Diş Tedavisinde Kullanılan "Görünmez Teller" Van Yyü'de Üretildi - Son Dakika
Güncel

Diş Tedavisinde Kullanılan "Görünmez Teller" Van Yyü'de Üretildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Cihan Aydoğan, Almanya, Çin gibi ülkelerden yüksek maliyetle ithal edilen görünmez ortodontik diş tellerinin tasarım ve üretimini Van'da yapmayı başardı.

31.10.2018 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Cihan Aydoğan, Almanya, Çin gibi ülkelerden yüksek maliyetle ithal edilen görünmez ortodontik diş tellerinin tasarım ve üretimini Van'da yapmayı başardı.

Hastaların görünmez diş teli takma talebi üzerine Van YYÜ bünyesinde kurulan Teknokent'te araştırma yapan Aydoğan, bilgisayar desteğiyle tasarlanan ve 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kişiye özel geliştirilen görünmez ortodontik diş telleri üretti.

Krom ve kobalt metallerinin karışımıyla yapılan ve ağzın iç kısmına yerleştirilen teller sayesinde dişlerdeki bozukluklar tedavi edilirken, hastaların estetik kaygısı da ortadan kaldırılıyor.

Van'da üretimine başlanan ve şu ana kadar 8 hastaya uygulanan görünmez ortodontik diş telleri, Teknokent'te düzenlenen programla tanıtıldı.

"Tamamen yerli üretim"

Programa katılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, son zamanlarda önemli buluşlarla adını duyuran üniversitelerinin, çok önemli bir çalışmayı daha hayata geçirdiğini söyledi.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana faaliyet yürüten Teknokent'te çok güzel araştırmaların yapıldığını anlatan Battal, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ithal edilen ve dişlerdeki bozuklukları düzeltmek için kullanılan tellerin üretimi artık burada yapılıyor. Dişlerin iç kısımlarına takılan ve yurt dışından getirilen ürünler 16 bin liraya mal olurken, burada araştırma yapan arkadaşlarımızın çalışmasıyla 5-6 bin liraya kadar düşüyor. Artık ithal hiçbir parça olmadan tamamı Teknokent'imizde üretilen mekanizmayla ülkemizden döviz çıkmamış olacak, yerli üretimle daha kullanışlı bir şekilde uygulanacak. Takıldığında görünmeyen ve insanların konforunu bozmayacak şekilde hayatlarını devam ettirecekleri bir buluş. Çalışma yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

" Türkiye'de ilk kez Van'da üretiliyor"

Doktor Öğretim Üyesi Aydoğan ise daha çok erişkin hastaların tercih ettiği, tel tedavisi görürken estetik kaygıların yaşanmadığı bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Tel tedavisinin gizli bir şekilde dişlerin iç yüzeyinden yapıldığı bir tasarıma başladıklarını aktaran Aydoğan, şunları kaydetti:

"Bu ürüne 'görünmez tel' adını verdik. Şu anda 8 hastanın bu yöntemle tedavisini yürütüyoruz. Türkiye'de bu bu konuda ilk teşebbüsü Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak gösterdik, dünyada da 6 üretici arasına girmiş bulunmaktayız. Normal tel tedavisinde kullanılan malzemeler seri üretim, fabrikadan ortalama boyutlarla çıkan ürünler. Görünmez teller ise kişiye özel yapılıyor. Kullanım biçimi olarak bakıldığında, telleri tasarladığımız noktalara tutarlı şekilde yapıştırıyoruz. Görünmez tel tekniğinde bütün tellerin hastaya özel olarak hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle maliyet yönünden farklılık ortaya çıkıyor. Almanya'dan geldiğinde 15 bin 500-16 bin liraya mal olabiliyor. Çin'den gelen en ucuz alternatif bile 11 bin liraya tekabül oluyor. Biz bunu 6 bin liraya mal ediyoruz. Ürünümüzü bu fiyata sattığımızda hem para kazanıyoruz hem de daha pahalı ürünler için verilen paranın önemli kısmı Türkiye'de kalıyor."

Tanıtım toplantısına Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş ile Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diş Tedavisinde Kullanılan 'Görünmez Teller' Van Yyü'de Üretildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı
    10:29 Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı

    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Sulusaray ilçesinde yaşanan depremlerin ardından vatandaşlara bin civarında çadır dağıtıldığını bildirdi. Hatipoğlu, depremin hemen sonrasında AFAD ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini ve gerekli çalışmaların planlandığını belirtti. Ayrıca içme suyu ve kumanya dağıtımı da yapıldı. Vali Hatipoğlu, deprem sonrası dayanışma örneği gösteren Adıyaman Gölbaşılı hemşehrilerine teşekkür etti ve devletin tüm kurumlarının sahada olduğunu vurguladı.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    10:28 Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, plakasız motosiklet ile panelvan aracının çarpışması sonucu 1 kişi yaralandı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntülerinde, çarpışma anı ve motosiklet sürücüsünün yola savrulması yer alıyor. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından Nazilli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı
    10:25 Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı

    Denizli'nin önemli Milli Mücadele kahramanlarından Köpekçi Nuri Efe anısına yapılan abidenin 13 yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla yakıldığı ortaya çıktı. Aile, tadilat masraflarını üstlendi.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement