Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu\'nda konuştu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadele sürecinden ülkelerin diyalog ve barış için faydalanabileceğini belirterek, Ermenistan'ın bu anlayışa aykırı davrandığını ve Azerbaycan topraklarına yönelik son saldırılarında görüldüğü üzere salgın sürecini...

28.07.2020 12:55  Güncelleme: 03:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadele sürecinden ülkelerin diyalog ve barış için faydalanabileceğini belirterek, Ermenistan'ın bu anlayışa aykırı davrandığını ve Azerbaycan topraklarına yönelik son saldırılarında görüldüğü üzere salgın sürecini istismar ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında video konferans yöntemiyle düzenlenen "Asya'da Bölgesel İşbirliğini Teşvik Amacına Yönelik Olarak Pandeminin Etkilerinden İstifade Edilmesi" başlıklı çevrim içi etkinlikte konuştu.

Dünyanın, Kovid-19 nedeniyle benzersiz bir küresel krizin ortasında bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, salgının küresel bir stres testi olduğunu ve dünyanın zayıf yönlerini ortaya çıkardığını kaydetti.

Çavuşoğlu, günlük yaşamın tersine döndüğünü, sağlık sistemleri ve ekonomilerin zor durumda kaldığını ve tedarik zincirlerinin bozulduğunu dile getirerek, ırkçı ve ayrımcı görüşlerin de yükselişte olduğunu bildirdi.

"Herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir"

Böylesi durumlarda, krizlerin fırsat yarattığının da hatırlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, salgın sonrası için sürdürülebilir bir vizyon geliştirmeye odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, Kovid-19'dan çıkarılacak bazı dersler olduğunu belirterek, "Birincisi, herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir. Tüm küresel zorluklar karşısında birlikte hareket etmeli ve bu zorluklara karşı birlikte durmalıyız. Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirir." dedi.

Türkiye'nin, başkalarını ve küresel girişimleri destekleyerek rolünü üstlendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "141 ülkeye ve 5 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım gönderdik. Bu rakamlarla Türkiye, dünyanın en büyük ikinci tıbbi yardım sağlayıcısı oldu." diye konuştu.

Ayrıca, Kovid-19 nedeniyle ülkelerine geri dönmek isteyen kişilerle ilgili birçok ülkeyle iş birliği yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, "91 ülkenin geri dönüşlerle ilgili çabalarını desteklerken, 139 ülkeden 95 binden fazla Türk vatandaşını ülkemize getirdik. Birçok durumda uluslararası örgütler ve girişimlerdeki ortak çabalara destek verdik ve öncülük ettik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, küresel tehditlerin etkilerine karşı sağlam duruş sergilemek için bölgesel iş birliğinin şart olduğuna dikkati çekerek, "Bu webinarın başlığında da belirttiği gibi salgının bölgesel iş birliğine olan etkilerinden yararlanmanın yollarını araştırmalıyız. Asya bize kendi ülkemizde yetişen bölgesel iş birliği girişimlerinden faydalanmak için birçok fırsat sunuyor." ifadelerine yer verdi.

Kovid-19'la mücadelede Asya İşbirliği Diyaloğunun 2030 vizyonunun da açıklanacağını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Asya İşbirliği Diyaloğu başkanlığı sürecinde ortaklarla bu vizyonu eyleme dönüştürmek için çalışacağını kaydetti.

Türk Konseyinin attığı adımların da dikkate değer olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Pandeminin erken bir aşamasında üye devletlerin ulusal kriz merkezleri arasında bir ağ kurulması örnek teşkil etti. Ayrıca, Türk Konseyi tarafından üye devletler arasındaki tedarik zincirlerini ve transit geçişleri korumak için zamanında önlemler alındı. Şimdi de, Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu aşı geliştirilmesi çabalarına katkıda bulunmakla görevli." dedi.

"Salgına karşı mücadeleden diyalog ve barış için faydalanabiliriz"

Çatışmaya maruz kalan ülkelerde salgınla mücadelenin çok daha zor olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kovid-19'la bağlantılı komplikasyonlar, bu ülkelerde barışın inşası ve kalkınma kazanımlarını geriletmiştir. BM Genel Sekreteri'nin küresel ateşkes çağrısını ve tüm tarafları silahlı çatışmalardan kalıcı bir insani duraklamaya çağıran BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, salgına karşı mücadeleden diyalog ve barış için faydalanabiliriz. Afganistan'daki çatışma buna bir örnektir. Tüm taraflara düşmanlıklarını durdurma ve salgınla mücadele etmeye odaklanma çağrımızı yineliyoruz. Biz pandemi sırasında çatışmaların sona ermesini beklerken ve bu durumu (diyalog ve barış için) bir fırsata dönüştürmeye çabalarken, Ermenistan bu anlayışa aykırı davranıyor ve Azerbaycan topraklarına yönelik son saldırılarından görüldüğü üzere pandemi sürecini istismar ediyor."

Kovid-19'un küresel ölçekte ortaya koyduğu risklerin ve belirsizliklerin hala yüksek olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, tedavisi olmayan bu salgınla savaşın hala sürdüğünü belirtti.

Ekonomilerin artık birbiriyle hiç olmadığı kadar bütünleştiğine ve dünyanın bir yerindeki yavaş toparlanmanın bir diğerinin toparlanmasını engelleyeceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, bu nedenle salgına karşı mücadelede çok taraflı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, dijital bağlantıyı genişletmenin, lojistik ve nakliye altyapılarını geliştirmenin, tedarik zincirlerini güvence altına almanın ve iş esnekliğini ve finansal gücünü güçlendirmenin zamanının geldiğini aktararak, "Yeniden Asya İnisiyatifi" kapsamında bölgeye odaklanan Türkiye'nin, bu çabalar doğrultusunda Asya Pasifik'teki ortaklarıyla çalışmaya hazır olduğunu da bildirdi.

Video konferansa Çavuşoğlu'nun yanı sıra Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Japonya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Suzuki Keisuke, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu İcra Sekreteri Armida Salsiah Alisjahbana, Asya İşbirliği Diyaloğu Genel Sekreteri Dr. Pornchai Danvivathana, Asya Kalkınma Bankası Bilgi Yönetimi ve Sürdürülebilir Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Bambang Susantono da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Arasında Eğitim İş Birliği Protokolü İmzalandı
    16:39 GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Arasında Eğitim İş Birliği Protokolü İmzalandı

    GAÜN ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı personele GAÜN Sürekli Eğitim Merkezi tarafından İngilizce eğitimi verilecek. Protokol, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya ile GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın tarafından imzalandı.

  • Hatay'daki eğitim altyapısı deprem öncesine göre daha güçlü hale gelecek
    16:38 Hatay'daki eğitim altyapısı deprem öncesine göre daha güçlü hale gelecek

    Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Hatay'daki eğitim altyapısının, devam eden yatırımlarla deprem öncesine göre daha güçlü hale geleceğini söyledi. Yelkenci, deprem bölgesindeki zorlukların üstesinden gelmek için çalıştıklarını belirterek, yapılan analizler sonucunda yıkılan dersliklerin yerine daha fazla derslik planladıklarını ifade etti. Ayrıca, orta hasarlı okulların da güçlendirilerek hizmete alınması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Yelkenci, eğitim altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projenin anaokullarının inşasını da içerdiğini ve deprem bölgesinde 50 anaokulu planladıklarını belirtti. Törene, Hatay Vali Yardımcısı, Hassa Kaymakamı, Hassa Belediye Başkanı ve öğrenciler de katıldı.

  • Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları Bulundu
    16:37 Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları Bulundu

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, göreve geldikten sonra belediyede bulunan gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili ayrıntıları anlattı. Yapılan tarama sonucunda dört adet dinleme cihazı ve iki adet kamera bulundu. Başkanlık katında yapılan aramaların ardından tadilat çalışması başlatıldı.

  • Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı
    16:35 Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi hizmete açıldı

    Ataşehir'de kurulan merkez, yüksek teknoloji kullanarak diyabet hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Diyabetin ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, merkezin multidisipliner yaklaşımı ve gelişmiş teknolojileriyle hastalığın takip ve tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

  • Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz
    16:35 Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz

    Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gittiklerini ve mutlu döneceklerini söyledi. Türkiye'nin Paris'te birçok branşta ilk olimpiyat ve paralimpik oyunları madalyasını almaya yakın olduğunu belirten Çakır, Paris'te en az 3 altın madalya hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin modern pentatlonda önemli bir ülke durumuna geldiğini vurgulayan Uluslararası Modern Pentatlon Birliği Başkanı Klaus Schormann, Türkiye'nin modern pentatlon camiasının güçlü ve etkin bir üssü olduğunu söyledi.


Advertisement