Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Mezuniyet Töreni - Son Dakika
Güncel

Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Mezuniyet Töreni

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bugün İslam dünyasında yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi malumat çok. Malumatı hayatla irtibat kurarak, ilim ile hayat, din ile hayat arasındaki irtibatı kurmakta sıkıntılarımız var” dedi.

29.05.2014 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün İslam dünyasında yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi malumat çok. Malumatı hayatla irtibat kurarak, ilim ile hayat, din ile hayat arasındaki irtibatı kurmakta sıkıntılarımız var" dedi.

Dini Yüksek İhtisas Mezuniyet Töreni, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı. Törene Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hüseyin Karapınar, diğer yetkililer ve aileler katıldı. Görmez, törende yaptığı konuşmada, ihtisas merkezlerinin Diyanet İşleri Başkanları'nın en önemli müessesesi olduğunu belirterek, merkezlerinin adeta ikinci bir üniversite olduğunu kaydetti. Görmez, din ile ilimin her zaman bir arada bulunduğunu kaydederek, "Bizim işimiz ilim işidir. Yeryüzünde hiçbir meslek yoktur ki, bizim mesleğimiz kadar ilimle iç içe olsun. İlme dayanmadan bizim vazifemizi hakkıyla yerine getirmemiz mümkün değildir" dedi.

İslam'ın ilme verdiği öneme değinen Görmez, "İslam medeniyeti ilim medeniyetidir. İlim medeniyetimizi üç kavram ifade ediyor. Biri ilim, biri hikmet, biri marifet. İlmin sahibine alim, hikmetin sahibine hakim, marifetin sahibine arif diyoruz. Bizden istenen üçünü birleştirmektir. İlim, hikmet, marifet bir insanda birleşmezse ona alim demek mümkün değil. Çünkü ilmin maverasında hikmet var, hikmetin maverasında marifet var, marifetin maverasında hakikat var. İslam coğrafyasına baktığımız zaman, bu üç kavram birlikte tahsil edildiği halde farklı coğrafyalarda öne çıktığına şahit oluruz" diye konuştu.

Görmez, ilim, hikmet ve marifeti birleştirmenin önemine işaret ederek, din ile hayat, akıl ile nakil arasındaki ilişkiyi doğru kurmanın öneminin altını çizdi. Görmez, "Bugün İslam dünyasında yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi malumat çok. Ama malumatı hayatla irtibat kurarak, ilim ile hayat, din ile hayat arasındaki irtibatı kurmakta sıkıntılarımız var. Bilgi ahlakı, ilmin bir ahlak ve sorumluluğa dönüşmesi Kur'an-ı Kerim'in, Resul-u Ekrem'in en çok üzerinde durduğu sorundur. İlmi hayatımıza aksettiremiyoruz" dedi.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş ise, mezunların İhtisas Merkezleri'nde yaklaşık 3 yıl süren eğitimlerini tamamladıklarını belirterek, ilimde alimlerin yetiştiğini söyledi. Erbaş, "Batı aydınlanmasının alt yapısını da İslam medeniyetinin ilmi çalışmaları oluşturdu. Zaman içerisinde oldukça güçlü bir medrese geleneğimiz oluştu. Bazen yenilenme dönemi yaşansa da, Osmanlı'nın son dönemine kadar bu gelenek devam etti" şeklinde konuştu.

Alim yetiştirme merkezlerinin kurulduğunu ifade eden Erbaş, bugün Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nden 8'i kadın olmak üzere toplam 193 hocanın mezun olduğunu kaydetti.

Mezunlar adına konuşan Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi mezunu Zahir Aslan, anne, baba ve ailelerine teşekkür ederek sözlerine başladı. Aslan, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nin daha etkin hizmet sunulabilmesi için bazı önerilerde bulunarak, Diyanet Akademisi'nin kurulmasını istedi. Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nden yetişenlere akademik unvanların verilmesini isteyen Aslan, mezunlara yüksek lisans ünvanının verilmesini ve ihtisas eğitimleri veren kurumların koordinasyonunun sağlanmasını istedi.

Tören Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra eski eğitim görevlisi Halil Günenç, mezun olan hocalara son derslerini verdi. Çeşitli bölgelerden birinci, ikinci ve üçüncüler ipad ve mezuniyet belgelerini Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in elinden aldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Mezuniyet Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement