Dilovası Çevre Kirliliğini Araştırma Komisyonu İzmit'te... - Komisyon Başkanı Ayar: - ''Dilovası'nda, Havayla, Çevreyle, Suyla İlgili Kirleticiler Belli, Bunların Tedbirleri Alınıyor'' (görüntülü) - Son Dakika
Güncel

Dilovası Çevre Kirliliğini Araştırma Komisyonu İzmit'te... - Komisyon Başkanı Ayar: - ''Dilovası'nda, Havayla, Çevreyle, Suyla İlgili Kirleticiler Belli, Bunların Tedbirleri Alınıyor'' (görüntülü)

Kocaeli'nin Gebze ilçesi Dilovası beldesindeki çevre kirliliğini araştırma için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Kocaeli AK Parti Milletvekili Eyüp Ayar, ''Dilovası'nda, havayla, çevreyle, suyla ilgili kirleticiler belli, bunların tedbirleri alınıyor'' dedi.

02.06.2006 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Gebze ilçesi Dilovası beldesindeki çevre kirliliğini araştırma için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Kocaeli AK Parti Milletvekili Eyüp Ayar, ''Dilovası'nda, havayla, çevreyle, suyla ilgili kirleticiler belli, bunların tedbirleri alınıyor'' dedi.

Ayar, Komisyon Başkan Vekili CHP Kocaeli Milletvekili Salih Gün, Komisyon Sözcüsü AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım, komisyon üyesi Afyon AK Parti Milletvekili Mahmut Koçak ve Vali Erdal Ata ile birlikte Kocaeli Valiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Komisyonun çalışmasını bir ay sonra tamamlayacağını ifade eden Ayar, çalışmaların iyi niyetli sürdüğünü, bölgede yaptıkları incelemeler sırasında her türlü sorunla karşılaştıklarını belirtti.

Dilovası'ndaki hava kirliliğiyle ilgili çalışmaların iki yıldır devam ettiğini, ancak su kirliliğiyle ilgili yapılan çalışmalardan hiç de hoşnut olmadıklarını ifade Ayar, şöyle devam etti:

''Dilderesi'nin kenarlarında bir çok içme ve kullanma suyu için açılmış kuyu var. Su şebekesinin yüzde 75'i kaçak. Bu nedenle Dilderesi'yle ilgili tedbirlerin, önlemlerin alınması lazım. Dilderesi'nin Körfez'in yüzde 25'ini daha önce kirlettiğini söylemiştik. Ancak, DSİ Genel Müdürünün komisyonumuz için yaptığı sunumda Dilderesi'nin, Marmara'nın yüzde 25'ini, İzmit Körfezi'nin ise yüzde 40'ı kirlettiğini söyledi.

Hava, su kirliliği dışında katı atıklarla ilgili sıkıntılar var. Katı atıklar için düzenli çöp depolama alanı gerekiyor. Bunun için belirlenen iki yerde inceleme bulunduk. 5-10 yıl sonrasını değil de 40-50 yıl sonrasını düşünerek acilen çöp alanı yapılması gerekiyor.

Dilovası'nda, havayla, çevreyle, suyla ilgili kirleticiler belli, bunların tedbirleri alınıyor.''

-SALİH GÜN'ÜN AÇIKLAMALARI-

Komisyon Başkan Vekili Salih Gün de, Dilovası'nda, görsel, hava, gürültü, deniz kirliliği ve deniz yağmacılığının bulunduğunu ileri sürdü.

Bölgede 30 yıldır aynı senaryoyu izlediğini ifade eden Gün, şöyle konuştu:

''Burada 3-5 fabrikadan bahsedilen bir alanda 167 fabrika bulunuyor. Büyük holding olduğu için suçlamalar 3-4 fabrikanın üzerine yükleniliyor. Dün bir kez daha gördüm ki, son gezdiğimiz yerlerde ne denetim ne çevre koruması var.

Biz iyi niyetle 12 arkadaşla geldik. Bize yardımcı olanlara teşekkür ediyorum. Ancak ben Ankara'dan bahsediyorum. (Tavşana kaç, tazıya tut).Olmaz böyle birşey. Mümkün değil, Dilovası'nda soruna çözüm bulmak mümkün değil.

Diler Demir Çelik'e teşekkür ediyorum, tozu aşağıya indirecek tesisi kurmuş.''

Bunun üzerine müdahale eden Eyüp Ayar, ''Demek ki oluyormuş'' deyince Gün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Efendim, yalnız meseleyi tozla hallettik derseniz çok güdük bakıyorsunuz konuya. Dilovası'nda, çevre kirliliği de var, görsel kirlilik de var. Hava, gürültü, deniz kirliliği ve deniz yağmacılığı da var.

Eğer bir tek Diler'in bacasından çıkan tozu kesti diye teşekkür ederken, iki arkadaşın meseleye bu kadar güdük bakması zaten bu sorunları bu şekle getirdi. Ama burada bir fabrikaya bir iki yıl içinde 4 kez deniz dolgusu veriliyorsa, bu kapasite devamlı yükseltiliyorsa ne denizden, ne de çevreden, ne de görsel kirlilikten bir şey elde edeceğimizi zannetmiyorum.''

Komisyon, daha sonra basına kapalı olarak toplantıya devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dilovası Çevre Kirliliğini Araştırma Komisyonu İzmit'te... - Komisyon Başkanı Ayar: - ''Dilovası'nda, Havayla, Çevreyle, Suyla İlgili Kirleticiler Belli, Bunların Tedbirleri Alınıyor'' (görüntülü) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement