Divan-ı Hikmet Sohbetleri" - Son Dakika
Güncel

Divan-ı Hikmet Sohbetleri"

Yazar Beşir Ayvazoğlu, "Hikmet, her düşünce adamının, bilgisi derinleştikçe, bilgiyi şahsiyetinin bir parçası haline getirdikçe ve aynı zamanda ahlaka dönüştürdükçe ulaşabileceği bir hedeftir.

22.03.2016 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Beşir Ayvazoğlu, "Hikmet, her düşünce adamının, bilgisi derinleştikçe, bilgiyi şahsiyetinin bir parçası haline getirdikçe ve aynı zamanda ahlaka dönüştürdükçe ulaşabileceği bir hedeftir." dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğiyle "UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı" anısına "Divan-ı Hikmet Sohbetleri" konferansı düzenlendi.

Ayvazoğlu, TİKA Konferans Salonu'ndaki programda, Hoca Ahmet Yesevi'nin, İslam'ın Türk dünyası ve Türkistan'da yayılmasına vesile olduğunu belirtti.

Türkistan ile Türkiye arasındaki kültürel bağların sağlamlığına işaret eden Ayvazoğlu, "Son zamanlarda ilişkilerimizin çok gelişmiş olduğunu TİKA ve Ahmet Yesevi Üniversitesinin faaliyetleriyle de görüyoruz. Gelecekte bu ilişkilerin daha da artacağını ve hayalimizdeki o büyük birliğin, gönül ve kültür birliğinin sağlanacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ahmet Yesevi denilince akla ilk "hikmet"in geldiğini vurgulayan Ayvazoğlu, İslam dünyasını temsil eden "hikmet" kavramını, imanla birlikte düşünmek gerektiğini söyledi.

Hikmet ve ilim arasında ince bir hat olduğunu kaydeden Ayvazoğlu, "Hikmet, her düşünce adamının, bilgisi derinleştikçe, bilgiyi şahsiyetinin bir parçası haline getirdikçe ve bilgiyi aynı zamanda ahlaka dönüştürdükçe ulaşabileceği bir hedeftir." diye konuştu.

"Hikmet müminin yitiğidir, onu bulduğu yerde alır"

Hazreti Muhammed'in "Hikmet müminin yitiğidir, onu bulduğu yerde alır" hadisinin önemini vurgulayan Ayvazoğlu, hikmet ekolünün önemli temsilcilerinden mütefekkir ve yazar Cemil Meriç'i de doğumunun 100. yılı vesilesiyle andığını belirtti.

Ayvazoğlu, "Meriç, hikmetten bahsederken irfan kavramını kullanıyor. 'Kültürden İrfana' adlı kitabının hemen başında bir röportaj var. Tam da bu konuşma ve konuya uygun ifadeler var. İrfan, düşüncenin bütün unsurlarını kucaklayan bir kelimedir. İrfan, insanoğlunun has bahçesidir. İrfan ayırmaz, birleştirir." dedi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise "UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı" dolayısıyla 30 ana başlık altında faaliyetler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Yaklaşık 200 etkinlik düzenleyeceklerini anlatan Şimşek, "Bu konferanslar kapsamındaki bir sonraki toplantımız, 26 Nisan'da Sayın İhsan Fazlıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek." bilgisini verdi.

Konferansa, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Divan-ı Hikmet Sohbetleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement