Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda "İnkar" - Son Dakika
Sağlık

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda "İnkar"

Bir DEHB'liyle yaşayan birçok kişi; DEHB'yi inkar etmesi nedeniyle ona nasıl yardımcı olacağını bilemez.

06.04.2011 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir DEHB'liyle yaşayan birçok kişi; DEHB'yi inkar etmesi nedeniyle ona nasıl yardımcı olacağını bilemez. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Koçluk Akademisi, bu kişilere danışmanlık yaparak, DEHB'li sevdiklerine ulaşma konusunda kendilerine yardımcı oluyor.Birçok uzman; DEHB'li çocukların istikrara ihtiyaçları olduğunu söylemektedir. Çocuğunun DEHB özellikleri gösterdiğini bilmeyen anne babanın çocuğunu azarlayarak ve yargılayarak bu istikrarı bozabilir. Çocuğunda DEHB olduğunu öğrenen anne baba ise, DEHB özellikleri ile kendileri baş etmeye çalışırlar ve bu da çocuklarının daha zayıf performans göstermesine neden olabilir. DEHB'li çocukların rahatsızlıklarıyla yüzleşmesi ve günlük hayatlarında onları yönlendirebilmek için çocuklarla birlikte ailelerinin de eğitim ve koçluk almaları önerilmektedir.

DEHB'li bir yetişkinden ise, çocukların aksine, rahatsızlıklar konusunda ilk başta kendisinin harekete geçmesi beklenir, ancak DEHB buna engel olabilir. Yetişkinler, genellikle hareketleri sonucunda çok belirgin olumsuz bir sonuca neden olmadıkça, verdikleri rahatsızlıkların boyutlarını göremezler. Örneğin, birçok yetişkin DEHB'linin, mahkeme salonuna gelene kadar eşlerinin şikayetlerini ciddiye almadıkları gözlenmiştir. İnkarın temelinde hem psikolojik hem de çok konuşulmayan fizyolojik bir durum olabilir. "İnkar" içinde olan yetişkin, rahatsızlık veren davranışlarının farkına varıp kendini kötü hissetse bile, çoğu zaman ne yapacağını bilemez. Genel eğilim; kendini kapatma ya da "kafasını kuma gömme" şeklindedir. Bu tarz yetişkinlere, değişimin mümkün olduğu konusunda umut ve iyimserlikle yaklaşarak ulaşılabilir. Ancak diğer durumlarda, "İnkar" içinde olan DEHB'li yetişkin, "Hiçbir şeyin değişmesine gerek yok, ben gayet iyiyim, asıl problem sende." tepkisindedir.

İnkar içinde olan kişiye ulaşmanın ilk adımı, DEHB'nin doğasını anlamak ve rahatsızlığın DEHB'li kişide kendini nasıl ortaya koyduğunu netleştirmektir. Netleştirme aşamasında; sevdiğine yardımcı olmak isteyen kişi, DEHB konusunda kendisini eğitmeli ve algılarını teyit etmelidir. Bu konuda kitaplar okuyabilir, destek gruplarına katılabilir ya da DEHB konusunda uzman biri ile konuşabilir. DEHB konusunda kendini eğitmenin amacı pek çok kişinin sandığı gibi problemli davranışı kabul etmek değil, bu tür davranışlara neden olan rahatsızlığı anlamaktır. Eğitim, tavır koyup, araya duvar örmek yerine, empati kurma ve uzlaşmacı yaklaşma yollarını gösterebilir.

Profesyonel Dikkat Eksikliği Koçluğu sertifikalı, Psikoloji Yüksek Lisanslı S. Tana Alalu ve Eda Aydoğan tarafından kurulan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Koçluk Akademisi (DEHBka): çevresinde rahatsızlığı yaşayan bir kişi olduğunu düşünen ancak ne yapacağını bilemeyen kişileri DEHB konusunda bilinçlendirebilir ve yönlendirebilirler. DEHBka; çalışmalarını gerektiğinde psikologlar, psikiyatristler ve özel eğitim uzmanları ile birlikte bütünsel bir yaklaşım eşliğinde gerçekleştiriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda 'İnkar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement