Diyarbakır'da İlk Kez Bezelye Ekildi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da İlk Kez Bezelye Ekildi

Diyarbakır\'da İlk Kez Bezelye Ekildi

GIDA Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesi'nde 500 metrekarelik alana ilk kez rondo bezelyesini ekti.

13.06.2017 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GIDA Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesi'nde 500 metrekarelik alana ilk kez rondo bezelyesini ekti. İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bölgede ilk kez ekilen bezelyeden ilk tespitlere göre 1 ton 300 kilo verim aldıklarını, bununda iyi bir verim olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kocaköy İlçesi'nde ilk kez bezelye ekilmesi nedeniyle tarla günü düzenledi. Kocaköy Kaymakamı Yusuf Turhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, mühendisler ve çiftçilerin katıldığı tarla gününde çiftçilerin teşvik edilmesi için bölgede ilk kez bezelye ekilen tarlada inceleme yapıldı. Birçok çeşidi bulunan, A,B, D vitamini içeren, genellikle Yakındoğu, Akdeniz, Orta Asya ve Amerika ile bazı Avrupa ülkelerinde yetişen ve Diyarbakır'da da ilk kez 500 metre karelik alana ekilen bezelye demonstrasyonu sonucunun çok iyi olduğu tespit edildi. İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, çok iyi kalitede yeşil bir yapıya sahip bezelyelerin ilk kez bölgede yetiştirildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Diyarbakır bölgesinde bezelye fazlasıyla yetiştirilen bir ürün değil ama burada bunun yetiştirilebileceğini göstermek amacıyla bu çalışma yapıldı. Bu çalışma neticesinde rondo ismi verilen bezelye çeşidinin denemesi yapıldı. 500 metre karelik bir alanda demonstrasyon çalışmaları neticesinde alınan ilk verimlere göre 1 ton 300 kilo civarında bir verim elde edildi. Buda oldukça iyi bir rakam, bu nedenle burada elde edilecek gelir hesapladığımızda çiftçiden çıkış maliyeti olarak 2 liranın üzerinde bir fiyatla çıktığını dekara 2 bin lira net kar demektir. Bu da bölgedeki hububat tarımına göre 10 katı daha fazla gelir anlamına gelir."

Kaymakam Yusuf Turhan, İl müdürü Atalar ve beraberindekiler daha sonra kiraz bahçesinde inceleme yaptı. Büyük kiraz bahçesinde işçiler kasalara olgunlaşmış kirazları doldururken, protokol de verimler hakkında çiftçiden bilgi aldı. Kaymakam Yusuf Turhan, bölgede uzun süreden bu yana halkın terör baskıdan dolayı ekonomik sıkıntılarını gözardı etiğini başka şeylerle uğraşmak zorunda kaldığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu durum aynı zamanda ekonomik problemleri, fakirliği eğitimsizliği de beraberinde getirmiş. Son 1 yıl içerisinde vatandaş terör baskısı kalkınca rahat bir nefes almaya başladı.Kesinlikle çok daha rahatlar daha çok nefes almaya başladılar. Daha önce ne zaman terör mrgütü mensuplarının gelip onları rahatsız edeceği, uygun olmayan taleplerde bulunacağı belli olmayan bir ortam vardı. Şimdi çok şükür devletimizin ciddi çalışmalarıyla, güvenlik güçlerimizin fedakarca çalışmalarıyla bu baskıyı azaltmış vaziyetteyiz. Önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi pozisyonlarda çok daha iyi olacağından eminim." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da İlk Kez Bezelye Ekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement