Diyarbakır'daki İzinsiz Gösteriye Hapis İstemi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'daki İzinsiz Gösteriye Hapis İstemi

Diyarbakır'da izinsiz yürüyüş yaparak operasyonların sürdüğü Sur ilçesine girmek isteyen gruptan polise el yapımı patlayıcı atılmasının ardından çıkan olaylarla ilgili biri tutuklu 24 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

03.02.2016 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AZİZ ASLAN - Diyarbakır'da izinsiz yürüyüş yaparak operasyonların sürdüğü Sur ilçesine girmek isteyen gruptan polise el yapımı patlayıcı atılmasının ardından çıkan olaylarla ilgili biri tutuklu 24 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında akademisyen, doktor, öğretmen ve belediye başkanlarının da bulunduğu 24 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, 31 Aralık 2015'te terör örgütü PKK'ya müzahir yayın yapan internet sitelerinde yapılan çağrı doğrultusunda, Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) organizesinde Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyonları protesto etmek amacıyla büyükşehir belediyesi önünde toplanan grubun Sur ilçesine doğru yürüyüşe geçtiği belirtildi.

Yürüyüş sırasında gruptaki kişilerin silahlı terör örgütü PKK'yı öven sözler içeren sloganlar attığı bildirilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Elazığ Caddesi üzerinde yapılan basın açıklaması sırasında görevli polis memurlarının üzerine el yapımı bomba atılması üzerine 4 polis memuru yaralandı. Kalabalık içerisinde bulunan kişilere yönelik dağılmaları, aksi takdirde müdahale edileceği yönünde uyarıda bulunulmasına rağmen güvenlik güçlerine yönelik taş ve el yapımı bomba atılması üzerine gaz ve su kullanılarak yapılan müdahalenin ardından alışveriş merkezi içerisine giren şüpheliler, takip sonucu yakalandı."

İddianamede, olay yerinde elde edilen delillere ilişkin Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünce hazırlanan raporda tutuklu sanık Metin Şahin'in sol el avuç içinde atış artığının tespit edildiği kaydedildi.

Sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlar incelendi

Şüphelilerden akademisyen Haydar Darıcı'nın da aralarında bulunduğu Mazlum Doğan Güzel, Pınar Öğrenci ve Aziz Kılıç'ın sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile PKK/KCK silahlı terör örgütünün cebir şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, bu yöntemleri öven ve bu yöntemlere başvurulmasını teşvik eden nitelikte çeşitli paylaşımlarda bulunduğu tespit edilen iddianamede, şüphelilerin PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yaptıklarının belirlendiği ifade edildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Tüm şüpheliler 'silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve '2911 sayılı kanuna muhalefet' suçlarını işledikleri, şüpheliler Mazlum Doğan Güzel, Pınar Öğrenci, Aziz Kılıç, Müzafer Çoşkun ve Haydar Darıcı'nın ayrıca terör örgütünün propagandasını yapmak suçunu işledikleri, şüpheli Metin Şahin'in olay sırasında el yapımı patlayıcı kullandığına ve bu suretle diğer suçların yanında tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi suçunu işlediği hususunda kuvvetli ve yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmıştır."

İddianamenin örneği bakanlıklara ve YÖK'e gönderildi

Şüpheliler arasında akademisyen, doktor, öğretmen ve belediye çalışanlarının da yer alması üzerine iddianamenin bir örneği ilgili bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) gönderildi.

Şüphelilerden akademisyen Darıcı için YÖK'e, doktor Semra ve Mehmet Şerif Demir için Sağlık Bakanlığına, öğretmen İbrahim Çiçek için Milli Eğitim Bakanlığına, Diyarbakır Büyükşehir, Yenişehir ve Kayapınar belediyelerinde çalışan Yekbun Avşar, Aslan Aydoğan, Emine Cantürk Gündüz ve Savaş Atlı için de İçişleri Bakanlığına iddianamenin bir örneğinin gönderildiği belirtildi.

Şüpheliler arasında bulunan ABD'deki Michigan Üniversitesinde doktora yapan akademisyen Darıcı'nın, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin hazırladığı bildiride de isminin yer aldığı belirtildi. - İstenilen ceza

İddianamede, biri tutuklu 24 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme" suçlarından 6 yıl 6 aydan 25 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.

Olay

31 Aralık 2015'te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan, aralarında Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp'in de bulunduğu grubun Sur ilçesine yürüyüşüne izin verilmemiş, grubun içerisinden polis noktasına el yapımı patlayıcı atılması sonucu 4 polis memuru yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'daki İzinsiz Gösteriye Hapis İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Tarla Süren Çiftçinin Traktörü Alevlere Teslim Oldu
    16:56 Kırıkkale'de Tarla Süren Çiftçinin Traktörü Alevlere Teslim Oldu

    Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde tarla süren çiftçinin traktörü aniden alev aldı ve kullanılamaz hale geldi. İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına aldı.

  • Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı
    16:55 Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı

    Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi üyelerine seçilmesi halinde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Çankırı, İzmir'in ticaretin kalbi olmaktan uzaklaştığını belirterek, bu sorunları çözmek için çalışacaklarını ifade etti. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi ve seçimlerin hayırlı olmasını diledi.

  • Şaka Sırasında Tüfekle Vurulan Genç Hayatını Kaybetti
    16:55 Şaka Sırasında Tüfekle Vurulan Genç Hayatını Kaybetti

    Manisa'nın Salihli ilçesinde, şakalaşma sırasında tüfekle vurulan 21 yaşındaki kişi hayatını kaybetti. Canlı hayvan pazarı yakınlarında M.E.U. (16) şaka yapmak amacıyla elindeki av tüfeğini arkadaşı Serhat Arslan'a (21) doğrulttu. Tüfeğin ateş alması sonucu yaralanan Arslan, ambulansla Salihli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ancak yapılan müdahalelere rağmen Arslan kurtarılamadı. M.E.U. ise gözaltına alındı.

  • Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı
    16:53 Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, yurda yasa dışı yollarla girdikleri belirlenen 6 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan operasyonda, A.S, S.K. ve Z.M.A. isimli 3 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan düzensiz göçmenler ise sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Düzce Belediyesi İhtiyaç Sahibi Çocuklara Bayramlık Kıyafet Dağıtıyor
    16:53 Düzce Belediyesi İhtiyaç Sahibi Çocuklara Bayramlık Kıyafet Dağıtıyor

    Düzce Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için bayramlık kıyafet dağıtımına başladı. Kıyafetler alt üst giyim ve ayakkabıdan oluşuyor.

  • Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay: 'Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım'
    16:53 Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay: 'Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım'

    Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, Yılmazköy Mahallesi'nde yaptığı ziyarette, cumhuriyete olan borcunu ödemek için aday olduğunu söyledi.

  • Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı
    16:52 Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı

    Manisa'nın Salihli ilçesinde 16 yaşındaki bir çocuk, şaka yaparken elindeki av tüfeğinin kazara ateş alması sonucu arkadaşını vurdu. Genç, hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. Olayın ardından çocuk gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı.

  • Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti
    16:51 Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve oda başkanlarıyla bir araya gelerek, Muratpaşa için hayata geçireceği projeleri anlattı. Manavoğlu, esnaf ve sanatkarların sorunlarını dinledi ve Muratpaşa'nın hak ettiği değere gelmesi için mücadele ettiklerini belirtti. AESOB Başkanı Dere de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu
    16:50 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Afyonkarahisar'da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Bir öğrencinin 'Sen Alper misin' sorusuna Bakan Kacır, 'Bende astronot tipi var mı' diyerek gülümsedi. Astronot Alper Gezeravcı da etkinlikte yer aldı ve fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadı. Bakan Kacır, öğrencilere TOGG'un maketini hediye etti.

  • Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor
    16:49 Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor

    Türk Kızılay, ramazan yardımları kapsamında Irak'ın Erbil kentinde bulunan Herşem Kampı'nda kalan yerinden edilmiş 250 aileye gıda, giyim ve ekmek yardımı gerçekleştirdi. Türk Kızılayın Irak Delegasyon Başkan Vekili Eray Akkaya, ramazan boyunca 5 bin aileye yardımların devam edeceğini açıkladı.

  • Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti
    16:47 Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, S.S. 18 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Faruk Daşdöner, kooperatif esnafı ve şoförleri ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen, 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulamasının 31 Mart'tan sonra da devam edeceğini belirtti.


Advertisement