Diyanet'in ilk kadın başkan yardımcısı: Cinsiyetçilik, toplum için zehirli bir ok gibi - Son Dakika
Güncel

Diyanet'in ilk kadın başkan yardımcısı: Cinsiyetçilik, toplum için zehirli bir ok gibi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarihine ilk kadın başkan yardımcısı olarak geçen Prof. Dr. Huriye Martı, göreve geldiğinde ön yargılardan kaynaklanan bazı olumsuz tepkiler aldığını söyledi.

02.06.2019 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanlığı tarihine ilk kadın başkan yardımcısı olarak geçen Prof. Dr. Huriye Martı, göreve geldiğinde ön yargılardan kaynaklanan bazı olumsuz tepkiler aldığını söyledi. Martı, "Toplumdaki cinsiyetçi ön yargıları kırmak istiyoruz. Irkçılık ne kadar zehirliyse, ne kadar bölücü, parçalayıcı ve ne kadar toplumu yıpratıcı ise, cinsiyetçiliğin de aynı şekilde toplum için 'zehirli bir ok' olduğunu anlatmaya çalışmak istiyoruz" dedi.
Huriye Martı, Prof.Dr. Ali Erbaş'ın Diyanet İşleri Başkanı olmasının ardından Mart 2018'de din hizmetleri ve dini yayınlardan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. 25 yıllık hadis akademisyeni ve 3 çocuk annesi Huriye Martı, DHA'ya açıklamalarda bulundu. Göreve geldiğinde ön yargılardan kaynaklanan bazı olumsuz tepkiler aldığını belirten Martı, "Aslında biz ilahiyat fakültelerinde de kadın akademisyenler olarak bunu sıklıkla yaşıyoruz. Temel tepki din alanına çok fazla kadını sokmamakla alakalı bir refleks. Bunun dini bir karşılığı yok. Daha çok alışkanlıklarla, gelenekle ve bugüne kadar ki İslam toplumlarında oluşan örf ile ilgili bir tepki bu. Fakat sonrasında bunun toplumun dini hayatına ne kadar faydası, ne kadar anlamı, olumlu katkısı, söz gelimi çocukların din eğitimine, gençlerin manevi destek programlarına ya da kadınların dini ve manevi eğitim programlarına ne kadar ciddi katkısı olduğu görülünce hep eleştiriler tebrike dönüşüyor" dedi.
'KADIN İDARECİNİN ÖNEMLİ OLDĞUNU DÜŞÜNÜYORUM'
İlk kadın başkan yardımcısı olmanın son derece onur verici olduğunu; fakat aynı zamanda omuzlarına çok ciddi bir sorumluluk yüklediğini belirten Martı, "Diyanet İşleri personeli olan kadın görevlilerimizin topluma sağlıklı dini bilgiyi ulaştırmak, bilhassa kadın, aile, evlilik konusunda toplumu doğru bilgilendirebilmek, hurafeden, bidatten uzaklaşmış, gerçek din bilgisiyle kadınlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı buluşturabilmek adına, çok coşkulu, heyecanlı ve gayretli bir halleri var. Ben bu coşkunun, bu heyecanın doğru kanalize edilebilmesinde, belli projelerle o enerjinin toplumumuza doğru yansıyabilmesinde bir kadın idarecinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
'CİNSİYETÇİLİK ZEHİRLİ BİR OK GİBİ'
Martı, toplumdaki cinsiyetçi yaklaşıma dikkat çekerek, "Cinsiyetçi ön yargıları kırmak istiyoruz. Irkçılık ne kadar zehirliyse, ne kadar bölücü, parçalayıcı ve ne kadar toplumu yıpratıcı ise, cinsiyetçiliğin de aynı şekilde toplum için 'zehirli bir ok' olduğunu anlatmaya çalışmak istiyoruz. Biraz bu cinsiyetçi bakışlardan ziyade insan odaklı bakışı ve insanın saygınlığı üzerinden kadını konumlandıran bakışı, kadın ve erkeğin eş değer iki sorumlu, akıllı, iradeli, şerefli varlık olarak bu dünyada yaşadığına dair bakışı güçlendirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
'ART NİYETLE ÜRETİLMİŞ PEK ÇOK SAHTE BİLGİ VAR'
Martı, İslam dininde kadının yeri ile ilgili hurafelere karşı verilecek en güçlü mücadelenin iyiyi ve doğruyu anlatmaktan geçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Ne kadar doğruyu anlatırsak din adamı kisvesiyle ekrana çıkıp da dinle hiçbir şekilde bağdaşmayan hurafe anlatanların sesi o kadar kısılacaktır. Gerçekten yalan, sahte bilgi, kulaktan kulağa nesillerdir anlatılan kadın ile alakalı anlamsız, hadis zannedilen, Peygamberimizin ağzından sözde nakledilen, aslında art niyetle üretilmiş pek çok sahte bilgi, siz doğruyu anlatana kadar toplumu bir anda kuşatacak kadar hızlıdır. O zaman bizim de çok hızlı davranmamız gerekiyor. Kur'an kurslarında, camilerde, konferanslarda, seminerlerde, aile okulu programlarında, özellikle yükseköğrenim öğrenci yurtlarında, kadının değeri ve kadının toplum içerisindeki konumu, kadının çalışması, kadının üretmesi, topluma katkısı gibi başlıklarla eğitim veriyoruz. Neden? Daha gür bir sesle doğru dini bilgi, Kur'an-ı Kerim'in söylediğini, Peygamberimizin önerdiğini ve yaşadığını insanlara anlatabilelim diye."
'ŞİDDET, FAİLİN ZİHNİYETİNİ DÖNÜŞTÜREREK ENGELLENİR'
Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'kilit kurum' olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Martı, şiddeti önlemenin en güçlü ve etkili yolunun zihniyet oluşturmaktan geçtiğini belirtti. Bir kadının şiddete uğramasını doğal karşılayan zihniyetin, ister ilkokul ister üniversite mezunu olsun, şiddet doğuracağını vurgulayan Martı, "Kadın için şiddetin yaşanabilir olduğunu ya da kadının ancak şiddet yoluyla terbiye edilebilir olduğunu, kadına yönelik tepkilerin şiddetle de gösterilebileceğini düşünen çarpık bir zihniyet, hangi katmanda, toplumun hangi kademesinde olursa olsun şiddet doğurur. Dolayısıyla aslında şiddet, faili baskı altına alarak zor engellenir. İç disiplin yoluyla failin zihniyetini dönüştürerek, kadına bakışını sağlıklı bir noktaya çekerek engellenebilir. Onun yolu da Başkanlığın İslam dininin, şiddeti asla tasvip etmeyen, hiçbir şekilde, kadına yönelik şiddete müsamaha göstermeyen yapısını doğru olarak anlatmasından geçer" diye konuştu.
PERSONELE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÖNLENMESİ EĞİTİMİ
Bu amaçla Başkanlığın bütün personeline 'kadına yönelik şiddetin önlenmesi' eğitimi verildiğini anlatan Martı, "Bizim yaklaşık 140 bin personelimiz var, tamamının erkeğiyle kadınıyla, imamıyla Kur'an kursu öğreticisiyle, 'ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi' konusunda eğitim almasını sağlıyoruz. Şu anda 100 bini aştı eğitim alan personelimizin sayısı" dedi.
'KADIN-ERKEK ARASINDA EMANET İLİŞKİSİ VARDIR'
Toplumdaki 'zihin kodlarını' eğitimle değiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Yardımcısı Huriye Martı, kendisini 'evlendiği kadının sahibi' gören bir zihin kodunun yanlışlığına dikkat çekti. Martı şunları söyledi: "Bir insan, nikah sayesinde kendisinin o kadının maliki, sahibi olduğunu, artık o kadın üstünde istediği gibi tasarrufta bulunabileceğini, aralarında bir mülkiyet ilişkisi, özne-nesne ilişkisi olduğunu düşünüyorsa, o insan gözünü kırpmadan şiddet uygulayabilir. Nitekim der ki 'karı benim değil mi, döverim de severim de.' Bu yanlış zihin kodunu siz doğrusuyla değiştirmek zorundasınız ki şiddetten vazgeçsin. Doğrusu nedir? Peygamber Efendimiz Veda Hutbesi'nde diyor ki, 'Kadınlar konusunda Allah'tan korkun, çünkü siz onları Allah'ın emaneti olarak aldınız.' Kadın erkek arasında emanet ilişkisi vardır, mülkiyet ilişkisi değil. Herkes birbirine emanettir. ve emanetin bir sahibi vardır, sahibi kimdir? Allah'tır. Yani bir şekilde insan karşısındaki eşine, evladına emanet gözüyle bakmayı başarırsa yarın bunun bir hesabı olacak ve emanete hıyanet etmemeliyim derse, zihin kodunu değiştirebilirse elini şiddetten çeker."
'YAPMAYA ÇALIŞTIĞIM ÇEVRE AHLAKINI OLUŞTURMAK'
Görev alanı din hizmetleri ve dini yayınlar konusunda özellikle kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik projelere ağırlık veren Huriye Martı, çevre ahlakı bilincinin kazandırılmasını çok önemli bulduğunu ifade ederek, "Benim yapmaya çalıştığım şu anda kadın din görevlilerimiz eliyle 4-6 yaş Kur'an kurslarında çevre ahlakını anlatmak. Kadın din görevlilerimizin yine desteğiyle yaklaşık 1 milyon kadın Kur'an kurslarımıza devam ediyor. Kadınlara bu konuda hem 'sıfır atık' 'sıfır israf' ile ilgili bir bilinç aşılamak hem de çevre ile ahlaki bir ilişkinin dini temellerini öğretmek. ya da gençlik koordinatörlerimiz bize bağlı çalışıyorlar. Üniversite öğrencilerine lise öğrencilerine çevre ahlakı eğitimi yapmak, yani bir şekilde önemsediğimiz ana konunun etrafında bir güç birliğiyle gündem oluşturmak, bunu çok önemsiyorum" dedi.
Görüntü Dökümü:
-Huriye Martı ile röp.

Haber-Kamerab: Aslıhan ALTAY KARATAŞ-İbrahim KÖRDEMİRCİ/ANKARA,


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyanet'in ilk kadın başkan yardımcısı: Cinsiyetçilik, toplum için zehirli bir ok gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Taksici cinayeti şüphelisi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi
    17:21 Taksici cinayeti şüphelisi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek'i öldüren yabancı uyruklu şüpheli, 'canavarca hisle kasten öldürme' ve 'yağma' suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, İranlı olduğu öğrenildi.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı
    17:18 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Nevşehir'de başladı. Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Kayseri ve Kırşehir'den birer takımın katıldığı müsabakalarda liderlik elde eden takım bir üst gruba terfi edecek. Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mustafa Avcı, organizasyonların eksiksiz olması nedeniyle TFF'nin Nevşehir'i tercih ettiğini belirtti.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı Esat Öztürk'ü ziyaret etti
    17:18 AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı Esat Öztürk'ü ziyaret etti

    AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan AK Parti Yahyalı İlçe Başkanı Adem Sarıçiçek, çalışmalardan memnuniyetini dile getirdi. Esat Öztürk ise önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

  • İzmit'te market yangınında bin 350 metrekare kapalı alan yandı
    17:17 İzmit'te market yangınında bin 350 metrekare kapalı alan yandı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir markette çıkan yangında bin 350 metrekare kapalı alan tamamen yandı. Yangın, 2 saatte kontrol altına alındı.

  • Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı
    17:15 Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı

    Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, hakkında 11 yıl hapis cezası bulunan Ş.Y. isimli şahıs, İlçe Jandarma Komutanlığı JASAT ekipleri tarafından yapılan operasyonla yakalandı. Şahıs, tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

  • Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi
    17:14 Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi

    Batman'ın Kozluk ilçesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Batman Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Prof. Dr. Necmettin Sezgin önderliğinde gerçekleştirilen 'Akademisyen-Öğrenci Buluşması' etkinliğinde, Çayhan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelindi. Sezgin, öğrencilere toplumda iyi insan olma kavramı üzerine seminer verdi.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    17:14 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atamalar internet sitesinde yayınlandı.


Advertisement