Diyarbakır'da Demokrasi Mahkemesi Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Demokrasi Mahkemesi Kuruldu

Diyarbakır\'da Demokrasi Mahkemesi Kuruldu

Diyarbakır Ak Parti il örgütünce temsili 'Demokrasi Mahkemesi' kuruldu.

15.09.2012 17:06  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan YAVUZDİYARBAKIR (DHA)- DİYARBAKIR Ak Parti il örgütünce temsili 'Demokrasi Mahkemesi' kuruldu ve 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi Müdürü Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ı temsili olarak yargılayıp ömür boyu hapsa çarptırdı. Binbaşı Yıldıran, emekli olduktan sonra 1988 yılında İstanbul'da PKK'lılar tarafından öldürülmüştü. Ak Parti İl Başkanı Halid Advan, Esat Oktay Yıldıran'ı temsili bile olsa yargılamak ve mahkum etmek önemli dedi.

12 Eylül askeri darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi Müdürlüğü görevine atanan Binbaşı Esat Oktay Yıldıran, cezaevindeki siyasi mahkumlara işkence yapmak ve bir çok mahkumun ölümüne neden olmakla suçlanmıştı. Yıldıran, 22 Ekim 1988 tarihinde İstanbul'da bindiği halk otobüsünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüş ve cinayeti PKK üstlenmişti.

Diyarbakır'da Ak Partili il binasında bugün Esat Oktay Yıldıran'ı temsili olarak yargılamak için temsili 'Demokrasi Mahkemesi' kuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının asıldığı salonunda oluşturulan temsili mahkeme heyeti avukat Müzeyyen Soylu başkanlığında, üyeler avukat Ercan Çelik ve avukat Yaşayan Elbir, savcı olarak da avukat Aydın Ak'tan oluştu. Sanık sandalyesine de Binbaşı Esat Oktay Yıldıran yazılı kağıt konuldu. Sanık avukatlığını da Hüseyin Yalar üstlendi, ancak sonra çekildi.

Temsili iddianamenin okunduğu mahkemede, temsili mağdurlar Ekrem Aker ve Mehmet Aküzüm ise gördükleri işkenceleri anlattı. Ak Parti İl Başkanı Halid Advan ile partililerin de izlediği ve bir saat süren temsili mahkemede, Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'a ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ve her gün sabah, öğlen ve akşam birer saat işkence yaptığı kişilerin işkence görürken çıkardıkları seslerin dinletilmesine karar verildi.

TEMSİLİ DE OLSA CEZALANDIRMAK ÖNEMLİ

Ak Parti il başkanı Halid Advan, 12 Eylül askeri darbesinin Diyarbakır Cezaevi Müdürü olan Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ı gıyabında temsili de olsa yargılamanın önemli olduğunu söyledi.

Halid Advan, 12 Eylül askeri darbesinin sanıklarından Esat Oktay Yıldıran'ı temsili bile olsa gıyabında yargılayıp cezalandırmak önemli bir şey. O dönemde çok acılar çekildi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarımız bu acıların canlı şahitleridir. 12 Eylül askeri darbesi döneminde yapılan işkenceleri kesinlikle tasvip etmiyoruz dedi.

RY(GGESM) (FOTOGRAFLI)

DHA-Genel - Türkiye-Diyarbakır - Ramazan YAVUZ

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Demokrasi Mahkemesi Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement