Diyarbakır - CHP Heyetinden Barış Getirmesini İstediler 2 - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır - CHP Heyetinden Barış Getirmesini İstediler 2

Diyarbakır - CHP Heyetinden Barış Getirmesini İstediler 2

CHP heyetinden barış getirmesini istediler Bölgedeki olayları araştırmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin başkanlığında oluşturulan heyet Diyarbakır'da incelemeler yaptı.

01.08.2015 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP heyetinden barış getirmesini istediler

Bölgedeki olayları araştırmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin başkanlığında oluşturulan heyet Diyarbakır'da incelemeler yaptı. Heyetin görüştüğü esnaflar, çatışmaların sonlandırılmasını ve barış gelmesini isterken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "barış ve kardeşlik ve yangını söndürmek için buradayız. HDP'nin kapatılmasını kabul etmemiz ise mümkün değil" dedi.

Bölgedeki olaylarının araştırılması için TBMM'ye verdikleri önergenin Ak Parti ile MHP oylarıyla red edilmesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi tarafından oluşturulan ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin başkanlığındaki Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Ankara Milletvekili Şanal Sarıhan, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka bulunduğu heyet Diyarbakır'da ilk olarak CHP İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında heyet adına konuşan Gürsel Tekin, toplumsal barış için çalışacaklarını belirterek, şunları söyledi: " Türkiye'de nerede sorun varsa bu sorunlara kayıtsız kalmayıp yerinde inceleyen bir siyasi parti olarak geçmiş dönemlerde olduğu gibi bugünde özellikle son günlerde yaşanan terör ve savaşın Türkiye'ye maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. CHP olarak biz isterdik ki Parlamentoda 350 tane milletvekili millet iradesiyle seçilmiş insanları kendilerine dert edinip ve sorunların ne olduğunu kaynaklarının sıkıntılarının nerede dlduğunu araştıracak bir komisyonun oluşturulmasıydı. Ama ne yazıkki bu komsyon oluşturulmadı, oluşturulamadı. Diyarbakır'dayız ve Diyarbakır'ın yanısıra bölgede olup bitenler hakkında bilgiler alacağız"

TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gürsel Tekin, bölge ile ilgili hassasiyetlerinin yeni olmadığını belirterek, "sadece bugün değil baştan itibaren özellikle Ortadoğu coğrafyasında başlayan bu süreçten itibaren CHP'nin tavrının ne kadar net olduğunu bütün Dünya biliyor. Bütün Dünya'nın bildiğini AKP'nin bilmemesi mümkün değildir. Elbette bizim vazgeçilmez temel unsurumuz bu savaşı ortadan kaldırmaktır ve çürümüş dış politikayı yeniden inşaa etmektir. Bu bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. CHP olarak biz defalarca burda en sıkıntılı dönemlerde bile defalarca toplantılar yaptık. Sayın Genel Başkanımız Sivil Toplum Örgütleri ile bir araya geldi. Bu sürecin sağlıklı işleyebilmesi için, toplumsal barışımızın bozulmaması için yapılması gereken ne varsa CHP olarak bunu yapmaya hazırız" dedi.

ERDOĞAN'IN NEZAKETSİZLİĞİNE RAĞMEN 2011'DE KATKI SUNMAK İSTEDİK

2011 yılında benzer sürecin olduğu dönemde Genel başkanlarının o dönem başbakan olan Erdoğan ile görüştüğünü kaydeden Tekin, " 2011 yılında sayın genel başkanımız sayın Erdoğan'ın o dönemdeki nezaketsizliğine rağmen AKP genel merkezinde Erdoğan'la görüşerek barışçı sürecin başlaması ve sorunun çözülebilmesi için katkı sunacağını ifade etmiştir. Ne yazıkki bütün çabalarımıza rağmen iktidar partisi bu taleplerimizi red etti. Buna karşı CHP kayıtsız kalmadı parlamentoda barış sürecinin sağlıklı yürüyebilmesi için 22 maddelik kanun teklifi veren tek siyasi partiyiz. Dünkü hassasiyetlerimizi bugünde aynen devam ettiriyoruz. " diye konuştu.

Her şeye rağmen dün olduğu gibi bugün ve bundan sonrada yanı nasıl söndürecekleriyle ilgili çaba vermeye devam edeceklerini kaydeden Tekin, "Bugün burdayız. Dün Suruç'ta olduğu gibi arkadaşlarımızın oradaki çalışmaları rapor halinde kamuoyuna yansıdı. Bir ana muhalefet partisinin yapabilecekleri ancak bunlardır. Onun ötesinde parlaento dışında bizim fazla başka gücümüzün olmadığını herkes bilsin., Ama, bütün bu gücümüzü CHp olarak barışın halıcı hale gelebilmesi için ciddi çaba sarf edeceğiz" dedi.

HDP'NİN KAPATILMASI KABUL EDİLEMEZ

HDP'nin kapatılması konusuna da değinen Gürsel Tekin, "Türkiye 1990'larda, 1980'lerde bu süreci yapamış. Bütün bunların yeniden tartışılması bile demokrasi ayıbıdır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir ve CHP olarak elbette bunu sonuna kadar red edeceğiz. Böyle bir şeyin parlamentoya gelmesini kabul etmek bile mümkün değildir" dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin bir grup milletvekiliyle, Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ise bir başka grup milletvekiliyle Dağkapı semtinden tarihi Hasanpaşa hanına kadar esnafları ziyaret etti. Gürsel Tekin, Hasanpaşa hanında, Enis Berberoğlu ise Tarihi ulu Camiinin önünde vatandaşlarla bölgedeki olaylarla ilgili konuştu. Gürsel Tekin büyük bir çuvalı yerde sürükleyerek çöp toplayan 6 yaşındaki Hasan Fidan'ı yanına çağırarak sohbet etti. Gürsel Tekin'in görüştüğü esnaf ve yoldan geçen vatandaşlarla sürekli onu durdurarak bölgedeki şiddet olaylarının son bulmasını ve barış istediklerini dile getirdi.

HDP'DE, AKP'DE BİZİM DEDİĞİMİZE GELDİ

Esnaflardan biri, "son olaylardan sonra size umut bağlamaya başladık. Bölgede size karşı bir sıcaklık var bunu değerlendirin" demesi üzerine Tekin, "umut olmak için buradayız. Bizim için bu coğrafyanın önemi çok büyük. Bizim şöyle bir şansızlımız var. Biz tabii geç anlaşılıyoruz. 2011 yılında söylediklerimize nihayet bugün bütün siyasi partiler bizim dediğimize geldi. HDP'de AKP'de bizim dediğimiz noktaya geldi. Biz CHP yöneticileri olarak içimizde barışı öyle bir içselleştirkmişiz ki, çocuklarımızın adı barıştır, özgürlüktür. Barışın ne kadar anlamlı olduğunu biz çok iyi biliriz . Ama belki biz kendimizi anlatamadık. İnşallah elbirliğiyle bu belayı ortadan kaldıracağız" dedi.

POLİSTE, ASKERDE BİZİM KARDEŞİMİZ KİMSE ÖLMESİN

Gürsel Tekin ve beraberindekileri yolda durduran bir vatandaş, " hepimiz sıkıntılıyız. Hepimizin sizden ricası bu ortamın düzelmesine yardımcı olmanızdır. Bu yangını söndürün. Bu insanların ölmemesi için polslerde vatandaştır. Fakir ailelerin çocuklarıdır, bizim insanlarımızdır. Gençlere acımıyorlarmı? zengin aile çocuğu polis olurmu? bir varlıklı insanın çocuğu niye ölmüyor? insanların ölmesini isteyen insan insan değildir. Ben Kürdüm bu ülke için her şeyi yaparım yanlız ben Türk değilim. Her gün insanlar ölüyor. Hiç bunları görmüyorlarmı?. Bu topraklarda yıllardır kan akıyor gençler ölüyor. Polisin zırhlı araçlarla gezmesini niye isteyelim. İnsanlar artık uyanmışlar. kimse artık saf değil. Bu ateşin sönmesi için çaba sarf edin" dedi. Tekin ise Yangını söndürmek için Diyarbakır'da bulunduklarını kaydederek, "bizde bu yangını söndürmek için burdayız. Hiç kimsenin çocuğu ölmesin. Ne zenginin ne fakirin hiç kimsenin ölmesin. Bu ölümlerin olmaması için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Hiç merak etmeyin"dedi.

BAŞKAN OLAMADI DİYE ÇOCUKLARIMIZ HAPSE KONDU

Gürsel Tekin'in sohbet ettiği bir ayakkabı boyacısı ise Ak Parti'nin zulmü altında olduklarını belirterek ""bu Ak Partinin zulmünden kurtalamadık. Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlık sistemi getiremedi diye bütün çocuklarımız hapishanededir. Çocklarımız Kürt olduğu için hapse konuyor. Bize destek verin yeter artık" dedi. Gürsel Tekin, "hiç merak etmeyin" diyerek karşılık verdi.

DİYARBAKIR TERÖRİST DEĞİL

Gazi Caddesi üzerinde milletvekilleriyle birlikte bir şerbetçinin önünde soluklanan Gürsel Tekin "şerbetle serinleyelim. Bu şerbet barış şerbeti olsun" dedi.

Girişinin yan duvarında Irak'taki Kürt liderler Molla Mustafa Barzani oğlu Mesud Barzani, KYB lideri Celal Talabani, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim İsyanının lideri Seyit Rıza, Saidi Nursi, Türk solunun liderleri Mahir Çayan İbrahim Kaypakkaya, sanatçı Ahmet Kaya, Mahsum Korkmaz, Kemal Pir resimlerinin işlendiği kilimlerin satıldığı tarihi Hasan Paşa hanında dinlenen vatandaşlar ve esnaflarla da görüşen Gürsel Tekin'in yşanına gelen bir kadın "Diyarbakır'a geldiniz umarım iyi gördünüz. Umarım Diyarbakır'ın terörist olmadığını da gördünüz. Diyarbakır terörist değildir. Halk barış istiyor. Buraya gelmeniz inşallah barışa vesile olur. Biz bunu istiyoruz" dedi. Gürsel Tekin ise, "Diyarbakır hiç terörist olurmu? öyle şey olurmu. Bizde barış için buradayız" cevabını verdi. Gürsel Tekin ve beraberindekiler daha sonra Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile görüşecekleri otele geçiş yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır - CHP Heyetinden Barış Getirmesini İstediler 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement