Diş eti hastalığı tedavisi nasıl yapılır? - Son Dakika
Sağlık

Diş eti hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Ağız ve diş pek çok hastalığın ilk belirti verdiği bölgeler olabiliyor. Özellikle bağışıklığımız zayıfladığında ağızda sıklıkla iltihaplanma, diş eti hastalıkları gibi hastalıklar daha çok hissedilebiliyor. Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, diş eti hastalıkları hakkında bilgi verdi.

13.07.2020 22:11  Güncelleme: 00:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Periodontal hastalıklar ya da diş eti hastalığı olarak isimlendirilen hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen çevre dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Yumuşak ve sert dokuda (diş eti ve kemik) çeşitli derecelerde kayba neden olan bir enfeksiyondur. Tedavi edilmez ise ya da tedavi sonrasındaki süreç doğru bir şekilde doktorun önerilerine göre yürütülmez ise dişlerin etrafındaki kemik dokusu zamanla kaybedilir. Dişlerin etrafındaki kemik dokusunun kaybı, dişlerin sallanmasına ve hatta çok geç kalınır ise dişlerin kaybına neden olabilir. Bu kemik dokusunun kaybı süreci genellikle çok ağır seyreder. Yani 1-2 haftada ya da 1 ayda hızlıca alveolar kemik eriyerek dişler sallanmaya başlamaz. Bu süreç eğer müdahale edilmez ise genellikle yıllar içerisinde olmaktadır. Ve ağır ağır ilerlediği için genellikle bireyler tarafından fark edilmesi geç olmaktadır.

Kemik kaybına neden olan en önemli faktör ise diş taşıdır. Dişlerin çevresinde yeterli oranda temizlenmeden kalan besin artıkları öncelikle plak olarak birikirken zamanla diş taşına dönerler. Diş taşı yüzeyinde ve içinde organize olan çeşitli bakterilerin oluşturduğu koloniler iltihabi süreci başlatırlar. Bu iltihabi süreç önce diş etinde çeşitli belirtiler verirken kişiden kişiye değişen bir zamandan sonra dişin çevresindeki kemik dokusuna da ulaşır. Ve kemik kaybı başlatır.

Bu nedenlerle Periodontal hastalıklar genellikle ağız hijyeninin yeterli olması ile önlenebilmektedirler.

DİŞ ETİ HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Periodontal tedavi başladığı ilk seans hatta bazen tedavi başlamadan önce bireylere doğru bir ağız bakımı alışkanlığı hakkında bazı bilgiler verilmelidir. Çünkü periodontal tedaviden alınacak fayda yeterli ağız hijyeni ile mümkün olmaktadır.

AĞIZ HİJYENİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Periodontal tedavide ilk amaç dişlerin etrafında birikmiş olan diş taşı ve bakterilerin uzaklaştırılmasıdır. Dişlere ve çevrelerindeki dokulara ait olmayan bu artıkların uzaklaştırılmasından sonra bireyin diş eti doktorunun (periodontolog) önerdiği şekilde ağız hijyenini yeterli oradan sağlaması gerekmektedir. Yeterli ağız hijyeni sağlanmaz ise yapılan tedavi ile sağlanacak iyileşme çok fazla olmayacaktır.

Doğru ağız hijyeni için günde en az iki kere diş fırçalamak ve yatmadan önce diş fırçaladıktan sonra ara yüz temizliği yapılması gerekmektedir.

Bu süreç periodontoloji uzmanı tarafından planlanarak gösterilmeli ve takip edilmelidir. Çünkü diş dizilimi, ağızdaki implant, köprü protezi, çapraşıklık vb durumlara göre doğru diş fırçasının ve ara yüz bakım ürününün seçimi, tekniğin öğretilmesi ve kontrolü deneyimli bir doktor tarafından yapılması önemlidir.

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA NASIL OLMALI? DİŞLERİMİZİ NASIL FIRÇALAMALIYIZ?

https://youtu.be/ZZ0y484nocg

Diş eti doktoru Dr. Çağdaş Çağlar Laçin doğru diş fırçalamayı anlatıyor.

DİŞ ETİ TEDAVİSİ AŞAMALARI

Periodontal tedavi, çeşitli aşamaları olan bir tedavidir. Birinci aşamada yeterli iyileşme olmayan durumlarda ikinci ve üçüncü aşamalara geçmek gerekebilmektedir.

Birinci aşamada diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesi (küretaj da denilmektedir) işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler ile diş yüzeylerindeki ve diş etinin altındaki diş taşı, nekrotik sement dokusu gibi bu alana ait olmayan yapılar uzaklaştırılır. Bu işlemlerin bir kısmı ultrasonik aletler ile yapılırken bir kısmı ise el aletleri ile tek tek her dişin tüm yüzeylerinde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar, tek seansta tamamlanabildiği gibi 5-6 seansa da bölünebilmektedir. Kaç seans olacağı ve tedavinin süreci periodontolog tarafından belirlenir.

Birinci aşama tamamlandıktan ve iyileşme için doktorun uygun gördüğü süre (en az 1 aydır) beklendikten sonra kontrol randevusunda ağız tekrar değerlendirilir. İyileşmeyen bölgeler var ise sebepler saptanır ve bu sebeplere göre ikinci aşamada nasıl bir yol izlemek gerektiğine karar verilir. Eğer ağız hijyeni iyi ve yapılan birinci aşamadaki tedaviyi tekrarlamaya gerek olmadığı saptanır ise ikinci aşama olan periodontal cerrahi işlemler açısından durum değerlendirilir. Yeterli oranda iyileşmeyen bölgeler, flap operasyonları ile elimine edilirler. Bazı durumlarda kaybedilen diş eti ve kemik dokusunu yeniden kazanmak için de çeşitli diş eti grefti ve kemik grefti operasyonları da yapılabilmektedir.

Periodontal tedavide ilaç reçete edilmesi, sıklıkla başvurduğumuz bir yöntem değildir. Bazı antimikrobiyal ağız gargaraları tedavilerin gerekli görülen aşamalarında reçete edilebilirken oral antibiyotikler genellikle akut bazı periodontal enfeksiyon varlığında tercih edilebilmektedir. Ancak doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamaları gerekmektedir.

Periodontal tedavinin ilgili aşaması tamamlandıktan sonra verilen kontrol randevularına mümkün olduğunca sadık kalmak önemlidir. Eğer kontrol randevusunda değişiklikler olacaksa çok uzun süreli ertelemeler olmaması(3 haftayı geçmemek iyi olabilir), yapılan diş eti tedavisi sonuçlarını diş eti uzmanının anlaması için önemlidir.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

www.doktorlacin.com

https://www.instagram.com/drcagdascaglarlacin/@drcagdascaglarlacin

Son Dakika Sağlık Diş eti hastalığı tedavisi nasıl yapılır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement