Diyarbakır 4.Kitap Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır 4.Kitap Fuarı Açıldı

Diyarbakır 4.Kitap Fuarı Açıldı

Tüyap 4'ncü Kitap ve Eğitim Fuarı, 130 yayınevi ve 50 etkinliğin düzenleneceği 300 yazarın katılımıyla Diyarbakır'da başladı.

14.05.2013 19:42  Güncelleme: 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüyap 4'ncü Kitap ve Eğitim Fuarı, 130 yayınevi ve 50 etkinliğin düzenleneceği 300 yazarın katılımıyla Diyarbakır'da başladı. Broşür ve açıklamalarının bu yıl ilk kez Kürtçe ve Türkçe olarak hazırlanan fuar afişinde, Kürtçe'nin yasaklı Q, X ve W harflerinin güvercinler tarafından uçurulduğu figürleri yer alıyor.

Diyarbakır Valiliği, Türkiye Yayıncılar Birliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası gibi sivil toplum örgütlerinin destekleriyle organize edilen Diyarbakır 4'ncü Kitap ve Eğitim Fuarı bugün düzenlenen törenle açıldı. Açış töreninde konuşan TÜYAP Diyarbakır Müdürü İlhan Ersözü, bu yılın 4'üncü fuarını açtıklarını ve barış sürecinin fuarlara katılımda yüzde 30 oranında arttırdığını söyledi. TÜYAP Kitap Fuarı Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, daha önce batıdan gelenlerin sürekli bir tedirginlik içinde olduğunu, ancak bu sıkıntılı dönemin çözüm süreciyle aşılmaya çalışıldığını söyledi. Diyarbakır'ın Anadolu ve Mezopotamya arasında bir kültür kalesi ve beşiği olduğunu ifade eden Kavukçuoğlu, Diyarbakır'ın dünyaya açık bir kent olduğunu bildirdi.

"Kalıcı bir barış Diyarbakır'ın önünü açacaktır" diyen Kavukçuoğlu, Kürtler'in anadilde eğitimini savunduğuna dikkat çekerek, fuar afişinde Kürtçe alfabedeki Q, X ve W harflerinin uçtuğu güvercinleri kullandıklarını söyledi. Diyarbakır kitap fuarının çok dilli bir fuar olduğununa işaret eden Kavukçuoğlu, "Kürtçe öne çıkıyor. Bunun yanında Arapça, Aramice, Süryanice yayınlar da var. 130 yayınevi ve sivil toplum örgütü, bu yıl fuarı katılıyor, 50 söyleşi, imza günü, şiir dinletisi gibi etkinliklerle de 300 yazar okuyucuyla buluşacak" dedi.

Kavukçuoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Diyarbakırlı ozan Ahmed Arif'in şiirlerinden oluşan 'Hasretinden Parangalar Eskittim' adlı oyununun 15 Mayıs akşamı Devlet Tiyatrosu'nda ücretsiz olarak izlenebileceğini açıkladı.

Türkiye Yayıncılar Birliği 2'nci Başkanı Fahri Aral ise Diyarbakır'ın hem kitap hem de yayıncılık tarihinin oldukça eskiye dayandığını, kendisinin de aslen Siirtli olmasına rağmen Diyarbakır'ın kendisinde özel bir yeri olduğunu anlattı. 1846'da Diyarbakır vilayet gazetesinin matbaa kurduğunu, Kürtçe, Süryanici ve Türkçe yayınlar çıktığını belirten Aral, fuarda her sene bir Diyarbakırlı yazarın tanıtılması önerisinde bulundu.

Diyarbakır TSO Başkan Yardımcısı Remzi Durmaz ise, Reyhanlı'da yaşanan olaydan duydukları üzüntüyü paylaştıktan sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek konuştu. Konuşmasına Kürtçe başlayan İpek, salonda Türkçe bilmeyen konukların olduğunu ve bu nedenle konuşmasını Türkçe olarak sürdüreceğini söyledi. 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olduğunu hatırlatan İpek, dilin var olmasında emeği geçenlere ve özellikle annelere teşekkür etti. İpek, Reyhanlı'daki patlamada yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, Reyhanlı ve Hatay halkına başsağlığı diledi. "Diyarbakır hem mevsimsel olarak hem de siyasal anlamda bir baharı yaşıyor" diyen İpek, "İnşallah bu bahar açık bir gökyüzüne evrilir ve siyasal kara kış bir daha geri dönmez. Her ne kadar bir baharı yaşıyorsak da henüz her şey güllük ve gülistanlık değil. İfade özgürlüğü konusunda sorunlar hala devam ediyor. Gazeteciler, yazarlar hala cezaevinde, kitaplar hala suç unsuru olabiliyor. Yayın dünyası, özellikle ana akım medya, hala sansür ve otosansür ile boğuşuyor" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız'ın yaptığı konuşmadan sonra protokol üyeleri, konuklarla birlikte temsili açılış kurdelasını birlikte kesti. Kültür eski Bakanı Ercan Karakaş'ın da katıldığı açılış töreninin ardından protokol üyeleri ve konuklar, yayınevi standlarını gezdi.

KÜRTÇE-TÜRKÇE BÜROŞÜR VE AÇIKLAMALAR

Kürt Dili üzerine çalışmalar yapan ve çeşitli yayınlar hazırlayan Kürdi Der ve çeşitli Kürtçe yayınları basan yayınevlerinin de stand açtığı görüldü. Fuarda büyük ilgi gören Doğan Kitap stand yetkilileri, Kürtçe diline dikkat çekilmesi amacıyla, 'Okumak görmektir' anlamına gelen 'Xwendin ditine' yazılı afiş astığı görüldü. TÜYAP, fuarın bu yılki amaçlarından biri olan Kürtçe'ye dikkat çekilmesi amacıyla, fuarın tanıtım broşürleri ve açıklamaları da bu yıl ilk kez Kürtçe ve Türkçe olarak hazırlandı.

POLİSLER, 2 BİN ÖĞRENCİYİ FUARA TAŞIYACAK

Bu arada bu yıl fuarda stand açan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri de bir ilke imza attı. Kent merkezindeki çeşitli okullardan 2 bin öğrenciyi 40'ar kişilik gruplarla kitap fuarına getirerek, hem kitap hem de yazarlarıyla tanıştırıyor. Diyarbakırlı çocukların polise karşı olan imajının da değiştirilmesi hedeflenen proje kapsamında, standa gelen öğrencilere polislik kurumu ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi ve büroşürler verildi. Fuarı gezen öğrenciler, polisin gülen yüzü olan kankalarla da bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Polis standında ayrıca, suça itilmiş çocukların yaptığı el işi deri çanta, ayakkabı ve malzemeler ile yaptıkları yağlı boya resimler sergilendi. Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı 19 Mayıs gününe kadar sabah saat 10.30-19.30 arasında açık olacak.

Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır 4.Kitap Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement