11 STK: Dokunulmazlıkların Kaldırılması Ülke Barışına Engeldir - Son Dakika
Güncel

11 STK: Dokunulmazlıkların Kaldırılması Ülke Barışına Engeldir

11 STK: Dokunulmazlıkların Kaldırılması Ülke Barışına Engeldir

Diyarbakır'da, 11 sivil toplum örgütü, 'dokunulmazlıkların kalkması ülkenin barışa engeldir' temalı bir açıklama yayınlayarak Meclis'e çağrıda bulundu.

21.04.2016 15:24  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, aralarında Baro, İHD, Tabipler odası Ticaret ve Sanayi Odası'nın da bulunduğu 11 sivil toplum örgütü üyeleri, 'Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, ülke barışına engeldir' başlıklı ortak basın açıklaması yaptı.

"SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ORTAK ÇABA GÖSTERİLMELİ"

Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen, bölgede ve Diyarbakır'da aylarca yaşanan çatışmalar ile operasyonların telafisi olanaksız insani, ekonomik, tarihi büyük tahribatlara neden olduğunu belirtti. Sorunların demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü için, devletin hükümetiyle, muhalefetiyle, parlamentosuyla, sivil toplum oluşumlarıyla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

"GEÇMİŞTE ACI BİR ŞEKİLDE TECRÜBE EDİLDİ"

Özmen, şunları söyledi: "Biz Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak, son dönemlerde yürütülen çatışma ve operasyonlardan, meydana gelen ölümlerden, hükümet kanadınca ısrarla öne çıkarılan güvenlikçi politikalardan, dozu artan yıkımlardan son derece endişeliyiz. Gerek sayın Cumhurbaşkanı'nın ve sayın Başbakan'ın, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik açıklamaları ve gerekse bu yönde parlamento gündemine alınmak üzere hazır bekletilen yasa tasarısı bu endişemizi daha da artırmıştır. Ülkemizde güvenlikçi politikalar nedeniyle, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ne gibi sonuçlar doğurduğu geçmişte acı bir şekilde tecrübe edilmiştir."

"ÇIK KANLI BİR SÜRECİN FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİ"

1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını hatırlatan Özmen, "Meclis'te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye'de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti. Tarihe demokrasi ayıbı olarak geçen bu adım, siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermiştir" dedi.

"OYLAMAYA SUNULURSA VKİLLER RET VERMELİ"

Ahmet Özmen'in okuduğu ortak açıklamanın son bölümünde ise "Aradan geçen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar aynı şekilde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme taşınmasının büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak, parlamentoya olan inancı zayıflatacak ve mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına sebep olup telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bundan bir an önce vazgeçilmeli ve mevcut yasa tasarısı gündeme alınmayıp geri çekilmelidir. Yasa tasarısı geri çekilmeyip parlamentoda oylamaya sunulduğu takdirde de milletvekilleri ret oyu vermelidir" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 11 STK: Dokunulmazlıkların Kaldırılması Ülke Barışına Engeldir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement