Diyarbakır'da "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" düzenlendi - (2) - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" düzenlendi - (2)

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla Mezopotamya Kültür Rotası Projesi kapsamında Diyarbakır'da "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" gerçekleştirildi.

07.11.2020 13:19  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla Mezopotamya Kültür Rotası Projesi kapsamında Diyarbakır'da "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Valilikler, Karacadağ ve Dicle Kalkınma ajanslarından yetkililer ile Türkiye'nin önde gelen turizm aktörleri ve acente temsilcilerinin katılımıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayda, Mezopotamya'nın "altın üçgeni" olarak nitelendirilen üç ilin turizm potansiyeli ele alındı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da tarihi bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bölgenin refahı, gelişmesi ve istihdamı açısından çalıştayın kıymetli olduğunu belirten Alpaslan, insanlığın bu topraklarda başladığını, çeşitli medeniyetlerin izlerinin ve kültürünün burada oluştuğunu anlattı.

Bakanlık olarak Türkiye'de turizmin tüm yıla yayılmasını, Anadolu'nun her köşesinde turizmin her çeşidinin yaşatılmasını istediklerini vurgulayan Alpaslan, bu amaçlarının gerçekleşebilmesi için en önemli basamaklardan birinin inanç ve kültür turizmi açısından çok büyük değerlere sahip bölgenin turizmde gelişmesi olduğunu aktardı.

Alpaslan, terörün minimize olduğu ve sıfırlandığı bir süreçte bulunduklarına dikkati çekerek, "Bölgede turizm ve kültür adına çok ciddi alt yapı yatırımları yapıldı. Bölgenin tanıtımıyla ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok güzel bir ortam var. Elimizdeki tek negatif unsur tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs. İnşallah en kısa zamanda tüm insanlık olarak kurtulursak bölge gelişecek, büyüyecek. Çok güzel bir ortamı yakalayacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de çok önemli başarılar elde ettiğini bildiren Alpaslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Valilerimizin koordinasyonunda, bakanlık ve sektörlerimizle bu çalışmalarda elimizi taşın altına koyarak, terörün de panzehiri olan turizmi hızla geliştirerek bölgemizin hizmetine sunulmasından büyük memnuniyet duyacağız. Kısa zamanda dünyada seyahat edenlerin en az yarısının kültür, inanç ve gastronomi saikiyle seyahat edeceği öngörülmekte. Bu da bölgenin avantajını ve fırsatını daha net ortaya çıkartmaktadır."

Tüm illerin turizm değerleri tanıtılacak

Bölgenin dünyada daha iyi tanıtılması ve değerlerinin daha iyi bilinir hale gelmesi için Türkiye Turizmi Geliştirme ve Tanıtma Ajansı ile son derece güçlü destek sağlayacaklarını anlatan Alpaslan, tüm illerin turizm değerlerini çok güçlü şekilde tanıtacaklarını kaydetti.

Pandeminin ardından bölgenin ziyaretçi akınına uğrayacağına işaret eden Alpaslan, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa altın üçgeninin kültür ve inanç turizmi açısından çok büyük değerlere sahip olduğunun altını çizdi.

Alpaslan, "Geçen yıl Göbeklitepe Yılı olarak gördük ki buranın farkındalığını ortaya koyduğumuz zaman akın akın insanlar gelmekte. Akın akın insanlar bu güzellikleri ve değerleri yerinde yaşamak istemekte." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın turizmi stratejik bir sektör ilan ettiğini anımsatan Alpaslan, turizm üzerinden ülkenin refahı ve istihdamının gelişmesi yönünde tüm bakanlıklara gerekli talimatları verdiğini aktardı.

Alpaslan, bu güçten yola çıkarak çok hızlı bir şekilde kararları alıp, gereken stratejileri belirleyerek, turizmin gelişmesi adına önemli ve büyük adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

"Turizmin yakıtı hikayedir, hikaye varsa turizmde kazanırsınız"

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da şehirlere bütüncül bir turizm yol haritası oluşturmak, bölgenin cazibesini tüm dünyada görünür kılmak, turizmin şehirlere sunduğu katma değeri artırmak, gençlere iş ve istihdam olanağı oluşturmak ve şehirlerin refahını artırmak için ortak akıl platformu olarak çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Bölgenin kültür ve inanç turizmi için eşsiz bir destinasyon olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Bu üç şehir bereketli hilalin kuzeyi, Yukarı Mezopotamya havzasının altın üçgenidir. İlim, bereket, servet, medeniyet ve inancın değişmez rotasıdır. Turizm bir hikayenin peşinden gitmektir. İnsanlar hikaye dinlemek, hikayenin parçası olmak isterler. Turizmin yakıtı hikayedir, hikaye varsa turizmde kazanırsınız. Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da, bu bereketli muhteşem destinasyonda sayılamayacak kadar çok hikayemiz var. Bölgedeki her taşımız yeryüzü medeniyeti ile yaşıt. Koca ülkelerin hikayeleri tek bir taşımızın hikayesi kadar uzun değil. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'siz medeniyet tarihi yazılamaz. Buralar olmadan diller, inanç, gastronomi tarihi yazılamaz. Bu kadar önemli bir destinasyon üzerinde çalışıyoruz. Burası batıya ve doğuya doğru akan, insanlık nehrinin kaynağıdır. Burası insanlığın anavatanı, özlemin adıdır. Özlenenle özleyeni bir araya getirmek de bizim misyonumuzdur."

Karaloğlu, üç ilde turizmin gelişmesi için birçok çalışma olduğunu, güçlerini birleştirerek yeni bir başlangıç yaptıklarını anlattı.

Bölgede çok güzel huzur ve güvenlik ortamı olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, "Türkiye, deniz, kum ve güneş üçgeninde çok başarılı turizm operasyonu yapıyor. En az onun kadar potansiyelimiz olan kültür ve inanç turizminde de inşallah bu salondaki çalışmamız başlangıç olur." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüzde 80'i Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul'a gelmiş"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise bölgede 12 bin yıllık tarihi ile insanlık tarihini yeniden yazdıran Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesinin gözdesi Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Dara Antik Kenti, Midyat, Malabadi Köprüsü ve yüzlerce eserin bulunduğuna dikkati çekti.

Hala kültür ve inanç turizminde istedikleri yerde olmadıklarına değinen Bağlıkaya, şunları kaydetti:

"Geçen yıl ülkemize gelen 45 milyon yabancı misafirin yüzde 80'i Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul'a gelmiş. Kalan 76 ilimizin payı ne yazık ki çok düşük. Yeni bir anlayış ve birliktelikle 13 büyük medeniyete ev sahipliği yapmış, mutfağı, doğası, insanı ile eşsiz bir destinasyon olan Anadolu'yu kültür gezginleriyle buluşturmanın, bu topraklardaki büyüleyici efsaneleri, hikayeleri tüm dünyayla paylaşmanın zamanı çoktan geldi. Altın üçgen olarak adlandırdığımız Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin'in yanına bu bölgeden hangi şehrimizi eklesek altın dörtgen, altın beşgen olarak değer almaya devam edecektir."

Daha sonra çalıştay kapsamında, "Mezopotamya Bölgesel Turizm Fuarı"nın 2021 yılından başlayarak her yıl düzenlenmesine ilişkin, TÜRSAB ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında protokol imzalandı.

Ardından, Fotono21 Fotoğraf Derneği tarafından üç kentin tarihi ve turistik yerlerinden fotoğrafların yer aldığı "3 Şehir Tek Rota" sergisi açıldı.

Çalıştaya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Mardin Vali Yardımcısı Recep Aydın, sivil toplum kuruluşlarından ve turizm sektöründen temsilciler katıldı.

Diyarbakır\'da "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" düzenlendi - (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı' düzenlendi - (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement