Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-8

Marmaris'te korkutan orman yangınıMUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda yangın çıktı.

27.07.2017 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'te korkutan orman yangını

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda yangın çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Marmaris'in İçmeler Mahallesi Asparan Mevkisi'ndeki, kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alandan, bugün saat 14.30 sıralarında dumanlar yükselmeye başladı. Piknikçilerin yaktığı mangal ateşinden çıktığı belirlenen yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Sarp arazi nedeniyle karadan müdahalenin güç olduğu bölgeye 15 arazöz ve 2 söndürme helikopteri sevk edildi. Alevler, rüzgarın da etkisiyle 1 kilometre mesafedeki yerleşim yerine doğru ilerlerken, alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Marmaris İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, yangının başladığı noktadaki mangal ve içki şişelerini toplarken, paniğe kapılıp kaçtıkları sanılan piknikçilerin belirlenip yakalanması için ise çalışma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Yangından görüntü

-Havadan ve karadan yapılan söndürme çalışmalarındran görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mustafa SARIİPEK/ MARMARİS (Muğla),

=======================================

Kapıkule'ye ceviz büyüklüğünde dolu yağdı (2) (Yeniden)

EDİRNE'de Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı ve çevresinde etkili olan kısa süreli şiddetli rüzgar ve sağanak yağış günlük yaşamı adeta felç etti. Ceviz büyüklüğündeki dolu ise araçlarda maddi hasara neden olurken, onlarca aracın camları kırıldı.

Günlerdir aşırı s

ıcakların etkili olduğu Edirne'de, sağanak yağış yurda Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı. Balkanlar üzerinden gelen sağanak yağışın etkisine giren kentte 35 derece olan hava sıcaklığı yaklaşık 10 derece azaldı. Kapıkule Sınır Kapısı ve çevresindeki köylerde etkili olan şiddetli rüzgarın ardından yaklaşık 10 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı günlük yaşamı kısa süreliğine felç etti. Dolunun etkili olduğu bölgelerde çok tarlada ekili olan ayçiçeklerde hasar gördü. Araçlarda maddi hasara neden alan dolu, bir çok aracın camlarının kırılmasına neden oldu. Şiddetli rüzgar, sağanak ve dolu yağışı kent merkezinde etkili olmadı.

Yaz tatilini ailesiyle Kahramanmaraş'ta geçirmesinin ardından Almanya'ya dönmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Ali Küpelikılıç, seyir halindeyken otomobil içerisinde dolu yağına denk geldiklerini söyledi. Otomobilin camlarının kırıldığını anlatan Küpelikılıç, "Almanya'ya dönmek için yola çıktım, Kapıkule'ye yaklaştığımızda aniden bastıran ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle aracım büyük hasar oluştu. Araç içinde iki kızım korkudan ağladı. Şimdi jandarmaya haber verdim, gelip rapor tutacaklar. İnşallah aracımın zararını kasko karşılayacak" dedi.

SIFIR ARAÇLAR DOLUDAN ZARAR GÖRDÜ

Bursa'dan yüklediği sıfır araçları Bulgaristan'a götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'nda kuyrukta bekleyen TIR sürücüsü Abdullah Abdullah, bir anda bastıran dolu yağışının maddi hasara neden olduğunu belirterek, "Sıfır araçlar ceviz büyüklüğünde yağan dolu hasar verdi. Araçların camları kırıldı ve kaportalarında maddi hasar oluştu" ifadelerini kullandı. Avusturya'ya ihraç yükü götürmek için kuyrukta bekleyen diğer TIR sürücüsü Hakan Ersavaş da aracın ön camı ve aynası dolu yağışından kırılarak zarar verdiğini söyledi.

ÇATI BIRANDASI YIRTILDI

Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki tesisleri işleten coşkun Yence, aniden bastıran dolunun işyerine zarar verdiğini kaydederek, "Dolu yağışı işyerimin brandalarını yırttı. Adeta yumurta büyüklüğündeki yağan dolu tesisimize zarar verirken araçların camlarını kırdı. Yaşadığımız felaketi ucuz atlattık" şeklinde konuştu.

Meteoroloji verilerine göre Edirne'nin yanı sıra Kırklarelİ'nde de şiddetli yağış bekleniyor. Akşam saatlerinde etkili olması beklenen yağışlar nedeniyle Edirne Belediye Başkanlığı, kent hoparlörlerinden şiddetli yağış nedeniyle vatandaşların sel baskınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarı anonsları yaptı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Dolu yağışı

Kırık araç camları

Kaportaları zarar gören araçlar

Doludan zarar gören araç sahipleri ile röp

Muhabir Ali Can ZERAY anons

Zarar gören araçlar detay

Doludan brandalı çatının yırtılması

Genel detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

=========================================

Kuşadası'nda taş ocağı tepkisi sürüyor

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nin kırsal Yeniköy Mahallesi'nde, yerleşim yerine 300 metre mesafedeki bir tepede taş ocağı açılması için izin verilmesine tepkiler sürüyor. Taş ocağı için verilen iznin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Aydın İdare Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında keşif yapılacağını haber alan köylüler, mahalle meydanında ellerinde dövizlerle toplanıp, eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından özel şirkete bir süre önce Kuşadası'na 10 kilometre mesafedeki, 180 hane, 725 nüfuslu kırsal Yeniköy Mahallesi'ndeki Madentepe Mevkisi'nde 93.29 hektarlık alan içinde 'Kalker ocağı (patlatma) ve karma-eleme tesisi' kurulması için izin verildiği ortaya çıktı. Yerleşim yerine yaklaşık 300 metre mesafedeki bir yere taş ocağı kurulması için verilen izin tepkilere neden oldu. CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKDOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, taş ocağı için verilen iznin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Aydın İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Bölgede bu sabah mahkeme tarafından keşif yapılacağını haber alan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100 kadar köylü, mahalle meydanında toplandı. Köylüler, 'Taş ocağı istemiyoruz' yazılı pankart ve 'Toz, duman değil temiz hava almak istiyoruz', 'Yeniköy organiktir, organik kalacak', 'Çocuklarımız dinamit sesiyle mi büyüyecek?', 'Atatürk yolunun doğal peyzajını bozma', 'Madentepe'nin orkidelerine sahip çıkıyoruz', 'Bal ormanımız, zeytinimiz ne olacak?', 'Madentepe'de taş ocağına hayır', 'Zeytinimiz bitecek, suyumuz kaybolacak' ve 'Yeniköy'e sevdalıyız, taş ocağına hayır' yazılı dövizlerle, Türk bayrakları ile inceleme için gelen keşif heyetini karşıladı. Köylülerden biri de taş ocaından olumsuz etkileneceğini söylediği atıyla eyleme katıldı. Taş ocağının mahalledeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini, neden olacağı toz ile sağlıklarını tehdit edeceğini belirten köylelere çevre mahallerin muhtarları, çevreciler ve bölgede ev alıp, yerleşik yaşayan yabancılar da destek verdi.

"TAŞOCAĞINA VERİLEN İZİN MAHALLENİN SONU OLACAK"

Yeniköy Mahallesi Muhtarı Mümtaz Mert, Kalker ocağı (patlatma) ve karma-eleme tesisi izni verilen bölgesinin yerleşim yerine sadece 300 metre mesafede olduğuna ve çevresinde tarım arazilerinin bulunduğuna dikkati çekti. Muhtar Mert, mahallede yaşayan 750 kişi ile bir o kadar canlının hayatının hiçe sayıldığını belirtip, "Patlatılacak dinamitler, tesisin çıkaracağı toz, kamyonların trafiği mahallenin sonu olacak. Bu izni verenler neye göre vermişler anlayamadık" dedi.

"YASAYA KARŞI HİLE YAPILIYOR"

Mahalle sakinlerinin avukatı Cem Altıparmak ise taş ocağı yapılacak yere ÇED raporu alınmaması için yasalara karşı hile yapıldığını söyledi. Avukat Altıparmak, 93 hektar olan maden arama alanının sadece 5 hektarında faaliyet gösterileceği şeklinde izin alındığına dikkati çekip, "Taş ocağının kurulması istenen bölge çok büyük zeytin alanları ile çevrilidir. Yasaya göre kamu yararı olsa dahi, zeytinlik alanlara 3 kilometreden fazla yaklaşılamaz. Öte yandan maden ruhsatı 93 hektar için alınmış. ÇED için gerekli olan 25 hektar, 400 bin tonluk üretim izni. Ancak, ruhsat sahipleri, ÇED raporu gerekmesin diye 5 hektar alanda, 390 bin ton üretim izni istiyor. Ayrıca taş ocağı kurulacak tepe Aydın Valiliği'nce arıcılık ve bal üretim bölgesi olarak belirlemiş. ÇED gerekli değildir kararının iptalini istiyoruz" diye konuştu.

"MADENTEPE'NİN MANEVİ DEĞERİ VAR"

Yaşlı mahalle sakinleri de Madentepe'nin kendileri için manevi değeri olduğunu belirtip, "1937 yılında, Ege manevralarına gelen Mustafa Kemal Atatürk, bu tepenin üzerindeki mevzilerden tatbikatı izlemiş. Makineli tüfek atışı yapmış. Büyüklerimize bölgede badem ekmemizi öğütlemiş. Halen tepenin üzerinde askeri mevzi kalıntıları var. Bu taş ocağı hem dağın, hem köyümüzün sonu olacak" diye konuştu. Yeniköy Mahallesi sakinleri ise taş ocağına izin verilse dahi engellemekte kararlı olduklarını söyledi.

Mahalle sakinlerinin uzaktan izlediği mahkeme heyeti ve bilirkişiler, bölgede detaylı bir inceleme yaptı. Kuşadası Belediyesi'nin avukatları aynı konuyla ilgili olarak açılan üç ayrı dava olduğunu belirterek, dosyaların birleştirilmesini istedi. Mahkeme, beş kişilik bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda kararını verecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Köylülerin ellerinde dövizlerle taş ocağına tepkilerini dile getirmeleri

-Mahalle sakinlerinin keşif heyetini karşılamasından görüntü

-Köylüler ve çevrecilerle röp.

-Yeniköy Mahallesi Muhtarı Mümtaz Mert ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın)

========================================

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'tan İsrail'e çağrı : Gelin bu yanlıştan vazgeçin

ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde Kale Grubu'nun 60'ncı kuruluş yıldönümü ve geleneksel seramik bayramı törenlerine katılan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Mescid-i Aksa konusunda İsrail'i uyararak, "Gelin, bu yanlıştan vazgeçin. Bu konuda yapacağınız her yanlış, İsrail'e ve İsrail halkına zarar verir" dedi.

Çan ilçesinde Kale Grubu'nun 60'ncı kuruluş yıldönümü ve geleneksel seramik bayramı kutlama törenleri gerçekleştirildi. Törene Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Faruk Nafiz Özak, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kale Grubu CEO'su Zeynep Bodur Okyay, belediye başkanları, iş adamları ve şirket çalışanları katıldı. Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, son günlerde ortaya atılan Alman firmalara yönelik iddiaları yalanladı. Başbakan Yardımcısı Işık, "Hangi ülkeden olursa olsun. Her şirketin Türkiye'de yaptığı yatırım, bizim için değerlidir. Son günlerde Alman şirketlerine yönelik ortaya konulan iddiaları, kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye'de yatırım yapan Alman şirketler, bizim için bir Türk şirketidir. Onların, ülkemizde daha fazla yatırım yapması için, biz hükümet olarak elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz. Her türlü kolaylığı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz" dedi.

"FİLİSTİN'DE YAŞANANLARA 'BİZE NE CANIM?' DİYEMEYİZ"

Özellikle bilim ve teknolojide çığır açan gelişmeler ve dijital devrimin, dünyayı bir küçük köy haline getirdiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Işık, "Artık dünyanın neresinde bir olay olursa olsun, bu olay az veya çok bizi ilgilendiriyor, bizi etkiliyor. Dünyadaki her olumlu gelişme, bize de az veya çok olumlu yansıyor. Dünyadaki her olumsuz gelişme, her sıkıntı, az veya çok bizi de etkiliyor. Filistin'de Mescidi Aksa'daki bir olay, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 'Bize ne canım?' deme hakkımız yok. Türkiye, 1492'de Yahudilere kucak açmış, ev sahipliği yapmış ve yüz yıllarca Yahudilerin bu topraklarda barış ve huzur içerisinde yaşamasını sağlamış bir ülkedir. Biz, böyle bir milletiz. Ama bu, İsrail devletinin, Filistin'de, Kudüs'te, Mescidi Aksa'da yaptığı zulümleri, Türkiye'nin hoş görmesini gerektirmez. Yahudilerle uzun yıllar, aynı topraklarda barış ve huzur içerisinde yaşamış bir ülkenin evlatları olarak, İsrail'in yaptığı yanlışı İsrail'e söylemek bizim görevimizdir. Gelin, bu yanlıştan vazgeçin. Gelin, insanların, üç dinin de kutsal bildiği Kudüs'te, Mescidi Aksa'da rahatça ibadet etmelerinin önündeki tüm engelleri kaldırın. Bu konuda yapacağınız her yanlış, en fazla Yahudilere zarar verir, İsrail'e ve İsrail halkına zarar verir. Biz dünyanın barış ve huzur gezegeni olması için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından törende Kale Grubu'na 5 yıl ila 60 yıl arasında hizmet etmiş çalışanlar ve bayiler kıdem ödüllerini alırken bu sene, Kale Grubu'na 25 yıl ve üstü emek veren 33 kişiye plaket verildi. Çalışanlar tarafından resmi geçit töreni yapılması ve Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kale Grubu CEO'su Zeynep Bodur Okyay ve diğer protokol üyelerinin Kale Grubu'nun 30 milyon liralık yatırımı olan 2'nci Sinterfleks fabrikasının açılışını yapması ile tören sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Törenden görüntüler,

-Fikri Işık'ın konuşmasından görüntü,

-Kale çalışanlarına kıdem ödüllerinin verilmesinden görüntü,

-Sinterfleks fabrikanın açılış töreninden görüntü.

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

===============================================

Uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 11 kişiden 8'i tutuklandı

DİYARBAKIR'dan iki gün önce kente gelen kamyon ve otomobilde esrar ele geçirilmesiyle ilgili yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden 8'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

25 Temmuz'da, Diyarbakır'dan kamyon ve otomobille Adana'ya uyuşturucu getirileceği ihbarını alan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) otoyolu ve D-400 karayolunda, plakalarını tespit ettikleri araçları beklemeye başladı. Ekiplerin durdurdukları araçlarda narkotik köpekleri Koko ve Kanas ile arama yaptı. Her iki araçta toplam 52.5 kilo esrar ele geçirdi. Kamyon sürücüsü Sertaç K., beraberindeki Murat B.,  Erdal K.,  Zafer B., Ozan Y., Ufuk B., Ali Ç. ve  otomobil sürücü Bilal Ö, eşi S.Ö, çocukları M.Ö. ve E.Ö.'yü gözaltına alındı. Şüphelilerden Bilal Ö.'nün ifadesinde bir suç örgütünün ailesini öldürmekle tehdit ederek uyuşturucuyu taşımaya zorladığını söyledi. Emniyetteki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen otomobil sürücüsü Bilal Ö,'nün eşi S.Ö, çocukları E.Ö. ve M.Ö. ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı. Şüpheli Bilal Ö. ile başka bir operasyonda yakalanan kamyon şoförü Sertaç K, onunla bağlantılı olduğu iddia edilen Murat B, Erdal K, Zafer B, Ozan Y, Ufuk B. ve Ali Ç, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

(ARŞİV)

Narkotik köpeğin kamyonda ve arabada arama yapması

Polislerin uyuşturucuyu kamyonda bulması

Polislerin uyuşturucuyu kontrol etmesi

Polislerin arabada uyuşturucuyu bulması

Uyuşturucunun emniyete götürülmesi

--------------------------------

Zanlıların Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Haber: Çağlar ÖZTÜRK -Kamera: ADANA,

=============================================

10 ilde FETÖ operasyonu: 8 gözaltı

ADIYAMAN merkezli 10 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik düzenlenen operasyonda 8 kadın gözaltına alındı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, FETÖ'nün yurt ve öğrenci sorumluluğunu yaptığı saptanan kadınların yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Kimliği saptanan 14 şüpheli kadının yakalanması için savcılık kararıyla Adıyaman'ın yanı sıra İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Malatya, Batman, Konya, Isparta ve Tekirdağ'da çok sayıda adrese eş zamanlı  operasyon düzenlendi. Yapılan baskınlarda;  İ.D., A.İ., S.D., A.U., D.S., B.E., H.A. ve E.A. gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin sorgulanmasına başlanırken, adreslerinde bulunamayan 6 şüphelinin ise yakalanmasına çalışılıyor.

Haber: ADIYAMAN

=================================================

Dedektif gibi iz sürüp, çalınan köpeğini buldu

ANTALYA'da tenis kulübü işletmecisi Tuğba Okul, çalınan 5.5 aylık Rottweiler cinsi köpeğini dedektif gibi iz sürüp buldu. Tuğba Okul ile köpeğinin buluşmasında duygusal anlar yaşandı.

Olay, Muratpaşa ilçesi Kızıltoprak Mahallesi'ndeki T&T Tenis Kulübü'nde, 24 Temmuz günü saat 23.30 sıralarında meydana geldi. Tenis kulübü işletmecisi Tuğba Okul, Arya adlı Rottweiler cinsi 5.5 aylık köpeğini tasmasından çıkarıp kulübe ait etrafı tellerle örülü bahçeye saldı. Bir süre sonra köpeğinin kaybolduğunu fark eden Tuğba Okul, aramaya başladı. Tesisin güvenlik görevlisi başta olmak üzere birçok kişiyle görüşen Tuğba Ünal, köpeğinin çalındığını öğrendi.

Köpeğini üzerinde mavi tişört bulunan, siyah pantolonlu bir erkeğin, boynuna pantolon kemeri takarak götürdüğünün söylendiğini belirten Tuğba Okul, "Ben de bu eşkal doğrultusunda aramaya başladım. Görgü tanıklarının ifadeleri ile Doğu Garajı tarafına gittiğini öğrendik. Aynı gece polis merkezine giderek ifademizi verdik. Ertesi gün sosyal medya ve duyarlı insanlar sayesinde Arya'nın 100'üncü Yıl tarafında görüldüğü söylendi" dedi.

Belirtilen adresteki büfecilerle görüştüğünü anlatan Tuğba Okul, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gazi Lisesi önündeki bir büfenin güvenlik kamerasında Arya'nın çalındığı gece saat 01.00 sıralarında hırsız köpekle birlikte görülüyor. Ertesi gün yine Arya'nın Gazi Lisesi civarında görüldüğünü öğrendim. Dün bunun üzerine her yere broşür astık. Çiğköfte satan bir esnaf arkadaşımız, Arya'yı sahiplenmiş. Daha doğrusu Arya onun yanına gitmiş. Hatta beni en çok duygulandıran kısım, büfe sahibinin 3-4 aylık bebeklerine sahip çıkmış. Bebeği sevmek isteyenlere bile koruyuculuk yapmış. O esnaf astığımız el ilanlarından bizi aradı. Görüşme anımız benim de haberim olmadan kameraya yansımış. Mutlu sona kavuştuk."

'ARYA'YI BULDUM, ŞİMDİ SENİ BULACAĞIM'

Dedektif gibi iz sürmesinin ardından Arya'ya ulaştığını sözlerine ekleyen Tuğba Okul, şöyle devam etti:

"Eğer iz sürmeseydik bulamayacaktık. Evet, bu işin polis ayağı da var ama maalesef resmi aşamalarda bu süreç biraz uzun sürüyor. En başta sosyal medyanın gücü ve hayvansever arkadaşlara teşekkür ediyorum. Benim beden gücüm, zihin gücüm vardı ama onların sayesinde oldu. Kavuşma anını anlatamam. Çünkü, bir insanın sevdiğini kaybetmesi, nerede, ne yaptığını bilmemesi, çok kötü bir duygu. Buluşma anını anlatacak kelime yok. O gerçekten hissedilen bir şey, tarifi yok. Arya'nın çalan kişiden kaçmış olabileceğini de düşünüyorum. Akıllı bir köpek. Ama sosyal medyadaki paylaşımlardan dolayı ifşa olması nedeniyle başının belaya girmemesi için de bırakmış da olabilir. Buradan ona sesleniyorum. Önce Arya'yı buldum, şimdi seni bulacağım."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Tuğba Okul köpeği ile oynarken görüntü

RÖP: Tuğba Okul

Tuğba Okul'un köpeğine kavuşma anı (cep telefonu görüntüsü)

Köpeği çalan kişinin köpekle markete gelişi, köpeği dışarıya bırakıp markete girişi (güvenlik kamerası görüntüsü)

HABER- KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA,

==============================================

Hastanedeki temizlik cihazlarına haciz konuldu

ŞANLIURFA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, temizlik hizmeti veren iki firma arasında anlaşmazlık çıktı. Firmalardan biri diğerinden alacağına karşılık hastanedeki temizlik cihazlarına haciz koydurdu..

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, temizlik hizmeti veren iki firma anlaşmazlık nedeniyle davalık oldu. Firmalardan biri alacağına karşılık diğer firmanın hastanede kullandığı temizlik  cihazlarına el konulmasını istedi. Talebin kabul edilmesinin ardından haciz memurları polis eşliğinde hastaneye geldi ve sayımını yaptığı temizlik cihazlarını TIR'a yükleyerek götürdü.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Faruk Günak, haciz işleminin hastaneyle ilgisini olmadığını belirterek şöyle dedi:

"Uzun zamandır iki firmanın kendi arasındaki alacak meselesiyle birbirlerini mahkemeye verince, mahkeme böyle bir karar veriyor. Bizim hastanenin ikinci veya üçüncü herhangi bir şahsa borcu yoktur, bize gelen herhangi bir haciz kararı da yoktur. Ortak girişim firmasının kendi arasındaki alacak verecek meselesi ile gündeme gelmesidir. Bu olup bitenlerle ilgili hizmetin aksamaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Olayla ilgili hastanemizde herhangi bir hizmet aksaması meydana gelmeyecektir."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İcra memurları ve polislerin hastaneye gelmesi

Temizlik cihazlarına el konulması

İşçiler tarafından cihazların bir araya getirilmesi

Polislerin hastanede önlem alması

Başhekim Faruk Günak ile röp.

Genel ve detay görüntüleR

Haber-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

===============================================

Katarlı işadamının isteği üzerine tahliye edilen 400 turist, başka otellere yerleştirildi

MARMARİS'te 7 yıldır oteli işleten 'Güney Yıldızı Otelcilik'e açtığı davayı kazanan Katar Kraliyet Ailesi'nden Nasser Ahmed Ali A.Al Thani'ye ait 5 yıldızlı otel tahliye edilmesi nedeniyle mağdur olan, çoğu yabancı yaklaşık 400 turistin tamamı, Güney Ege Turistik Otelciler Birliği'nin (GETOB) girişimleriyle, çevrede ve ilçe merkezinde bulunan nitelikli otellere yerleştirildi.

Katar Kraliyet Ailesi'nden Nasser Ahmed Ali A.Al Thani tarafından 2010 yılında 15 milyon dolara  satın alınan İçmeler Mahallesi'ndeki 5 yıldızlı Munamar Beach Otel, yıllık 1 milyon dolara 5 yıllığına Güney Yıldızı Otelcilik şirketine kiralandı. Denize sıfır konumdaki 3 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu, 2'si kral dairesi, 3'ü engelli, 13'ü suit olmak üzere toplam 180 oda, 370 yatak kapasiteli otelin kira kontratının 2015 yılında bitmesi üzerine, Nasser Ahmed Ali A.Al Thani'nin avukatları ile Güney Yıldızı Otelcilik yöneticileri masaya oturarak yeniden anlaşma sağlamaya çalıştı.

