Dilovası'na Atık Dökülmesi - Son Dakika
Yerel

Dilovası'na Atık Dökülmesi

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Bölgede Atık Dökülmesine İlişkin Olarak "Alanda Yapılan İncelemede Hangi Firmaların Ürünlerinin Atıldığı Konusunda Bazı İpucları Var" Dedi

01.02.2011 18:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde akülü tekerlekli sandalye ve engelliler için özel donanımlı midibüs teslim törenine katılan Vali Topaca, gazetecilerin Dilovası'na atık dökülmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Topaca, 28 Ocakta böyle bir ihbar yapıldığını ifade ederek, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Dilovası Belediyesinden ortak bir ekibin olay yerine giderek inceleme yaptığını anımsattı.

Bölgede bir kaç çeşit malzeme bulunduğunu dile getiren Topaca, şöyle konuştu:

'Bölgede fosfat çamuru, arıtma çamuru, hadde sabunu ve miadı dolmuş bazı kozmetik ürünler var. Bunların öncelikle tehlikeli atık olup olmadıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. Numuneler alındı, TÜBİTAK'a gönderildi. Bu tespit yapıldıktan sonra öncelikle oradan kaldıracağız. Alanda yapılan incelemede hangi firmaların ürünlerinin atıldığı konusunda bazı ipucları var. Firma etiketleri var, markalı ürünlerin kutuları var. Buradan üretici firmalara ulaştık. Üretici firmalardan, atıklarını verdikleri dönüşüm firmalarından belge getirmelerini istedik. Bugün itibariyle belgeleri geldi, ağırlıklı olarak 2 dönüşüm firmasını inceliyoruz. Failini inşallah önümüzdeki günlerde bulacağız. Şayet dönüşüm firmaları attıysa para cezası ve lisans iptali söz konusu. 425 bin ile 1 milyon TL arasında değişen miktarda para cezaları var. Lisans iptalleriyle birlikte para cezası uygulayacağız. Lisansı iptal edilen firma zaten bu faaliyeti yapamayacaktır. Onların da kapatılması gündemde olur.'

Atıkları üretici firmaların atmış olması halinde de para cezası ve kapatma tedbirleri dahil her türlü tedbiri uygulayacaklarına işaret eden Topaca, bu firmaların önemli bir kısmının İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda olduğunu düşündüklerini, bu büyüklükteki firmaların böyle bir atığı, tehlikeli atığı atmayacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Topaca, araştırmaların sürdüğüne işaret ederek, 'Üretici firmalar mı yoksa geri dönüşüm firmaları mı? Önümüzdeki bir kaç gün içinde sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum' dedi.

- DİLOVASI'NIN COĞRAFİ KONUMU-

Dilovası'nın sanayinin en yoğun olduğu ilçelerden biri olduğunu dile getiren Vali Ercan Topaca, coğrafi konumu itibariyle de çevresel etkilere, kirliliğe daha fazla maruz kalabilecek yapıda olduğuna dikkati çekti.

İlçenin konumunun, 'etrafı yüksek bir çanak' olduğuna vurgu yapan Topaca, 'Arıtma olsa bile yoğun sanayi tesisinin bir arada olmasından kaynaklanan kirlilik oluşmakta. Günde 120 bin civarında taşıt geçiyor, taşıtların oluşturduğu kirlilik var. Zaman zaman bu tür kanun, mevzuat dışı atıklar da çevreye atılabiliyor. Sürekli bunların peşindeyiz' diye konuştu.

Topaca, alınan önlemleri şöyle sıraladı:

'Eskiden bir adet olan mobil araç sayısını üçe çıkarttık. Dilovası'nın iki noktasında sürekli ölçüm yapılıyor. On-line baca gazı ölçüm sistemini genişleterek sürdürüyoruz. Bu sistemde ölçülmeyen bazı değerleri de ölçmeye başladık. Bunların ötesinde yerleşimle ilgili bazı sorunlar var. Sanayinin ortasında kalan Yeniyıldız Mahallesinin kamulaştırılmasıyla ilgili Dilovası Organize Sanayi Bölgesiyle birlikte çalışma yapıyoruz. Burada vatandaşlarımızdan da anlayış bekliyoruz. Normal değerinin çok üstünde fiyatlar talep ediliyor. Makul ölçülerde olduğu takdirde bu yıl içinde kamulaştırmayı tamamlayacağız.'

Vatandaşların can ve mal güvenliğini, sağlığını etkileyen konularda gecikmeksizin gerekli tedbirleri aldıklarına değinen Topaca, bölgede kapasitenin artmaması konusunda, özellikle kimyasal tesislerle ilgili düşünceleri olduğunu kaydetti.

Topaca, önceden ruhsat almış bazı tesislerin ÇED izinlerinin iptali konusunda da çalışmalarının devam ettiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İptaller olacak, denetimlerimiz sürüyor, yoğun bir şekilde denetliyoruz. İhmali, kusuru olan ve ya çevreyi kirleten fabrikalar, tesislere cezai işlem, kapatma işlemleri uyguluyoruz. Önümüzdeki günlerde birkaç kapatma üst üste gelebilir.

Ayrıca aldığımız bir başka tedbir de açıkta depolanan hurdaların üzerlerinin örtülmesi kararıdır. Açıkta depolamaya izin vermeyeceğiz. Ama bu da yarın sabaha kadar olacak iş değil. Tebligatlarımızı yapıyoruz, açıkta depolanmayacak şekilde, yağmur yağdığında da Körfez'e bu hurdaların çamur ya da atığın gitmemesi yönünde tedbir alıyoruz.'

Topaca, her şeye rağmen, bu kadar olumsuz gelişmeye rağmen yapılan tespitlerin, ölçümlerin 2000'li yıllardan kötü olunmadığını gösterdiğini, 1950'li yıllardan beri devam eden sorunların çözümünün biraz zaman alabileceğini sözlerine ekledi.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dilovası'na Atık Dökülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement