Diyabeti En Güzel Anlatan Film Ödülünü Aldı - Son Dakika
Güncel

Diyabeti En Güzel Anlatan Film Ödülünü Aldı

Diyabeti En Güzel Anlatan Film Ödülünü Aldı

Diyabet konusunda farkındalığı arttırmak ve tedavinin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen '10 Şeker Yönetmen Aranıyor' adlı kısa film yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi,...

30.11.2013 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyabet konusunda farkındalığı arttırmak ve tedavinin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen '10 Şeker Yönetmen Aranıyor' adlı kısa film yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç'ın ortak girişimiyle Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen '10 Şeker Yönetmen Aranıyor' isimli Kısa Film Yarışması'nda, dereceye girenler Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen törende açıklandı. 'Kurmaca, Belgesel ve Kamu Spotu' başlıkları altında üç ayrı kategoride yapılan yarışmada, İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü birinci sınıf öğrencisi Rahime Ceyda Kaya"Boyunuzun Ölçüsü Alınmadan Belinizin Ölçüsünü Alın" filmiyle birincilik ödülüne sahip oldu. Yarışmanın ikincisi 'Sınır' filmiyle Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema – TV Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Bünyamin Babaoğlu olurken yine Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema – TV Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Anıl Yangazoğlu da 'Farkındalık' filmiyle üçüncülük ödülünü aldı. Birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin 500 ve üçüncüye ise 2 bin TL ödül verilen yarışma da Türkiye Diyabet Vakfı tarafından da iki özel ödül yer aldı. Özel ödüllere, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Hasan Yıldız 'Aklımda' adlı filmiyle ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema – TV Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Alper İduğ 'Mesaj Alınmıştır' adlı filmiyle layık görüldü.

Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz'ın yaptığı törene sinema sanatçısı Tarık Akan, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Nezih Orhon, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Karasar, yönetmen Alphan Eşeli ve yapımcı Oğuz Peri de katıldı.

Törene ev sahipliği yapan Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Karasar, açılış konuşmasında, yarışmada finale kalan 10 filmin her birinin birbirinden değerli olduğuna dikkat çekerek jüri üyeleri olarak değerlendirmekte zorlandıklarını belirtti. Prof. Dr. Karasar, projede katkısı olan herkese de teşekkür etti.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Nezih Orhon, bu projenin iyi bir iş birliğinin ürünü olduğunu belirterek diyabetin ertelenecek bir konu olmadığına dikkat çekti. Farkındalığın diyabette çok önemli bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Orhon, "Babaannemi kollarımda diyabetten kaybettim. Diyabet sanıldığı kadar uzak değil. Bugün bizim yarın mahallemizden birinin ya da bir yakınımızın başına gelmesi kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.

DİYABET HIZLA YAYGINLAŞIYOR

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, yaptığı konuşmada yapılan araştırmaların toplumunun yüzde 83'ünün diyabet konusunda bilinç sahibi olmadığını ortaya koyduğunu belirtti. Son 10 yılda Türkiye'de diyabetin yüzde 100 arttığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Diyabet, bugün Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişiyi etkiliyor, 4 milyon hasta tedavi görüyor ve günümüzün yaşam ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle tüm yaş gruplarında hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizdeki bu tablonun değişmesi için bilinçlenme şart. 10 Şeker Yönetmen Aranıyor adlı kısa film yarışmasıyla diyabete başta gençler nezdinde dikkat çekmek istedik. Yarışmaya gelen başvurular ve yarışma süresince aldığımız tepkiler bu konuda bizleri çok sevindirdi " diye konuştu.

DİYABETLE MÜCADELEYE HERKES DESTEK VERMELİ

Törende konuşan Lilly İlaç Genel Müdürü Kadir Tepebaşı da Anadolu Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte hayata geçirilen bu projenin gerek içerik gerekse uygulama açısından Türkiye'de bir ilk olmasının kendilerini çok heyecanlandırdığını vurguladı. Lilly'nin diyabetle tanışmasının 90 yıl önce 1923'te, ilk insülini tıbbın hizmetine sunarak o dönemde ölümcül bir hastalık olan diyabete karşı verilen mücadeleye ortak olmasıyla başladığını hatırlatan Kadir Tepebaşı, "Diyabetle mücadele çok geniş bir kesimin desteği ve uzun soluklu katkılarıyla başarılı olabileceğimiz bir konudur. ve bu projenin de gösterdiği gibi bu mücadelede herkesin desteği son derece değerli ve önemlidir. Projeyle, diyabetin hastaların ve hasta yakınlarının hayatını nasıl etkilediği konusunda daha iyi bir anlayışa sahip olabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

"BABAMI DİYABETTEN KAYBETTİM"

Sinema sanatçısı Tarık Akan, gala gecesindeki konuşmasında babasını diyabet yüzünden kaybettiğini belirtti. Tarık Akan, diyabette bilinçlenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Eğer daha önce farkına varmış olsaydık babamı kaybetmezdik" dedi. Böyle bir projenin içinde olmaktan onur ve gurur duyduğunu söyleyen Tarık Akan, genç yönetmen adaylarını da tebrik etti.

209 BAŞVURU YAPILMIŞTI

"Kurmaca, Belgesel ve Kamu Spotu" başlıklarıyla üç ayrı kategoride yapılan Kısa Film Yarışması'na iletişim fakültesi ve güzel sanatlar fakültesi sinema televizyon bölümü 209 öğrenci gönderdikleri bir sayfalık diyabet konulu sinopsis ile başvurdu. Ön elemenin ardından seçilen 10 yönetmen, 11 Kasım 2013 günü Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Kampüsü'nde kampa girdi. Genç yönetmenler kampın ilk gününde diyabet ve hasta eğitimi uygulamaları, ikinci gün ise senaryo yazımı, görüntü estetiği, kamera ve aydınlatma teknikleri, görüntü düzenleme, kurgu uygulamaları, sinemada görsel yapı, kurgu ve kuram ilkeleri konularında eğitim aldı. Genç yönetmenler aldıkları eğitimin ardından kampın son 4 gününde de maksimum 5 dakika süren kısa filmlerini çekme fırsatı buldu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyabeti En Güzel Anlatan Film Ödülünü Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement