Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Süleymaniye Camisi'nde Hutbe Verdi - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Süleymaniye Camisi'nde Hutbe Verdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Süleymaniye Camisi'nde hutbe okudu ve cuma namazını kıldırdı.

11.05.2018 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Süleymaniye Camisi'nde hutbe okudu ve cuma namazını kıldırdı.

Süleymaniye Camisi'nde kalabalık cemaate hitap eden Erbaş, aile ve ailenin önemine dair hutbe verdi.

Erbaş, Allah'ın en güzel nimetlerinden biri aile olduğunu, ailenin insan yaşamında önemli olduğunu söyledi.

Allah'ın rahmeti ile aileyi desteklediğini ifade eden Erbaş, "Aile, Rabb'imizin rahmeti ile desteklediği, çocuklar ve temiz rızklar ihsan ederek güzelleştirdiği mukaddes bir yuvadır. Aile insan için huzura ermenin ve güven duygusunu derinden hissetmenin adıdır. Aile, muhabbetin, neşenin ve lezzetin paylaşılarak kıymet kazandığı yerdir. Vefanın fedakarlıkla, imanın ihsanla, bilginin hikmetle ve sevginin hürmetle harmanlandığı bir eğitim ocağıdır. Aile bizim en değerli hazinemiz, vazgeçilmez değerimizdir." diye konuştu.

Erkek ve kadının Allah tarafından adalet üzere yaratıldığını belirten Erbaş, şunları söyledi:

"Dinimize göre erkek ve kadının yaratılış gayesi birdir. Her ikisi de değerlidir, temel hak ve dokunulmazlıkları vardır. Kulluk ve sorumluluk, mükafat ve ceza, iffetli ve onurlu bir hayat yaşamada aralarında hiçbir fark yoktur. İslam'ın ailede en ideal yaklaşım olarak gösterdiği hedef adalet ve ihsan ahlakıdır. Aile bireylerinden her biri, diğerini hoşnut etme gayesini davranışlarının merkezi yapmalıdır. Zira adalet ve ihsanın hakim olduğu aileler huzur yuvalarıdır. Yüce dinimiz İslam, bizlere aile saadetinin ve mutluluğunun yollarını göstermiştir. Bizler için aile hayatında en güzel örnek Peygamber Efendimizdir. O, ailede ihsanı, iyiliği ve adaleti emretmektedir. Zira ailede ihsan üzere iyilikte yarışma vardır. İhsan, ailede sevgiyi ayakta tutan, diğerkamlık ve fedakarlığı içinde barındıran yüce bir değerdir. İhsan, hiçbir karşılık beklemeden ve asla minnet altında bırakmadan yapılan iyiliktir. Ailede adalet, karşılıklı sevgi ve saygının gözetilmesidir. Fertlerin onurunun korunması, emeğin takdir edilmesidir. Haklar ve sorumluluklarda hakkaniyetin ve insaflı bir yolun benimsenmesidir."

"Engeller, mutlu ve huzurlu bir aile ortamında aşılabilir"

Prof. Dr. Erbaş, ailede karşılıklı anlayışın hakim olması, eşlerin birbirine güven duyması ve sadakat göstermesi gerektiğini ifade etti.

Sevinç, keder, yorgunluk ve sıkıntıların aile içerisinde paylaşılması gerektiğini dile getiren Erbaş, şunları aktardı:

"Aile fertleri arasında yardımlaşma ve dayanışma asıldır. Ailede her fert sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir. Alınan kararlarda istişare hakim olmalıdır. Ailedeki her fert, kendisinden daha çok karşısındakini düşünmelidir. İşte o zaman ilahi rahmet tecelli eder ve meveddet yani sevgi ve muhabbet kalıcı hale gelir.

Anne-babalar hem birbirlerine hem de çocuklarına karşı cinsiyet farkı gözetmeksizin adalet ve hakkaniyetle davranmalıdır. Zira, her anne-baba, 'Allah'tan korkun ve evlatlarınız arasında adaletli olun' emrinin muhatabıdır. Bu yüzden ebeveynler, sorumluluklarına uygun hareket etmeli ve çocuklarını asla ihmal etmemelidir. Sevgili Peygamberimizin, 'bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter' nebevi uyarısına kulak vermelidir."

Erbaş, Engelliler Haftası'na da değinerek, "Hepimiz biliyoruz ki pek çok ailede engelli kardeşlerimiz bulunmaktadır. Engeller, mutlu ve huzurlu bir aile ortamında aşılabilir. Gerek doğuştan, gerekse sonradan ortaya çıkan engellilik durumu çalışmaya, üretmeye ve başarıya asla engel değildir. Asıl engellilik aklını, gönlünü, elini ve dilini, şefkat ve merhamete kapatmaktır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, yaklaşmakta olan ramazan ayının da tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Süleymaniye Camisi'nde Hutbe Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement