Dink Cinayeti Davası Sanığı Özkan Mumcu Savunmasını Yaptı - Son Dakika
Güncel

Dink Cinayeti Davası Sanığı Özkan Mumcu Savunmasını Yaptı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin davanın öğleden sonraki oturumunda dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olan tutuksuz sanık Özkan Mumcu savunmasını yaptı.

11.08.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin davanın öğleden sonraki oturumunda dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olan tutuksuz sanık Özkan Mumcu savunmasını yaptı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Dink Ailesi'ne başsağlığı dileyerek savunmasına başlayan Mumcu, hangi tarihlerde, nerelerde görev yaptığına dair hazırladığı belgeleri mahkemeye sundu. Dava kapsamında 15 ay tutuklu kaldığını belirten Mumcu, cinayetten 6 ay önce askere gittiğini ve cinayetten 20 gün sonra göreve başladığını söyledi. Cinayetten 10 yıl sonra yargılandığını ve 155 sayfalık iddianamede kendisine yarım sayfalık suçlamalarda bulunulduğunu belirten Mumcu, "Suç tarihinde Trabzon İstihbarat Şubesi'nde görevli olduğum iddia edildi. Ancak ben o tarihte Gölcük'te asker olarak görev yapıyordum. Bunun tespiti çok mu zor? Tutuklu kaldığım 15 ayda bunu anlamakta zorlandım" dedi.

"DİNK'İN ÖLDÜRÜLECEĞİNİ ANLAMIYORUZ, İMA BİLE YOK' TARZINDAKİ YAKLAŞIMLARI HAYRETLE KARŞILIYORUM"

Devlet Denetleme Kurumu (DDK) raporunda ve TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporunda cinayet işlendiğinde askerde olduğunun belirtildiğini ifade eden Mumcu, şunları söyledi:

"2006 yılında C Büro Amiri olarak görev yaptığım tarihte birlikte çalıştığım polis memuru Muhittin Zenit, Erhan Tuncel ile buluşuyor ve meşhur 9 No'lu raporu düzenliyor. Raporda; "Ses getirecek eylem yapacak" deniliyor. Raporda değişiklik yapmadım" dedi. Raporu sırasıyla sıralı amirlerinin parafladığını anlatan Mumcu, "Engin Dinç Müdürümüz, 'Özkan bu konu önemli biz bunu ayrıca İstanbul'a da bildirelim' dedi. 'Tamam' dedim. 'Ne pahasına olursa olsun öldürülecek' yazısını da kopyalayarak yazıyı yazdım ve sundum. Engin Dinç, 'Bu eleman ağzıyla yazılmış' dedi. Ardından yazı soruşturmaya konu şekile dönüştü. Ben yazıdan Dink'in öldürüleceğini anlıyorum. Bu yazıyı okuyan herkes anlar. 'Dink'in öldürüleceğini anlamıyoruz, ima bile yok' tarzındaki yaklaşımları hayretle karşılıyorum."

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NE GÖNDERİLEN YAZIYI OKUDU

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen davaya konu yazıyı duruşmada okuyan Mumcu, "Söz konusu yazıda Yasin Hayal'in 'Ermenilere kin beslediği, İstanbul'da ses getirecek eylem yapmayı planladığı, Hrant Dink'i hedef olarak seçtiği, İstanbul'a gideceği ve Osman Hayal'in yanında kalabileceği, eylem yapabilecek yapıya sahip olduğu' ifadeleri yer almaktadır" diyerek buradan Dink'in öldürülüp öldürülmeyeceğini anlaşılıp anlaşılmadığını izleyicilere sordu.

MAHKEME BAŞKANI: BURADA TELEVİZYON PROGRAMI YAPILMIYOR

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "Burada televizyon programı yapılmıyor. O zaman yargılamayı da seyirciler yapsın. Muhatap olduğu yer bu taraf" diyerek sanık Mumcu'yu uyardı. Sanık Mumcu, "Herhangi bir saygısızlık amacıyla yapmıyorum" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Rüzgar, "Herkes kendine göre yorum yapar. Mahkeme sonuçta bir karar verir, ona göre bir sistem var burada. Arkaya dönüp izleyiciye sorma olmuyor" dedi.

"SES GETİRECEK EYLEM OLARAK YAZDIRAN ENGİN DİNÇ'TİR"

Savunmasına devam eden Özkan Mumcu, "Sonuç olarak, 'Ne pahasına olursa olsun öldürülecek' ifadesini gizlemem söz konusu değildir. Benim herhangi bir sorumluluğum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

"30 KİŞİNİN BİLDİĞİ KONUYU BEN NASIL GİZLEYEBİLİRİM"

Mumcu, "'Ne pahasına olursa olsun öldürülecek' bilgisinin gizlendiği iddia ediliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Keşke telefon kayıtlarımız çıksa da yaptığımız konuşmalar bilinse. Ben nasıl gizleyebilirim. Benim üstümde çok kişi var. 10 kişi Trabzon'da bu konuyu biliyor, 10 kişi de İstihbarat Daire Başkanlığı'nda, 10 kişi de İstanbul'da (İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde). Toplam 30 kişinin bildiği konuyu ben nasıl gizleyebilirim. Gizlemek istesem bile, nasıl gizlerim yani. Fakat 15 ay boyunca bu suçlamadan tutuklu kaldım. 20 Temmuz 2006 tarihine kadar komiser yardımcısı olarak görev yapıyorum ve askere gidiyorum. Bu süre içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sürede Yasin Hayal'in il dışına çıkma, silah girişimi gibi icrai faaliyetine rastlamıyoruz" dedi.

"EYLEMİN GERÇEKLEŞMEMESİ İÇİN GEREKLİ İSTİHBARİ ÇALIŞMAYI YAPTIM VE SONRA ASKERE GİTTİM"

Askerde olduğu dönemde yaşananları anlatan Mumcu, "Görev yaptığım dönem içinde eylem yapacağı bilgisini aldıktan sonra eylemin gerçekleşmemesi için gerekli istihbari çalışmayı yaptım ve sonra askere gittim. Cinayete dair tüm faaliyetlerde ben askere gittikten sonra gerçekleşmiştir" diye konuştu. Duruşma yarına ertelendi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dink Cinayeti Davası Sanığı Özkan Mumcu Savunmasını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement