Dha Yurt;mevsim Normallerinin Üstündeki Sıcaklık Badem ve Erik Ağaçlarını Şaşırttı - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt;mevsim Normallerinin Üstündeki Sıcaklık Badem ve Erik Ağaçlarını Şaşırttı

ÇANAKKALE VE BALIKESİR' DE BADEM VE ERİKLER ERKEN ÇİÇEK AÇTIÇANAKKALE ve Balıkesir'de, kışın ortasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredince badem ve erik ağaçları erken çiçek açtı, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.

16.02.2018 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE VE BALIKESİR' DE BADEM VE ERİKLER ERKEN ÇİÇEK AÇTI

ÇANAKKALE ve Balıkesir'de, kışın ortasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredince badem ve erik ağaçları erken çiçek açtı, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Ancak, üreticiler ilerleyen günlerde olası bir don olayı yaşanmasından endişeli.

Türkiye son yılların en ılık kış mevsimini yaşarken, ortaya ilkbaharı andıran görüntüler çıkmaya başladı. Çanakkale ve Balıkesir'in birçok yerinde baharın müjdecisi badem ile erik ağaçları çiçek açtı, ovalar yemyeşil oldu. Ortaya kartpostallık görüntüler çıktı.

Balıkesir'in Bigadiç ilçesi kırsal Kargın mahallesi muhtarı Ramazan Balkul, "Mevsimler mi değişti, iklimler mi değişti ben de anlayamadım. Bu kış ortasında badem ağaçları çiçek açtı. Biz de şaşkınlık içindeyiz şuan. Şimdiden bademlerin çiçek açması bolluk ve bereket getirecektir. Eğer bundan sonraki günlerde don olayı olmazsal vatandaşlar bol badem yiyebilecekö dedi.

Vatandaşlar ise, meyve ağaçlarının önümüzdeki günlerdeki olası soğuklardan olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor. Kış mevsiminin kalan bölümünde kar yağmaması, ya da aşırı soğuklar nedeniyle don olayının yaşanmaması durumunda, bademlerin bol ürün vermesi bekleniyor. Ancak, kar yağışı ve don olayı görülürse, üreticileri hüsrana uğramış olacak.

BANDIRMA'DA KIŞ ORTASINDA BAHAR

Marmara Bölgesi'nde sıcakların mevsim normalleri üzerinde gitmesi nedeniyle aldanan bazı meyve ağaçları çiçek açtı. Bandırma'nın Edincik kırsal mahallesinde "Vadi Edincikö bölgesinde Edincik- Erdek karayolunda zeytin ağaçlarının bulunduğu bahçeler ile yamaçlarda bulunan özellikle badem ve erik ağaçları çiçek açtı.öBu aylarda kar olması lazım ama havalar maalesef ayni ilkbahar havası gibi " diyen çiftçi Mustafa Çapan, "Ayni durum nerdeyse bütün meyve ağaçlarında var. Geçen gün bahçeme gittim, incir ağaçları da başlamış havaların ılık gitmesi nedeniyle çiçekleri patlamaya" diye konuştu. Edincik'te bahçe sahipleri havaların kış ortamına girmesi halinde meyve ağaçlarının olumsuz etkileneceğini söylüyor.

MUĞLA'DA AĞAÇLAR ERKEN ÇİÇEK AÇTI

Muğla'nın Bodrum ve Ortaca ilçesinde vaktinden önce çiçek açan elma, erik, şeftali, portakal ve limon ağaçları, üreticiyi hem sevindirdi hem üzdü. Zamanından 15 -20 gün önce çiçek açan meyve ağaçlarının olası bir soğuk havada zarar görme olasılığını  büyük olduğunu söyleyen üretici Cengiz Aslan, "Bu yıl iklim şartları ve havanın sıcak gitmesi ile birlikte 9 dönüm olarak kırmızı Japon eriklerim başta olmak üzere içerisinde bulunan elma, şeftali ve narenciye ağaçlarımdan bir kısmı zamanından 15-20 gün önce çiçek açtı. Olası bir don olası yaşanırsa, çiçeklerin tamamı veya bir kısmı zarar görür ve üretimimizi olumsuz etkiler zaten bölgemizde ne kadar iyi üretim yapsak da ne yazık ki pazarda yeteri kadar ilgi görmüyoruz. Aracılar nedeni ile ürünümüz para etmiyor geçen yıllar da tüccarlar dan ilgi görmeyince sanayi ve Ticaret bakanlığı hal kayıt sistemin den üretici kodu alarak kendi malımı satma yetkim olmasına rağmen çözüm bulamadık" dedi.

EDİRNE'DE KIŞ ORTASINDA AĞAÇLAR ÇİÇEK AÇTI

EDİRNE'nin Keşan ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı ağaçlar 'yalancı bahara' aldanarak, çiçek açtı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde soğuk hava etkili olurken, Keşan ilçesinde ilkbahar ve yazı hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Keşan'da, bazı bölgelerde kış mevsimindekayısı, erik, badem ağaçları çiçek açtı.

Uzman Tarım Danışmanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, ağaçların erken çiçek açmasıyla ilgili olarak, "Tüm bitkiler yılın belirli dönemlerinde fizyolojik olarak üşümeye ihtiyaç duyarlar. Bitkiler üşüme ihtiyaçlarını kış mevsiminde giderir. Hava sıcaklıklarının ılıman gitmesi ağaçların da çiçek açmasına zemin hazırladı. Erken çiçek açmanın tek bir nedeni var. Özellikle kış döneminde, kışın belli bir periyodu içerisinde hava aniden soğur. Bu yılda hava aniden eksi 5-6 derecelere kadar düştü. Bitkiler kısmen bu soğuma ihtiyacını karşıladılar. akabinde bu geçen zaman zardı içerisinde de mevsimin ılık geçmesi erken çiçek açmaya neden olmuştur" dedi.

'TEDBİR ALINMALI'

Erken çiçek açmanın meyvecilikte istenmeyen bir olay olduğunu ifade eden Açar, şöyle konuştu: "Bu günlerde erken çiçek açan ağaçlar önümüzdeki günlerde yaşanacak olan ani bir hava değişikliğinden zarar görür. Verim açısından olumsuz bir sezon yaşanabilir. Kültürel tedbirler içerisinde meyvecilik yapanlar bu konuda tedbir almalarında fayda var. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında meyveleri aldıktan sonra ağaçları sulayarak kısmen de olsa erken çiçek açmayı engelleyebilirler. Ayrıca erken çiçek açmayı geciktiren ilaçlar da var"

Görüntü Dökümü

ÇANAKKALE 00: 00 - 02: 16

Çiçek açmış ağaçlar genel

-Yakın plan dallardaki çiçekler

-Çiçek açmış ağaçlar genel

-Yakın plan çiçekler

-Röportaj çiftçi

-Yakın plan çiçekler

-Röportaj çiftçi

DATÇA 02: 16 - 03: 31

-Geniş plan çiçek açmış ağaçlar

-Yakın plan dallardaki çiçekler

KEŞAN 03: 31 - 06: 10

Geniş plan çiçek açmış ağaçlar

-Yakın plan çiçek açmış ağaç dalları

-Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar röp.

çeşitli çiçek açmış ağaç dalları

-Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar röp.

-Yakın plan çiçekler

-Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar röp.

BANDIRMA 06: 10 - 06: 43

-Çeşitli çiçek açmış ağaçlar

BODRUM 06: 43 - 07: 45

Çiçek açmış ağaçlar genel

-Yakın plan dallardaki çiçekler

-Çiçek açmış ağaçlar genel

-Yakın plan çiçekler

Haber-Kamera: Burak GEZEN Erdem ÖZCAN-Cihan KAYA-Nilüfer DEMİR- Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt;mevsim Normallerinin Üstündeki Sıcaklık Badem ve Erik Ağaçlarını Şaşırttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor
    13:11 Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor

    Türk Kızılay Siirt Şubesi, ramazan boyunca her gün 400 kişinin evine yemek ulaştırıyor. Kızılay gönüllülerinden oluşan ekipler, AŞ evinde hazırlanan yemekleri Algül ve Doğan mahallelerinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor. Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Yener Tanık, Kızılay'ın her ramazanda olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere destek çıktığını belirtti. Ramazan boyunca Siirt'te her gün 400 aileye sıcak yemek servisi sunulacağını dile getiren Tanık, 'İhtiyaç sahiplerine ayrıca kuru gıda ve periyodik yardımlar da sürüyor. Kızılay gönüllülerimizle birlikte her gün bir veya iki mahallede 400 ailenin evine üç çeşit yemek ulaştırıyoruz. Ramazan boyunca ihtiyaç sahiplerine yardımlarımız devam edecek.' dedi.

  • Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu
    13:10 Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu

    Elazığ'da bir iş yerinde sobadaki alevin sıçraması sonucu çıkan yangında çatı katı kül oldu. Yangının odunluğa sıçramaması faciayı önledi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede kontrol altına aldı.

  • Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı
    13:09 Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir evde iklimlendirme sistemi kurarak saksılarda Hint keneviri yetiştiren bir şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aldıkları bilgi üzerine evde yapılan kenevir üretimine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda bir miktar Hint keneviri, kenevir tohumu, ruhsatsız tabanca ve diğer ekipmanlar ele geçirildi. Ev sahibi gözaltına alındı.

  • Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı
    13:09 Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, A.S. tarafından kullanılan bir otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan 89 yaşındaki Mehmet Akyol'a çarptı. Yaralanan Akyol, ambulansla Pamukkale Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu belirtildi. Sürücü A.S. ise gözaltına alındı.

  • Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi
    13:09 Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi

    Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde düzenlediği iftar programında mahalle sakinleri ile iftar yaptı. Alp, iftar sonrası vatandaşlarla bir araya gelerek mahallenin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı
    13:09 Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı

    Saratlı beldesinin SOL Parti Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, belediyeden maaş almayacağını ve maaşını eşit olarak öğrencilere dağıtacağını söyledi. SOL Parti mitinginde konuşan Kaplan, adaletli ve eşitlikçi bir yönetim anlayışıyla hizmet etmek istediğini vurguladı.

  • Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor
    13:08 Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor

    Karaman'da bulunan 57 mahallede, 31'i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, şehir merkezindeki muhtar adayı sayısının önceki seçime göre arttığını belirtti. Kadın adayların sayısının da arttığı belirtilirken, en çok adayın bulunduğu mahalle Ahmet Yesevi Mahallesi olarak açıklandı.

  • DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı
    13:06 DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı

    Bolu merkezli Sakarya ve Ankara'da düzenlenen 'BOZDOĞAN-17' adlı operasyonda DEAŞ terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen 15 şahıs yakalandı. Operasyonlar sonucunda suç unsurları ele geçirildi.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.


Advertisement