Katar Kraliyet Ailesi'nden Nasser Ahmed Ali A.Al Thani'nin iddiaya göre 1 milyon 200 bin dolar yıllık kira istemesi üzerine anlaşma sağlanamadı. Ailenin avukatları, 2015 yılı sonunda kiraya verdiği Güney Yıldızı Otelcilik Şirketi'ne tahliye davası açtı. Oteli 7 yıldır işleten Güney Yıldızı Otelcilik şirketi yöneticileri de 4 milyon 750 bin dolar tutarındaki masraflarını alabilmek için karşı alacak davası açtı. Yaklaşık 1.5 yıl süren tahliye davası geçen 21 Temmuz'da sonuçlandı.

Güney Yıldızı Otelcilik'in oteli tahliyesine karar verildi. İçinde çoğu yabancı olan turistlerin bulunduğu yaklaşık 400 kişinin tahliyesi, için dün Ankara'dan gelen avukatlar polis eşliğinde Munamar Beach Otel'e geldi. Otelde yapılan inceleme ardından avukatlar, polis ve çalışanlar ile birlikte odalara çıkarak kapılarını çaldıkları müşterilere otelin tahliye edileceğini söyleyip terketmelerini istedi.

Tur acenteleri büyük bölümü İngiliz olmak üzere Rusya, Ukrayna, İran ve diğer Avrupa ülkelerinden olan 400 turistin başka otellerde kalması için girişimde bulunmasına rağmen sonuca ulaşılamadı. Kalacak yer bulunamayınca turistler, eşyalarını toplayıp lobide beklemeye başladı. Otel içerisinde bulunan 5 dükkanın kiracısı, ürünlerini toplayarak otelden ayrıldı. Otelin çeşitli departmanlarda çalışan 200 çalışanı sezon ortasında işsiz kaldı. Polisin aldığı geniş önlemi sayesinde tahliye sırasında herhangi bir gerginlik veya olay olmadı.

GETOB DEVREYE GİRDİ TURİSTLER BAŞKA OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ

Turistlerin mağduriyetinin giderilmesi için Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu devreye girdi. Turistleri getiren acentelerin müdürleri ve otel sahipleri ile bir saat süren toplantı yapıldı. Yaklaşık 400 turist, bugün saat 02.00 sıralarına kadar süren çalışma ile çevrede ve Marmaris ilçe merkezinde bulunan nitelikli otellere yerleştirildi. Bülbüloğlu, "Büyüyebilecek kriz, meslektaşlarımızın duyarlılığı sayesinde bir kere daha atlatılmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederimö dedi.

Güney Yıldızı Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gündoğan, oteli kiraladıklarında tamamen harabe halinde olduğunu belirtip, şöyle konuştu: "900 bin dolar masraf yaptık, kiradan düşüldü. Düzenli olarak sözleşme süresince kiramı ödedim. Ancak, terkar kiralama konusunda anlaşamadık. Gelen avukatlara otelde müşteri olduğunu tahliyenin sıkıntı vereceğini ve turistlerin mağdur olacağını söylememize rağmen dinlemediler. Bize bırakın turizm sezonunun bitmesini, 1 gün bile süre vermediler. Kraliyet Ailesi'ne bir borcumuz yok, aksine 7 yıldır yaptığımız masraflarla birlikte 4 milyon 750 bin dolar alacağımız var. Şu an alacak davamız devam ediyor.

Görüntü Dökümü

---------------------

-DÜN GEÇİLEN GÖRÜNTÜLERLE

Haber; Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS(Muğla), -

==========================================

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk operasyonu: 15 kişi açığa alındı

MALATYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın talimatıyla başlatılan yolsuzluk incelemesi ile ilgili 15 personel açığa alındı, işlemler adli makamlara taşındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın talimatıyla başlatılan ve bir takım bulgularla güçlenen yolsuzluk iddiası üzerine aralarında üst düzey yöneticilerinde bulunduğu 15 kişi bugün Çakır'ın talimatıyla görevden uzaklaştırılarak haklarında yasal işlem başlatıldı. Kamuoyunda çok konuşulan yolsuzluk iddiaları zaman zaman muhalefet partilerin il başkanları tarafından da gündeme getiriliyordu.

15 PERSONEL AÇIĞA ALINDI

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan ve adli makamlara intikal ettirilen soruşturmalar ile ilgili olarak, yapılan yazılı basın açıklaması şöyle: "Hizmetlerin bir bölümünü bizzat kendi ekiplerimizle yaptığımız gibi bir kısmını da ihale usulüyle gerçekleştirmekteyiz. Bugüne kadar yaptığımız hizmetlerin tamamında 780 bin hemşerimizin sorumluluğunu, vebalini omuzlarımızda hissederek hareket ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Bu bizim inancımızın ve ahlakımızın bir gereğidir. Bu bağlamda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır'ın bizzat talimatlarıyla Yol Asfalt Daire Başkanlığımızda 1 ay önce başlatılan ve devam eden titiz inceleme, araştırma ve denetimlerimiz sırasında bir takım usulsüzlüklere ve suistimallere ilişkin kayda değer bilgi ve belgelere ulaşılmıştır. Sayın Başkanımızın direktifleri ve takipleriyle başlatılan bu incelemeler sonucu tespit edilen usulsüzlüklerden ötürü; 1 Genel Sekreter Yardımcısı, 1 Daire Başkanı, 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 3 Kontrol Mühendisi, 1 Memur, 1 Kadrolu İşçi ve 6 Hizmet Alım Personeli olmak üzere toplam 15 personel soruşturmanın selameti açısından tedbir amacıyla açığa alınmıştır. Belediyemizce tayin edilen muhakkiklerce yapılan soruşturmalara ilaveten, İçişleri Bakanlığımızdan da Mülkiye Müfettişleri talep edilmiş olup, konu ayrıca adli makamlara intikal ettirilerek yasal takibin yapılması istenmiştir. Soruşturmaların sonucu en şeffaf şekilde saygıdeğer kamuoyumuzla paylaşılacaktır."

Haber: Mikail PELİT/MALATYA, -

============================================

Cizreli down sendromlu Can için gelinsiz düğün

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde yaşayan down sendromlu 23 yaşındaki Can Caba, mahalledeki her düğünü kendi düğünü sanmasına üzülen mahalledeki gençler, Can için gerçek bir düğün düzenleyerek onun bu hayalini gerçekleştirdi. Düğünü katılan gençler ve Cizre halkı, gerçek düğünlerde olduğu gibi canlı müzik eşliğinde uzun süre halay çekerek coşkuyla eğlendi.

Cizre İlçesi'nde görülmemiş bir düğün merasimi gerçekleştirildi. 23 yaşındaki down sendromu hastası Can Caba'nın yıllardır hayalini kurduğu düğün, mahallenin gençleri tarafından gerçekleştirildi. Sadece bir insanı mutlu etmek için Cizre halkı seferber oldu. Cizre merkez Kale Mahallesi'nde düğüne 7'den 70'e kadın, erkek yüzlerce kişi katıldı ve gönüllerince eğlendi.

Mahallede gerçekleşen her düğünün kendi düğünü olduğunu hayal edip mahalleliye anlatması üzerine, mahalledeki bir grup genç, Can'ın düğün hayalini gerçekleştirmek ve bölgede down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için mahallede kendi imkanları ile bir düğün merasimi gerçekleştirdi. Hayalini kurduğu damatlığı giyen Can'ı, Şırnak Vali Yardımcısı Ali Arıkan, Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Adanur ve Cizre Halkı da yalnız bırakmadı. Çoluk, çocuk, yaşlı genç, kadın, erkek 7'den 70'e yüzlerce insanın akın ettiği, gelini olmayan temsili düğünde, düğünü izlemeye gelen çarşaflı kadınlar da canlı müzik eşliğinde halay çekip oynadı. Yerel sanatçıların katıldığı düğünde bürokratların tebrik mesajları okunup, davetlilere soğuk ve sıcak içeceğin yanında kına yerine çiğ köfte ikram edildi.

23 yıllık damatlık hayali, mahallenin gençleri tarafından gerçeğe dönüştürülen Can Caba, "Ben askere gidip askerliğimi yaptım. Bugün de gidip traş oldum, resim çektim ve arabayla tur attım. Bugün benim düğünüm çok mutluyum. Hasret ve Emrah benim kardeşlerim çünkü onlar bana düğün yaptı, Allah razı olsun" dedi.

Kale Mahallesi sakini Hazret Saygıdar, Can ile şakalaşırken böyle bir fikrin ortaya çıktığını belirterek, "Biz arkadaşlarla kahvede oturduğumuzda, Can ile şakalaşarak senin düğününü yapacağız gibi bir fikir attık ortaya. İlk başlarda bu fikir bizim için hayaldi, sonrasında ise yavaş yavaş eyleme dönüşmeye başladı. Hem mahallenin gençleri, hem de diğer mahallelerde yaşayan vatandaşlar destek vermeye başladı ve 23 yaşındaki Can'ın yıllardır hayal ettiği düğünü gerçekleştirip onu mutlu etmeye çalıştık. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın birçoğu özveri ve fedakarlıkla  kimisi ailesini, eşini, işini bırakarak, kimisi de maddi ve manevi fedakarlık gösterip Can Caba için, hiçbir karşılık beklemeden elini taşın altına koydu. Umarım bu akşamki düğün Cizre'de engelliler ve down sendromlu hastalar için bir farkındalık oluşturmuş olur. Bu vesile ile bu düğünün gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan başta Kale Mahallesi gençlerine ve Cizre Halkı'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Mahalle gençlerinden Emrah Soysal ise Can Caba'nın en büyük hayalini gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Kahvede arkadaşlarla oturduğumuzda her düğünde müzik sesi duyulmasının ardından Can, 'bu benim düğünümdür' derdi. Biz de gençler olarak Can'ın hayalini gerçekleştirmek için bu organizeyi yapmaya karar verdik. Bizler bu tür kardeşlerimizin mutlu olmasını ve hayallerinin gerçekleşmesini istiyoruz.Bugünde Can'ın hayali gerçek oldu ve inşallah bunun devamı da gelir. Onun için engelliler için engelleri ortadan kaldıralım" şeklinde konuştu.

Can'ın hayalini gerçekleştirdikleri için Caba ailesi adına Kale Mahallesi gençlerine ve Cizre Halkına teşekkür eden ağabey Cudi Caba, "Başta mahallemizde olmak üzere Cizre'de bir sürü engelli var. Engelli kardeşimin hayali damat olmaktı bizim mahallenin gençleri bir araya gelip onun hayalini gerçekleştirdiler. Düğüne büyük bir ilgi var biz Can'ın ailesi olarak bundan hem mutluluk hem de gurur duyuyoruz.Bu anlamda bu düğünün gerçekleşmesinde emeği olan ve bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kale Mahallesi'nde boş bir alanda gerçekleşen düğünde halaybaşı olup canlı müzik eşliğinde halay çeken 23 yaşındaki down sendromu hastası Can için kına töreni de düzenlendi. Düğüne katılanlar Can ile birlikte doyasıya halay çekip eğlenirken, bu anı ölümsüzleştirmek isteyen bazı vatandaşlar izdihamın yaşanmasına neden oldu. Cizreliler'in büyük bir ilgi gösterdiği muhteşem düğün, pasta kesme töreni ile son buldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Araçların şehirde tur atması

Düğüne katılanlar

Can'ın halay çekmesi

Yapılan konuşmalar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/CİZRE (Şırnak), -

====================================================

Güllü Teyze 5 gündür kayıp

ERZİNCAN'da 5 günden beri kayıp olan alzheimer hastası 71 yaşındaki Güllü Aktağ'ı bulmak için yapılan aramalardan hiçbir sonuç alınamadı.

Kent merkezindeki Barbaros Mahallesinde oturan Güllü Aktağ,geçen 22 Temmuz günü evinden çıktı ve bir daha gören olmadı.  Emniyet ve jandarma ile birlikte AFAD ekipleri de Aktağ'ı bulmak için seferber oldu. Güllü Aktağ'ın 1.80 metre boyunda, 80 kilo, beyaz tenli ve beyaz saçlı, ela gözlü olduğu üzerinde çiçek desenli şalvar, halı desenli yelek, kahverengi şal bulunduğu belirtilen fotoğraflı ilanı her yere dağıtıldı.

Erzincanlı mobilya ustası Murat Can da yaşlı kadının bulunması için köyleri dolaşıyor. Murat Can, minibüse kadının fotoğraflı afişini astı ve "Güllü teyzenin oğlu Vedat Aktağ, benim arkadaşım. Bende elimden geldiğince böyle bir şey yapmak istedim. Güllü Teyzemizin bulunması için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Afişlerin araca yapıstırılması

Mobilya ustası Can'ın acıklaması

Kayıp kadının guvenlık kamerasındakı son görüntüsü

Haber Kamera: Coşkun MENEK/ ERZİNCAN/

===============================================

Bodrum tıklım tıklım doldu, Başkan Kocadon DJ oldu

MUĞLA'nın Bodrum ilçesi, geçtiğimiz hafta meydana gelen depremin ardından büyük bir hızla normale döndü. Sahillerin yerli ve yabancı turistlerle dolduğu Bodrum'da, bir eğlence mekanında DJ'lik yapan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Eğlenceye ve tatile devam" mesajı verdi.

Bdrum'un dünyaca ünlü plajları, koyları ve otelleri yerli ve yabancı turistlerle doldu. İstanbul'da sağanak yağış beklenirken Bodrum'da yüksek hava sıcaklığı nedeniyle plajlarda adım atacak yer kalmadı. Bazı tatilciler masa ve sandalyeleri denizin içerisine koyarak serinlerken, turistler beach club'larda çalan şarkılar eşliğinde dans edip eğlendi. Belçika'dan tatile gelen 27 yaşındaki tekstil mühendisi Ulrike Myhard "6 yıldır Bodrum'a tatile geliyoruz. Depremde de burdaydık ancak otel yöneticileri personel ve herkes o kadar sıcak ve soğukkanlıydı ki  yaşadığımız şoku çok kısa sürede üzerimizden attık. Gördüğünüz gibi tatilimizi sürdürüyoruz. Bizim ile birlikte gelen 50 kişilik gruptan kimse geri dönmedi" dedi. Bazı turistler ise Gümbet Plajı'nda sıcaktan bunalan köpeklerle birlikte denize girdi, eğlendi.

KOCADON "BODRUM'U BU KEZ BEN SALLADIM"

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Eskiçeşme Mahallesi Neyzen Tevfik Caddesi'ndeki Marina Vista Otel'in bünyesindeki Sopranos Bar'da DJ kabinine geçerek tam 20 dakika yerli ve yabancı turistlere müzik çaldı. Kocadon 'Sana kırmızı çok yakışıyor' şarkısını tam 4 kez çalarak turistleri eğlendirdi. Kocadon "Bodrum'u bu kez ben salladım. Turizmcinin de, esnafın da, turistin de keyfi yerinde, gördüğünüz gibi Bodrum tarihinin en büyük depremlerinden birinin ardından hızla kendisine geldi. Eğlenceye ve tatile devam" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Bodrum sahillerinde eğlenenlerden görüntü,

-Köpeklerle yüzen ve dans edenlerden görüntü,

-Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un DJ'lik yapan fotoğrafından görüntü.

Haber: Yaşar ANTER - Kamera: Nilüfer DEMİR/ BODRUM (Muğla),

=====================================================

Gaziantep'te, 'Koordinasyon Kurulu' toplandı

GAZİANTEP İl Koordinasyon Kurulu 2017 yılı 3'üncü dönem toplantısı yapıldı.

Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ'ın başkanlık yaptığı toplantıya, kaymakamlar ve kurum temsilcileri katıldı. Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, 2017 yılında kent genelinde özel bütçeli kuruşlara ait 343, mahalli idarelere ait 339 olmak üzere 682 projenin yürütüldüğünü söyledi. Aladağ, projeler arasında en çok bütçenin 258 milyon lira ile eğitime ayrıldığını kaydetti.

Uğur Aladağ, eğitimin ardından en çok bütçe ayrılan sektörleri; tarım, ulaştırma, diğer kamu hizmetleri, enerji ve sağlık sektörlerinin takip ettiğini de dile getirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Toplantıya katılanlar

Uğur Aladağ'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber - Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

=================================================

Gaziantep'te yaşlılara terapi

GAZİANTEP'te yaşlılar, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Aktif Yaşam Merkezi'nde sunulan hizmetler ve düzenlenen kurslarla boş vakitlerini değerlendiriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yönlendirmesiyle Engelliler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2 yıl önce açılan merkez, 65 yaş üstü vatandaşların sağlıklı, üretken ve yaşama sevinciyle dolu bir yaşlılık süreci geçirmelerine imkan sağlıyor. Belediyeye ait araçlarla sabah evlerinden alınarak merkeze getirilen yaşlılara, müzik, tiyatro, okuma yazma ve el sanatları eğitiminden günlük bakım ve psikososyal desteğe kadar birçok alanda hizmet veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, merkezin yaşlılara hizmet ettiğini söyledi. Yaşlıların daha konforlu ve mutlu yaşamaları için gayret gösterdiklerini anlatan Tolay, şöyle dedi:

"Çeşitli nedenlerle sosyal hayattan kopan insanlarda, boş zamanlarını etkin şekilde değerlendiremediği zaman çeşitli psikolojik, iletişimsel ve davranışsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Burada ulu çınarlarımıza meşguliyet terapisi uyguluyoruz. Müzik korosu, el becerileri ve sanat kurslarımız var. Tiyatro ve okuma yazma kurslarımız var. Psikologlarımız tarafından da terapiler uygulanıyor. Toplumun her kesimi gibi yaşlılarımızın hayatlarına da dokunmaya çalışıyoruz."

Aktif Yaşam Merkezi olarak evde sağlık hizmetleri de verdiklerini kaydeden Tolay, merkezden yararlanmak isteyenlerin belediyeye başvurmasını istedi.

Engeliller Daire Başkanı Yusuf Çelebi ise, merkez hakkında bilgi vererek, yaşlılara yönelik projelerin devam ettiğini ifade etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Aktif Yaşam Merkezi

Kurslardan detay

Yaşlıların katıldığı aktiviteler

- Serdar Tolay'ın konuşması

Yusuf Çelebi'nin konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: GAZİANTEP-DHA)

========================================================

Bolu'da, 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' kuruluyor

BOLU Belediyesi, 7 bin 300 metrekare alan üzerinde kente özgü endemik bitki ve ağaçlar, bonsai ağacı üretim serası, 200 çeşit nilüfer koleksiyonu, abant alası havuzu, yürüyüş yolları, oyun parkının yer alacağı dev bir 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' kuruyor. Parkın, yaz sonunda açılması planlanıyor.

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından projelendirildi. Alpağutbey Mahallesi'ndeki alanda yapımı devam eden parkın ortasında, nilüferlerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuz yer alacak. Havuz, 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacak. Havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuz suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Park alanında bulanan yeraltı suları toplanarak önce parkın kuzeydoğusundaki alabalık havuzunu ve sonra da nilüfer havuzunu dolduracak. Kalan su ise parkın güney batısında yapılacak olan 50 tonluk yeraltı su deposunda toplanacak. Parkın kurulacağı arazinin yüzde 6'lık bir eğime sahip olması sayesinde ise su akışları elektrik enerjisi harcamadan sağlanacak.

BONSAİ AĞACI ÜRETİM MERKEZİ

Parkın içinde 100 metrekarelik bir alanda ise bonsai ağacı üretim merkezi yer alacak. Bolu'nun iklimi nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir sera olacak. Sera, ışıktan daha fazla yararlanmak için cam tavandan oluşacak. Bolu iklimine uygun bonsai ağaçları ise sera dışında, açık havada yetiştirilecek.

Şakayıklar, güller de parkta renk cümbüşü yaratacak. Şakayıklar, parkta özel koleksiyon olarak sergilenecek. Bolu iklimine uyum gösteren şakayıklar, kentte yazın ilk habercisi olacak. Parka ilk etapta gallicas, flarıbunda, menekşe gülü, okka gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikilecek. Ayrıca kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolu'nun endemik meyve ağaçları da, gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla parkta yetiştirilecek.

YÜRÜYÜŞ YOLLARI, ÇOCUK OYUN ALANLARI

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, 4 mevsim yeşil kalan ağaçlarıyla ziyaretçileri cezbedecek. Parkta yürüyüş için çam, meşe, ıhlamur, akçaağaç ve ladin ağaçlarından oluşan küçük korular yer alacak. Dünyada sadece Bolu'da yetişen endemik ağaçlar da bu projeyle ziyaretçilere görsel olarak tanıtılacak. Ayrıca park, çimlik alanlarıyla da ziyaretçilerine çocukların koşup oynayabileceği rahat ve huzurlu bir ortam sunacak. Parkta, 380 metrekarelik alana yayılan çocuk oyun grubu, fitnes aletleri ve 300 metrekarelik kafeterya ve kameriye de bulunacak.

Türkiye'de sadece Abant Gölü'nde yetişen Abant Alası balığı da parkta kurulacak küçük bir havuzda yetiştirilecek. Parkta güvercin kümesleri de yer alacak.

NİLÜFER FESTİVALİ

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye'de bir ilk olacak parkı kente kazandıracak olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Yılmaz, "Bu çok yönlü bir proje. Bir yanıyla Bolu'da, sanatçılara ilham kaynağı olan nilüferler, bonsai ağaçları, korulardan oluşan Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı'nı halkımıza sunuyoruz. Türkiye'de ilk olacak bu çok yönlü parkımızda, Bolumuza uygun nilüfer türlerini yetiştireceğiz, çoğaltacağız görsel bir şov ile sunacağız. Bu park, gelecekte, güzel sanatlar için büyük bir ilham kaynağı olacak. Halkımızı ve sanatçılarımızı, parkta kuracağımız 'Beşi Bir Yerde Görsel Sanat Galerisi' ile bir araya getireceğiz. Bütün bunlar, birçok insanın bilgisi, emeği, imkanı ve sabrı ile bir araya getiriliyor. Dünyada bu kadar nadir çeşidin bir araya toplandığı ve bilimsel yöntemlerle yetiştirildiği bir başka park yok. Parkta 200 çeşit nilüfer yetiştirilecek. Belki bir gün Bolu'nun amblemi nilüfer olur. Nilüfer Festivali düzenleriz" dedi.

Görüntü dökümü:

-Nilüfer havuzundan görüntüler

-Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın nilüfer ekmesi

-Alaaddin Yılmaz ile röportaj

-Park inşaatından detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,

========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kaçak kazı yaptığı çukurda böyle yakalandı: Delik deşik etmişler
    11:29 Kaçak kazı yaptığı çukurda böyle yakalandı: Delik deşik etmişler

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde tarihi eser operasyonunda 1 kişi metrelerce kazılan kuyuda suçüstü yakalandığı anlar kameralara yansıdı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 3 ayrı adreste arama yapıldı. Metruk bir alanda yapılan aramada polis ekipleri, yaklaşık 15 metre kazılmış bir çukur buldu ve burada bir şüpheliyi suçüstü yakaladı. Toplamda 18 adet tarihi eser niteliğinde obje ve 5 adet kazı malzemesi ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü
    11:29 Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki elektrik trafosunda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

  • Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    11:29 Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Çanakkale'de Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları ile İstihbarat şube müdürlüklerine bağlı ekiplerin çalışmaları sonucu 2 araçta Afganistan uyruklu 16 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda araçların yanı sıra el hava pompası, şambrel, 3 yağmurluk, çocuk can yeleği ve 19 bin 100 lira ele geçirildi. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi. İnsan kaçakçılığı iddiasıyla gözaltına alınan araç sürücüleri M.T. ve A.B'nin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.


Advertisement