Hatip Dicle : Çözüm Sürecinde Son Sözü Erdoğan ve Öcalan Söyler - Son Dakika
Güncel

Hatip Dicle : Çözüm Sürecinde Son Sözü Erdoğan ve Öcalan Söyler

Hatip Dicle : Çözüm Sürecinde Son Sözü Erdoğan ve Öcalan Söyler

DTK Genel Başkanı Hatip Dicle,çözüm sürcinde devlet adına son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan'ın söyleyeceğini belirtti.

16.10.2014 12:58  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEP eski eski Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Hatip Dicle, çözüm sürcinde devlet adına son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan'ın söyleyeceğini belirterek, Son sözleri hala barış umudu yönünde söylüyorlarsa bu süreç devam edecektir. Onun için bence insanların tedirgin olmasına gerek yokdedi. Son olaylardan sonra gündeme gelen PKK-Hizbullah çatışması ile ilgili de Dicle, Bugün paralel devlet denen bu mekanizma bölgede bir PKK-Hizbullah çatışması adı altında karanlık eylemler tezgahlamak istiyordedi.

Kapatılan DEP eski milletvekili ve DTK Genel Başkanı Hatip Dicle, Kobani protostosu ile başlayan ve yaklaşık 40 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan olaylar, PKK-Hizbullah çatışması ve çözüm süreci ile gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dicle, hayatını kaybeden insanların kendi insanları olduğunu, hepsine başsağlığı dileğinde bulunduğu belirterek, Ne yazık ki son 30-40 yılda çok acılar yaşadık, 40 bine yakın insanımızı kaybettik. Geçmişten kaynaklı durumdan dolayı insanlar tedirgin olmakta haklıdır. 1990'lı yıllarda JİTEM gibi kurumların bu çatışmaları provoke ettiğinin canlı tanıkları olan insanlarız. 1992'de Silvan'da sadece NATO'da bulunan ve askerin kullandığı bir yangın bombası ile önce HEP'li bir esnafın işyeri yakıldı, sonra Hizbullah yanlısı bir esnafın işyeri yakıldı. O zaman PKK-Hizbullah çatışması yoktu bile. İkisine de aynı bomba kullanıldı ve o bombanın sadece askeriyede bulunduğu ortaya çıktı. O zaman bunları mecliste açıkladık ancak gazeteler tek satır bile yazmadı. Milletvekilimiz Mehmet Sincar'ın öldürülmesi olayı da aynen öyle oldu. Rahmetli Gaffar Okan olayı çok önemlidir. O bile Hizbulllah'a yıkıldıdedi.

PKK-HİZBULLAH ÇATIŞMASI ADI ALTINDA KARANLIK EYLEMLER TEZGAHLANIYOR

Provokasyonlar ile ne kadar acı günler yaşandığını kendilerinin bildiğini ama genç nesillerin bilmediğini söyleyen Dicle şöyle dediOnun için bir arkadaşlarımızı şu konuda uyarıyoruz. Provokasyona gelmemeleri gerekiyor. Böyle bir çatışma ne Kürt halkının nede barış sürecinin yararınadır. Birde üstelik anlamsızdır. Bildiğim için çok net söylüyorum PKK ve bütün birimleri Hüda-Par'ı hedef alan bir politikamız yoktur diyorlar. İkincisi Hüda-Par'ı IŞİD ile aynı tutmuyoruz, aynı kefeye koymuyoruz diyorlar. Oysa şimdi Diyarbakır'da duyuyorum ki o gün bazıları şu propagandayı yapmış, 'Hüda-Par ile IŞİD aynıdır' diye. Düşün halkın tepkisi, kitlenin tepkisini nerelere yöneltiyorlar. Dolayısıyla ortada ben bundan çok ciddi şekilde şüpheliyim. Nasıl ki 1990'lı yıllarda JİTEM bunu yapmayı sağlayıp çatıştırdıysa bugün de paralel devlet denen bu mekanizma bölgede bir PKK-Hizbullah çatışması adı altında karanlık eylemler tezgahlamak istiyor. Bu konuda biz hükümeti de gerekli tedbirler alması konusunda uyarıyoruz. Adana'da bir gazete dağıtıcısı öldürüldü, Hükümet olayı ciddiye alıp faillerini mutlaka ortaya çıkarmalıdır, olay zaten böyle başlıyor. Bizim tabanımız bu oyunları düşmemeli, hükümet te bunları açığa çıkarmalıdır. Çatışmayı önlemekte herkese görev düşüyor. Hüda-Par'lı arkadaşlara da görev düşüyor, bu konuda arkadaşlarını bilinçli hale getirmelidirler, bu tuzağa düşmemeliyiz. Hükümete de görev düşüyor, bu tür provokasyonları önleyici ve açığa çıkarıcı önlemler almalı. Geçmişte böyle olmuyordu, Gaffar Okan ve Sincar olayı Hizbullah'a yıkıldı, biz böyle olmadığını biliyorduk. Bingöl olayı, Gaziantep'teki olaylar ciddi şüphe kaynağıdır. İçişleri Bakanlığı bu her iki olayı da ciddi bir şekilde sorgulamalı ve gerçekleri ortaya çıkarmalıdır. Bunları yapanlar ciddi anlamda devlet içinde yuvalanmış, hükümete de asla yararlı olmayan politikalar güden kontrol dışı çetelerdir diyeceğim. Bunu paralele mi bağlarlar, nereye bağlarlar bunu ortaya çıkarmak hükümetin görevidir. Bunların PKK'ya, Hizbullah'a ve hükümete de karşı tavırları çok olumsuzdur. Demek ki, bir taş ile 3 kuş vurmak gibi hem bu süreci çökertmek gibi taktikler izlenebilir bu böyle bizim sezgilerimiz ile söylediğimiz şeylerdir.

SURUÇ'TA SINIRA YIĞILAN 40-50 KİŞİNİN ASKER KURŞUNU İLE ÖLECEĞİNDEN KORKTUM

Dicle olayların başladığı gece Diyarbakır'da olmadığını, Kobani'deki yönetimin yardım çığlığını bütün halkın televizyonlardan ve internetten takip ettiğini belirterek, Biz Kuzey Kürtlerinden imdat istediler. Benim ilk aklıma gelen bunu duyan Suruç halkı sınırlara yürüyecek asker ateş açacak en az 40-50 insan ölebilir. Beni tedirgin eden ilk bu oldu. Selahattin bey ve HDP bu çağrıyı yapmamış olsaydı bile bu 'havarlar' (yardım çığlığı) yetiyordu. Kürtlerin 12 televizyonu var, bunlar Kobani' yönetiminin son açıklaması diye veriyorlar. Dolayısıyla bunu gerçek boyutlarını bilenler ve siyasi hesaplar yapmayanlar bunun böyle olmadığını belirler. Sonra olaylar farklı gerçekleşti, bir patlama gerçekleşti. Bence hükümet bu konuda önce üslubunu sorgulamalıdırdedi.

HÜKÜMETİN KOBANİ'YE YAPTIĞI İNSANİ YARDIMI GİZLEYEREK VİCDANSIZLIK YAPAMAYIZ

Kürt siyasetçilerin ve Öcalan'ın devlet müzakere heyetine sürekli Kobani için bir katliamın yaşanmaması için yardım koridorunun açılması yönünde görüşmeler yaptığını söyleyen Dicle, İnsani yardımlar konusunda hükümetin yardımları oldu, yaralıları alıp tedavi etti, insani yardım gönderdi ve sınırlarını açtı. Hükümetin yaptığı insani yardımları gizleyerek vicdansızlık yapmıyoruz. Ama sonuç şu. Gerek PYD eş başkanı, gerek Güney Kürdistan yönetimi açıklamalarda bulundu. Silahların gönderilmesi için koridor açılmasını istediler. YPG'nin elindeki hafif silahlar ile ve uluslar arası koalisyonun havadan bir iki tankı vurması ile ilerleyiş durdurulamazdı. Kobani'nin bir tek penceresi ve nefes borucu Türkiye kalmıştı. Bu nedenle ısrar ile koridor açılmasını istiyorlardı. Türkiye'den beklenen şuydu. Biz bir çözüm süreci yürütüyor. Biz geniş bir Türk-Kürt ittifakı ile Ortadoğu'da en azından bu badireler içinde birlikte hareket etmek istiyoruzdiye konuştu.

IŞİD VE PKK BİZİM İÇİN AYNIDIR SÖZLERİ DERİN GÜVENSİZLİK VE KIRILMA YARATTI

Hatip Dicle, Türkiye'de bazı bakanların IŞİD ile PKK'nın farkı yoktur diye yaşananları seyretmesinin Kürtlerde derin güvensizlik ve kırılmalar yaratığnı ifade ederek, Dolayısıyla Kobani'de sıkışma döneminde bakanlardan gelen, 'Çözüm süreci ile Kobani'nin ne ilgisi var', 'Kobani düştü düşecek', 'IŞİD ile PKK bizim için birdir' söylemleri Kürt halkında patlatma yarattı. Doğru teşhisler koymamız lazım. Bu kırılmayı onarmak için çok geç değil, üsluba dikkat etmek lazım, Biz üslubumuza dikkat ediyoruz, dikkat etmeliyiz, Ama lütfen hükümet, muhalefet ve siyasetçilerde üsluplarına dikkat etsin. Sayın Arınç'ın kullandığı dünyayı başlarını yıkarız söyledi. Bu kabadayıların sokakta birbirlerine söyleyebileceği sözler olabilir. Ama bir devlet adamanın hele sayın Arınç gibi tecrübeli, ve akli seliminden şüphe etmiyorum, böyle bir söz nasıl ağzından çıktı, gerçekten yakıştıramadım. Nasıl sayın Arınç böyle tahrik edici bir sözü söyleyebilir. Ama biz asla onlara o sertlikle yanıt vermeyizdedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ İLE DÜNYADA BİR MODEL YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Dicle, bir milim bile barış umudu varsa kendilerinin bunu büyütmeye çalışacağını ifade ederek, Bu bütün Türkiye halklarına sözümüzdür. Tekrar kötü günlere gidersek bizden olmayacak, bizden kaynaklanmayacakdedi.

Dünyada bütün çözüm süreçlerinde uluslararası ara bulucular olduğunu, ilk defa dünyaya bir model yaratmaya çalıştıklarını belirten Dicle, şöyle dedi

Kendi sorunlarını kendi çözebilecek olgunluğa gelmiş iki taraf olarak dünyaya bakın biz Türkler ve Kürtler olarak kendi aramızdaki sorunu kendimiz çözebildik mesajını vermek istiyoruz. Başarırsak bu dünyada ilk örnek olacak. Bu süreçte de ilerleme epeyi yapıldı. Bu 15,2 yılda ilk defa karşılıklı eller tetkikten çekildi. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmeliyiz. Yani çözüm için uygun atmosfer yaratılmış zaten çözüm böyle süreçlerde gelişir. Dünyada hiçbir süreç böyle tek düze ilerlememiş. Hep inişli, çıkışlı ve zaman zaman tıkanan zaman zaman arabulucuların araya girdiği ve çözdüğü süreçler olmuş. Onun için sayın Öcalan arabulucular istiyor. Uluslararası olmayabilir ama kendi içimizden 25-30 kişilik bir izleme kurulu istiyor. Barışa varmak için çok uzun bir yolumuz var ama barışta karşılıklı irade devam ediliyorsa ki ben iradenin devam ettiğine inanıyorum. Sayın Öcalan'ın son mektubu gerekse Cumhurbaşkanının sert üslubuna rağmen 'Ben bu yola baş koydum devam edecek çözüm süreciö bu sürecin devam edeceği anlamına gelir. Son sözü söyleyenler Devlette sayın Cumhurbaşkanı Kürt tarafından Sayın Öcalan, son sözü hala barış umudu yönünde söylüyorsa bu süreç devam edecektir. Onun için bence insanların tedirgin olmasına gerek yok.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hatip Dicle : Çözüm Sürecinde Son Sözü Erdoğan ve Öcalan Söyler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement