Son dakika haberleri | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2) - Son Dakika
Politika

Son dakika haberleri | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

Edinilen son dakika haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "(Kıbrıs meselesinde) Artık yeni bir siyaset geliştirmiş bulunmaktayız. Yıllardan beri federasyon temelinde bir anlaşma için özveri ve fedakarlıkla çalışmalar yapıldı.

16.04.2021 18:25  Güncelleme: 21:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "(Kıbrıs meselesinde) Artık yeni bir siyaset geliştirmiş bulunmaktayız. Yıllardan beri federasyon temelinde bir anlaşma için özveri ve fedakarlıkla çalışmalar yapıldı." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Tatar, Bakan Çavuşoğlu ve heyetinin KKTC'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin, yapılan değerlendirmelerin ve açıklamaların kendilerine ve KKTC halkına büyük bir destek ifade ettiğini söyledi.

Ay sonunda İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak Kıbrıs konulu 5+1 formatındaki gayriresmi toplantı öncesinde bu toplantıların düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu kaydeden Tatar, Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüştüklerini, konferans öncesi son rötuşların yapıldığını dile getirdi.

Tatar, "(Kıbrıs meselesinde) Artık yeni bir siyaset geliştirmiş bulunmaktayız. Yıllardan beri federasyon temelinde bir anlaşma için özveri ve fedakarlıkla çalışmalar yapıldı. Son yıllarda en önemlisi, Annan Planı ve 2017'deki Crans Montana tecrübeleridir." dedi.

Çavuşoğlu'nun kendisine "Crans Montana'da 11 gün büyük bir çalışma yaptık." dediğini aktaran Tatar, Türk tarafının her türlü iyi niyeti gösterdiğini ve bir neticeye ulaşılamadığını dile getirdi..

Tatar, 2004'te Annan Planı'na "hayır" diyen Kıbrıslı Rumların, hukuksuz şekilde "Kıbrıs Cumhuriyeti" adı altında Avrupa Birliği'ne (AB) girdiğini söyledi.

"Bu siyasetin arkasında yılların mücadelesi vardır"

Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerine şöyle devam etti:

"Egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki ayrı bağımsız devletin iş birliğiyle Kıbrıs'ta kalıcı, kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın olabileceğini çeşitli ortamlarda söyleyerek seçimleri kazandım. Ondan sonra Birleşmiş Milletler (BM), AB, çeşitli ülkelerin büyükelçileri ile diğer kurum ve kuruluşlarla paylaştım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakan Çavuşoğlu ile çeşitli vesilelerle kendi aramızda tartıştıktan sonra bu siyasetin (Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde anlaşma) tamamen kabul görmesi, bu iradenin ortaya çıkması Kıbrıs Türk mücadelesinde fevkalade önemli bir gelişmedir. Bu siyasetin arkasında yılların mücadelesi vardır."

Misafir Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın dün Türkiye'deki basın açıklaması sırasındaki kabul edilemez tavır ve sözleriyle ilgili soruyu cevaplayan Tatar, "Sayın Çavuşoğlu'na çok teşekkür etmek istiyorum, dünkü cevabı (Dendias'a karşı) çok yerindeydi. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem de Çavuşoğlu'nun 'Türk tarafı olarak, Doğu Akdeniz'de ne Türkiye'nin ne de Kıbrıs Türk halkının haklarını asla yedirtmeyiz. Haklarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız.' demeleri, zaten bizim mücadelemizin en büyük temelidir." diye konuştu.

Tatar, 1 Nisan'da TRT 1 ekranlarında "Bir Zamanlar Kıbrıs" ismiyle bir dizinin izleyiciyle buluştuğunu da hatırlatarak, dizi sayesinde Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda yaşadıklarını, soykırım ve vahşetten geçtiğini, Türkiye'nin de desteğiyle direndiğini Türk kamuoyu ve tüm dünyanın gördüğünü kaydetti.

KKTC Anayasa Mahkemesinin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikasının (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği karara ve KKTC'de Kur'an-ı Kerim eğitim-öğretiminde yetki tartışmasına ilişkin soru üzerine Tatar, konuyla ilgili rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

KKTC'de bazı kurum kuruluşların başkanları ve bazı kişilerin bu işi kışkırtmaya yönelik söylemde bulunduğunu ifade eden Tatar, "KKTC'de böyle bir mesele olamaz. Bizler 1571'den beri bu topraklarda evvela Müslüman olarak, İslam'ın bir parçası olarak mücadelemizi hep inançlarımızla götürdük ve bugünlere kadar imanımızla geldik. KKTC'de Kur'an kurslarının kapanması gibi bir durum asla olamaz." dedi.

Karara göre, Kur'an kursları konusunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının yetkili olduğunu belirten Tatar, "Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının bütün detayları da ortaya çıktıktan sonra benim isteğim derhal Din İşleri Başkanlığının da yetkilendirilmesi noktasındadır. Çünkü bu işi icra eden esas itibarıyla Din İşleri Başkanlığıdır. O bakımdan bunun derhal düzeltilmesi, bütün bu spekülasyonlara da son verilmesi en büyük dileğim ve temennimdir." ifadelerini kullandı.

KKTC'de inanç ve ibadet özgürlüğünün anayasal haklar çerçevesinde olduğunu kaydeden Tatar, kimsenin bu konulara "laiklik" kavramını alet veya istismar ederek spekülasyonlara vesile olmaması gerektiğini söyledi.

KKTC'de Din İşleri Başkanlığının Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine ilişkin itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının "gözetiminde ve denetiminde" olması gerektiği yönünde karar vermişti.

(Bitti)

Son dakika haberleri | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Son dakika haberleri | KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.


Advertisement