz için kitaplarımız çok zarar gördü. Kitaplarımız zarar gördü, personelimiz yaralandı. Daha sonra 1 yıl kadar hizmet veremedik. Kitaplarımız Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü deposunda muhafaza ettik. Patlamadan önce 36 bin kitabımız vardı. Yaşanan patlamada 16 bin kitabımız zarar gördü. Şimdi 20 bin kitabımız var. 5 bin kitap müdürlüğümüze yapılan bağışla geldi. Şuanda 25 bin kitabımız mevcut. Yeni kütüphane binamız yapılana kadar yaklaşık 2 yıl daha burada vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz. Kitaplarımız Kültür Bakanlığı'ndan gelen kitaplarımız var, satın alma yolu ile gelen kitaplarımız var ve eski kitaplarımız şuanda mevcut. Şuanda bulunan kitaplarımızın hepsi eski kitaplarımız" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Vali Su ve beraberindekilerin kurdele kesmesi

Katılımcıların kütüphaneyi dolaşmaları

Vali Su'nun müdürden bilgi alması

Yapılan konuşmalar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK,

============================================================

6)SAFRA KESESİNDEN 100 TAŞ ÇIKARTILDI

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde şiddetli karın ağrısı ve bulantı şikayetiyle başvurduğu hastanede ameliyat edilen 51 yaşındaki Ayten Gündüz'ün safra kesesinden boyu 1 ila 3 santim arasında değişen 100 taş çıkartıldı. Tekirdağ'ın Malkara İlçesi'ne bağlı Balabancık Köyü'nde yaşayan ev hanımı Ayten Gündüz karın ağrısı ve bulantı şikayetleriyle Keşan'daki özel bir hastaneye başvurdu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ragıp Taş'ın yaptığı testler sonucu Gündüz'ün ameliyat edilmesine karar verildi. Cerrahi operasyonla safra kesesinden boyu 1 ila 3 santim arasında değişen 100 taş çıkarılan Ayten Gündüz, sağlığına yeniden kavuştu.

OPR. DR. TAŞ: "EBAT OLARAK BÜYÜK VE SAYI OLARAK FAZLAö

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ragıp Taş, ameliyata alınan kadının safra kesesinin tamamen taşlarla dolduğunu belirterek, "Hastamız karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayetiyle bize başvurdu. Başarılı bir operasyon oldu. Çıkan taşlar ebat olarak büyük ve sayı olarak çok fazla. 100 civarında taş çıktı. Ebatları da 1 ila 3 santim arasında değişiyor. Taşlar alınmadığı taktirde hastalık sarılığa hatta kansere ilerleyebiliyor. Şu an hastamızın durumu iyiö dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------------:

-Safra kesesinden çıkartılan taşlar

-Taşlar detay gör.

-Op. Dr. Ragıp Taş röp.

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),-

(SÜRE: 03.05 - BOYUT: 99 MB)

====================================================

7)SOSYETE PLAJINDAN ÇIKANLAR ŞAŞIRTTI

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, dünyaca ünlü isimlerin tatil yaptığı, sosyetenin göz bebeği Göltürkbükü Mahallesi'nin koyunda deniz dibi temizliği yapıldı. Çöp konteynerinden tepsiye, bebek arabasından havluya kadar çeşitli atıklar şaşkınlık yarattı.

Bodrum Belediyesi'nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği 'denize en çok mavi yakışır' adlı deniz dibi temizlik kampanyası, bugün sosyetenin göz bebeği Göltürkbükü Koyu'nda gerçekleştirildi. Bodrum Belediyesi'nde görevli dalgıçlar, 20 metre derinlikten atıkları çıkardı. Çalışmaya iki balıkçı teknesi ile zodiak botlar ve denizciler de eşlik etti. Sahil şeridinde yapılan temizlik sırasında denizden çıkan inşaat küreği, bebek arabası, koltuk, şemsiye, şezlong havlu, içecek kutu ve şişeleri ve tepsi çıktı. Denizden çeşitli atıkların yanı sıra sahilden 60 metre açıkta ve 18 metre derinlikte 80 kilo ağırlığındaki bir çöp konteynerinin bulunması dalgıçları dahi şaşırttı. Teknenin burnuna bağlanarak sahile dalgıçların güçlükle taşıdığı konteyner, kıya çıkartıldı. Turistler de çalışmaları şaşkınlıkla izledi. Dalgıçlar 1 saat içerisinde denizden 400 kilo atık çıkardı.

Dalgıç Mehmet İz, "Bu atıkların büyük bölümü insan kaynaklı. Denize insanların attığının yanı sıra derelere atılan atıklarda sel suları ile denize geliyor. Denizin dibi çöplük gibi. Ama yılmadan bilinçlendirerek temizliğe devam edeceğiz" dedi.

Tekne ve botlarla toplanan atıklar Göltürkbükü barınağında iskeleye çıkartılarak sergilendi. Atıkların çıkarılması anında bekleyen Ahmet Naci Coşkunoğlu Ortaokulu'nun 40 öğrencisi de çöpleri görünce şaşkınlık geçirdi.

Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü görevlisi Numan Yılmaz, öğrencilere atıklarla ilgili bilgi verdi. Yılmaz, "Dünyamızda denizlerimize bugüne kadar atılan tüm atıkların 115 milyon ton civarında olduğu biliniyor. Her yıl 6.5 milyon ton atık denizlere bırakılıyor, atılıyor. Bugün yapılan çalışma çok büyük değil belki ama denizin dalgaları gibi gittikçe yaygınlaşacak ve siz küçüklerin bilinçlenmesi sayesinde denizlerimiz daha temiz olacak" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Dalgıçların denizden çıkardıklarını teknelere vermesi

İskelede sergilenen atıklar

İlginç atıkların denizden çıkarılması, Göltürkbükü koyundan genel detay görüntüler

Dalgıç Mehmet İz konteynırı çıkarırken ve röp.

Numan Yılmaz bilgi ve eğitim vermesi ve röp.

Haber- Kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla),

===================================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement