Diyanet İşleri Başkanı Görmez - - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez -

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınları, aileleri içine kabul etmeyen, engellilere yer olmayan bir cami, İslam'ın camisi, mabedi olamaz. İslam'ın mabedini, Allah'ın tüm kullarını, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla herkesi kucaklayan bir mabet olarak inşa etmeliyiz.

03.01.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınları, aileleri içine kabul etmeyen, engellilere yer olmayan bir cami, İslam'ın camisi, mabedi olamaz. İslam'ın mabedini, Allah'ın tüm kullarını, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla herkesi kucaklayan bir mabet olarak inşa etmeliyiz. Mimarlarımız çalışmalarını bu yönde yapmalıdır" dedi.

Görmez, Afyon Kocatepe Üniversite (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi karşısına AKÜ Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan caminin açılışında yaptığı konuşmada, bütün dinlerde, kültürlerde, medeniyetlerde, tarihe bakıldığı zaman üniversiteyle mabetlerin birbirinden ayrılmayan iki önemli müessese olduğunu söyledi.

Bütün medeniyetlerde üniversite kavramının mabetlerden çıktığını belirten Görmez, "Son yüzyılda insanoğlu, insanlık tarihi, bir parçalanma ve zihinsel ayrışma yaşadı. Zaman zaman üniversiteyle mabet birbirinden ayrı telakki edildi. Üniversiteyle mabet ayrılınca dil ile bilim, akılla vahiy, akılla kalp birbirinden ayrılmış. Bu dünya ile öte dünya birbirinden ayrılmış. Onun için bütün bunları yeniden birleştirmek için bilimle dini, akıl ile vahyi, akıl ile kalbi, dünya ile ebedi hayatı birleştirmek için mabet ile üniversitenin birlikte düşünülmesine ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Hakkari Üniversitesinden Kars Üniversitesine, Batman Üniversitesinden Kırşehir Üniversitesine kadar Türkiye'deki pek çok yeni kurulan üniversite kampüsleri içeresinde mabetlerin inşasına katkıda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Bu ülkede yapılan bütün camiler, mabetler, hayırseverlerimizin omuzlarında yükseldi. Camiler sadece namaz kılma mekanı değildir. Camiler aynı zamanda bizim birlik mekanımız, kalplerimizi birleştirdiğimiz aynı zamanda bilgi mekanımızdır. Rabbimizi öğrendiğimiz, dinimizi öğrendiğimiz mekanlardır. Aynı zamanda özgürlüğümüzün simgeleri, bağımsızlığımızın simgeleridir. Yeryüzünde hiçbir millet bilmiyorum ki İstiklal Marşı'na ezanı ve mabedi yerleştirmiş. Camilerimizin bir şeye daha ihtiyacı var. O da şudur, camiler inşa etmek yetmiyor aynı zamanda imar etmek gerekiyor. İmar etmek içinde 'kalbi camiye düşmüş, yüreğini camide unutmuş gençliğe ihtiyacımız var'. Bu ifade Peygamberimizin ifadesi."

"Belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınları, aileleri içine kabul etmeyen, engellilere yer olmayan bir cami, İslam'ın camisi, mabedi olamaz" diyen Görmez, şöyle devam etti:

"İslam'ın mabedini, Allah'ın tüm kullarını, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla herkesi kucaklayan bir mabet olarak inşa etmeliyiz. Mimarlarımız çalışmalarını bu yönde yapmalıdır. Şimdilerde camilerimiz bu yönde yeni bir takım bütün bu fonksiyonlarını içeren cami mimarisi gelişiyor ama daha büyük mesafeler katetmeye ihtiyacımız var."

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da üniversitede caminin ihtiyaç olduğunu, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini bildirdi.

AKÜ Rektörü Mustafa Solak ise AKÜ Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan ve üniversiteye devredilen cami hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Vali Balkanlıoğlu, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Rektör Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Afyonkarahisar Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Baro Başkanı Turgay Şahin tarafından, bin 500 metrekaresi kapalı, 12 bin metrekare alana sahip Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami'sinin açılışı yapıldı.

Açılışa, üniversite öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement