Diyarbakır - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ne Demek Amed Ya' Sözlerine, Davutoğlu'nun 'Amed' Yazılı... - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ne Demek Amed Ya' Sözlerine, Davutoğlu'nun 'Amed' Yazılı...

Diyarbakır - Cumhurbaşkanı Erdoğan\'ın \'Ne Demek Amed Ya\' Sözlerine, Davutoğlu\'nun \'Amed\' Yazılı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ne demek Amed ya' sözlerine, Davutoğlu'nun 'Amed' yazılı afişiyle kınama CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında, "Adam ne diyor Amed. Ne demek Amed ya" sözlerine HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken tepki gösterdi.

31.10.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ne demek Amed ya' sözlerine, Davutoğlu'nun 'Amed' yazılı afişiyle kınama

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında, "Adam ne diyor Amed. Ne demek Amed ya" sözlerine HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken tepki gösterdi. 29 Ekim'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mitigine davet için hazırlanan ve bilboardlara asılan Diyarbakır'ın 'Amed' olarak yazıldığı afişlerin fotoğrafını gösteren Baluken, "Bunca acıya rağmen hala bu bakış açısının devletin en tepesinde bulunan bir kişi tarafından dile getirilmiş olmasının tarihe geçecek büyük bir ayıp olarak ifade ettiğimizi ve Diyarbakır, Amed halkı olarak kınadığımızı ifade etmek istiyoruz. Amed; 4 parça Kürdistan'ın kalbinin attığı bir kenttir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında Diyarbakır'ın Kürtçe ismi 'Amed' ile ilgili sözlerine karşı HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Eş Başkan Fırat Anlı ile DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ile birlikte DBP il binasında basın toplantısı düzenledi. Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının altında açıklama yapan Baluken, Amed'in neresi, nasıl bir yer olduğu ve tarihiyle ilgili fotoğraflarla detaylı bilgiler vermek istediğini söyledi.

"ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE KINAMA"

Baluken, 78 milyonun Cumhurbaşkanı olması gereken Erdoğan'ın tekçi zihniyetini 'Amed' ve bu kent üzerinden tüm Kürt halkına karşı yasakçı bakışını ifade eden cümleler kurduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı televizyon programında kullandığı cümlelerin tamamının Kürtler'in diline, kimliğine, kültürüne, benliğine karşı hala İttihat ve Terraki'nin yasakçı, asimilasyoncu zihniyetinin Erdoğan şahsında temsil edildiğini bir kez daha bütün Türkiye kamuoyuna gösterdiğini belirten İdris Baluken, şöyle dedi:

"Bu yasakçı ve inkarcı, imhacı anlayışı biz bu topraklarda bu coğrafyada uzun yıllardan beri biliyoruz. Maalesef aradan geçen bunca süreye rağmen bu coğrafya'da yaşanan bunca acıya rağmen hala bu bakış açısının devletin en tepesinde bulunan bir kişi tarafından dile getirilmiş olmasının tarihe geçecek büyük bir ayıp olarak ifade ettiğimizi ve Diyarbakır, Amed halkı olarak kınadığımızı ifade etmek istiyoruz."

M.Ö. 10 binli yıllara kadar giderek 'Amed' denilen Diyarbakır'ın tarihiyle ilgili bilgi veren Baluken, "Amed; bütün medeniyetlerin izini taşıyan, bütün medeniyetlerin bize göz bebeğimiz gibi bırakmış olduğu bir emanettir. Amed; maalesef bu emanetin değerini bilmeyenler tarafından yıllarca ismi, dili, kimliği, kültürü yasaklanarak teslim alınmaya çalışılmış bir kenttir. Tüm bu zulümlere ve yok etme anlayışlarına karşıda tarihin en büyük direnişini göstermiş zalimler karşısında da asla diz çökmemiş olan insanlığın ortak değeridir" dedi.

"AMED; 4 PARÇA KÜRDİSTANIN KALBİNİN ATTIĞI YERDİR"

HDP'li Baluken, 'Amed'in 1925 yılında Şeyh Said ve arkadaşlarının direniş destanını yazdığı, 12 Eylül darbeci anlayışına karşı insanlığı teslim almaya çalışan işkencehanelere karşı PKK'lı Mazlum Doğan, Kemal Pir, Hayri Durmuş'ların cezaevinde büyük bir direniş gösterdiği bir kent olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Amed'i tanımayanlar, Amed'in bu direniş çizgisi ve bu özgürlük mirasını bilmeyenler bu güne kadar Amed'e en büyük zulmü yapan ve ihanetleri yaşatanlardır. Tıpkı dün ağzından çıkan cümlelerle konuşan Erdoğan gibi. Amed, bu kente gelip de 'Kürt sorunu benim sorunumdur', 'Kürt realitesini tanıyorum' diyerek buradan çıktıktan sonra bu kente ihanet edenleri çok yakından tanıyor. Yine Amed; 'Kadın da olsa, çocuk da olsa gereğini yapın' diyerek katliam emrini verenleri ve Amed sokaklarını adeta kan deryasına çevirenleri de çok iyi biliyor. Bütün Türkiye kamuoyunun yakından bildiği bu gerçekliği halen bu devletin en tepesinde bulunanların bilmemezlikten geldiğini hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Dün o cümleleri sarf eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakından bildiği, miting alanlarında bombaların patladığı, sivil insanların miting alanlarında katledilmeye çalışıldığı bir kenttir Amed. Amed, acımasız savaş konseptlerine karşı tarihe geçecek büyük katliamlara karşı inadına barış, inadına özgürlükte ısrar edenlerin kentidir. Amed'i tanımayanlar varsa, Amed'i halen anlamak istemeyenler varsa yanı başlarında İstanbul sokaklarında Gezi parkındaki o direnişe bakarak ta Amed'i tanıyabilirler. Amed, 4 parça Kürdistan'ın kalbinin attığı bir kenttir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 29 Ekim'deki mitingine davet amacıyla bilboardlara asılan Diyarbakır'ın 'Amed' olarak yazılı Kürtçe afişinin fotoğrafını da gösteren Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amed'i bilmediğini söyleyenler; bu kente geldiklerinde, hangi kirli siyasi çıkarlar uğruna Amed'i tanıdıklarını ve bu çıkarlar doğrultusunda da halkını kandırmaya yönelik bu bilboardları bu resimleri neden Amed'e astıklarını da bütün Türkiye kamuoyuna anlatmak durumundadırlar. Buraya gelip Kürtler'i tanıdığını, Kürt sorununu kabul ettiğini, kendisinin Amed olduğunu söyleyenler Ankara'ya gittiğinde Amed kelimesini duyduklarında, Kürt kelimesini duyduklarında tarihi inkarcı zihniyetlerini pervasız bir şekilde ortaya koyma pişkinliğini göstermeye maalesef devam etmektedirler. Tıpkı Erdoğan gibi bütün bu inkarcı ve imhacı zihniylti taşıyanların tamamının süreç içerisinde ilk özür dileyeceği kentin Amed olduğunu, Amed özelinde de Kürt halkı başta olmak üzere bütün Türkiye halklarından özür dilerek tarihi bir yüzleşmeyle karşı karşıya kalacaklarını ifade etmek istiyorum. Amed'i tanımlayanlara şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Amed'i Beştepe'deki yaldızlı saraylarda oturarak tanımak mümkün değildir. Ancak Amed küçelerinde(sokaklarında)o küçelerin tozunu yutarak Amedi tanıyabiliriz. Aksi takdirde söyleyeceğiniz hiç bir sözün Amed'de bir karşılığı ve itibari yoktur. Erdoğan'ın söylediği hiçbir kelimenin Amed'de bir itibari olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ne Demek Amed Ya' Sözlerine, Davutoğlu'nun 'Amed' Yazılı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor
    11:20 Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor

    Antalya'nın Kemer ilçesinde Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkan adayı Rahman Şeker, turizm odaklı çalışacağını belirterek, deniz, kum ve güneş destinasyonunun yanı sıra tarih, kültür, doğa, sağlık ve spor turizminde ölü sezon dediğimiz kasım ile mart arasında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini söyledi. Şeker, ayrıca Antalya Havalimanı'ndan Kemer'e geliş süresini kısaltmayı, doğal gaz getirerek kış sezonunda maliyeti azaltmayı ve alternatif turizm çeşitliliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.

  • Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı
    11:19 Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı

    Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şairlerinden Özdemir Asaf'ın 100. yaşı, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen 'Yalnızlık Paylaşılmaz' etkinliğiyle kutlandı. Etkinlikte, Özdemir Asaf'ın kendi sesinden dinletilen şiirlerin yanı sıra, sanatçılar tarafından yazılan şiirler müzik eşliğinde seslendirildi.

  • Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor
    11:18 Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor

    Düzce Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı gönüllü gençler, Yunus Efendi İlkokulu öğrencilerinin daha canlı ve enerjik dolu bir ortamda öğrenim görmesi için okulu renklendirdi. Gençlik Merkezi tasarım ekibi ve Genç Hemşireler topluluğu tarafından yapılan boyamalar, öğrencilerin dikkatini çekiyor.

  • Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı
    11:18 Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı

    Kırıkkale'de siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 9 şüpheli yakalandı ve 7 işlem başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesaplarında suç unsuru tespit edilen 102 kullanıcıyı belirledi. Ayrıca, SİBERAY Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde 160 vatandaş bilgilendirildi.

  • Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada
    11:18 Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada

    Pınar Karşıyaka, bu sezon Basketbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe'den sonra en çok sayı üreten takım oldu. İzmir ekibi, 24 maçta 2 bin 118 sayı atarak, play-off mücadelesi için iyi bir konumda bulunuyor.

  • Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu
    11:17 Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri, bir adreste yaptıkları aramada evin gizli bölmesinde iklimlendirme yöntemiyle yetiştirilen kenevir ile karşılaştı. Yapılan operasyonda 2 kök kenevir bitkisi, esrar ve silahlar ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor
    11:17 Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor

    16 yaşındaki milli dartçı Süleyman Can Durmuş, 7 yıllık sporculuk kariyerinde 75 madalya kazandı. Türkiye'de katıldığı 82 müsabakanın yarısında şampiyonluğu elde eden Durmuş, dünya şampiyonası için antrenmanlarını sürdürüyor. Dart Milli Takım Antrenörü Halil Durmuş, yeğeni Süleyman'ın başarılarından gurur duyduğunu ve gelecek vaat eden bir sporcu olduğunu belirtti. Süleyman Can Durmuş ise dünya şampiyonasında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu
    11:17 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçirdiği rahatsızlığın ardından yapılan tedaviye alerjik reaksiyon gösterince hastaneye yatırıldı. Bugün taburcu olan Başkan Ergün, dinlendikten sonra seçim çalışmalarına devam edeceğini belirtti.


Advertisement