Diyarbakır 1 Milyon Musul'lu Evlerine Dönemedi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır 1 Milyon Musul'lu Evlerine Dönemedi

1 milyon Musul'lu evlerine dönemediIrak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un, 2014 yılında DEAŞ terör örgütü tarafından işgal edilmesinin ardından daha güvenli olan IKBY denetimindeki bölgelere göç eden yaklaşık bir milyon sivil, savaş sırasında evleri yıkıldığı için geri dönmediği belirtildi.

03.08.2018 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 milyon Musul'lu evlerine dönemedi

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un, 2014 yılında DEAŞ terör örgütü tarafından işgal edilmesinin ardından daha güvenli olan IKBY denetimindeki bölgelere göç eden yaklaşık bir milyon sivil, savaş sırasında evleri yıkıldığı için geri dönmediği belirtildi. IKBY bölgesindeki 35 kampta halen 1 milyon 800 bin mülteci bulunurken, Türk Kızılayı, Irak Kızılayı ve Barzani Yardım Vakfı, mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.

DEAŞ terör örgütünün 10 Haziran 2014 tarihinde Musul'u işgal ederek, Irak'ın ortalarına doğru ilerlemesi sonucunda 3 milyon sivil, kendi ülkelerindeki başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı. DEAŞ'ın Irak'taki yerleşim yerlerini bir bir ele geçirmesinin ardından evlerini terk eden Iraklılar, daha güvenli gördükleri Irak Kürt bölgesel yönetimi kontrolündeki bölgelere geçti. Kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşen yaklaşık 3 milyon Iraklı'dan 1 milyon 200 bini, DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelere geri dönerken, mültecilerin çoğu ise, halen evlerine geri dönemedi. Halen Erbil, Duhok ve Süleymani'ye de bulunan 35 mülteci kampında, yaklaşık 1 milyon 800 bin mülteci bulunurken, mültecilere Türk ve Irak Kızılayı, Barzani Yardım Vakfı ve bazı sivil toplum örgütleri yardım ediyor.

1 MİLYON MUSULLU GERİ DÖNEMEDİ

DEAŞ'ın Irak'ta ilk işgal ettiği kentler arasında en fazla 3 milyon 600 bin nüfusu olan Musul göç verdi. Musul'da yaşayan yaklaşık 2 milyon kişi, DEAŞ işgalinin ardından Erbil ve Duhok'a göç ederek, buralarda oluşturulan mülteci kamplarına yerleşti. Musul'un DEAŞ'tan kurtarıldığı 9 Temmuz 2017 tarihine kadar kamplarda kalan Musul'lu mültecilerden yarısı, şehirlerinin kurtarılmasının ardından geri döndü. Çatışmaların en yoğun yaşandığı ve neredeyse tamamı yıkılan bölgelerde yaşayan 1 milyon Musul'lu ise, şehirlerinin DEAŞ'tan kurtarılmasına rağmen geri dönemedi. Evlerinin tamamı yıkılması, elektrik ve su gibi hizmetlerin olmaması ve şehirdeki güvenliğin henüz tam düzelmediğini belirten Musul'lular, halen mülteci kamplarında yaşamaya devam ediyor. Kışın soğukta, yazın ise 50 dereceleri bulan sıcakta mülteci kamplarındaki çadırlarda kalan mülteciler, Musul'a dönseler bile, evleri yıkıldığı için yaşayabilecek bir yerleri olmadığını söylüyor.

EN BÜYÜK YARDIM TÜRK KIZILAYI'NDAN

Mülteci kamplarında zor şartlarda yaşayan Musullulara en büyük yardımi ise Türkiye yapıyor. Türk Kızılayı aracılığıyla kamplarda yaşayan mültecilere battaniye, yatak, gıda, giyim, sağlık malzemesi, çocuk bezi, mama gibi bir çok yardım ulaştırıldı. DEAŞ'ın Musul'u işgal ettiği 2014 yılında bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi olan Kızılay, bugüne kadar 35 kampta, toplam 570 TIR dolusu yardım dağıttı. 2014 yılından bugüne kadar sadece Irak'taki mültecilere 40 milyon liralık yardım ulaştıran Kızılay, mültecilere verdiği yardımları da devam ettiriyor. Kamplardaki mültecilere düzenli olarak yardım malzemelerini ulaştıran Kızılay ekipleri, Irak Kızılayı ile koordine içinde insani yardım faaliyetlerini devam ettiriyor.

IRAK KIZILAYI BAŞKANI: İLK YARDIM TÜRKİYE'DEN GELDİ

Irak Kızılayı Erbil Şube Başkanı Hawri Sadik, Musul'dan mültecilerin geldiği dönemde kendileriyle ilk iş birliği yapan kuruluşun Türk Kızılayı olduğunu belirterek, "DEAŞ Musul ve çevresini işgal ettiğinde ilk olarak Türk Kızılayı Şengal Dağı, Telafer ve diğer bölgelerde hazır oldu. Bizim de gönüllülerimiz kamplarda görev yapıyor. Mültecilerin sağlık ve diğer sorunlarının tamamıyla ilgileniyoruz. Bizim Türk Kızılayı, TİKA ve AFAD ile ortak yürüttüğümüz projeler oldu. Türk Kızılayı ile iş birliği içinde Erbil'de bir fırın açtık. Mülteciler için günde 6-7 bin ekmek üretiyoruz. Giyim ve gıda yardımlarının çoğunu Türk Kızılayı ile birlikte yaptık. 2003 yılından beri Kürdistan'da mülteciler var. Irak içindeki iç savaştan beri geldiler. Bağdattan insanlar mülteci oldu ve Erbil'e geldi. Daha sonra Anbar ve Felluce'deki savaşta da çok sayıda mülteci geldi. Özellikle Erbil halkı o mültecileri bağrına bastı. Evlerine aldılar ve sahip çıktılar. Musul işgalinden sonra 3 milyon mülteci Kürdistan'a geldi. Musul, Anbar ve Selahattin'in kurtarılması operasyondan sonra 1 milyon insan geri döndü. Şu ana kadar Kürdistan bölgesinde 1 milyon 800 bin mülteci var. Musulluların geri dönmemeleri için bazı sebepler var. Musul'da hiç elektrik su ve imar gibi hizmetler yok. Ayrıca insanların evleri bombardımanda ve savaşta yıkılmış. Bazı çocuklar annesiz, babasız kalmışlar. Gidebilecekleri yer yok. Bazı insanlar ise emniyet açısından Musul'a dönmeye korkuyor. Biz istiyoruz ki mülteciler hepsi evlerine dönsün. Öte yandan Derbendihan ve Halepçe'deki depremde yardımlarından dolayı Türkiye devletine ve insani yardım kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Buraya ulaşan ilk yardım kuruluşu ve ilk devlet Türkiye oldu ve deprem mağduru insanlara el uzatttı"dedi.

ÖZGÜVEN: YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Türk Kızılayı Irak İnsani Yardım Operasyonu Delegasyon Başkanı Murat Özgüven ise, Türk Kızılayının insani yardım faaliyetlerine 2014 yılında başladığını, öncelikli olarak Türkmen nufüsun yoğun olduğu Sincar bölgesinde faaliyetlerine başladıklarını söyledi. Özgüven, "Yardımlarımız 19 farklı bölgede, yaklaşık 275 bin aileye ulaşmıştır. Bugüne kadar Türkiye'den gelen 75 sevkiyatta, 40 milyon lira değerinde, 560 TIR insani yardım malzemesi Irak'ta ihtiyaç sahiplerine ulaşmıştır. Erbil civarında kurulan 8 kampta düzenli olarak temel ihtiyaçları karşılayacak yardımları yapıyoruz. Günlük 5 bin ekmek çıkartılarak buradaki kamplara dağıtılmaktadır. Erbil merkezinde bulunan ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarımız devam etmektedir. Çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki kurban bayramı döneminde 100 büyük baş hayvanı keserek, buradaki mülteci kardeşlerimizle paylaşacağız. Yardımlarımız devam edcek. Bu mazlum insanlara yardım elini ulaştırmaya devam edeceğiz"diye konuştu.

Diyarbakır 1 Milyon Musul\'lu Evlerine Dönemedi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır 1 Milyon Musul'lu Evlerine Dönemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement