Dikili'de Caretta Caretta Yuvaları - Son Dakika
Güncel

Dikili'de Caretta Caretta Yuvaları

Dikili\'de Caretta Caretta Yuvaları

İzmir Dikili kumsalı, caretta caretta'ların, 22'nci yuvalama alanı oldu.

30.03.2012 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Dikili kumsalı, caretta caretta'ların, 22'nci yuvalama alanı oldu. Nesli tükenmekte olan caretta caretta'ların, küresel ısınma sonucu yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle Dikili'deki 5 kilometrelik alanı kapsayan Kabakum Sahili'ne yuva yapmaya başladığı belirlendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi ve Dikili Belediyesi işbirliğiyle caretta caretta'ların sağlıklı yumurtlayabilmesi için koruma amaçlı proje hayata geçirildi. Dikili Belediyesi Kültür Evi'nde caretta caretta'ların yeni yaşam alanının tanıtımı için düzenlenen toplantıya, Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Çetin Ilgaz, Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Durmuş, Dikili Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Erdoğan Doğan katıldı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Çetin, caretta caretta'ların geçen ağustos ayında Dikili kumsalında yuvalandıklarını tespit ettiğini belirterek, bunun hem sevindirici hem de şaşırtıcı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çetin, kaplumbağaların Akdeniz Bölgesi'nde 21 yuvalama alanı bulunduğunu belirterek, "Küresel ısınma sonucunda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle caretta'lar kuzey enlemlerine göç etmeye başladı. Her geçen gün ortalama sıcaklık değerleri artış gösteriyor. Özellikle son 10 yıldır Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde de deniz sıcaklıkları çok yükseldi. 110 milyon yıldır yaşamını sürdürmeye çalışan bu hayvanlar, nesillerinin devamı için Dikili'yi seçti. Dikili, caretta caretta'ların 22'nci yuvalama alanı oldu" dedi.

YUVA İÇİ SICAKLIK ÖNEMLİ

Deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin ortaya çıkmasında yuva içi sıcaklığın belirleyici olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, "Yuva içi sıcaklığın 29 derecenin üstünde olması dişi, altında olması ise erkek cinsiyetini belirliyor. Sıcaklıklar yükseldiği için Akdeniz Bölgesi'ndeki caretta caretta'ların yüzde 85'i dişi üremeye başladı. Bu nedenle caretta'lar göç ediyor. Dikili sahillerinin bu hayvanlar tarafından seçilmesinin nedeni, Kuzey Ege'de yer alması nedeniyle daha soğuk sulara ve serin kumul alanlara sahip olmasıdır. Ayrıca buranın sağlıklı ve temiz bir yer olması da deniz kaplumbağaları için tercih nedenini oluşturuyor. Biz bu hayvanları koruma altına almak için Dikili Belediyesi ile proje başlattık. 1 Haziran'da çalışmaya başlıyoruz, 15 öğrenci ve 2 yüksek lisans öğrencisi gönüllü olarak çalışmalarımızda yer alacak. Çalışmalarınız 15 Eylül'de sona erecek" diye konuştu.

BALIKÇILARA UYARI

Prof. Dr. Çetin, caretta caretta'ların hem Dikili'ye hem de ekolojik hayata dair önemine değinerek, "Caretta caretta'lar için tüm halkımızı ve özelilikle balıkçıları duyarlı olmaya çağırıyorum. Attıkları ağlar, caretta'ların hayatını tehlikeye atıyor. Balıklar için ağın etrafını saran caretta caretta'lar, hayatlarını kaybediyor. Caretta'ların olmadığı yerde balıklar da olmaz. Ayrıca caretta'ların yuvalama alanı olan Kabakum Sahili'ne arabalarıyla girmemelerini istiyoruz. Dikili Belediyemiz tarafından o sahil şeridinin etrafına uyarıcı tabelalar asacağız. Ayrıca halkımızı bilinçlendirmek için bilgilendirici açık hava toplantıları ve binlerce broşür bastıracağız. Dikili sakinlerini bize destek olmaya davet ediyoruz. Hep birlikte yaptığımız bu çalışmalar sonucunda Dikili'nin de Seferihisar gibi 'Yavaş Şehir' olmasını sağlayabiliriz" dedi.

Dikili Kent Konseyi Başkanı Erdoğan Doğan ise caretta caretta'ların korunması için DEÜ'ye ve akademisyenlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, "Ancak bölgemizde 7 tane termik santralin kurulması için çalışma var. Bunların 6 tanesi kabul edildi. Termik santrallerinin kurulması, deniz suyunun ısınması anlamına geliyor. Ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bilime verdiğimiz önem ve destek için Kabakum sahiline sahip çıkmaya hazırız" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dikili'de Caretta Caretta Yuvaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement