Diyarbakır Bismil Belediyesi'nden Yoksullara, 'Toprak Reformu' Gibi Uygulama - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Bismil Belediyesi'nden Yoksullara, 'Toprak Reformu' Gibi Uygulama

Bismil Belediyesi'nden yoksullara, 'toprak reformu' gibi uygulamaDİYARBAKIR'ın Bismil İlçe Belediyesi tarafından, aralarında bir şehit ailesinin de bulunduğu toplam 15 yardıma muhtaç aileye, 8 ila 10 dönümden oluşan 120 dönüm arazi vererek, yaklaşık 110 kişi için yeni geçim kaynağı oluşturuldu.

28.07.2017 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bismil Belediyesi'nden yoksullara, 'toprak reformu' gibi uygulama

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçe Belediyesi tarafından, aralarında bir şehit ailesinin de bulunduğu toplam 15 yardıma muhtaç aileye, 8 ila 10 dönümden oluşan 120 dönüm arazi vererek, yaklaşık 110 kişi için yeni geçim kaynağı oluşturuldu. Toprağın sürülmesi, ekimi de İlçe Tarım Müdürlüğü'nün kontrolünde yapılan sebze ekili arazilerde, yaklaşık 4 ay sonra ilk hasat toplu olarak yapıldı.

Bismil Belediyesi Başkanvekili ve Kaymakam Turgay Gülenç, ilçedeki yoksul ve şehit ailesine imkan kazandırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile ortaklaşa hayata geçirdiği projede, vatandaşlar için arazi kiralayarak, geçim kaynağı oluşturdu. Proje kapsamında 15 aile için ortalama 8-10'ar dönüm arazi kiralanıp, arazide yetiştirilecek domotes, biber, patlıcan, bamya, salatalık, karpuz ve kavun gibi ürünlerin gübre, sulama, fideler gibi bir çok imkan sağlandı. 80 bin lira maliyeti olan projeden faydalanacak aileler, 4 aylık bir sürede yaklaşık 40 bin lira gelir elde edecek.

"DEVLETİN İMKANLARI, HALKIN GÜCÜYLE BULUŞTU"

Belediye Başkanvekili Turgay Gülenç, proje kapsamında değişik yerlerde toplam 120 dönüm arazi kiraladıklarını belirterek, devletin imkanlarıyla vatandaşa gelir kaynağı oluşturduklarını söyledi. Başkanvekili Güenç, şunları söyledi:

"İlçemizde fakirlik büyük bir sorun. Bu sorunu çözmek amacıyla Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Bismil Belediyesi, bir proje gerçekleştirme konusunda harekete geçtik. Bismil'in verimli toprağını, insan gücünü kullanıp, devlet imkanıyla bir araya getirerek, vakfımıza yardım için başvuran vatandaşlarımız için bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 15 muhtaç aileye 8-10 dönüm dolayında bahçe alanları tesis ettik. Bu bahçelerin kiralarını biz karşıladık. Bununla beraber toprağın işlenmesi, fideler, gübre, çapa ve diğer tüm giderleri biz üstlendik. Bahçelerde toplanan ürünlerin gelirleri ailelerimize kalacak. 120 dönümlük bir alanı proje kapsamında ailelerimize tahsis ettik. Şu an burada bulunduğum tarla hayırsever vatandaşımıza ait. Bu tarlayı şehit ailemize tahsis ettiğimiz için hayırsever vatandaşımız kira talebinde bulunmadı. Ancak diğer tarlaların kira giderlerini biz karşıladık. Projede 80 bin lira giderimiz oldu. Projeden faydalanacak ailelerimiz yaklaşık 40 bin lira gelir elde edecek."

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL 50 AİLEYE İMKAN SAĞLAYACAĞIZ"

Projenin önümüzdeki yıl da devam edeceğini anlatan Başkanvekili Gülenç, gelecek yıl 50 aileyi projeden faydalandıracaklarını söyledi. Ürünler için pazar imkanı da oluşturduklarını kaydeden Gülenç, "Önümüzdeki yıl hem kiralama yapacağız, hem de Büyükşehir Belediyemiz'e ait 200 dönümlük arazi var. Aynı zamanda hazineye ait de 200 dönümlük başka bir arazi var. Bu arazilerimizi bu proje kapsamında kullanacağız. Yine aynı sistemle önümzdeki yıl 50 aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da büyük bir işsizlik var. Bölgemizde kaynaklar çok, toprağımız bereketlidir, suyumuz, güneşimiz var. Bunları değerlendiğimiz taktirde işsizliğe de çözüm bulabiliriz. Bu projemiz de bu anlamda çok değerlidir. Üreticilerimiz ürünlerini elde ettikten sonra, bu ürünleri vatandaşımıza pazar imkanı da sunuyoruz. Belediyemiz ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile ortaklaşa bu yıl AŞ evini kurduk. Bu AŞ evinde her gün 300 kişiye 2 öğün yemek dağıtıyoruz. Buradaki ürünleri vatandaşlarımız satamama durumu olursa ürünleri biz satın alacağız" diye konuştu.

ŞEHİT BABASI ELDE ETTİĞİ GELİRLERİ TORUNLARININ EĞİTİMİNE HARCAYACAK

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 2016 yılında terör operasyonunda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Akdemir'in babası Mehmet Akdemir'in de proje kapsamında 15 dönümlük araziden faydalandığını anlatan Başkanvekili Gülen, "Şehitlerimizin yakınları, şehitlerimizin kutsal emanetleridir. Şehitlerimizin ailelerine ne yaparsak yetersizdir. Vicdanen kendimizi rahat etmemiz için, uyguladığımız projede Türkmenhacı Köyü'ndeki şehit ailesini de faydalandırdık. Yaptığımız çalışma sosyal devletin bir gereğidir. Vatandaşımızın gözündeki 'devlet bize bakıyor' ışığını gördükçe çok mutlu oluyoruz. Şehidimizin babası Mehmet Amca, burada elde ettiği geliri de şehidi çocuğu olan torunlarının eğitimine kullanacak" şeklinde konuştu.

Şehit babası Mehmet Akdemir ise, kendisine yapılan desteklerden dolayı yetkililere teşekkür etti.

Diyarbakır Bismil Belediyesi\'nden Yoksullara, \'Toprak Reformu\' Gibi Uygulama
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Bismil Belediyesi'nden Yoksullara, 'Toprak Reformu' Gibi Uygulama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement