Diyarbakır'da Sulamaya 4,2 Milyarlık Yatırım - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'da Sulamaya 4,2 Milyarlık Yatırım

Diyarbakır\'da Sulamaya 4,2 Milyarlık Yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü su yatırımlarında Diyarbakır’da destan yazmaya devam ediyor.

02.05.2017 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü su yatırımlarında Diyarbakır'da destan yazmaya devam ediyor. Son 14 yılda Diyarbakır'a yaklaşık 4,2 milyar lira su yatırımı yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu yatırımlarla yaklaşık 260 bin dekar zirai alanı sulamaya açtı.

Türkiye genelinde su potansiyelini inşa ettiği baraj, gölet, içmesuyu, sulama ve taşkın koruma tesisleri vasıtasıyla vatandaşların sosyo-ekonomik yapısını geliştirmek için kullanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu doğrultuda Diyarbakır'da da yatırımlarını hız kesmeden devam ettiriyor. Diyarbakır'da bu yıl içerisinde su tutma işleminin yapılacağı Pamukçay Barajı'nı tamamlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 7 adet barajda ise inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Pamukçay Barajı ile 51 bin dekar arazi suyla buluşacak ve 6 bin 600 kişiye iş imkanı sağlanacak. Bu baraj ile ayrıca ülke ekonomisine yıllık 21,7 milyon TL ilave katkı verilecek. İnşaatı süren Ambar Barajı ile 123 bin 250 dekar arazi suya kavuşturulacak. Yüzde 82 fiziki ilerleme sağlanan bu baraj ile 16 bin kişiye iş imkanı ve yıllık 52,4 milyon TL ekonomiye ilave katkı sağlanacak.

Diyarbakır'ın çılgın projesi Silvan

Diyarbakır'da inşaat çalışmalarının sürdüğü kentin çılgın projesi Silvan Barajı, Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı barajlardan birisi olma özelliğini taşıyor. Yıllık 681 milyon kWh enerji üretim kapasitesi olan bu baraj ile 2 milyon 350 bin dekar zirai arazi sulanacak ve ülke ekonomisine yıllık 1,1 milyar TL katkı sağlanacak. Yüzde 70 fiziki gerçekleşmeye ulaşılan baraj ile 305 bin kişiye de istihdam sağlanacak.

İnşaatı süren Başlar Barajı ile Kuruçay Barajı tamamlanma aşamasında iken Ergani Barajı ve Çermik Kale Barajı'nda çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Kolludere Barajının da ihale süreci devam ediyor ve en yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacak.

Çiftçiye 95 milyon liralık katkı

6 baraj ile 7 göletin plan ve proje hazırlıklarının devam ettiği Diyarbakır'da, sulama tesisleri de bütün hızıyla sürüyor. Son 14 yılda Diyarbakır'da yaklaşık 260 bin dekar arazi sulamaya açıldı. Böylece bölge çiftçilerine yıllık 95 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı. Diyarbakır'da özellikle sulama için inşa edilen ana kanallar bitmek üzere ve ana kanallar tamamlanınca kılcal damarları inşa etmek çok daha kolay olacak. İnşaatları hızla devam eden sulama tesisleriyle milli ekonomiye büyük katkı sağlanırken aynı zamanda istihdam da artacak.

İçme suyu problemi çözüldü

Diyarbakır'ın en önemli problemlerinden biri de içme suyu problemiydi. Diyarbakır'a Dicle Barajı'ndan alınan su iletiliyor. İnşa edilen toplam uzunluğu 33,5 km isale hattı ve günde 255 bin m3 kapasiteli içme suyu arıtma tesisi ile Diyarbakır'a yıllık 93 milyon m3 içme suyu temin edildi. Silvan'ın içme suyu problemini de çözen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, inşa edeceği 25 kilometrelik isale hattıyla Ergani'nin içme suyu sıkıntısını da sonlandıracak.

Taşkına karşı koruma

Diğer yandan inşa edilen taşkın koruma tesisleri ile Diyarbakır halkını ve toprağını taşkın zararlarından koruyan Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 14 yılda Diyarbakır'da ve ilçelerinde 48 adet taşkın koruma tesisini tamamladı. Bu tesisler ile 44 yerleşim yeri ve 1.090 dekar arazi taşkın zararlarından korundu. 16 adet taşkın koruma tesisinin de çalışmaları devam ediyor.

"Gelir kıyaslanamayacak şekilde artacak"

Su alanında Diyarbakır için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve Diyarbakır'a yaptıkları yatırımların hız kesmeyeceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Diyarbakır'a su alanında son 14 yılda yaklaşık 4,2 milyar lira yatırım yaptık. Yaptığımız bu yatırımlar ile Diyarbakır'ın sosyo-ekonomik yapısının geliştirilmesini ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat düzeyinin yükseltilmesini hedeflemekteyiz" dedi.

İnşaatları, planlama ve proje çalışmaları devam eden projelerin tamamlanması ile bölgede ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmayı sağlayacak ana sektörün sulu tarım olacağını ifade eden Bakan Eroğlu, "Sulamanın doğrudan etkileri tarımda görülecek, dolaylı etkileri ise tarıma dayalı sanayilere yansıyacaktır. Diğer taraftan kuru tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde, sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte ürün deseni değişecek, kalite yükselecek ve zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacaktır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'da Sulamaya 4,2 Milyarlık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur
    11:55 Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.

  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.


Advertisement