Diyarbakıkr'da Cemevi'nin Temeli Atıldı - Son Dakika
Yerel

Diyarbakıkr'da Cemevi'nin Temeli Atıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince düzenlenen törenle Cemevi'nin temeli atıldı.

09.07.2011 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince düzenlenen törenle Cemevi'nin temeli atıldı.

Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi Karanfil Sokak'ta düzenlenen törenle cemevinin temeli atıldı. Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bugün Seyit Rıza, Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaş ve Şeyh Bedrettin'in Baba Tahire Uryan'ın torunları olarak aynı amaç için bir arada olduklarını belirterek, bu tabloyu "7 Aralık Aşure Günü"nde cemevinin açılışını gerçekleştirerek pekiştireceklerini söyledi.

Bu kentte yaşayan tüm insanların, etnik kimliği, politik görüşü, inancı, mezhebi ne olursa olsun belediye olarak her zaman hizmetlerinde olacaklarını ifade eden Baydemir, "Ortadoğu ve kadim coğrafyamızda yeni bir sayfa açılıyor. Yeni bir bakış açıcısı oluşuyor. Geçmişin tüm travmalarından, acılarından öğretiler çıkararak yeni bir geleceği hep birlikte inşa etmenin emekçileriyiz" dedi.

Baydemir, Rab'be inanan bütün insanların inanç özgürlüğüne saygılarının sonsuz olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Cami, kilise, havra ve cemevleri Allah'ın evleri ve ibadethanelerdir. Dolayısıyla belediye olarak sadece birinin değil, tümünün hizmetindeyiz. Biz bunların hepsinin hizmetkarıyız. Hepsine eşit mesafede destek sunmaya çalışacağız. Bu kentte herhangi bir inanca mensup bir hemşehrim varsa ve o inancının gereğini yerine getiremiyorsa, onun bir parçası eksikse, O bilsin ki benim yarım eksiktir. Bugün cemevi temelini atmakla o eksik olan yanımızı da tamamlıyoruz. "

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin de Aleviler olarak bu ülkede en fazla yok sayılan ve ötekileştirilen bir ilin belediye başkanı olduğunu savunarak,

"Hep birlikte çok çeşitli nimetlerin bulunduğu aşure günü bir arada olacağız. Bu ülke, tıpkı aşure gibi farklı kültürlerin ve inançların tadını barındırıyor" dedi.

Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman da kendilerine cemevi yapma sözü veren Baydemir'e bunun karşılığında "Ali Osman Baydemir" ismini taktıklarını ve bundan sonra kendileri için Baydemir'in isminin böyle kalacağını söyledi. Koluman, bu töreninin farklı kültürlerin bir arada hayat bulacağına temel olmasını dilediklerini söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekilli Altan Tan ise bir sünni olarak törene katılmaktan büyük bir heyecan ve memnuniyet duyduğunu belirterek, bütün inançların bir arada yaşamasından yana yıllarca mücadele verdiklerini vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül, kültürlerin ve inançların kardeşliğine katkı sunan cemevi temelini attığı ve umutlarını diri tuttuğu için Baydemir'e teşekkür ettiler.

Törende daha sonra Adıyaman Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin semah grubunun gösterisinin ardından, katılımcılar hep birlikte butona basarak, cemevinin temelini attı.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakıkr'da Cemevi'nin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement