Dıvertımento Projesi" Kapanış Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Dıvertımento Projesi" Kapanış Toplantısı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) ortağı olduğu "DIVERTIMENTO Projesi"nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

27.07.2017 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) ortağı olduğu "DIVERTIMENTO Projesi"nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

DOKA Proje Uygulama ve Geliştirme Birimi Başkanı Mehmet Bozdağ, DOKA Trabzon merkez binası salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, DIVERTIMENTO Projesi'nin, Avrupa Birliği COSME Programı kapsamında 2015'ten itibaren yürütüldüğünü söyledi.

Proje ile kültürel miras değerlerinin oluşturulan konseptler üzerinden turizm gibi sektörlerde daha etkin kullanımının hedeflendiğini belirten Bozdağ, " Romanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya, Türkiye ve Slovenya'nın ortak yürüttüğü 312 bin 430 avro bütçeye sahip proje, Ağustos 2017'de sona erecek." dedi.

Bozdağ, proje içerisinde bölgenin kültürel mirasının, nasıl daha canlı ve aktif şekilde turistlere sunulabileceği üzerine çeşitli paydaş toplantıları, yuvarlak masa toplantıları, uluslararası çalıştaylar ve saha ziyaretleri düzenlendiğini vurgulayarak katılımcı her ülkenin bir konsept pilot proje geliştirdiğini anlattı.

Türkiye'nin konsept projesinin adının " Evliya Çelebi'nin İzinden" olduğuna işaret eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Projenin ortaklarından olan DOKA, Doğu Karadeniz bölgesi için 'İpek Yolu'ndan Modern Zamanlara Doğu Karadeniz, Efsanevi Yolculuklar' konseptini geliştirdi. Bu konsept çerçevesinde, Trabzon Bedesten Çarşısı ve Memişağa Konağı, Giresun Adası, Ordu Yason Burnu, Rize Zil Kale ve Gümüşhane Santa Harabeleri gibi alanlarda çalışma yapıldı. Çalışmalar doğrultusunda pilot proje içeriği oluşturuldu."

Bozdağ, pilot proje konsepti içinde tarihsel olayları da içeren kurgular tasarlandığına dikkati çekerek, "Örneğin Bedesten Evliya Çelebi'nin, Giresun Adası da Romalı General Lucullus'un notlarından alıntılar yapılarak ziyaretçilere aktarıldı. Böylece ziyaretçilerin gördükleri kültürel değerin tarihi yaşanmışlıklarını, geçmişini akıllarında canlandırmaları ve kültürel değerlerin daha heyecanlı ve akılda kalıcı bir üslupla ziyaretçilere aktarılması amaçlandı."

Projenin en önemli ayağını oluşturan pilot projelerden birinin de çekimleri Memiş Ağa Konağı'nda gerçekleştirilen, "Evliya Çelebi'nin İzinden" adlı kısa belgesel film olduğunu belirten Bozdağ, şunları söyledi:

"Şehit Ünal Bıçakçı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Atakan Bektaş'ın yönettiği ve İlker Duman'ın senaryolaştırdığı filmimizde 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi'yi konu edindik. Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri Merve Çelik, Bahriye Mollamehmetoğlu, Utku Çebi, Hakan Mert Akyüz ile Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi'nden Zeynep Çıray'ın rol aldığı kısa filmde, Evliya Çelebi'nin Karadeniz Bölgesinde gezip Seyahatname'sinde bahsettiği yerler konu edildi."

Bozdağ, proje içerisinde gerçekleştirilen bir başka önemli aktivitenin ise e-kurs olduğunu dile getirerek 7 ülkeden 71 kişinin katıldığı e-kursta Doğu Karadeniz bölgesinde farklı kurumların katılımıyla pazarlama plan çalışması da yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dıvertımento Projesi' Kapanış Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement