"Irak İle İşbirliği Bütünlüğe Katkı Sağlayacak" - Son Dakika
Politika

"Irak İle İşbirliği Bütünlüğe Katkı Sağlayacak"

"Irak İle İşbirliği Bütünlüğe Katkı Sağlayacak"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Enerji konusunda hükümetle bölgesel yönetim arasındaki her türlü işbirliği, Irak'ın refahına büyük katkı yapacak." dedi.

05.12.2013 21:23  Güncelleme: 22:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Enerji konusunda merkezi hükümetle bölgesel yönetim arasında sağlanacak her türlü işbirliği, Irak'ın işbirliğine, bütünlüğüne, refahına büyük katkı yapacağına inanıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantılarına katıldıktan sonra Türkiye'ye döndü. Davutoğlu, Esenboğa Havalimanında basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Davutoğlu, Avrupa Birliği ile görüştüklerini aktararak, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Ashton ile Türkiye-Avrupa Birliği stratejik diyalog mekanizmasının yeniden toplanması ile istişarede bulunduklarını ve P5+1 ile İran görüşmeleri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Davutoğlu, vize konusunda, "Müzakerelerimiz çok olumlu bir noktaya geldi. Hep arzu ettiğimiz vize muafiyeti ile geri kabul anlaşması arasında bulunduğumuz doğru ve sağlam irtibatlarla 16 Aralık'ta inşallah Ankara'da bu imzaların atılması ve bizim muafiyetin resmen başlatılması konusunda son derece tarihi karar almış olduk" dedi.

Yol haritasının resmen ilan edileceğini ve buna mukabil geri kabul anlaşmasının imzalayacağını kaydeden Davutoğlu, "Bizim bu 3 yıl içinde geri kabul anlaşması hususunda Türkiye'nin ek yükümlülüğü olmayacak. geçen yıl çıkardığımız Yabancılar Kanunu ile sağlanan imkanlar yol haritasını karşılayan hususlardır. Tek bir 3. ülke vatandaşları ile ilgili ek yükümlülük almaksızın Türkiye-Avrupa Birliği, arasında özellikle geri kabul konusunda alt yapının güçlendirilmesi ve ortak bir çerçevede geri kabul külfetinin paylaşılması dahil olmak üzere işbirliği ön görüyoruz. Sonra bir altı aylık pilot uygulama sonrasında milletimizin on yıllardan beklenen neticeye ulaşılmış olacak ve vizeniz tüm Avrupa ülkelerine seyahat imkanı olacak" şeklinde konuştu.

AGİT toplantısı çerçevesinde ikili görüşmeler de yaptığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan- Türkmenistan üçlü mekanizmayı ihdas etme kararını verdiklerini söyledi.

Erivan'a gitmesi konusunda Davutoğlu, "12 Aralık'ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği vesilesiyle Erivan'a gitmeyi planlıyorum. Biz Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin kurucu ülkesi, fikir ülkesiyiz. Genel Sekreterlik Merkezi İstanbul'dadır. Olağanüstü şartlar olmadıkça bu toplantılara her zaman katılırız. Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan davet mektubunu aldım. Sayın Başbakanımızla istişare ettikten sonra olumlu cevap vermeye karar verdik.12 Aralık'ta bu çerçevede Erivan'ı ziyaret edeceğim. Ne benim Bağdat ziyaretimde ne de Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın ziyaretlerinde ön şart veya talep gündeme gelmemiştir" diye konuştu.

Enerji Bakanı Yıldız Bağdat ziyaretinde Irak Merkezi Yönetimi Enerji Bakanı'nın Tarık Haşimi'nin iadesi şartı koştuğuna iddialarına karşılık olarak Davutoğlu, "Ne benim Bağdat ziyaretimde ne de Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın ziyaretlerinde ön şart veya talep gündeme gelmemiştir" ifadelerini kullandı.

Petrol ve doğalgaz konusunda Irak Merkezi Yönetimi, Kürt Bölgesel Yönetimi ve Türkiye'nin üçlü mekanizma kurması konusunda Davutoğlu, "Bunların hepsi mümkün. Biz diyalog kapılarının açık tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Enerji konusunda merkezi hükümetle bölgesel yönetim arasında sağlanacak her türlü işbirliği, Irak'ın işbirliğine, bütünlüğüne, refahına büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Bazı çevreler merkezi yönetim ile Bölgesel Yönetim arasında itilafları, gerilimleri arttırmaya çalışıyor. Türkiye ise bu gerilimleri azaltıp, mümkün olduğu kadar ortak çıkarlar etrafında maksimum entegrasyon sağlayacak çabalar içindeyiz. Bu tür çalışmalar her zaman gündeme gelebilir" dedi.

NATO ve AGİT toplantılarında uzun menzilli füze sisteminin gündeme gelip gelmediği sorusuna Davutoğlu, füze sistemi konusunun gündeme gelmediğini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Irak İle İşbirliği Bütünlüğe Katkı Sağlayacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement