Diyarbakır'da "Mevlana ve Barış" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da "Mevlana ve Barış" Konferansı

Diyarbakır\'da "Mevlana ve Barış" Konferansı

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Kulübü tarafından Mevlana'yı Anma haftası kapsamında " Mevlana ve Barış" adlı konferans düzenlendi.

18.12.2014 23:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen ve İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç tarafından verilen konferansa Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkerim Ünalan, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreteri ve Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Hz. Mevlana gibi irfan sahibi zatların görüşlerine her zaman ihtiyaç duyulmasına rağmen, günümüzde bu ihtiyacın daha çok büyüdüğünü dile getirerek, "Mevlana Hazretleri Allah sevgisini yaşamış ve yaşatmıştır" dedi.

Hz. Mevlana'nın İslam âlimi olduğunu ve İslam dinini ilmek ilmek işlediğini dile getiren Kılıç, Hz. Mevlana konusunda katıldığı uluslararası sempozyumlarda birçok ülkenin Mevlana'yı sahiplendiğini belirtti. Kılıç, İnsanı kâmil olmanın her şeyin başı olduğuna vurgu yaparak, Mevlana felsefesinden bilgiler verdi.

"Allah'a giden yolda geçirilmesi gereken aşamalar "Dört Kapı Kırk Makam" olarak adlandırılmıştır. Bunlar, şeriat, tarikat, marifet ve hakikattir" diyen Kılıç, "her şeyin başında şeriat gelir. Şeriat İslam'ın dış gözü, tarikat ise iç gözüdür. Dış ve iç gözün birleşmesi ile marifet doğar. Marifet meyvesinin kemale ermesiyle de Hakikat zuhur eder" dedi. Arapça, Türkçe, Kürtçenin bir araç olduğunu, amacın hakikati bulmak ve onu hangi dilde olursa olsun anlamak gerektiğini belirten Kılıç, hava, su, toprak ve ateş gruplarının ölüm anında nasıl belirdiğini anlattı.

Kılıç, Hz. Mevlana'nın manasının diğer ariflerde de görüldüğünü, bunun için aynı gönle sahip olunmasının önemini vurgulayarak, günümüzde ariflerin duygularının anlanmaz hale geldiğini belirtti. Kılıç, "Ariflerin düşüncesi olmadan kardeşlik olmaz" diyerek, Mevlana'nın "Birleştirmeye geldik, ayırmaya değil" beyti ile sözlerine son verdi. Öğrencilerin sorularını cevaplandıran Kılıç'a Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç bir plaket takdim etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Mevlana ve Barış' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement