Din İşleri Yüksek Kurulu "aday üye" seçimi yapıldı - Son Dakika
Güncel

Din İşleri Yüksek Kurulu "aday üye" seçimi yapıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulu, kitap ve sünnetin rehberliğinde, İslam kültür ve medeniyetinin engin ilmi mirası ışığında, günümüz insanının ihtiyaç ve beklentilerine yönelik hizmet üretmekle sorumludur.

15.06.2020 17:06  Güncelleme: 21:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, " Din İşleri Yüksek Kurulu, kitap ve sünnetin rehberliğinde, İslam kültür ve medeniyetinin engin ilmi mirası ışığında, günümüz insanının ihtiyaç ve beklentilerine yönelik hizmet üretmekle sorumludur." ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 5 Ekim'de görev süresi dolacak Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin yerine görev alacak aday üyeler belirlendi.

Prof. Dr. Ali Erbaş, Aday Tespit Kurulu seçim toplantısında yaptığı konuşmada, Bingöl'de meydana gelen depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileğinde bulunarak, vefat eden güvenlik korucusuna da Allah'tan rahmet diledi.

Din İşleri Yüksek Kurulunun, Diyanet İşleri Başkanlığının dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olduğunu aktaran Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulu, kitap ve sünnetin rehberliğinde, İslam kültür ve medeniyetinin engin ilmi mirası ışığında, günümüz insanının ihtiyaç ve beklentilerine yönelik hizmet üretmekle sorumludur." dedi.

Erbaş, Kurulun çok geniş ve önemli bir alanda yetki ve sorumluluklar üstlendiğine işaret ederek, Kurulun aldığı kararların, yayınladığı eserlerin, verdiği fetvaların, gerçekleştirdiği dini şuralar ve daha pek çok alanda yaptığı çalışmaların önemini vurguladı.

Üretimden tüketime, gıdadan sağlığa, ekonomiden ticarete, eğitimden teknolojiye kadar birçok alanda her gün yeni meselelerin gündeme geldiğini dile getiren Erbaş, "Yerleşik düşünce ve yaklaşımların birçoğunda, sebep, etken ve sonuçlar değiştiğinden yeniden yorumlanmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla bugün Din İşleri Yüksek Kurulumuzun işi daha zor, yükü daha ağır ve sorumluluğu daha büyüktür. Çünkü kurul, ülkemizde ve bölgemizdeki dini meseleleri kapsamlı çalışmalarla tüm boyutlarıyla ele alıp, zamanın ve olayların gerisinde kalmadan milletimize rehberlik etmek durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Kurul, gündemini sadece Türkiye ile de sınırlayamaz"

Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulunun, inançla ilgili konulardan gündelik hayata kadar özellikle gençlerin gündemini takip ederek onlara yol göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, Kurulun, gündem ve planlarını sadece Türkiye ile sınırlayamayacağını, dünyadaki tüm Müslüman ülke ve topluluklara da rehberlik etmek, İslam coğrafyasının temel meseleleri ile ilgili çözüm üretmek durumunda olduğunu aktardı.

"Yaşanan küresel krizlerin gösterdiği en açık gerçeklik şudur ki günümüz insanı, vahim bir anlam ve derin bir ahlak krizi yaşamaktadır." ifadesini kullanan Erbaş, ister zengin ister yoksul coğrafyalarda olsun, bugün, başta gençler olmak üzere toplumun tüm katmanlarının ciddi bir arayış içerisinde olduğunu aktardı.

Bu arayışın, esasında, hakikatin keşfedilmesi ve benimsenmesi adına büyük bir imkan olduğuna işaret eden Erbaş, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bugün İslam'ın ideal ve evrensel ilkelerinin farkında olarak toplumsal değişimin yasalarını doğru okumaya, yaşanan hayatı doğru tahlil ederek bugünü ve yarını doğru inşa edecek bir gaye ve gayretin içinde olmaya mecburuz. Bu durum öncelikle, Kur'an ve sünnet çerçevesinde doğru güncel bilgilerin üretilmesini, üretilen bu bilgilerin anlaşılır bir dil ve üslupla topluma sunulmasını ve yaşanılabilir bir model olarak hayata aktarılmasını zorunlu kılmaktadır."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, çağın farkında olmayan, sosyal gerçekliklerden uzak ve kendi eksenine hapsolmuş bir yaklaşımın, topluma ve hayata yön vermesinin imkansız olduğuna dikkati çekti.

Din İşleri Yüksek Kurulunun bir taraftan yeni ortaya çıkan ya da hayatın içinde çeşitli etkilere maruz kalarak farklı boyutlar kazanan konulara ilişkin görüşler ortaya koyduğunu belirten Erbaş, bu görüşleri ortaya koyarken, Kurulun diğer yandan da başta inanç karşıtı akımlar olmak üzere bireysel sorumluluklardan küresel sorunlara kadar bütün meseleleri dini açıdan takip ve analiz ederek Müslümanlara ve bütün insanlığa rehberlik etme sorumluluğunu taşıdığını anlattı.

Erbaş, ilahiyat, İslami ilimler fakülteleri ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla iş birliğinin önemini vurguladı.

Kurula seçilecek hocaların sorumluluğunun büyük olduğunu dile getiren Erbaş, seçimin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diledi.

12 yeni üye görev alacak

Konuşmaların ardından seçime geçildi.

Aday Tespit Kurulu, Din İşleri Yüksek Kurulu Aday Üyeliği için başvuru yapanlardan 24 aday üye seçti.

Seçilen aday üyelerden 12'si, 5 yıl süreyle Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi olarak görev alacak.

Aday Tespit Kurulu; Diyanet İşleri Başkanlığı üst düzey yöneticileri, ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinden akademisyenler, 81 il müftüsü, dini yüksek ihtisas merkezleri müdürleri ve eğitim merkezlerinden eğitim görevlileri ile her bir bölgeden temsilen ilçe müftüleri, baş vaizler, baş imam hatipler ve Kur'an kursu baş öğreticisinden oluşuyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu "aday üye" seçimi yapıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Din İşleri Yüksek Kurulu 'aday üye' seçimi yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Münih Türk Film Günlerinde Müjde Ar'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü
    21:10 Münih Türk Film Günlerinde Müjde Ar'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve özgürlük savaşçısı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı
    21:09 Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı

    Çorum'un Bayat ilçesinde bir çam ağacında mahsur kalan kedi, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Bayat Belediyesi itfaiye ekipleri, 15 metrelik ağaca merdivenle çıkarak kediyi kurtardı. Kedinin sağlık sorunu olmadığı belirlenince serbest bırakıldı.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor
    21:09 Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor

    Google, yapay zeka departmanının başında olan Demis Hassabis'in açıklamalarına göre yakın zamanda büyük bir yapay zeka girişimi yapmayı planlıyor. Şirketin yapay zeka projelerine toplamda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu hamlenin, Microsoft'un 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı süper bilgisayara karşı rekabeti kızıştırması bekleniyor. Google'ın yapay zeka alanında sektördeki rakiplerinden daha kabiliyetli olduğu düşünülüyor ve bu teknolojinin insan aklının sınırlarını aşabileceği iddia ediliyor. Google'ın yapay zeka projeleri ve gelişmeleri merakla bekleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, Gelir ve Abone Sayısını Açıklamayacak
    21:09 Netflix, Gelir ve Abone Sayısını Açıklamayacak

    Dünyanın en büyük dijital akış platformu sağlayıcısı Netflix, gelecek yıldan itibaren her çeyrek gelir ve abone sayısını açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Bu karar, Apple ve Google gibi büyük teknoloji devlerinin benzer bir yaklaşım benimsediği bir dönemde alındı. Netflix'in 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin finansal raporu, beklentileri aşarak 9.33 milyon yeni abone kazandığını ve 9.33 milyar dolar gelir elde ettiğini gösterdi.

  • Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 3'ü Kullanılamaz Hale Geldi
    21:08 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 3'ü Kullanılamaz Hale Geldi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında, toplam 14 gecekondunun etkilendiğini ve 3'ünün kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi.

  • Kuşadası'nda İşletme Önünde Silahlı Kavga: 2 Tutuklama
    21:06 Kuşadası'nda İşletme Önünde Silahlı Kavga: 2 Tutuklama

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir işletme önünde meydana gelen silahlı kavga olayına karışan ve adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden ikisi tutuklandı. Olayda kullanılan av tüfeği ile birlikte toplam 2 adet ruhsatlı av tüfeğine el konuldu.


Advertisement