Dişlerde Oluşan ''Yalancı Kist'' Sorununa Dikkat! - Son Dakika
Sağlık

Dişlerde Oluşan ''Yalancı Kist'' Sorununa Dikkat!

Ali Arif Özzeybek, diş kaybı olan kişilerde yaşam kalitesini yükselten implant tedavisi öncesinde sinüslerde "yalancı kist" adı verilen yapının bulunup bulunmadığına iyi bakılması gerektiğini belirtti

16.05.2011 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, diş kaybı olan kişilerde yaşam kalitesini yükselten implant tedavisi öncesinde sinüslerde "yalancı kist" adı verilen yapının bulunup bulunmadığına iyi bakılması gerektiğini belirtti.

Özzeybek, "Böyle bir yapı tespit edildiğinde önce sinüslerden temizlenmeli, implant uygulaması daha sonra yapılmalıdır" dedi. Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Özzeybek, son gelişmeler ışığında, diş kayıplarının telafisinde uygulanan implant tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İmplant uygulaması öncesinde sinüslerde "yalancı kist" denilen "Psödokist"lerin varlığının araştırılmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Özzeybek, sinüs tabanında bulunan "Psödo kist"lerin, sınırları belirgin, kubbe şeklinde lezyonlar olduğunu söyledi.

Bunlar klasik bir kist yapısında olmadığı için "yalancı kist" olarak adlandırıldığını bildiren Özzeybek, "Bu kistlerin boyutunun büyük olması halinde hava basınç delikleri kapanır, bunun sonucunda da 'rinosinüzit' denilen rahatsızlık meydana gelir. Bu rahatsızlık bir kulak burun boğaz uzmanınca tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyona neden olur" şeklinde konuştu.

Bu kistin görülme sıklığının yüzde 8 civarında olduğunu belirten Özzeybek, şu uyarıları dile getirdi: "İmplant yaptıracak hastaların dikkat etmesi gereken ön önemli konulardan biri sinüslerdeki 'yalancı kist'lerdir. Aşırı kemik erimesi sonucu üst çenede sarkan sinüslerin yukarı kaldırılarak kemik tozu ile tedavi edilmesi öncesinde, sinüslerin sağlıklı olup olmadığı iyi teşhis edilmelidir.

Tedaviye başlanmadan önce dental tomografiyle sinüslerde yalancı kist denilen yapının bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Sinüste meydana gelen yapısal ve işlevsel değişiklikler iyi teşhis edilerek tedavi yöntemi buna göre seçilmelidir.

Böyle bir yapı tespit edildiğinde önce sinüslerden temizlenmeli, implant uygulaması daha sonra yapılmalıdır. " Hekimin dental tomografi üzerinde iyi bir inceleme yapmasının, tedavinin başarılı olmasını yakından ilgilendirdiğini ifade eden Özzeybek, "Tomografide mevcut kistlerin bulunduğu tespit edilmezse, implant tedavisi sırasında sinüs açılınca kanama ve enfeksiyon ortaya çıkar.

Bu da implant uygulamasının başarılı olmasını önler" dedi. Tomografide tespit edilen kistlerin çıkarılarak iyice temizlenmesi gerektiğini anlatan Özzeybek, "İmplant için gerekli olan kemik tozu uygulaması ya aynı seansta yapılır ya da kistin çıkarıldığı yerin iyileşmesi beklenir ve implant daha sonra uygulanır" bilgisini aktardı.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Dişlerde Oluşan ''Yalancı Kist'' Sorununa Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement