Diyanet İşleri Başkanı Görmez (1) - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez (1)

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam aleminin içinden geçtiği bu süreçlerde, hiç kimsenin mezhebini dininin önüne geçirme hakkı olamayacağını belirterek, "Hiç kimse bir mezhep sultasından dolayı, Müslüman kardeşlerini katletme cürmünü işlemeye kalkışmamalıdır.

09.10.2016 23:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam aleminin içinden geçtiği bu süreçlerde, hiç kimsenin mezhebini dininin önüne geçirme hakkı olamayacağını belirterek, "Hiç kimse bir mezhep sultasından dolayı, Müslüman kardeşlerini katletme cürmünü işlemeye kalkışmamalıdır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının "Muharrem İftarı ve Kerbela Şehitlerini Anma" programı Eyüp'teki Bahariye Mevlevihanesi'nde gerçekleştirildi. Program öncesi, su ve tuzun bulunmadığı sofrada, etsiz hazırlanan yemeklerle iftar yapıldı. İftarın ardından, Dede Fethi Erdoğan'ın "şükür duası" yaptığı program, Fatih Camisi İmamı Bünyamin Topçuğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Görmez, programda yaptığı konuşmada, muharrem, Aşura ve Kerbela'nın Müslümanların ortak konuları olduğunu aktararak, "Muharrem Sofrası'nda" bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Kerbela, tüm Müslümanların ortak kaderidir"

Görmez, kendisini mümin ve Müslüman kabul eden, ırkı, rengi, coğrafyası, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun herkes için Kerbela'nın ortak elem ve keder olduğunu kaydetti.

Hazreti Hüseyin ve beraberindeki 70'i aşkın kadın, çocuk ve yetişkinin Kerbela'da canlarını feda ettiklerini hatırlatan Görmez, " Şemdinli'de zalimce katledilen 18 kardeşimize Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Bu toprakları vatan kıldığımız günden bugüne kadar, Hakk ve hakikat uğruna, vatan ve milletin barışı ve huzuru adına can veren şühedayı, Şüheda-ı Kerbela ile haşretmesini Cenab-ı Allah'tan diliyorum." diye konuştu.

Muharrem, Aşura ve Kerbela'nın Müslümanlara önemli dersler verdiğini aktaran Görmez, şöyle devam etti:

"Bu tür büyük hadiseler, daima büyük tehlikelerle karşı karşıyadır. Eğer, biz muharremi, Kerbela'yı, Aşura'yı sadece bir yas ve mateme dönüştürürsek, sadece senede bir defa bir araya gelip, yad ettiğimiz, andığımız, şühedaya rahmet gönderdiğimiz bir dini törene dönüştürürsek Kerbela'ya haksızlık etmiş oluruz. Yüce Kuran tarihte yaşanılan büyük olaydan nasıl dersler çıkarmamız gerektiğine ilişkin yollar gösteriyor. Akleden kalplerle bu olayları düşünmemiz lazım. Akleden kalplerle bu hadiselerden ders ve ibretler çıkarmamız lazım ki daha sonra İslam dünyası 'Ker' bu 'belaları' yaşamasın. Ama biz İslam dünyası olarak ders, ibret almadık. Evet Kerbela'nın İslam dünyasında farklı bir yeri vardır. Fakat 'Ker' bu 'bela' manasında, orada yaşadığımız o büyük acıların yüzlercesini, binlercesini yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Eğer ders ve ibret almış olsaydık, bu acılar tekrar etmezdi."

"Müslümanların açık düşmanlarla baş etme konusunda problemi olmaz"

Kerbela'dan alınacak en büyük dersin, dine karşı nifak, fitne ve fesat hareketlerine karşı uyanık kalınması olduğunu vurgulayan Görmez, "Çünkü Kerbela'da Seyid-i Şüheda'yı, Hz. Hüseyin'i, Hz. Zeynep'i katledenler de mümin ve Müslüman olduklarını söylüyorlardı. Onlar, bunu din adına yaptıklarını söylüyorlardı. Müslümanları kötülüklerden koruyacaklarına inanıyorlardı. İşte hala karşı karşıya kaldığımız tehlikelerden biri, bu olmaya devam ediyor. Müslümanların açık düşmanlarla baş etme konusunda herhangi bir problemi olmaz. Çünkü Müslümanlar ölümün de hayatın da Allah'tan olduğuna inanırlar. Çünkü onlar yüce değerleri adına can vermenin Allah'a vuslat olduğuna inanırlar. Vatan savunmasının cihat olduğuna inanırlar."

"Fakat bizatihi, din hakikat rengine bürünerek fitne ve fesat ile dine karşı bir başka din ile uydurdukları bir dinle hareket etmeye başladıklarında, Müslümanların yapabilecekleri bir şey yok." diyen Görmez sözlerini şöyle sürdürdü:

"Allah Resulü, Medine'de 10 sene en çok Yahudilerden mi yoksa münafıklardan mı çekti? Mekke'den gelen müşriklerden mi çekti, yoksa Medine'de yuvalanan, ona karşı Dırar Mescidi'ni inşa eden münafıklardan mı çekti? Müslümanların en büyük zorluğu, hep kendi içlerinden fitne, fesat tohumları ekenlerden, en büyük tehlike daima onlardan gelmiştir. İşte bizim Kerbela'dan alacağımız en büyük ders bu. Sadece Kerbela'dan can verenlerin, hangi değerler için can verdiklerini düşünmez yetmez. Aynı zamanda onları katleden Yezitlerin, hangi sapmalar yaşayarak, Allah'ın hangi ayetlerini değiştirerek, Resul-u Ekber'e hangi iftiraları atarak bu katliamları meşrulaştırdıklarını bilmek, değerlendirmek ve bugün yaşadıklarımızı yerinden gözden geçirme mecburiyetimiz var. Eğer biz bugün, hala 14 asır geçtikten sonra hala Kerbela'nın ahu-figanları üzerine bir güç ve iktidar inşa etmeye çalışırsak, Yezit'in düştüğü hataya düşmez miyiz? Yezit'in yaptığından ne farkımız kalır? Kadınları, çocukları katletmeye devam edersek, insanları öldürmeye devam edersek biz hangi yüzle Kerbela'yı yad eder, Hz. Hüseyin'in yanına gider, eylibeyitin huzuruna gideriz?"

"15 Temmuz şehitleri umuttur"

Görmez, Kerbela'nın bir mektep olduğunu ve bundan öğrenilecek çok şey bulunduğunu dile getirerek, "Bu mektep sadece, Şiilerin, Alevilerin, Sünnilerin mektebi değil, bütün Müslümanların mektebidir. Kerbela'dan çıkaracağımız çok büyük dersler vardır. Kerbela'dan can veren her canın, bugüne hitap eden bir mesajı vardır. Biz sadece bir araya gelip matemlerimiz yenileyerek mi yetineceğiz?" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında 15 Temmuz'daki direnişe de değinen Başkan Görmez, "15 Temmuz millet olarak bize bir kez daha bir şey gösterdi. 15 Temmuz'da can veren yavrularımız, şehitlerimiz, bize şunu söyleyerek gittiler. Dediler ki, siz bu vatanı, birliğinizi, beraberliğinizi kaybederseniz, o zaman ne Aleviniz, ne Sünniniz, ne Caferiniz ne Kadiriniz ne Nakşiniz kalır. Hiç bir şeyiniz kalmaz. Özgürlüğü kaybedince iman kalmaz. Din özgürlüktür aynı zamanda. Özgürlük olmadığı zaman insan dinini yaşayamaz. 15 Temmuz bize, bir umut verdi aynı zamanda. Daha 18-19-20-21 yaşında gençlerimiz evlerinden çıkarken annesiyle babasıyla helalleşip sokakta gördüğü göletten abdestini alarak şehadete koşan o gençlerimiz bize aynı zamanda bir umut verdi. Bu milletin ruhunun ölmediğini bütün aleme gösterdi. 15 Temmuz Kerbela'da ortaya çıkan fitne, fücür fesat hareketlerinin, dine karşı bu topraklarda hala ayakta kalmaya çalıştığını bize gösterdi. Hep beraber, uyanık olun, agah olun dedi. Hep beraber agah olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Hiç kimse mezhebini dinin önüne koyamaz"

Dedelerin "Biz hepimiz İslamız" mesajı verdiğini aktaran Mehmet Görmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buna muhalefet eden herhangi bir kardeşimiz yok. Hadisler arasında çelişki varmış gibi çalışarak Ümmeti parçalayanlar oldu. Yahu Sünnette Muhammed'i, ehlibeyitte Muhammed'in değil mi? Ehlibeyitin yolu sünnetten başka bir yol mu? Sünnet dediğimiz yo Muhammed'in yolu ise Ehli Beyt'in yolu başka bir yol mu? Bunu anlatmaya çalıştım. Bazı dostlarımdan "taan" yedim. Taan edilmeye başlandım. Ama ben bunu söylemeye devam edeceğim. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın her tarafından söylemeye devam edeceğim. İslam aleminin içinde geçtiği bu süreçlerde hiç kimsenin mezhebini dininin önüne geçirme hakkı olamaz. Hiç kimse bir mezhep sultasından dolayı, Müslüman kardeşlerini katletme cürmünü işlemeye kalkışmamalıdır. Dün Yemen'de bir taziye evine bomba düştü. 100 aşkın Müslüman katledildi. Bağdat'ta bomba düştü 70'i aşkın insan öldü. Öldürmeye devam ediyoruz. Bütün bu cürümler işlenirken, biz küçük meselelerimizi tartışma konusu yaparak dini katletmeye devam ediyoruz. Biz Kerbela'nın ahu-figanı üzerine iktidarımızı yükseltiyoruz. Bunu yapan, hangi ismi verirse versin, bu Müslüman'a yakışmaz."

Dünya Ehlibeyit Vakfı Başkanı Fermani Altun ise 22 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığıyla birlikte Kerbela Şehitlerini anla programları düzenlediklerinde ideolojik grupların saldırılarına maruz kaldıklarını belirtti.

O dönemlerde sistemde kaynaklı bir ayrımcılık, ayrıştırma ve bloklaştırma olduğunu söyleyen Altun, ortaya çıkan bilgisizliğin zaman içinde küresel güçler tarafından kullanıldığını ifade ederek, "Biz duvarları ortadan kaldırdık. Diyanet İşleri Başkanlığımız artık Kerbela Şehitlerini anmayı gelenek haline getirdi. İnancın doğru bilinmesi berekettir, kurtuluştur. Yanlış bilinmesi ve yanlış insanların himayesinde olması ise felakettir." dedi.

Ehlibeyite düşmanlık yapan zalimlerin ve cahillerin tarih boyunca belalarını bulduğunu anlatan Altun, şöyle konuştu:

"Din ve vicdan özgürlüğü insanlığın ortak değerlerde buluşmasını ve kucaklaşmasını sağlar. Hırs, nefis ve kibirle ruhları yoğrulmuş zalimler her zaman büyük zararlar vermişlerdir. Birliğin, kardeşliğin ve kurtuluşun zemini ehlibeyittir. Tasavvufu ve muhabbeti geliştirerek nesillerimizi cahil dindar olmaktan kurtaracağımız gibi zalim dindar da etkisiz hale gelmiş olacaktır. Bu söylemlerim birer pusuladır ve karanlık için birer ışıktır. Kerbela şehitleri ile hak mücadelesinde can veren tüm yüce insanlara rahmet diliyoruz."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Alevi kanaat önderleriyle çok sayıda davetlinin katıldığı program kaside ve mersiyelerin okunmasıyla sona erdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.


Advertisement