Diyarbakır Çermikte Tarihi Geçit, Tesis Kazısında Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Çermikte Tarihi Geçit, Tesis Kazısında Ortaya Çıktı

Çermikte tarihi geçit, tesis kazısında ortaya çıktıDİYARBAKIR'ın Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde halı saha için yapılan kazı sırasında, tarihi kaleden, Sinek Çayı'na inen bir mağara geçit bulundu.

25.08.2017 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çermikte tarihi geçit, tesis kazısında ortaya çıktı

DİYARBAKIR'ın Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde halı saha için yapılan kazı sırasında, tarihi kaleden, Sinek Çayı'na inen bir mağara geçit bulundu. Definecilerin tahrip ettiği mağarada göçük nedeniyle toprakla dolduğu görülürken, mağaranın giriş kapasında o döneme ait figür ve çizimler bulunuyor.

Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde bulunan ve gayri müslimlerin uzun yıllar önce mezarlık olarak kullandığı alanın bitişiğindeki kaleden, Sinek Çayı'ne inen bir mağara geçit bulundu. Çermikli bir işadamının, halı saha ve sosyal tesis yapımı için başlattığı kazı sırasında, tarihi mağaranın ortaya çıkması üzerine inşaat ve kazı çalışmaları durduruldu. Girişi çok geniş olan ve girişinin her iki tarafından o döneme ait çeşitli figür ile çizimlerin bulunduğu mağara, definecilerin yaptığı kazıdan kaynaklı göçükler nedeniyle toprak ve molozlarla dolduğu görüldü. Girişinde ve içerisindeki duvarlarda haç işaretleri bulunan mağaranın o dönemlerde hem gizli geçit hem de ibadet yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Tarihi kaleden Sinek Çayı'na inen geçitin ortaya çıkması, ilçe sakinleri arasında da heyecanla karşılandı. İlçenin turizm anlamındaki tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanılan mağara geçitte gerekli inceleme yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ekipler bekleniyor.

Diyarbakır Çermikte Tarihi Geçit, Tesis Kazısında Ortaya Çıktı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Çermikte Tarihi Geçit, Tesis Kazısında Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Uyuşturucu Operasyonunda 7 Zanlı Gözaltına Alındı
    10:13 Kırıkkale'de Uyuşturucu Operasyonunda 7 Zanlı Gözaltına Alındı

    Kırıkkale'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 7 zanlı gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sokak satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 13,78 gram sentetik uyuşturucu ve 125 sentetik hap ele geçirdi. Gözaltına alınan 7 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Denizli'de Su Yolu Kazısında Göçük Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçi
    10:11 Denizli'de Su Yolu Kazısında Göçük Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçi

    Denizli'nin Kale ilçesinde su yolu kazısı sırasında meydana gelen göçük sonucu bir işçi hayatını kaybetti. İşçinin ölümünden kısa bir süre önce sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar, hayvanların ve insanların hayır duası için çalıştıklarını gösterdi.

  • Kırşehir'deki Savcılı Plajı'nda Sürat Teknelerinin Şovu Havadan Görüntülendi
    10:11 Kırşehir'deki Savcılı Plajı'nda Sürat Teknelerinin Şovu Havadan Görüntülendi

    Kırşehir'in Kaman ilçesinde bulunan Savcılı Plajı'nda sürat teknelerinin şovu dron ile kaydedildi. Plaj, sahili, yeşil alanı ve su sporlarıyla dikkat çekiyor. Görüntülerin bölgeye farklı bir renk katması bekleniyor.

  • Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Gözaltı
    10:09 Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Gözaltı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, uyuşturucu ile mücadele kapsamında yaptığı çalışmalarda, 5 kişinin uyuşturucu madde satın aldığı ve kullandığı bilgisine ulaştı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramalarda 41 adet sentetik ecza hap ele geçirildi ve şüpheli şahıslar gözaltına alındı.

  • Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı
    10:08 Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı

    Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde bir grup genç, yaklaşık 20 kilometre yol katederek baharın habercisi olan çağla topladı. Doğal olarak yetişen çağlalar, yöre halkı tarafından torbalar dolusu toplanıyor.

  • Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi
    10:08 Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda O.A. isimli şahsın elinde tarihi sikke olduğunu tespit etti. Şahıs, Susuz beldesinde yakalanarak gözaltına alındı ve yapılan aramada 18 adet sikke ele geçirildi. Olayla ilgili adli tahkikat başlatıldı.


Advertisement