Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-9

(ÖZEL) Deniz Baykal cumhurbaşkanı adayını tarif ettiCHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına aday çıkarılacak kişinin ciddi siyasetçi olması gerektiğini söyledi.

06.05.2017 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ÖZEL) Deniz Baykal cumhurbaşkanı adayını tarif etti

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına aday çıkarılacak kişinin ciddi siyasetçi olması gerektiğini söyledi. Baykal, "Milletin arkasında duracağı, denenmiş biri aday olmalıdır. Uydurma, yapay siyasetçi değil, tabanla ilişkisi olan biri aday olmalıdır. Tayinle değil, seçimle olmalı" dedi.

Deniz Baykal, memleketi Antalya'da Kumluca ve Finike ilçelerinde ziyaretlerde bulundu. Kumluca'da CHP'nin ilçe başkanlığı önünde açıklamalarda bulunan Baykal referandumda oluşan dayanışmayı sürdürmek gerektiğini belirterek, milletin partinin üstünde gösterdiği vatansever beraberliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun bir defaya mahsus kalmaması gerektiğini dile getiren Baykal, "Bu birlikteliğin varlığı Türkiye'ye yön verir. Meydan boş değil, Türkiye kendi kaderine sahip çıkıyor" dedi.

'BAŞBAKAN DA SEÇİMİN TARTIŞMALI OLDUĞUNU BİLİYOR'

Referandumda tartışmalı bir karar çıktığını belirten Baykal, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oyları geçerli sayarak Türkiye tarihinde ilk kez resmi bir kararla mühürsüz oyları geçerli saydığını söyledi. Baykal, "OHAL'de seçim yapıldı. Başbakan seçimi OHAL'de yapmayız demişti. Yapabildi mi, hayır. Başbakan da biliyor ki bu seçim tartışmalı. Fransa'da OHAL'de seçim yapılamaz. Biz de o yasağı kanuna koymayı unutmuşlar diye seçim yapıldı. Seçim dediğin özgür bir ortamda yapılırsa bir anlamı var" dedi.

"OLMAMASI LAZIM"

Deniz Baykal, referandum sonucunun da yüzde 50- 50 olduğunu savunarak, "Meclis'te bile anayasayı yarı yarıya değiştiremiyoruz. Milletin yarısının kabulü yeter mi? Kabul var mı yok mu o da ayrı bir şey. Sayım iyi olmadı. Sayım öncesi yarış da iyi olmadı. 300 bin insan Güneydoğu'dan göçtü. Nerede oy kullandılar, mühim değil, olur mu öyle bir şey böyle hassas bir seçimde. Bu tablo soru işaretleriyle doludur. Tartışmalı yüzde 51 küsurlu köklü bir anayasa değişikliği olabilir mi? Olmaması lazım" diye konuştu.

"ÖNCE NİKAH OLSUN SONRA DÜĞÜN YAPARSINIZ"

Referandumdan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partiye katılımı konusunda adeta bir düğün bayram yapıldığını dile getiren Deniz Baykal, "Önce doğru dürüst bir nikah olsun da sonra başımızla beraber. Nikah oldu mu, olmadı mı? Neyin düğününü yapıyoruz. Neyin şenliğini yapıyoruz? Aldım, götürüyoruma geliyor iş. Her aşamada bir sürü soru var. Bu iş karışık. En net olması gereken iş böyle karışıklık olur mu" dedi.

"BU SONUÇ MAÇIN İLK YARISI İÇİN"

Vatandaşın referandumda olgun bir tavır sergilediğini de vurgulayan Deniz Baykal, şöyle devam etti: "Eski anlayışta bir kazanda 40 yıl kaynatsan kaynamayacak olan insanlar, bu referandumda kendi tercihleriyle devletine, milletine sahip çıktı. Devlet büyükleri milletin arasına nifak sokmaya çalıştığı halde millet 'ne yaptığımı biliyorum' dedi. Muhteşem bir manzara çıktı, insanlara hedef göstermek lazım. Cumhurbaşkanı maç bitti, 1-0 falan diyor. Gol ofsayt, tartışmalı. O gol FIFA'ya kadar gidecek. Merkez Hakem Komitesi'ne de gidecek. Hakem hakkında kararlar alınacak. YSK mahkemeye düştü. İş öyle bitmedi. Henüz maç bitmedi, bu ilk devreydi. Saha karışmış, tribün karışmış, hakem hakkında sloganlar atılıyor. Sloganlar halinde iltifatlar yağıyor. Daha biten bir şey yok, henüz ilk yarı için de karar alınmadı."

"ŞAİBESİZ GOL ATIN YETER"

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz ikinci devre en güçlü ekiple çıkmak için teknik direktörlerimiz, yöneticilerimiz, taktikler veriyor. Hazırlık aşamasındayız. Başbakan Binali Yıldırım bu hazırlıkları görünce 'Siz buna razı oldunuz' diyor. Maç oynanacaksa ikinci yarı da oynarız tabi ki. İkinci yarıyı oynarız ama ilk yarı için itirazımız ortada. İlk yarıda atılan o gölün kararını yetkili merciler verir. O merciler kararını verene kadar ikinci yarıyı kazanmak için hazırlık yapmalıyız. İkinci devreyi alamazlarsa o tek adam düzenini kuramazlar. Önemli olan şaibesiz gol atmaları. İkinci devre her şeyi belirleyecek."

"AKP GENEL BAŞKANI'NIN TALİMATLARIYLA ASAYİŞ SAĞLANACAK"

İtirazlara bel bağlayarak beklemenin doğru olmadığına kaydeden Deniz Baykal, "21 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı kongreyle AKP'nin Genel Başkanı olacak. Yani bu tarihten sonra AKP Genel Başkanı Milli Güvenlik Kurulu'na girecek. AKP Genel Başkanı, MİT ve Genelkurmay Başkanlarına talimat verecek. AKP Genel Başkanı'nın talimatlarıyla asayiş önlemleri alınacak. 2019'da yapılacak seçimlerde de tek adam adayı olarak karşımıza çıkacak" dedi.

"HALAY BİTTİ HARMANDALI OYNANIYOR ARTIK"

Birçok kişinin eski siyaset anlayışını sürdürebileceğini zannettiğini kaydeden Baykal, "Artık yeni dönem yeni siyaset yapılarak değerlendirilecek. Sen alışmışsın halay çekmeye, ama müzik değişti, zeybek müziği çalıyor artık, harmandalı oynanıyor artık. Biz hala halay çeker vaziyetteyiz. Halay bitti, yeni bir dönem var. Olay artık parti olayı değil" diye konuştu.

"BAYKAL'IN CUMHURBAŞKANI ADAYI"

Başkanlık seçimi konusunda da görüşlerini dile getiren Deniz Baykal, ABD'deki seçimleri örnek vererek iki kişinin yarıştığını söyledi. İlk adayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacağını ileri süren Deniz Baykal, şunları kaydetti:

"Erdoğan'ın karşısına çıkarılacak aday, yüzde 50'nin arkasında duracak aday, ön seçimle belirlenmeli. ABD'de bu aday 1 yıllık süreçten sonra belirleniyor. Partilerin adaylarının kim olacağı toplum tarafından, parti tabanı tarafından belirleniyor. Tabandan reaksiyon alacaksın. Kendini çok büyük zanneden adamlar var, 'ben kesin alırım' diyor, ama iki ön seçimde hemen vazgeçiyor. Hatanın kolayca yapılabileceği bir süreçte kumanda, karargah olmamalı. O adayı millet çıkarmalıdır. Önümüzdeki dönemde Erdoğan'ın karşısına cumhurbaşkanı adayını halk zaman içinde talipleri deneyerek, görerek, fırsat vererek çıkarmalıdır. Milletin çıkarmadığı bir aday hüsran yaratacaktır. Millet adayını çıkarmalıdır."

"ADAYIN SİYASETÇİ OLMASI LAZIM"

Aday konusunda öncelikle bu görevin ana muhalefet olarak CHP'ye düştüğünü vurgulayan Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milletin genelini kotaracak adayı bizim çıkarmamız lazım. Son noktada değil, iş işten geçtikten sonra 'vay yanılmışız' noktasında değil. Bir yıllık süreç içinde bulmalıyız. Çıksın, kendini anlatsın ve herkes dinlesin. Ona göre şekillensin, sahada görmek lazım. Bir kişiyi değil en az 15 kişiyi aday görmek lazım. Herkese demokratik şekilde 'Git kendini anlat' demeliyiz. Demokrasi bitti, biz talimatla aday çıkaracağız demek bitti, yok öyle bir şey. Bunun sonu hüsrandır. Çıkarılacak aday siyasetçi olacak, ciddi siyasetçi olacak. İyi niyetlidir, temizdir diye o kişi aday olamaz, olmamalıdır. Milletin arkasında duracağı, denenmiş biri olmalıdır. Uydurma, yapay siyasetçi değil, tabanla ilişkisi olan biri olmalıdır. Tayinle değil, seçimle olmalı."

ADAY NASIL ÇIKARILMALI?

Adayın nasıl çıkarılacağı konusunda da açıklama yapan Baykal, "Bütün CHP üyelerinin katılacağı bir ön seçim yapılmalıdır. O seçime herkes katılabilmelidir. Seçime CHP'li olmayıp referandumda 'hayır' hareketi içinde olan arkadaşlar da katılmalıdır. Onlar da partili olmalıdır. Çalışmaları için de onlara süre verilmelidir" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------

Deniz Baykal ve partililerden detay görüntü

Baykal'ın konuşması

Partililerden detay görüntü

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

===========================

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan kaza yaptı (2) - yeniden

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan'ın bulunduğu otomobil, Düzce'de yağmurdan kayganlaşan yolda sürücünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu bariyerlere çarptı. Toptan çifti ile şoför kazadan yara almadan kurtuldu.

Kaza, saat 13.50 sıralarında TEM yolunun Düzce Gümüşova Rampaları mevkisinde meydana geldi. KKTC'den tatilden dönen Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, İstanbul'da havalimanında uçaktan indikten sonra, Servet Çınar'ın yönetimindeki 06 YTT 68 plakalı otomobille Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı. Sürücü Servet Çınar, Gümüşova Rampaları'na geldiğinde yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon kontrolünü yitirince savrulan otomobil bariyerlere çarptı. Otomobil hasar görürken Toptan çifti ve sürücü kazayı yara almadan atlattı.

Kazanın haber verilmesi üzerine polis ve jandarma ekipleriyle birlikte 112 Acil ambulansı kaza yerine sevk edildi. Sağlık ekipleri, Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan ile şoförün sağlık durumlarını kontrol etti. Toptan çifti, iyi olduklarını söyledi.

Bunun üzerine Toptan çifti jandarma aracıyla Ak Parti eski Düzce Milletvekili Fahri Çakır'ın sahibi olduğu Kapıcı Köyü mevkisindeki otele götürüldü. Köksal Toptan, otelin önünde araçtan inerken, sağlık durumunu soran basın mensuplarına iyi olduklarını söyledi.

Toptan çifti, otelde bir süre dinlendikten sonra dışarıya çıktı. Basın mensuplarına açıklama yapan Toptan, "İstanbul'dan geliyorduk. Demek ki yağmurlu havada fazla hız yapmamak gerekiyormuş. Bir kaç tur attıktan sonra bariyerleri test etme imkanı bulduk. Şu an çok iyiyiz" dedi. Toptan çifti, daha sonra Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'na ait otomobille Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı.

Kazada hasar gören otomobil de çekici ile Bölge Trafik İstasyonu otoparkına çekildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE, -

===========================================

Yıldırımdan orman yangını çıktı

MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde ormanlık alana düşen yıldırımdan çıktığı belirlenen ve ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında 6 hektarlık alan zarar gördü.

Köyceğiz'in Döğüşbelen Mahallesi Balık Mevkii'ndeki ormanlık bölgede, bugün saat 12.00'de, yıldırımın düşmesi sonucu yangın başladı. Yangın kulesinin bildirmesi ve vatandaşların ihbarı üzerine, olay yerine yangın söndürme ekipleri yönlendirildi. Kısa sürede yangın bölgesine yetişen ekipler, karadan ve havadan müdahaleye başladı. Kontrol altına alınan yangında, soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Köyceğiz Orman İşletme Müdürü Mehmet İşçi, "Yangına 8 teknik eleman 30 yangın söndürme ekibi 6 arazöz, 4 tanker ile karadan müdahale ederken havadan da bir helikopter müdahale etti. Yangın 2 saat süren çalışma sonrasında kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları devam etmekte. İlk belirlemelere göre yangının, yıldırımdan çıktığı tahmin ediliyor. Yangında 6 hektarlık kızıl çam ve bozuk ormanlık alan zarar gördü" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Yangına müdahaleden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Cihan KAYA/ KÖYCEĞİZ (Muğla),

===========================================

Bolu'da şiddetli yağmurda rüzgar şemsiye açtırmadı

BOLU'da sağanak yağmurla birlikte etkili olan şiddetli rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi. Vatandaşların ellerindeki şemsiyelerden bazıları kırıldı, bazıları ters döndü.

Kentte öğle saatlerinde başlayan sağanak yağmurla birlikte şiddetli rüzgar etkili oldu. Saatteki hızı 25 kilometreyi bulan rüzgar kent sakinlerine zor anlar yaşattı. Vatandaşlar şemsiyeleriyle yağmurdan korunmaya çalıştı. Ancak birçok kişi rüzgar nedeniyle şemsiye tutmakta zorlandı. Bazılarının şemsiyeleri kırıldı, bazıları ters döndü. Bazı kişiler şemsiyeyi tutamayınca kapatıp yağmur altında hızlı adımlarla yürümeyi tercih etti.

Görüntü dökümü:

------------------------

-Yağmur altında yürüyenler

-Şemsiyeleriyle yürüyenler

-Şemsiyeleri tutmakta zorlananlar

-Ters dönen, kırılan şemsiyeler

Haber-Kamera: Ersin ERCAN/BOLU,

=============================================

Konya'da hasta almaya giden ambulans kaza yaptı: 3 yaralı

KONYA'da hasta almaya giden 112 acil servis ambulansı önce belediye otobüsüne, ardından da elektrik direğine çarparak durabildi. Kaza da ambulansta bulunan 3 sağlık personeli hafif yaralandı.

Kaza, saat 12.00 sıralarında Konya- Karaman karayolunun 20'inci kilometresinde bulunan Kaşınhanı Mahallesi'nde meydana geldi. Yapılan ihbar üzerine hasta almaya giden 42 FDT 16 plakalı 112 acil servis ambulansı, tali yoldan karşıya geçmek isterken önüne çıkan Ömer Özdemir yönetimindeki 42 BV 268 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Yol kenarındaki elektrik direğine çarparak durabien ambulanstaki şoför ve 2 sağlık personeli yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen 2 ayrı ambulansla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Hastanede tedavi altına alınan yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, polis kaza ile ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü dökümü

--------------------------------------

-Yaralı sağlık görevlilerinin hasateneye getirilişi

-Polisin olay yerinde incelemesi

-Olay yerinden ve hastaneden detay

Haber-Kamera: Hasan DÖNMEZ/KONYA,)

=========================================

Kütahya Belediyesi, 400 çeşit bitki yetiştiriyor

KÜTAHYA Belediyesi Hekim Sinan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nde 400 çeşit tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriyor. Merkezde bitki çayları, sabun, krem ve kolonya üretimi de yapılıyor.

Belediye Başkanı AK Parti'li Kamil Saraçoğu, Hekim Sinan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin 2011 yılındaki kurulduğunu söyledi. Merkezde çeşitli tıbbı ve aromatik bitkilerin yetiştirildiğini belirten Saraçoğlu, "Yaklaşık 11 bin metrekare alanda hizmet vermekteyiz. Burada küçük de olsa parseller oluşturarak örnek bahçeler oluşturduk. 89 parselde 66 çeşit familyadan 400 çeşit tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriyoruz. Burada bitki çayı, sabun, krem ve kolonya üretimi de yapılıyor. Bunların Ar-Ge çalışmaları da devam ediyor" diye konuştu.

'HEKİM SİNANLAR YARIŞIYOR'

Başkan Kamil Saraçoğlu, Kütahya Belediyesi olarak ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik 'Hekim Sinanlar Yarışıyor' adlı proje hazırladıklarını da belirtti. Saraçoğlu 8-12 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan yarışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Çocuklarımıza Hekim Sinan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ni ve burada yetiştirdiğimiz bitkileri tanıtmak amacıyla bir yarışma düzenledik. Öğrencilerimize ilimizin gururu olan ve 15'inci yüzyılda yaşamış Hekim Sinan'ı da tanıtmak istiyoruz. Yarışma ile ilgili olarak 52 ortaokulda 3'er kişilik takımlar oluşturuldu. Öğrencilere fen bilgisi dersi konuları ile Hekim Sinan ve bitkiler hakkında sorular yöneltilecek. Yarışmanın birincisine tablet bilgisayar, ikinciye MP3 çalar verilecek, üçüncüye de aileleriyle birlikte lokantada yemek ikramında bulunulacak."

Görüntü dökümü:

-Merkezin bahçesinden çekilen görüntü,

-İşçi kadınların çiçek dikerken görüntüsü,

-Tropik bitkilerin yetiştirildiği seradan görüntü,

-Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'nun merkezi gezmesi,

-Kamil Saraçoğlu'nun konuşmasından çekilen görüntüler bulunuyor.)

Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ-KÜTAHYA/

===========================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement