Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde İlk Organ Bağışı - Son Dakika
Güncel

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde İlk Organ Bağışı

Dicle Üniversitesi Hastanesi\'nde İlk Organ Bağışı

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Tıp Hastanesi'nde İlk Organ Bağışı Bugün Gerçekleşti. Beyin Ölümü Gerçekleşen 37 Yaşındaki Mesut Rıza Işık'ın Organları, 4 Hastayı Yaşama Bağladı.

10.01.2011 19:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Tıp Hastanesi'nde ilk organ bağışı bugün gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki Mesut Rıza Işık'ın organları, 4 hastayı yaşama bağladı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen ve yakınları tarafından organları bağışlanan Mesut Rıza Işık'ın kalp, karaciğer ve böbrekleri, uzun zamandan beri organ bekleyen 4 hastaya can verdi. Dicle Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Mehmet Karakaş'ın beyin ölümü gerçekleşen Mesut Rıza Işık'ın yakınlarıyla yaptığı görüşme sonucunda aile, organların bağışlanmasına izin verdi. Bunun üzerine organ bekleyen hastalara nakil için Sağlık Bakanlığı ile temasa geçilerek gerekli izinler alındı.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Doç. Dr. Mehmet Yılmaz ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Murat Kapan tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "Hastanın karaciğeri ve böbrekleri, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine, kalbi ise İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Buralarda yapılan başarılı operasyonlar ile yeni organlar hastalara nakledildi" dedi.

Bölgede organ nakli bekleyen, ancak organ temin edilmediği için hayatını kaybeden her yaştan çok sayıda hasta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alan, Türkiye genelinde organ bağışı oranının oldukça yetersiz bir seviyede olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Ülkemizin köklü eğitim kurumlarından biri olan Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere organ nakli merkezi açma çabası içerisindeyiz. Kısa bir süre içerisinde karaciğer ve böbrek nakillerinin başlatılmasına yönelik çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Organ nakli ile ilgili yoğun bakımımız ve ameliyathanemiz bitmiş durumdadır. Organ naklinde çalışan personellerimizin eğitimleri devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı'na resmi başvurumuzu şubat ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2011 yılı içerisinde de ilk organ nakli ve ameliyatı yapmayı hedefliyoruz."

Ameliyatı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Murat Kapan ise öncelikle bölgenin en büyük ili olan Diyarbakır'da ilk defa organ bağışının gerçekleştiğini belirterek, "Organları bağışlanan Mesut Rıza Işık'ın anne ve babası ile tüm yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Yapmış oldukları bu örnek davranıştan dolayı teşekkür ediyorum. Umarım bu takdir edilecek davranışları bundan sonraki bağışlara örnek teşkil eder" diye konuştu.

?

RÜNTÜ DÖKÜMÜ

- Ameliyattan çıkan doktorlar

- Organların koruma kaplarında taşınması

- Prof. Dr. Sait Alan'ın konuşması

- Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: DİYARBAKIR, DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde İlk Organ Bağışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement